Op zoek naar mooie wandelroutes in de provincie Utrecht? En houd je van lekker struinen over onverharde paden? Loop dan een klompenpad! Dit zijn gemarkeerde wandelroutes over boerenland en landgoederen. Hieronder heb ik mijn favoriete klompenpaden in Utrecht op een rij gezet.
Mooie klompenpaden in Utrecht
Nog nooit een klompenpad gelopen? Dit zijn rondwandelingen door agrarisch cultuurlandschap, waarbij je zoveel mogelijk over onverharde paden loopt. Het is niet nodig om met een routekaart of telefoon in de hand te wandelen, want de klompenpaden zijn allemaal gemarkeerd. Volg gewoon lekker makkelijk de bordjes en geniet onderweg van het mooie landschap.
Klompenpaden vind je alleen in de provincies Gelderland en Utrecht. Op dit moment zijn er maar liefst meer dan 130 klompenpaden uitgezet. Hoewel ik regelmatig een klompenpad loop, heb ik ze bij lange na nog niet allemaal gelopen. Of dit de mooiste klompenpaden in Utrecht zijn, kan ik dus (nog) niet zeggen maar het zijn in ieder geval wel mijn favorieten tot nu toe.
1. Het Benedeneindsepad in Benschop
Wandelen in het Groene Hart? Loop het Benedeneindsepad in het buitengebied van Lopik, Montfoort en Oudewater. Hoewel dit klompenpad misschien niet heel afwisselend is, zal het mooie landschap een glimlach op je mond toveren. Vooral als je van volgels houdt, want de waterrijke polder is een echte vogelmagneet.
Ooievaars, zilverreigers, kiekendieven, lepelaars, blauwborsten en grutto’s… het wemelt er van de gevederde vrienden. Een leuke verrassing onderweg is het wiebelige trekpontje dat je naar natuurgebied Willeskop brengt. En ook de uitkijktoren is zeker een klimmetje waard. Vanaf de top word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de polder en de plassen in dit vogelparadijs. Vergeet je verrekijker niet!
Let op: van 15 maart t/m 1 juli is een deel van de route gesloten vanwege het broedseizoen.
Start: Benedeneind Noordzijde 430a, Benschop
Afstand: 9 km
Horeca: Pannenkoekenhuis Midden op ’t Land
Vlakbij overnachten: B&B Onder den Peerenboom



2. Het Lint –en Liniepad en Vuylcoppad in Schalkwijk
Deze klompenpaden noem ik in één adem, omdat ze hetzelfde startpunt hebben en elkaar deels overlappen. Hoewel ik een lichte voorkeur voor het Lint- en Liniepad heb, is het Vuylcoppad ook zeker de moeite waard.
Het Lint- en Liniepad loopt langs de Lek en de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waaronder Werk aan de Groeneweg en het imposante Fort Honswijk. Het Vuylcoppad voert je door de polders van Schalkwijk en over het vlonderpad door het unieke Verdronken Bos. Meer lezen? Dat kan in dit artikel over de klompenpaden op ’t eiland van Schalkwijk.
Start: TOP Eiland van Schalkwijk (Provincialeweg 1)
Afstand: 8 en 9 km (gecombineerd: 13km)
Horeca: Fort WKU en Restaurant Jonkheer de Ram
Vlakbij overnachten: Boerderij de Zalm



3. Het Daatselaarsepad in Renswoude
Wandelen over de Grebbelinie? Loop dan het Daatselaarsepad in de landelijke omgeving van Renswoude. Een mooie route door het boerenland, langs beekjes en bosranden en over de Liniedijk.
Onderweg kom je langs Werk aan de Daatselaar, een verdedigingswerk dat in 1799 werd aangelegd als onderdeel van de Grebbelinie. Ook is het heerlijk wandelen langs het grand canal van Kasteel Renswoude, het pronkstuk van de route. Lees ook: mooie wandelroutes langs de Grebbelinie.
Start: Utrechtseweg 34, Renswoude
Afstand: 11 km (uit te breiden met het Breeschoterpad van 6 km)
Horeca: Restaurant de Dennen
Vlakbij overnachten: Van der Valk Veenendaal



