15 bijzondere plekken in Nederland met een verhaal

Bijzondere plekken Nederland

Nederland saai? Nee joh! In ons kleine kikkerlandje barst het van de verrassende plekjes met een bijzonder verhaal. Geïnspireerd door het boek Alle gekste plekken van Nederland heb ik een selectie gemaakt van 15 bijzondere plekken in Nederland.

Ik ben gek op plekken met een bijzonder verhaal. Daarom ben ik ook zo’n fan van het boek Alle gekste plekken van Nederland. In dit boek heeft reisjournalist en Nederland-expert Jeroen van der Spek een selectie gemaakt van maar liefst 222 bizarre locaties en hun bijzondere verhaal. Het boek neemt je mee naar eigenaardige kunstwerken, verrassende musea, markante gebouwen, fascinerende zelfbouwprojecten en andere buitengewone locaties. Zelf bezocht ik al een aantal unieke plekken uit het boek. In dit artikel lees je meer over deze 15 bijzondere plekken in Nederland:

1. Kijk uit Attention – De Hoge Veluwe (GD)

Op ontdekkingstocht in Nationaal Park de Hoge Veluwe? Dan mag een bezoek aan het Kröller-Müller Museum niet ontbreken. In de gigantische beeldentuin van het museum kun je meer dan 150 kunstwerken bewonderen. Letterlijk hoogtepunt van de beeldentuin is het kunstwerk Kijk Uit Attention: een trap met maar liefst 270 treden. Dit buitengewone kunstwerk is door Krijn Griezen ontworpen als ‘ongewone wandeling door het bos’. Vanaf de top op 52 meter hoogte word je hoog boven de boomtoppen getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de Veluwe. Dit bijzondere kunstwerk is helaas tot nader order gesloten, maar mocht het in de toekomst weer opengesteld worden dan is het uitzicht de klim meer dan waard!

Lees alles over mijn bezoek aan het Kröller-Müller Museum. Of bekijk: 15 leuke tips en mooie plekjes op de Veluwe.

Kijk uit Attention - Hoge Veluwe
Mooiste uitzicht op de Veluwe

2. Biesbosch MuseumEiland (ZH)

Een goede uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Nationaal Park de Biesbosch? Het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. Het zeshoekige paviljoen met gras- en kruidendak lijkt op te gaan in het omringende landschap dat groener dan groen is. En toch springt het bijzondere gebouw meteen in het oog. Niet voor niets won architect Marco Vermeulen binnen een jaar na de (her)opening in 2016 maar liefst drie internationale Architizer Awards voor zijn ontwerp.

In het museum kom je alles te weten over de ontwikkeling van de Biesbosch en in het restaurant kun je terecht voor een hapje en drankje. Daarnaast is het MuseumEiland een prima startpunt voor mooie wandelingen én het vertrekpunt van vaartochten door de het grootste zoetwatergetijdengebied van Nederland. Je leest er meer over in het verslag van mijn fietstocht van Dordrecht naar de Biesbosch.

Bijzonder overnachten in de Biesbosch? Dat kan in dit wikkelhuisje van gerecycled karton.

Biesbosch MuseumEiland
Biesbosch MuseumEiland

3. De Ecokathedraal – Mildam (FR)

In Friesland, onder de rook van Heerenveen, staat een uniek bouwwerk: de Ecokathedraal. Dit fascinerende kunstwerk van steenstapels begroeid met mos en takken, ontstond ruim vijftig jaar geleden als project van Louis le Roy. De excentrieke kunstenaar vond dat de mens de natuur niet mag overheersen en wilde de systemen die mensen naleven loslaten.

Vanuit die filosie kocht hij in de jaren zeventig een stuk weiland dat hij op volstrekt willekeurige wijze begon te beplanten. Vervolgens begon hij zonder uitgewerkte bouwtekeningen restmateriaal van stratenmakers te stapelen tot verschillende bouwsels. Inmiddels doen de torens van de natuurkathedraal denken aan mysterieuze Mayaruïnes midden in een jungle.

De Ecokathedraal is nooit af, want ook vandaag de dag stapelen vrijwilligers verder in de geest van Le Roy. En daar komt geen cement aan te pas. Doordat de stenen los gestapeld worden, kunnen dieren en planten zich in de tussenruimtes nestelen. Nieuwsgierig geworden naar deze verbazingwekkende plek? De Ecokathedraal (Yntzelaan 6b, Mildam) is altijd vrij toegankelijk.

Lees ook: ontdek het Andere Friesland met deze 10 leuke tips.

