Fietsen langs de mooiste plekjes van Zeeuws-Vlaanderen

Mooie plekken Zeeuws-Vlaanderen

Zin om West-Zeeuws-Vlaanderen op de fiets te ontdekken? Goed idee! Ik heb een mooie fietsroute van bijna 50 kilometer uitgestippeld langs de mooiste plekken van Zeeuws-Vlaanderen. Een afwisselende tocht langs eindeloze stranden, door uitgestrekte polders en eeuwenoude plaatsjes.

Overvaren van Vlissingen naar Breskens

Startpunt van onze fietstocht is Vlissingen, waar we een weekendje logeren in het mooie boetiekhotel HOTELdeBEAUTEL. Nadat we de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Vlissingen hebben ontdekt, maken we vanuit de gezellige havenstad de overtocht naar Breskens.

De fietsvoetveer vaart ons in twintig minuten naar Zeeuws-Vlaanderen. Zonder fiets, want die huren we bij aankomst in de veerhaven van Breskens bij Centrum Qi. Er staat vandaag windkracht vier tot vijf aan de Zeeuwse kust, dus kiezen we voor een e-bike. De elektrische ondersteuning zullen we hard nodig hebben op de zeedijk en in de polders.

Veerboot Vlissingen - Breskens
Skyline Vlissingen

De vuurtoren van Breskens

Langs de kust van de Westerschelde fietsen we richting de vuurtoren van Breskens. Al van ver zien we de zwart-witgestreepte lichtbaken hoog boven de zeedijk uit torenen. De Nieuwe Sluis is al sinds 1868 in gebruik en daarmee de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. Vanaf 2021 is de achthoekige toren tijdens zomerweekenden weer geopend voor publiek.

Vlak bij de vuurtoren zien we een vogeltelpost. Het schijnt een geliefde plek te zijn bij vogelaars uit zowel binnen- als buitenland. Het uitkijkpunt biedt namelijk zicht op een populaire rustplek voor trekvogels die vanuit Afrika naar het hoge noorden vliegen.

Na een vuurtorenselfie vervolgen we onze route langs de Noordzee, die hier in Zeeuws-Vlaanderen blauwer lijkt dan in de rest van Nederland. Het Kustfietspad der Lage Landen leidt ons over kronkelende duinpaden richting Nieuwvliet.

Fietsen Zeeuws-Vlaanderen
Vuurtoren Breskens

De Verdronken Zwarte Polder

Bij Strandpaviljoen de Strandganger (knooppunt 10) stappen we even af voor een culinaire versnapering om de snelle trek te stillen. Hoewel de tapasplank er verrukkelijk uitziet, delen we een bescheiden portie garnalenballen met ravigottesaus. Ook helemaal niet verkeerd!

Op steenworp afstand van de Strandganger ligt natuurgebied De Verdronken Zwarte Polder. Een bijzonder sluftergebied dat rijk is aan flora en fauna en in 1802 is ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak.

Zeeuws Landschap heeft een met rode paaltjes gemarkeerde route van ongeveer drie kilometer door het gebied uitgezet. Hoewel een wandeling aantrekkelijk klinkt, springen wij na de garnalenballen meteen weer op de pedalen voor een ritje naar Cadzand. We hebben immers nog heel wat fietskilometers voor de boeg vandaag.

Strandpaviljoen de Strandganger - Nieuwvliet
DE Verdronken Zwarte Polder Zeeland

De Zeemeeuw in Cadzand-Bad

Net voorbij Cadzand-Bad parkeren we onze fietsen bij strandpaviljoen de Zeemeeuw. De gloednieuwe strandtent staat nog net op Nederlandse bodem, aan de rand van natuurgebied het Zwin. Een van de mooiste plekken van Zeeuws-Vlaanderen.

Het terras met zicht op de Belgische kust ziet er verleidelijk uit, net als de tapasplank die op de menukaart staat. Toch kiezen wij ervoor om iets af te halen bij het frituurloket en ons kleedje op het strand te spreiden. Met onze blote voeten in het zand genieten we van het eersterangs uitzicht op het Zwin, de voormalige zeearm tussen Nederland en Vlaanderen.

Strand Cadzand-Bad
Cadzand- Bad uitzicht op Belgie

Sluftergebied het Zwin

Na onze lunch bewonderen we sluftergebied het Zwin vanaf de fiets. Bij grenspaal 369 stappen we even af om te staren naar het weidse uitzicht op het dynamische natuurgebied dat bestaat uit schorren, slikken, duinen en stranden. Oorspronkelijk stond de grenspaal midden in het Zwin, maar omdat hij steeds wegspoelde is de paal aan de dijk gezet op Nederlands grondgebied.

Even verderop moeten we op de rem voor een aantal schapen die netjes in een rijtje het fietspad oversteken. Nieuwsgierig poseren ze voor mijn camera om vervolgens weer onverstoorbaar verder te grazen op de dijk.

