Een zomerse fietstocht langs de Nederrijn

Zin om deze zomer een stevig rondje te fietsen langs het water? Lekker met de wind in je haren en de zon op gezicht!? Dat kan met deze afwisselende fietstocht. Ik heb een mooie fietsroute uitgestippeld langs de Nederrijn, afgewisseld met een paar kilometers door de verkoelende bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Spring maar achterop!

Cunerastadje Rhenen

Startpunt van deze zomerse fietstocht is Rhenen. Eigenlijk is het zonde om meteen op de fiets te stappen, want in dit Utrechtse stadje aan de Nederrijn kun je je prima vermaken. Ga bijvoorbeeld op visite bij de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen, die twee jaar geleden met veel bombarie vanuit China naar Ouwehands Dierenpark verhuisden.

De trots van Rhenen is de 82 meter hoge Cuneratoren, die statig boven het stadje uittorent. Op zaterdagen kun je onder leiding van een gids de 298 treden tellende wenteltrap bedwingen. De klim wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de kronkelende Nederrijn, de groene Betuwe en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Klinkt goed, maar vandaag staat er een fietstocht op de planning. Startpunt? Restaurant Moeke aan de oever van de Nederrijn. Hoewel de verleiding groot is om meteen het zonnige terras op te duiken, stappen we toch op de pedalen richting het dorpje Amerongen.

Lees ook: 10 mooie fietsroutes in Nederland

Restaurant Moeke Uitzicht vanaf Cuneratoren - Rhenen Cuneratoren Rhenen

Kasteel Amerongen

De route voert ons langs Plantage Willem III, waar we wederom in de verleiding komen om af te stappen. Dit natuurgebied in Elst is een geliefde plek voor vlinders, maar ook voor wandelaars. Wij zetten echter koers richting Kasteel Amerongen. Dwars door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Het is maar goed dat de bomen voor wat verkoeling zorgen, want we moeten regelmatig een tandje bijzetten om een deel van de Amerongse berg te bedwingen. De ‘koning van de Heuvelrug’ is met een hoogte van ruim 69 meter het hoogste punt van de provincie Utrecht. Tijdens de afdaling komen we weer even op adem en genieten we vanaf onze fiets van de mooie bossen om ons heen.

Eenmaal in Amerongen is het tijd voor een eerste tussenstop. We parkeren onze fiets bij Kasteel Amerongen en wandelen over het idyllische landgoed. Het kasteel is ingericht als een kleinschalig museum, maar een bezichtiging bewaren we voor een andere keer. In plaats daarvan zoeken we een tafeltje bij restaurant Bentinck. In de voormalige stallen van Buitenplaats Amerongen laten we ons de koffie met een verrukkelijk kasteelgebakje prima smaken.

Kasteel AmerongenKasteeltuinen AmerongenRestaurant Bentinck Amerongen

Vestingstadje Wijk bij Duurstede

Die extra calorieën blijken we tijdens onze volgende etappe hard nodig te hebben. Op de dijk richting Wijk bij Duurstede staat een straffe tegenwind. Al ploeterend komen we steeds dichter bij het vestingstadje. Met een steek van jaloezie kijk ik de e-bikes na die ons aan de lopende band in volle vaart voorbij sjezen.

Gelukkig zijn onze inspanningen het waard, want Wijk bij Duurstede blijkt een uiterst charmant stadje. Het is heerlijk kuieren door de de monumentale binnenstad. Niet te missen is de middeleeuwse kasteelruïne van Kasteel Duurstede, die omringd wordt door een stervormige tuin. Een andere blikvanger is de Grote Kerk op de Markt. Vanwege geldgebrek is de stompe toren nooit helemaal afgebouwd. En dat terwijl het juist de bedoeling was dat de toren minstens zo hoog zou worden als de Domtoren in Utrecht.

