Happen en stappen! 12 x wandelen met lunch of koffie to go

Wandelroutes met lunch

Zin in een wandeling met een take away koffie voor onderweg of een lekker broodje na afloop? Ik heb leuke lunchplekjes in mooie wandelgebieden voor je verzameld: 12 mooie wandelroutes met lunch of koffie to go.

Wandelroutes met lunch to go

Ben je de lockdown ook zo zat? Ga de paden op, de lanen in! Bewegen in de frisse buitenlucht doet wonderen voor je gemoedstoestand. Neem een kleedje mee, zoek na afloop van je wandeling een fijn plekje in de zon en geniet van je take away koffie of lunch.

Inspiratie nodig voor mooie wandelingen met horeca langs de route? Hieronder vind je wandelroutes met lunch of koffie to go: 12 x lekker wandelen en lunchen in het midden van het land. De lijst bestaat voornamelijk uit lunchplekjes in de provincies Utrecht en Gelderland.


Wandelen en lunchen op de Veluwe

Op zoek naar wandelroutes met lunch to go op de Veluwe? Langs deze vier wandelroutes vind je leuke lunchplekjes voor een take away koffie met lekkers. Lees ook: 15 mooie gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe.

De brasserie op Landgoed Staverden

Een van de leukste plekjes op de Veluwe voor een lunch of koffie to go? Brasserie Staverden in de kasteeltuin van het gelijknamige landgoed. Op deze fijne plek kun je op woensdag t/m zondag terecht voor warme dranken, lekkere broodjes en bittergarnituur. Ook fijn: je kunt er gebruik maken van het toilet.

Op het prachtige Landgoed Staverden flaneer je door statige lanen en oude bossen, langs slingerende beken en bijzondere monumenten. Er zijn drie verschillende routes van ongeveer drie kilometer uitgestippeld, maar het landgoed is ook startpunt van het Speuldepad (een klompenpad van 13 of 16 km).

Overnachten in een vakantiehuisje midden in het bos? Bekijk deze 15 leuke boshuisjes in Nederland

Brasserie Staverden
Lunch to go

De Koffiekamer op Landgoed Hoekelum

Aan de rand van de Veluwe vind je Landgoed Hoekelum. Het park rondom deze 18e-eeuwse buitenplaats in Bennekom leent zich uitstekend voor een mooie wandeling door idyllische beukenlanen en langs het charmante Kasteel Hoekelum.

Er zijn twee wandelroutes uitgezet: de blauwe paaltjesroute (2,5 km) en de rode paaltjesroute (3km). Daarnaast is Landgoed Hoekelum het startpunt van het Breukerengpad (5,5 km). Start of eindig je wandeling met een kopje koffie en iets lekkers bij de Koffiekamer van Boerderij Hoekelum, geopend van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Tip: bestel een wandeltasje met verschillende lekkernijen en wat te drinken.

Kasteel Hoekelum
Boerderij Hoekelum

Landgoed Schovenhorst in Putten

Een ander mooi landgoed op de Veluwe waar je lekker kunt wandelen en lunchen is Landgoed Schovenhorst. Er zijn drie paaltjeswandelingen van 2.5, 4 en 8 kilometer uitgezet. Op het landgoed kun je wandelen door maar liefst vijf bomentuinen met een unieke verzameling naaldbomen.

Onderweg kom je langs brasserie Schovenhorst waar je van woensdag t/m zondag terecht kunt voor een lekker broodje, soepje of koffie to go en een sanitaire stop. Op het landgoed staat ook de bostoren die je (na de lockdown) kunt beklimmen voor een geweldig uitzicht over de Veluwe. De uitkijktoren met bos op de top zit vol verrassingen!

Landgoed Schovenhorst
Bostoren

Theeschenkerij Mossel op Planken Wambuis

Zin in een stevige wandeling door bos en heide en langs vennen en stuifduinen? Loop dan het Kreelsepad. Dit klompenpad van 14 kilometer leidt je door het mooie buitengebied van Ede. De kans dat je tijdens deze wandeling wild spot is groot. Maar ook als de herten en wilde zwijnen zich schuil houden, is de deze wandeling zeker de moeite waard.

Halverwege de route kun je even pauzeren bij Theeschenkerij Mossel. Het afhaalluik van deze oude boerderij is deze winter van vrijdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor lekkers to go en een bezoekje aan het toilet.

