Herfst! 8 x mooie boswandelingen in Nederland

mooie boswandelingen nederland

Het is volop herfst! Het ideale seizoen voor een boswandeling. Wil je ook genieten van de herfstkleuren en – geuren in de bossen? Strik dan je veters voor een van deze mooie boswandelingen in Nederland en laat je betoveren door de herfstbladeren in de mooiste tinten geel, rood en bruin.

De mooiste boswandelingen in Nederland

Als je aan mooie bossen in Nederland denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de Veluwe. En dat is niet zo gek, want op de uitgestrekte Veluwe kun je prima terecht voor een boswandeling. Gelderland bestaat zelfs maar liefst voor bijna 20% uit bos en is daarmee de provincie met het hoogste percentage bos per landoppervlakte (bron: vakblad Natuur Bos en Landschap)

Maar dat betekent natuurlijk niet dat je in de rest van Nederland niet kunt genieten van een mooie boswandeling. Daarom heb ik een selectie gemaakt van acht gemarkeerde boswandelingen in Nederland: van 7 tot 16 kilometer. Van Limburg tot Friesland en van de Veluwe tot de Utrechtse Heuvelrug.

Geen zin om met een telefoon op routekaart in je hand te wandelen? Deze paaltjeswandelingen door het bos zijn allemaal bewegwijzerd. Volg gewoon lekker gemakkelijk de paaltjes of bordjes en genieten maar!

1. Boswachterspad Amerongse Berg

Een van mijn favoriete boswandelingen op de Utrechtse Heuvelrug is het Boswachterspad Amerongse Berg. Tijdens deze wandelroute loop je grotendeels door de bossen, maar je komt ook langs een paar heidevelden. Hoogtepunt is het uitzicht vanaf de Elsterkop. Met 63 meter boven NAP is dit een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt er uit over een golvend heideveld dat omgeven wordt door bossen zover je kunt kijken.

Uiteraard heb je op de Utrechtse Heuvelrug nog veel meer keuze uit mooie boswandelingen. Bijvoorbeeld in de Kaapse Bossen waar je vanaf uitkijktoren de Kaap geniet van een geweldig uitzicht over een zee van bomen. En ook de Leemkuilroute in Amerongen is een mooie boswandeling met prachtige uitzichten onderweg. Lees ook: 12 mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

>> Start: Slaperdijk, Veenendaal
>> Afstand: 8 km
>> Gemarkeerd: ja, met gele paaltjes.
>> Horeca: geen (aanrader op 1,5 km: Theehuis Kees & Sien)
>> Vlakbij overnachten: Landal Amerongse Berg of Boshotel Overberg

Mooie boswandelingen Nederland: Elsterkop

2. De N70 wandelroute in Berg en Dal

De N70 natuurroute is een van de populairste wandelroutes in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. Tijdens deze boswandeling in het Rijk van Nijmegen word je regelmatig getrakteerd op mooie doorkijkjes en vergezichten over de uiterwaarden in het heuvelachtige rivierlandschap.

De route kronkelt door de glooiende bossen van Berg en Dal en voert je over acht ‘bergen’, waaronder de beroemde Duivelsberg. Met 375 hoogtemeters en 500 traptreden worden je kuiten redelijk op de proef gesteld, maar daar krijg je een hoop moois voor terug. Vooral in het najaar! (neem ik aan, want zelf wandelde ik deze route in de zomer). Lees ook: 7 mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving.

>> Start: de N70 kent zes startpunten (bekijk hier de routefolder)
>> Afstand: circa 16 km
>> Gemarkeerd: ja, met groene paaltjes.
>> Lunchtips onderweg: restaurant de Duivelsberg en Tante Koosje
>> Hotels aan de route: Hotel ’t Spijker en Parkhotel Val Monte

Mooie boswandelingen Nederland: N&0-route Berg en Dal

3. De 14 vennenwandeling in de Oisterwijkse bossen

Op zoek naar een mooie boswandeling in Brabant? Ga dan wandelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Tijdens de 14 vennenwandeling geniet je niet alleen van het bos, maar ook van water. Je wandelt namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, langs de vele vennen in Oisterwijk.

Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de meertjes. Vooral als het windstil is, want dan levert de weerspiegeling van de bomen in het water sprookjesachtige beelden op. Houd er wel rekening mee dat dit natuurgebied vooral in het weekend erg populair is. Je zult dus zeker niet de enige zijn die hier van een mooie boswandeling geniet.

>> Start: Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen
>> Afstand: 9.4 km
>> Gemarkeerd: ja, met blauwe paaltjes.
>> Lunch onderweg: Boshuis Venkraai en Natuurpoort Groot Speijck
>> Vlakbij overnachten: Hotel Boschoord of dit natuurhuisje

Mooie boswandelingen Nederland: 14 vennenwandeling Oisterwijk

4.Wandelnetwerk de Goudsberg op de Veluwe

Op de Veluwe heb je genoeg keuze uit mooie boswandelingen, bijvoorbeeld in de Leuvenumse bossen of in het Speulderbos. Vorig jaar maakte ik al eens een selectie met 15 mooie wandelroutes op de Veluwe. Niet alleen door de bossen, maar ook over de uitgestrekte heide. Ben je specifiek op zoek naar een boswandeling op de Veluwe? Ga dan wandelen op de Goudsberg in Lunteren. In dit bosrijke gebied zijn maar liefst negen gemarkeerde wandelroutes uitgezet.