Ecokathedraal Mildam
Ecokathedraal Mildam

4. Monumentaal zendstation Radio Kootwijk (GD)

Een van de meest bijzondere plekken op de Veluwe? Dat is ongetwijfeld het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Het markante bouwwerk vol symboliek wordt ook wel de ‘kathedraal van de Veluwe’ genoemd: een opvallende verschijning die je al van veraf ziet opdoemen uit het open landschap. Het art-decogebouw werd in de eerste helft van de vorige eeuw gebouwd voor radiografische verbinding met toenmalig Nederlands-Indië. In 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht.

Tegenwoordig is het zendterrein een unieke natuurplek en wordt het gebouw incidenteel opengesteld voor publiek. Het mooiste onderdeel van de zenderzaal is de schitterende vloer. Vanaf het balkon heb je goed zicht op het zwart-wit patroon, waarin je met een scherp oog een foutje kunt ontdekken. Er ligt namelijk ergens een witte tegel die eigenlijk zwart hoort te zijn. Meer lezen over het voormalig zendercomplex? Lees dit artikel over mijn bezoek aan Radio Kootwijk of lees alles over mijn fietstocht langs Radio Kootwijk.

Zendstation Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

5. De Sahara van de Veluwe – Kootwijkerzand (GD)

Als je dan toch in de buurt bent, rijd dan na je bezoek aan Radio Kootwijk meteen even door naar het Kootwijkerzand. Op de grootste zandverstuiving van West-Europa waan je je even in Noord-Afrika. Net als in de echte Sahara kunnen de temperatuursverschillen tussen dag en nacht hier soms wel meer dan 50 graden zijn. Dit maakt het Kootwijkerzand een van de meest plant- en dieronvriendelijke stukken natuur van ons land. Maar ook een van de meeste bijzondere plekken van Nederland!

Staatsbosbeheer heeft een korte wandelroute uitgezet van drie kilometer door boswachterij Kootwijk. Tijdens deze wandeling kom je langs uitkijktoren de Zandloper, die je zeker even moet beklimmen. Vanaf een hoogte van 13,5 meter geniet je van een fenomenaal uitzicht over de zandvlakte en zie je in de verte zendstation Radio Kootwijk staan. De route is aangegeven met oranje paaltjes en start bij parkeerplaats Van ‘t Hoffweg.

De Zandloper Kootwijkerzand
Kootwijkerzand

6. De lekkende watertoren van Oostburg (ZL)

Vorig jaar reed ik tijdens een fietstocht in Zeeuws-Vlaanderen door Eenhoornstadje Oostburg, waar meteen de lekkende watertoren in het oog sprong. Met een hoogte van 55 meter is de toren het hoogste punt van West-Zeeuws-Vlaanderen. Uit een scheur sijpelen vijf gigantische waterdruppels langs de buitenkant van de toren naar beneden. De levensgrote schildering van kunstenaar Johnny Beerens symboliseert de kringloop van water en leven. Leuk detail: in de onderste druppel is een zelfportret van de schilder te zien.

Watertoren Oostburg

7. De Pyramide van Austerlitz (UT)

Een piramide in Nederland? Jazeker! De Pyramide van Austerlitz staat in de bossen tussen Zeist en Woudenbeg. Het bijzondere monument op de Utrechtse Heuvelrug werd in 1804 door het Franse leger gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. De houten obelisk op de met gras beklede piramide raakte al snel in verval en werd in 1984 vervangen door de huidige obelisk van steen.

Tegenwoordig kun je het 17 meter hoge bouwwerk tegen betaling beklimmen voor een bosrijk uitzicht (bekijk hier de tarieven en openingstijden). Daarnaast starten er bij de piramide verschillende wandelroutes. Lees ook: 12 mooie gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

Pyramide van Austerlitz

8. Het Zwerfsteneneiland Maarn (UT)

Een bezoek aan de Pyramide van Austerlitz kun je prima combineren met een wandeling bij het Zwerfsteneneiland Maarn. Dit aardkundige monument ligt namelijk zo’n zes kilometer verderop midden in de voormalige zandafgraving Zanderij Maarn.

Het Zwerfsteneneiland werd in 1999 opgericht om de unieke collectie zwerfkeien uit de ijstijd te behouden. Nadat de miljoenen jaren oude stenen eind negentiende eeuw naar boven kwamen bij afgravingen door de NS, werden ze afgedekt met zand en bijna een eeuw lang vergeten tot ze in 1994 herontdekt werden.

