Stadswandeling Nijmegen: volg de groene lijn langs de mooiste plekken in de binnenstad

Stadswandeling Nijmegen

Zin in een leuke stadswandeling? Zet koers naar Nijmegen! In het Havana aan de Waal kronkelt een groene lijn door de binnenstad: de Walk of the Town. De wandellijn neemt je mee langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Nijmegen.

Stadswandeling Nijmegen: de Walk of the Town

Een leuke manier om Nijmegen te ontdekken? Wandel de Walk of the Town! Dit is een belevingsroute van ruim 7 kilometer door de beneden- en de bovenstad van Nijmegen. Verdwalen tijdens deze stadswandeling is onmogelijk, want je volgt gewoon de groene lijn die door het centrum slingert.

Op deze manier ontdek je de mooiste plekken van Nijmegen: van historische monumenten tot mooie parken en van culturele hotspots tot leuke winkeltjes. Daarnaast geniet je onderweg van geweldige uitzichten op de Waal. Een routeboekje is overbodig, want op diverse plekken langs de lijn staan borden met achtergrondinformatie.

De stadswandeling in Nijmegen heeft geen officieel begin- of eindpunt, je kunt overal inhaken waar je de groene lijn ziet. Bijvoorbeeld op de Grote Markt, aan de Waalkade of in de Lange Hezelstraat. Kom je met de trein naar Nijmegen? De groene lijn loopt helaas niet langs het treinstation. Wandel via de van Schaeck Mathonsingel richting het Keizer Karelplein, neem daar de afslag Bisschop Hamerstraat en begin de lijn te volgen In de Betouwstraat.

Logeertip in het centrum van Nijmegen: het kleurrijke Hotel Credible

Groene lijn stadswandeling Nijmegen
Stadswandeling Nijmegen: Walk the Town

Kunstwerken en muurschilderingen

Op een mooie lentedag stap ik in Nijmegen uit de trein om de Walk of the Town te lopen. Vanaf het station wandel ik richting de In de Betouwstraat waar ik de groene lijn over de stoep zie lopen. Turend met mijn gezicht naar de grond volg ik de lijn, die al snel afbuigt naar de Piersonstraat. In deze beruchte straat werden in 1981 de historische krakersrellen uitgevochten.

Aan een gevel hangt een kunstwerk van een ME-agent dat verwijst naar deze roerige tijd in de Nijmeegse geschiedenis. Met de onthulling van het werk van kunstenaar Niels van Bunningen werd op 12 september 2020 de Walk of the Town officieel geopend. Dit jaar wordt de route verrijkt met nog negen gevelsculpturen die de geschiedenis van Nijmegen belichten.

Om de hoek in de Bloemerstraat geniet ik van een ander soort kunst: streetart. Op de gevel van Café de Plak en Café van Deelen prijken enorme muurschilderingen. Vooral de kleurrijke vogel van maar liefst 120 vierkante meter is echt een blikvanger!

Kunstwerk Piersonstraat Nijmegen
Muurschildering Cafe van Deelen Nijmegen
Muurschildering Cafe de Plak Nijmegen

Kronenburgerpark

Ik sla de Parkweg in, waar de groene lijn helaas niet door maar langs Kronenburgerpark loopt. Zonde natuurlijk! Dus besluit ik de lijn links (of in dit geval rechts) te laten liggen voor een ommetje door het park. In het door Frank Boeijen zo mooi bezongen park bewonder ik de 30 meter hoge Kronenburgertoren uit 1425, die onderdeel is van de oude stadsmuur.

Windowshoppen in de Lange Hezelstraat

Vanuit Kronenburgerpark wandel ik zo de Lange Hezelstraat in. De oudste winkelstraat van Nederland hangt van leuke winkeltjes en koffietentjes aan elkaar. Het is er dan ook heerlijk windowshoppen. Zo gluur ik even naar binnen bij conceptstore Bob & Bill en bij Kunstwinkel Sammelwut. Voor de etalage van Ieder z’n Vak blijf ik extra lang staan. In deze winkel vind je meer dan honderd designers, kunstenaars, ambachtslieden en andere creatievelingen onder één dak. Hier kom ik zeker een keer terug om te shoppen.