Ons bezoekje aan Wijk bij Duurstede sluiten we af met een lunch op Het Terras. Gelegen op de eeuwenoude Walmuur met uitzicht op de Wijkse stadshaven, de korenmolen en het kruispunt van de Lek en de Rijn. Een fijn plekje waar we met pijn in ons hart afscheid van nemen. Er liggen namelijk nog wat fietskilometers in het verschiet.

Wijkse stadshaven - Wijk bij DuurstedeKasteel DuurstedeMolen Lek en Rijn - Wijk bij Duurstede

Natuurgebied De Blauwe Kamer

Voor 90 cent vaart het Wijkse veerpontje ons naar de overkant van de Nederrijn. En zo staan we ineens in Gelderland. Met uitzicht op de skyline van Wijk bij Duurstede vervolgen we onze route terug naar Rhenen. Onderweg komen we langs een afgesneden rivierarm van de Nederrijn: het Eiland van Maurik. Liefkozend de ‘oogappel van de Betuwe’ genoemd.

Hoewel dit waterrecreatiegebied naar ons lonkt, trappen wij stoïcijns door. Het is al halverwege de middag en we willen graag nog een wandeling maken door natuurgebied de Blauwe Kamer. Dit bijzondere rivieroeverreservaat diende als decor voor de natuurfilm Holland – Natuur in de Delta, het vervolg op bioscoophit De Nieuwe Wildernis. Via het pontje bij Opheusden maken we de oversteek (€1,-) terug naar de provincie Utrecht, waar in de uiterwaarden van de Nederrijn de Blauwe Kamer uitnodigend op ons wacht.

Vanuit de vogelkijkhut hebben we goed zicht over het vogelrustgebied, waar tientallen verschillende vogelsoorten leven. Regelmatig laten zich hier lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zien. Tijdens een gemarkeerde wandeling van 1,2 kilometer lopen we langs een kudde halfwilde Galloway runderen, die ons nieuwsgierig aankijken. Ze zijn vaste bewoners van de Blauwe kamer. Net als de konikpaarden, die even verderop massaal verkoeling zoeken in de rivier.

Iets waar wij ook naar verlangen: verkoeling. Oftewel een verfrissend drankje op het terras van restaurant Moeke, dat gelukkig nog maar een paar kilometer verderop ligt. Een portie bitterballen erbij maakt het feestje compleet. Een prima afsluiter van deze afwisselende fietstocht. Proost, op de zomer!

Galloway rund - de Blauwe Kamer De Blauwe Kamer Konikpaarden - de Blauwe Kamer Konikpaarden - de Blauwe Kamer

De knooppunten:

anwb knooppunten

Enthousiast geworden om deze mooie fietsroute te rijden? Houd er dan wel rekening mee dat het een stevige tocht is van ruim vijftig kilometer. Kom je tijd te kort? Dan kun je de route gemakkelijk ruim tien kilometer inkorten door tussen knooppunt 9 en 91 (aan de Marsdijk bij Lienden) het pontje te nemen naar restaurant Moeke. Je mist dan wel de laatste tussenstop in natuurgebied de Blauwe Kamer.

Fiets deze route op een e-bike

Een andere optie is natuurlijk om de route op een e-bike te fietsen. Gaat een stuk sneller en gemakkelijker! Met name bij de Amerongse berg en op de dijk naar Wijk bij Duurstede wenste ik vurig dat ik op een elektrische fiets zat. Vooral sinds mijn e-bike avontuur in het Vechtdal ben ik helemaal om en staat een elektrische fiets hoog op mijn verlanglijst. Bij 12GO Biking, de grootste fietsenwinkel van Nederland, hebben ze een enorm aanbod aan elektrische fietsen. Je kunt een testritje maken op de indoor testbaan in de gigantische winkel in Moordrecht, maar de elektrische fietsen zijn ook online te koop op de website van 12GO Biking.

Heb jij een van bovenstaande plekjes wel eens bezocht? 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met 12GO Biking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.