Combineer bijvoorbeeld de routes Buurtbosch (blauw) en Uilenbos (geel). Een prachtige boswandeling over de toppen van het Veluwe massief. Dit afwisselende rondje voert je langs diverse bezienswaardigheden, zoals uitkijktoren de Koepel, het Middelpunt van Nederland en het pinetum. Meer lezen over deze boswandeling? Dat kan in mijn artikel over de wandelroutes op de Goudsberg of bekijk de wandelfolder met alle knooppunten, routes en parkeerplaatsen op de Goudsberg.

>> Start: Hotel de Lunterse Boer
>> Afstand: circa 8 km
>> Gemarkeerd: ja, met blauwe en gele paaltjes.
>> Lunch onderweg: restaurants de Goudsberg en het Uilenbos
>> Vlakbij overnachten: Hotel de Lunterse Boer

Mooie boswandelingen in Nederland: de Goudsberg Lunteren
Het Lunterse Buurtbos

5. Grote bos- en duinroute in het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Dit nationale park leent zich dus uitstekend voor een mooie boswandeling. Er zijn maar liefst meer dan 30 gemarkeerde wandelroutes uitgezet, waaronder de grote bos- en duinroute. De naam zegt het al: deze wandelroute voert je niet alleen door het bos, maar ook door stuifzandgebied en heide.

Combineer je wandeling in het Drents-Friese Wold met een bezoekje aan de Bosbergtoren in Appelscha. Deze 33 metershoge uitkijktoren staat op het hoogste punt van het vasteland in Friesland. Op de top wacht je een waanzinnig uitzicht over een groene zee van bomen. Lees ook: fietsen langs de mooiste plekjes in het Drents-Friese Wold.

>> Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold
>> Afstand: 10 km
>> Gemarkeerd: ja, met witte en rode paaltjes.
>> Horeca: IJgenweis Appelscha
>> Vlakbij overnachten: B&B Trefkerk of een natuurhuisje in Appelscha

Bosbergtoren Appelscha

6. Een boswandeling over de Holterberg

Ook Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in Overijssel leent zich uitstekend voor een boswandeling. Bijvoorbeeld door het heuvelachtige natuurgebied de Holterberg. Tijdens de gele paaltjeswandeling van bijna tien kilometer loop je door de bossen en over de Holterheide. Onderweg kom je onder andere langs de Canadese militaire begraafplaats en Natuurmuseum Holterberg.

Hoogtepunt is echter het uitzichtpunt Holterberg, een van de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug. Je kijkt er uit over glooiende heide en boomtoppen. Een visueel feestje! Vooral in augustus als de heide paars kleurt, maar ik vermoed dat het uitzicht in de herfst ook helemaal niet verkeerd is.

>> Start: Dagrecreatie Holterberg
>> Afstand: 9.7 km
>> Gemarkeerd: ja, met gele paaltjes.
>> Lunch onderweg: Buitengewoon Holten
>> Hotels: Hotel Hoog Holten of de Swarte Ruijter

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

7. Bergherbosroute in het Montferland

Op zoek naar een mooie boswandeling in de Achterhoek? Ga dan wandelen in het Bergherbos. Dit afwisselende bos strekt zich uit over de hellingen van de stuwwal van Montferland. Het heuvelachtige bos kent veel hoogteverschillen, dus houd rekening met een paar klimmetjes.

Het Bergherbos wordt omgeven door glooiende akkers en dat levert prachtige uitzichten op. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg die hoog boven het bos uittorent. Na een klim van 104 treden word je op 108,5 meter boven NAP beloond met een spectaculair uitzicht. Je kijkt tot in Duitsland, over dichte bossen en een kleurrijk coulisselandschap. Lees ook: 7 leuke herfsttips in de Achterhoek.

>> Start: Uitspanning ’t Peeske in Beek
>> Afstand: 7 km
>> Gemarkeerd: ja, met rode pijltjes.
>> Horeca: ’t Peeske
>> Vlakbij overnachten: Hotel Zonneheuvel

Uitzicht Hulzenberg

8. Water Wandel Wereld route Leudal

Op zoek naar een mooie boswandeling in Limburg? Dan moet je in het Leudal zijn. Tijdens deze Water Wandel Wereld route loop je door bossen en langs diep uitgeslepen beekdalen. Ik wandelde hier in de winter toen de bomen nog kaal waren, maar ik kan me voorstellen dat dit bosrijke natuurgebied in de herfst nog vele malen mooier is. Sprookjesachtig mooi zelfs!

Overigens is er ook een Water Wandel Wereld route uitgezet in Maas-Swalm-Nette, een grensoverschrijdende natuurpark in Limburg en Duitsland. Toen ik afgelopen zomer door dit bos- en merengebied fietste, nam ik me meteen voor om hier een keer te gaan wandelen in de herfst. Helaas is het er nog niet van gekomen…

>> Start: Bezoekerscentrum Leudal
>> Afstand: circa 15 km
>> Gemarkeerd: ja, met blauwe bordjes.
>> Lunchen onderweg: boscafé de Busjop en St.Elisabeth’s Hof
>> Vlakbij overnachten: Landgoed Leudal

Meer lezen over mooie wandelroutes in Nederland

Heb jij nog aanraders voor mooie boswandelingen in Nederland? Aanvullende tips zijn welkom! Laat hieronder een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.