De zwerfkeien zijn op het eilandje gelegd in de vorm van een kompasroos en de hoogspanningsmast in het midden vormt de naald van het kompas. Het geheel vormt een unieke combinatie van natuur, industrieel erfgoed en landschapskunst. Een bijzonder energierijke plek volgens veel eilandbezoekers, die door de stenen en de hoogspanningsmast een bijzondere energie schijnen te ervaren.

Het eilandje is alleen toegankelijk onder begeleiding. Meer weten over deze bijzondere plek in Nederland? Lees dan mijn artikel over het Zwerfsteneiland Maarn.

Zwerfsteneneiland Maarn
Zwerfsteneneiland Maarn

9. De Zwevende kei – Dalfsen (OV)

Ook in Overijssel kun je een bijzondere zwerfkei bewonderen. Dit zwevende rotsblok vlak bij station Dalfsen is echter niet tijdens de ijstijd door een gletsjer aangevoerd. Het geheel is een constructie van staal en beton, ontworpen door kunstenaar Bas Maters. De kolossale zwerfkei balanceert op een Griekse zuil en doet met een gewicht van zo’n dertig ton niet onder voor een echte Scandinavische zwerfkei.

Het kunstwerk is onderdeel van de 180 kilometer lange Kunstwegen fietsroute: ook wel het langste openluchtmuseum van Europa genoemd. De kunstroute van meer dan tachtig kunstwerken in de openlucht loopt van het Duitse Ohne naar Zwolle en is opgedeeld in zeven dagetappes. Lees ook eens mijn verslag over de Vechtdalroute die deels parallel loopt aan deze kunstroute: een afwisselende fietstocht door idyllische landschappen, met de Vecht bijna altijd in zicht!

Zwevende kei in Dalfsen

10. Het Zaanse huisjeshotel – Zaandam (NH)

De architectonische blikvanger van de Zaanstreek? Inntel Hotels Amsterdam – Zaandam! In de volksmond ook wel het Zaanse huisjeshotel genoemd. Het opvallende hotel is namelijk een vrolijke stapeling van bijna 70 traditionele Zaanse huisjes. Alle huisjes zijn geschilderd in vier tinten Zaans groen met één uitzondering: het blauwe huisje dat geïnspireerd is op het schilderij La Maison Bleue van de beroemde schilder Claude Monet.

Ik sliep ooit drie nachtjes in dit viersterrenhotel met zwembad en sauna en dat beviel uitstekend. Bovendien is dit oer-Hollandse hotel een prima uitvalsbasis voor leuke uitstapjes in Noord-Holland, bijvoorbeeld naar Amsterdam, de Zaanse Schans of deze fotogenieke dorpjes in Laag Holland. Wil je ook een keer in dit unieke hotel logeren? Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Zaanse Huisjeshotel

11. De Bostoren – Putten (GD)

Misschien wel de leukste uitkijktoren van Nederland: de Bostoren! De toren staat op een schitterende plek op Landgoed Schovenhorst. Een prachtig landgoed in Putten dat maar liefst vijf bomentuinen telt met een unieke verzameling naaldbomen. De uitkijktoren met bos op de top zit vol verrassingen. Na een klim van 235 treden word je op veertig meter hoogte beloond met een geweldig uitzicht over de Veluwe, maar ook de weg naar de top is een avontuur op zich. Zo kom je onderweg langs een klimnet op grote hoogte. Durf jij het aan?

Bostoren Putten
Bijzondere plekken Nederland: Bostoren in Putten

12. Het Feestaardvarken – Arnhem (GD)

Zin in een leuke stedentrip? Zet koers richting Arnhem! In de creatieve hoofdstad van Gelderland barst het van de kleurrijke muurschilderingen en opvallende kunstwerken. Een van die kunstwerken is het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman. Het baksteenkleurige varken met gouden feesthoedje ligt in het Bartokpark, naast cultureel centrum Rozet, zijn roes uit te slapen na een heftig feestje.

Het gigantische feestbeest werd in 2013 cadeau gedaan door Burgers’Zoo ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de enige dierentuin in Nederland waar je aardvarkens kan zien. Helaas moet het populaire knuffeldier annex speeltoestel binnenkort plaatsmaken voor nieuwbouw en wordt er naar een nieuwe ligplaats gezocht. Tot die tijd gaat hij waarschijnlijk eerst in winterslaap op het terrein van Burgers’ Zoo. De verhuizing wordt overigens nog een hele klus, want het grootste buitenkunstwerk van Nederland is maar liefst dertig meter lang, negen meter hoog en 150.000 kilo zwaar.