Kreelsepad

Wandelingen met lunch to go in Utrecht

Lekker wandelen en lunchen in Utrecht? Langs deze wandelroutes in de provincie vind je leuke lunchplekjes voor een koffie en lekkers to go. Lees ook: mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.


Fort WKU in de polders van Schalkwijk

Wandelen langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Zet koers richting de Kromme Rijnstreek. In Schalkwijk starten namelijk twee mooie klompenpaden. Het Vuylcoppad (8 km) door waterrijke polders en het Verdronken Bos, en het Lint-en Liniepad (10 km) langs de uiterwaarden van de Lek en de forten van de waterlinie.

Beide wandelroutes komen halverwege langs Fort WKU waar je van maandag t/m vrijdag terecht kunt voor broodjes en koffie met een taartje of verse appelflap. Hoge nood? De toiletten zijn geopend. Let op: de wandelroutes lopen niet pal langs het afhaalloket aan de voorkant van het fort, dus je moet je klein ommetje maken. Let goed op de borden, want voordat je er erg in hebt ben je het fort voorbij en heb je al het lekkers gemist.

>> Lees ook: klompenpaden in Schalkwijk langs forten en het Verdronken Bos

Klompenpad Schalkwijk
Fort WKU

Chalet Helenaheuvel in de Kaapse bossen

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Chalet Helenaheuvel is hét startpunt van mooie wandelroutes door de Kaapse Bossen in Doorn. En na afloop van je boswandeling kun je er (van di t/m zo) genieten van take away koffie, taartjes, soep en broodjes.

Bij het theehuis starten diverse routes van 2 tot 9 kilometer door brede beukenlanen en smalle bospaadjes en langs uitkijktoren De Kaap. Op de top geniet je van een fantastisch uitzicht over de bossen.

Chalet Helenaheuvel

Fort aan de Buursteeg langs de Grebbelinie

Wandelen langs de Grebbelinie? Bij het Fort aan de Buursteeg in Renswoude starten diverse wandelroutes, zoals deze mooie wandelroute van elf kilometer of het Jufferpad (16 km). Beide routes voeren over de oude Liniedijk en langs het prachtige Kasteel Renswoude. Nog even nagenieten van je wandeling? Dat doe je met take away koffie of lunch bij restaurant Grebbelounge.

>> Lees ook: wandelen langs de forten en loopgraven van de Grebbelinie.

Grebbelinie bezoekerscentrum
Kasteel Renswoude

Restaurant Bentinck bij Kasteel Amerongen

Amerongen is echt een wandelparadijsje! Er starten diverse korte en lange wandelroutes langs het mooie kasteel, door de bossen en de Amerongse Bovenpolder. Tip: het Cotlandenpad. Een klompenpad van 12 kilometer over boerenerven en landgoederen. Onderweg kun je op kraamvisite bij de bosvarkens en biggetjes op Landgoed Zuylestein.

Voor lekkers to go kun je in Amerongen van woensdag t/m zondag tussen 11.00 en 16.00 uur terecht bij Restaurant Bentinck dat gevestigd is in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen. En ook op de veranda van Buitenlust kun je dagelijks terecht voor take away koffie en lunch.

Kasteel Amerongen
Bosvarkens Landgoed Zuylestein

Nog meer mooie wandelroutes met lunch to go

Naast leuke lunchplekjes op de Veluwe en in de provincie Utrecht, heb ik nog een paar mooie wandelroutes met lunch to go voor je verzameld. Ook langs onderstaande wandelroutes kun je terecht voor take away koffie of een broodje:


Boshuis Venkraai in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Op zoek naar een mooie wandelroute met een lunch to go in Brabant? Ga dan lekker wandelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Er zijn diverse gemarkeerde routes uitgezet: van 3 tot 9 km. Stuk voor stuk prachtige wandelingen door de bossen en langs de vele mooie vennetje. Onderweg kun je bij Boshuis Venkraai dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor een hapje en drankje to go.

Theehuis ’t Bluk op de Zuiderheide in Laren

Even lekker uitwaaien op de hei met een koffie to go? Midden op de Zuiderheide in Laren staat Theehuis ’t Bluk. Hét startpunt van diverse paaltjeswandelingen van 4 tot 10 kilometer over de mooiste heidevelden in ’t Gooi.

