De Betuwe in bloei! Mooie bloesemwandelingen langs fruitbomen

bloesemwandelingen Betuwe

In april staan de fruitbomen weer in bloei! Zin in een mooie bloesemtocht? Loop een van deze mooie bloesemwandelingen in de Betuwe. In dit artikel lees je meer over de mooiste wandelroutes langs bloeiende boomgaarden. Wandelschoenen aan en gaan!

Wanneer bloeit de bloesem in de Betuwe?

Elk jaar rond april gaan de fruitbomen in de Betuwe bloeien. Wil je voordat je je veters strikt weten wanneer de bloesem in bloei staat? Helaas is het niet te voorspellen wanneer de bloesem precies bloeit. Dat is afhankelijk van het soort bloesem en de weersomstandigheden. Als het al vroeg in het jaar zonnig en warm is, dan gaat de bloesem eerder bloeien en kan de bloeiperiode door het warme weer erg kort zijn.

De eerste bloesemsoorten die uitkomen zijn die van de kersen- en pruimenbomen. Vervolgens gaat de perenbloesem bloeien en tot slot de roze appelbloesem. Wil je graag genieten van mooie bloesemwandelingen in de Betuwe en wil je weten wanneer de beste tijd is om van de bloesems te genieten? Houd dan de actuele bloesemstand in de gaten via de Bloesem- en fruitalert app.

Bloesemwandelingen in de Betuwe

Het Teisterbandpad in Zoelen

Vorig jaar heb ik tijdens deze prachtige bloesemwandeling in de Betuwe volop genoten van de bloeiende fruitbomen langs de route. Het Teisterbantpad is een klompenpad van dertien kilometer rond Kerk-Avezaath en Zoelen. Vergeet je camera niet om al het moois onderweg vast te leggen.

Je loopt niet alleen langs bloeiende boomgaarden, maar ook over het historische Landgoed Soelen en een klein stukje langs de Linge. Onderweg kom je langs een appelboomgaard met dartelende lammetjes en een hoogstamboomgaard met tientallen oude kersenbomen. Lees hier mijn verslag over deze mooie bloesem wandelroute in de Betuwe.

>> Start: zalencentrum de Avezathen (Daver 46, Kerk-Avezaath)
>> Afstand: 13 km (in te korten naar 10 km)
>> Gemarkeerd: ja, met rode klompenbordjes
>> Lunchen: de Heeren van Soelen
>> Overnachten langs de route: B&B De Steltenberg- Bij ons op zolder

Kersenboomgaard Zoelen
Perenboomgaard Betuwe

Het Zeegsepad in Ressen

Vlak bij Nijmegen kun je een van de mooiste bloesemwandelingen in de Betuwe lopen. Het Zeegsepad is een kort klompenpad van zes kilometer door het buitengebied van het kerkdorpje Ressen. Je struint er door weilanden en over onverharde paden in landschapspark Lingezegen.

Het leukste aan deze route is dat je dwars door de Betuwse boomgaarden loopt. Een feestje in het voorjaar als de bloesems in bloei staan! Daarnaast wandel je een stukje langs de Bemmelse Zeeg en over de voormalige, middeleeuwse postweg tussen Arnhem en Nijmegen. Lees ook: mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving.

>> Start: Landwinkel de Woerdt in Ressen.
>> Afstand: 6 km
>> Gemarkeerd: ja, met oranje klompenbordjes
>> Lunchen: Landwinkel de Woerdt (di t/m zat)
>> Accommodaties in de buurt: Van der Valk Lent of deze pipowagen

Mooie bloesemwandelingen Betuwe: Zeegsepad

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Ook op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt kun je in het voorjaar genieten van een mooie bloesemwandeling. Op dit prachtige familielandgoed in Beesd zijn vijf wandelroutes uitgestippeld: van 2,5 tot 12,5 kilometer.

Kies je voor de langste route? De Kooiroute voert je onder andere langs de Linge over de beroemde Appeldijk: een lang lint van honderden appelbomen die in het voorjaar aan weerszijden van de dijk uitbundig staan te bloeien. Ook niet te missen op Landgoed Mariënwaerdt is de statige notenlaan.

>> Start: Parkeerplaats Landgoed Mariënwaerdt
>> Afstand: 12,5 km
>> Gemarkeerd: ja, met oranje pijltjes
>> Lunchen: De Stapelbakker
>> Overnachten: B&B de Neust in Beesd

Mooie bloesemwandelingen Betuwe: Heerlijkheid Mariënwaerdt
De Appeldijk - Betuwe

Parels langs de Linge

De ANWB-route Parels langs de Linge heb ik zelf niet gewandeld, maar tijdens het fietsen van de Lingeroute heb ik wel gezien dat dit een prachtige omgeving is voor een bloesemwandeling. Al moet je in het voorjaar wel rekening houden met de drukte, want op de dijk barst het tijdens de bloesemtijd van de fietsers en wandelaars.

Deze route van 11,5 kilometer slingerent langs de Linge. Onderweg geniet je van de bloeiende fruitbomen langs de oevers van rivier. Mooie bezienswaardigheden op de route: glasstad Leerdam, Fort Asperen en de scheve toren in het pittoreske dorpje Acquoy.

>> Start: NS-station Leerdam
>> Afstand: circa 11,5 km
>> Gemarkeerd: te volgen via routebeschrijving of ANWB app
>> Lunchen: Tapperij Lingezicht en Fort bij Asperen
>> Overnachten: Gasterij het Oude Posthuys – Leerdam

Bloesems langs de Linge - Acquoy

Nog meer mooie bloesemwandelingen

Ook dit jaar staan er weer een paar mooie bloesemwandelingen op de planning. Zo ben ik van plan om het Errekomsepad te gaan lopen. Dit is een klompenpad van 14 kilometer in het buitengebied van Erichem en Buren.

Een andere route die ik graag wil gaan lopen is deze bloesem- en fruitroute (14 km) bij Wijk bij Duurstede. Niet in de Betuwe, maar in de Kromme Rijnstreek waar je ook kunt genieten van de prachtige bloesems in de fruitboomgaarden rond kersendorp Cothen.

Heb jij nog tips voor mooie bloesemwandelingen in de Betuwe of ergens anders in het land? Laat dan hieronder een reactie achter!

Bloesems in bloei

Meer lezen over mooie wandelroutes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.