Ook leuk om te lezen: een weekendje Arnhem in 10 tips.

Feestaardvarken Arnhem
Feestaardvarken Arnhem

13. De Groene Bedstee – Oosterbeek (GD)

Op nog geen vijf kilometer van het centrum van Arnhem ligt Landgoed Mariëndaal. Een historische buitenplaats waar je heerlijk kunt wandelen. Bijvoorbeeld door de Groene Bedstee, een tunnelvormige beukenhaag die zich over het glooiende landschap uitstrekt.

Deze prachtige beukentunnel werd rond 1860 aangelegd, zodat de dames van adel lekker buiten konden flaneren zonder parasol. Want als er vroeger blauw bloed door je aderen stroomde, was zonnebaden taboe. Tot en met de negentiende eeuw was een lelieblanke huid immers een teken van welstand en de manier om te laten zien dat je geen landarbeider was.

Ruim 150 jaar later staat de grootste bedstee van Nederland er nog steeds betoverend bij en is het nog steeds heerlijk flaneren door de tunnel. De ruim 300 meter lange beukenhaag wordt dan ook uitstekend onderhouden en regelmatig in model gesnoeid. Lees ook: 15 mooie gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe.

Groene Bedstee Landgoed Mariëndaal
Bijzondere plekken Nederland: Groene Bedstee Oosterbeek

14. De stadshaard van Enschede (OV)

Houd je van moderne architectuur met een gekke twist? Bezoek dan eens Cultuurpark Roombeek in Enschede. In deze wijk vind je een bijzondere mix van kunst, cultuur en architectuur. Roombeek is vooral bekend van de vuurwerkramp in mei 2000, maar inmiddels is de dynamische wijk weer opgebouwd en getransformeerd tot een creatieve hotspot.

De historische elementen in Roombeek worden uniek gecombineerd met moderne architectuur. Een van de moderne blikvangers is ‘de stadshaard van Enschede’. Kunstenaar Hugo Kaagman heeft op de Delfts blauwe tegels allemaal dingen afgebeeld die iets te maken hebben met elektriciteit of het verleden van Enschede. De warmtekrachtcentrale werd in 2010 door NRC-lezers verkozen tot lelijkste gebouw van Nederland. Zelf vind ik het juist mooi van lelijkheid.

Meer lezen over Enschede? Dat kan! Lees mijn artikelen: architectuur in de wijk Roombeek of een weekendje Enschede in 10 tips.

stadshaard Enschede

15. Santa Claus – Rotterdam (ZH)

In de binnenstad van Rotterdam staat een omstreden kunstwerk te pronken: Santa Claus. In de volksmond beter bekend als Kabouter Buttplug. Volgens maker Paul McCarthy staat zijn kerstman voor de consumptiemaatschappij. Maar omdat de kerstboom in zijn hand vaak wordt aangezien voor een uit de kluiten gewassen dildo, hield de komst van het beeld de gemoederen flink bezig.

De aanstootgevende reuzenkabouter was op veel plekken niet welkom en werd van hot naar her gesleept. Nadat het sculptuur in 2005 tijdelijk onderdak vond bij Museum Boijmans van Beuningen, werd het uiteindelijk in 2008 op het Eendrachtsplein geplaatst. Inmiddels hebben veel Rotterdammers de vrolijke sekskabouter in hun hart gesloten. Eind goed, al goed!

Bijzonder overnachten in Rotterdam? Dat kan in deze wikkelboat of aan boord van de SS Rotterdam.

Santa Claus (kabouter Buttplug) Rotterdam

Dit was mijn selectie van 15 bijzondere plekken in Nederland. Benieuwd naar de andere 207 bizarre locatie en hun bijzondere verhaal? Bestel dan het boek Alle Gekste plekken van Nederland. Lees de verrassende verhalen thuis op de bank of ga op pad om de gekste plekjes te ontdekken. Ik heb in ieder geval nog genoeg bijzondere plekjes in Nederland te ontdekken: ‘Van het Dracula Vampire Museum tot de Hobbitsauna en van de gestreelde borst tot de landingsbaan voor buitenaardse culturen. Van de Kooi-met-geen-poema-erin tot de Indoorvisrivier en van het Grafstenenpad tot het beroemdste bordeel uit de Tour de France.’

Meer lezen over bijzondere plekken in Nederland:

Heb jij nog tips voor bijzondere plekken in Nederland? Laat hieronder een reactie achter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.