Grenspaal het Zwin
Uitzicht het Zwin
Schapen het Zwin
Schapen het Zwin

Eeuwenoud vestingstadje Sluis

Op onze weg richting Sluis fietsen we door Retranchement, een oude vesting die opgericht is tijdens de Tachtigjarige Oorlog om de Spanjaarden op afstand te houden. Het charmante dorpje wordt omgeven door oude vestingwallen met drie bastions, die tegenwoordig onderdeel zijn van een lieflijk natuurgebied.

Ook het het nabijgelegen vestingstadje Sluis wordt omgeven door meer dan 600 jaar oude verdedigingsmuren. Over een groot deel van de Wallen van Sluis kun je fietsen en wandelen door een mooi natuurgebied.

De omgeving vormt een groot contrast met het drukke centrum, waar het wemelt van de toeristen. In de bourgondische binnenstad struikelen we over de restaurants en terrasjes. Tip: de Eetboetiek, een lunchroom en lifestylewinkel onder één dak.

Blikvanger van het stadje is het Belfort van Sluis: het enige belfort van Nederland. In de middeleeuwse Vlaamse klokkentoren is een museum gevestigd waar je alles komt te weten over de geschiedenis van Sluis. Helaas is het tijdelijk niet mogelijk om de toren te beklimmen.

Dus wandelen langs het water naar de Kaai, waar waterfietsen liggen waarmee je een tochtje over de Damse vaart kunt maken. Heel uitnodigend met dat mooie weer, maar wij hebben helaas geen tijd om Sluis vanaf het water te bewonderen. Het dorpje Groede wacht op ons!

Winkelstraat Sluis
Belfort van Sluis
Belfort van Sluis
Waterfietsen in Sluis

De lekkende watertoren van Oostburg

We vervolgen onze route via Eenhoornstad Oostburg, waar we op een rotonde verwelkomt worden door eenhoorns. Ze staan symbool voor de kracht en moed tijdens de wederopbouw van de stad na de vele oorlogen, plunderingen en overstromingen door de eeuwen heen.

De lekkende watertoren van Oostburg springt meteen in het oog. Met een hoogte van 55 meter het hoogste punt van West-Zeeuws-Vlaanderen. Uit een scheur sijpelen vijf enorme waterdruppels langs de buitenkant van de watertoren naar beneden. De levensgrote schildering van kunstenaar Johnny Beerens symboliseert de kringloop van water en leven. Leuk detail: in de onderste druppel is een zelfportret van de schilder te zien.

Ook in Breskens kun je een bijzondere muurschildering van Johnny Beerens bewonderen. Op een (te slopen) graansilo in de vissershaven schilderde hij een levensgrote vitrine met vijf knapperige broden en twee vissen.

Watertoren Oostburg

Het charmante dorpsplein van Groede

Door de polders van Oostburg zetten we koers richting Groede, waar we afstappen voor een wandelrondje om de Grote kerk. Het is net alsof we door een klein openluchtmuseum wandelen, langs schilderachtige gevels en uitnodigende terrasjes.

Tip: drink een Marckensteijn biertje of Zeeuws Blond op het terras van eetcafe & bierbrouwerij de Drie Koningen. Ook niet te missen is het artistieke Slijkstraatje, waar je in museum Het Vlaemsche Erfgoed kennis maakt met oude ambachten.

Na ons rondje terug in de tijd bestellen we een schepijsje (smaaktip: aardbei-basilicum) bij ijssalon & koffiebar Fonteyn aan het pittoreske dorpsplein. Met ons hoorntje in de hand schuiven aan tafel bij het beeld van Jacob ‘vadertje’ Cats. In gezelschap van de beroemde dichter uit de Gouden Eeuw genieten we van het uitzicht op de fontein en statige treurwilgen.

Wil je blijven slapen aan dit schilderachtige dorpsplein in een van de mooiste plaatsen van Zeeuws-Vlaanderen? Dat kan bij bed & breakfast de Reiziger. Wat een prachtig plekje midden in Groede! 

Na dit genietmomentje fietsen we dwars door speel- en bunkerpark Groede Podium, een bunkerdorp met Atlantikwallbunkers uit de Tweede Wereldoorlog, richting Breskens. We moeten nog flink doortrappen om op tijd onze fietsen in te kunnen leveren. Tijd om langs de vissers- en/of jachthaven van Breskens te fietsen, hebben we helaas niet meer. Het maakt de fietstocht er zeker niet minder mooi om. Wat een heerlijke dag in het Zeeuwse!

Groede Zeeland
Grote Kerk Groede
De Fonteyn Groede
Dorpsplein Groede

De knooppunten

Enthousiast geworden om deze mooie tocht te rijden? Deze fietsroute langs de mooiste plekken van Zeeuws-Vlaanderen is 49 kilometer lang. Start- en eindpunt: de veerhaven van Breskens (knooppunt 7). Volg onderstaande knooppunten:

Meer mooie fietsroutes in Nederland

Heb ik volgens jou nog mooie plekken in Zeeuws-Vlaanderen gemist? Aanvullende tips zijn welkom, laat hieronder een reactie achter. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.