Het afhaalloket van het theehuis is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor koffie, broodjes, wraps, soep en meer. Volle blaas? Voor een euro kun je gebruik maken van het toilet.

Walk of the Town in Nijmegen

Zin in een leuke stadswandeling? Dan moet je in Nijmegen zijn! The Walk of the Town is een belevingsroute van ongeveer 7 kilometer langs de mooiste plekjes in de binnenstad van Nijmegen. Verdwalen is onmogelijk, want je volgt gewoon de groene lijn die door de stad heen slingert.

De lijn leidt je langs historische monumenten, mooie parken, culturele hotspots, leuke winkeltjes en mooie uitzichten op de Waal. Uiteraard kun je tijdens de wandeling ook een lekker broodje of koffie to go scoren. Je komt onderweg genoeg leuke lunch- en koffietentjes tegen, zoals Fresca en Bairro alto.

Wandel je liever in de natuur? Wandel dan vanuit het centrum van Nijmegen de prachtige Ooijpolder. Bij restaurant Oortjeshekken vlak bij de Bisonbaai kun je terecht voor een lunch to go. Dagelijks geopend voor take away. Lees ook: 7 x mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving

Tip: blijf een nachtje logeren in het centrum van Nijmegen bij het kleurrijke Hotel Credible en ga de volgende dag weer op pad voor een mooie wandeling.

Nijmegen
Nijmegen

Kasteelcafé Doorwerth

Genieten van een lekkere lunch to go bij een kasteel? Stel de navigatie in op Doorwerth. Bij het mooie kasteel Doorwerth kun je voor of na je wandeling dagelijks genieten van take away koffie, warme chocolademelk, een frietje stoof of een kasteeltosti bij Kasteelcafé de Zalmen. Geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

De mooie omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling. Geniet van een rondje om het kasteel of kies voor het Dorenweertsepad (13km). Je wandelt door landgoed Duno en langs uitkijktoren de Boersberg. Vanaf de top word je getrakteerd op een mooi uitzicht op de bossen en de Nederrijn.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth

Nog meer mooie wandelingen met take away lunch of koffie

Meer wandelinspiratie nodig? Ook bij onderstaande restaurants kun je terecht voor lunch of koffie to go met wandeling:

 • Restaurant de Veldkeuken op Landgoed Amelisweerd in Bunnnik
 • Herberg In den Bockenreyder op Landgoed de Utrecht (Brabant)
 • De Stapelbakker op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd
 • Restaurant de Duivelsberg langs de N70 wandelroute

Extra tip: een wandelarrangement met lunch

Op zoek naar leuke wandelarrangementen met lunch? Neem dan eens een kijkje op Social Deal. Op deze website staan diverse wandelarrangementen met lunch to go voor een leuk prijsje.

Meer lezen over mooie wandelroutes

Dit waren mijn tips om lekker te wandelen en lunchen in het midden van het land. Heb jij nog aanvullende tips voor mooie wandelroutes met lunch of koffie to go in het noorden of zuiden van het land? Laat dan hieronder een reactie achter, zodat je andere wandelaars ook op ideeën kunt brengen.

3 REACTIES

 1. Mooi overzicht! Zeker die wandelroutes op de Veluwe spreken me erg aan, dit weekend gaan we toevallig naar Epe, dus hopelijk kunnen we daar ook een mooie route wandelen met ergens een kop koffie onderweg. Fijn ook dat je toch nog her en der naar het toilet kunt, want dat vind ik hier in het noorden wel een dingetje, want daar is het meestal niet mogelijk.

  • Ja, die toiletten zijn inderdaad wel een dingetje. De onzekerheid of je onderweg wel of niet ergens naar het toilet kunt, belemmert me wel om eropuit te trekken. Leuk dat jullie naar Epe gaan. Ik heb in die omgeving helaas geen tips voor een koffie to go met sanitaire tussenstop, maar wens jullie wel veel plezier!

 2. Voor mensen die graag de veluwe ontdekken: mijn vrouw en ik hebben net een lunchroom geopend met het hoofd product koffie in het centrum van Wapenveld. Wapenveld is een klein dorp met prachtige natuur en omgeving waar je lekker kunt wandelen.
  Aan de ene kant heb je de heide en bos, en de andere kant heb je de uiterwaarden en de Ijssel.
  Ons plekje heet VITA, loop gerust bij ons binnen en we vertellen je alles over de omgeving!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.