4. Oudenhorsterpad – Woudenberg
Nog niet uitgewandeld langs de Grebbelinie? Loop dan het Oudenhorsterpad in het nabijgelegen Woudenberg. Hoewel dit klompenpad misschien een beetje rechttoe rechtaan is, zit deze wandeling vol verrassingen!
Als je tegen de route tegen de klok in loopt, wandel je de eerste kilometers over een voormalige spoorlijn. Vanaf dit onverharde pad geniet je aan beide kanten van een landelijk uitzicht op de weilanden. Het tweede deel van de route is het heerlijk stappen langs het Valleikanaal. Op de Grebbeliniedijk kun je een aantal bunkers bewonderen, maar het leukst is het wandelingetje door de gereconstrueerde loopgraven. Compleet met schietgaten en schuilplaatsen.
Start: Stationsweg Oost 243, Woudenberg
Afstand: 8 km
Horeca en overnachten: Hotel en Restaurant Schimmel



5. Cotlandenpad – Amerongen en Leersum
Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Loop dan het Cotlandenpad in het buitengebied van Amerongen en Leersum. Deze mooie wandeling over landgoederen en boerenerven biedt volop afwisseling!
Je wandelt over smalle paadjes en statige bomenlanen, langs de Amerongse bovenpolder en het prachtige kasteel Amerongen. Door weilanden en over Landgoed Zuylestein, waar je de schattige bosvarkens (en biggetjes in het voorjaar) kunt bewonderen. Kortom, genoeg moois te zien tijdens deze gevarieerde route.
Let op! Sta je te trappelen om dit klompenpad te gaan lopen? Dan zal je nog wel even geduld moeten hebben. Het Cotlandenpad is namelijk tot nadere berichtgeving helaas gesloten vanwege de stormschade door de valwind in juni 2021.
Start: Groene Grens, Burgwal Amerongen
Afstand: 11,5 km
Horeca: Restaurant Bentinck
Overnachten: B&B de Smederij



Regen voorspeld? Vergeet je waterdichte jas niet
Wil jij gaan wandelen maar wordt er regen voorspeld? Het is tijdens deze kwakkelzomer niet ondenkbaar dat je tijdens je wandeling getrakteerd wordt op een bui. Vergeet daarom vooral niet een waterdichte jas in je rugzak te stoppen. Zelf ben ik heel blij met mijn jassen van Royal Robbins die ik uit mocht testen. De afgelopen tijd zijn ze regelmatig goed van pas gekomen en hebben ze al een paar stortbuien overleefd.
Vooral de Switchform Lite Parka is favoriet deze zomer, omdat deze wind- en waterdichte jas megalicht is en niet zo snel warm en klam aanvoelt met zomerse temperaturen. Ook fijn: de jas droogt snel. En is het gestopt met regenen? Dan maak je van de jas in een handomdraai een schoudertas waarin plek is voor wat kleine accessoires.
Het Switchform Waterproof Jacket is iets dikker, maar dat is juist ideaal in de lente en de herfst. Deze ademende jas is voorzien van veel zakken, dus je hebt lekker veel opbergruimte. In no time transformeer je de jas in een zacht nekkussen, handig voor als je op reis gaat met vliegtuig of trein.
Nog nooit van Royal Robbins gehoord? Dit outdoormerk is in de jaren zestig opgezet door bergbeklimmer Royal Robbins uit behoefte aan ademende en flexibele kleding. De duurzame kleding gaat niet alleen lang mee, maar wordt ook zo bewust mogelijk geproduceerd met oog voor mens en natuur. Zo maakt Royal Robbins o.a. gebruik van gerecycled materiaal en organisch katoen.

Meer lezen over mooie wandelroutes in Nederland
- Mooie gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe
- Happen en stappen! Wandelroutes met lunch
- Mooie wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug
- Wandelen in Nijmegen en omgeving
Wat zijn jouw favoriete klompenpaden in Utrecht of Gelderland?