Kronenburgerpark Nijmegen

De Grote Markt

De Lange en Stikke Hezelstraat loopt over in de Burchtstraat waar tussen de grote winkelketens het historische stadhuis staat. Maar eerst wandel ik nog langs de Grote Markt. Het prachtige Waaggebouw uit 1612 springt meteen in het oog tussen de verlaten terrassen. De boogvormige poort aan het plein leidt naar de Sint Stevenkerk. De toren piept statig boven de trapgevels uit.

Valkhofpark met uitzicht op de Waalbrug

Aan het einde van de Burchtstraat buigt de lijn af naar links om vervolgens met een grote boog om het Valkhofpark te lopen. Ik besluit even van de lijn af te wijken voor een rondje door dit historische stadspark om de Barbarossaruïne en de Valkhofkapel te bekijken. Het oudste stenen gebouw van Nederland stamt uit 1030. Hoogtepunt in dit op een heuvel gelegen park is echter het fantastische uitzicht over de rivier en de iconische Waalburg.

Grote Markt Nijmegen
Valkhofpark Nijmegen

Natuurgebied de Stadswaard

Eenmaal beneden verlies ik de groene lijn weer even uit het oog om een kijkje te nemen in de Stadswaard. Dit natuurgebied in de Ooijpolder grenst pal aan de binnenstad. Vanaf de Waalkade loop ik over de wiebelende wandelbrug zo de natuur in, waar ik meteen tussen de grazende gallowayrunderen sta. Ik wandel richting de oevers van de Waal om mijn kleedje te spreiden voor een korte pauze. Vanaf het strandje heb ik eersterangs uitzicht op de rivier en de vrachtschepen die af en aan varen.

De kunstzinnige Waalkade

Na dit genietmomentje wandel ik langs de Lindenberghaven, waar B&B Opoe Sientje ligt aangemeerd. Op de boot met buitenbar is koffie met appelgebak to go te koop. In de zomer wordt op dit fijne plekje normaal gesproken cultureel terras de Kaaij georganiseerd, een kunstzinnig festival onder de Waalbrug.

Terwijl ik verder loop langs de Waalkade kom ik allerlei kunstwerken tegen, waaronder het waterlabyrint en het metershoge bronzen beeld de Waterwolf. Zelfs de prullenbakken zijn omgetoverd in kunstobjecten. De 23 kunstafvalbakken langs de Waalkade zijn onderdeel van The Walk of Waste.

Opoe Sientje Nijmegen
Waterwolf Nijmegen
Waterlabyrint Waalkade Nijmegen

Een rondje om de Stevenskerk

Nadat ik ben uitgewaaid aan het water, kronkelt de groene lijn de bovenstad weer in en laat ik de Waal definitief achter me. Af en toe verlies ik tijdens deze stadswandeling in Nijmegen de lijn even uit het oog, omdat het groen al flink versleten is. Maar na wat speurwerk, vind ik altijd wel weer ergens een spatje groene verf.

Even later maakt de groene lijn een rondje om de Sint Stevenskerk: de blikvanger van Nijmegen. Rond de oudste en grootste kerk van de stad bewonder ik de historische Kanunnikenhuisjes en de Latijnse School (1544). Ondertussen bedenk ik me dat ik graag nog eens terugkom om de toren van de Stevenskerk te beklimmen als dat weer mogelijk is.

Kanunnikenhuisjes Nijmegen

De middeleeuwse Mariënburgkapel

Tijdens het laatste deel van deze stadswandeling in Nijmegen kom ik langs Plein 1944 waar een openbaar toilet is neergezet dat goed schoon wordt gehouden. Handig voor de hoge nood!

Iets verderop loopt de lijn langs de Mariënburgkapel, die rond 1431 gebouwd werd als onderdeel van klooster Mariënburg. Het middeleeuws rijksmonument wordt omgeven door cultureel podium LUX en de Marikenstraat: de ‘moderne koopgoot’ van Nijmegen. In dit deel van het centrum gaan oud en nieuw hand in hand. Historische gebouwen worden er moeiteloos afgewisseld met moderne architectuur en dat sluit prima aan bij de slogan van de oudste stad van Nederland: ‘Old city, young vibe!

Oja..vergeet ik bijna de leukste lunch- en koffietentjes langs de route te tippen. Bairro Alto (Kannenmarkt) en Fresca (Faberplein) zijn zeker een tussenstop waard tijdens deze stadswandeling in Nijmegen.

Mariënburgkapel Nijmegen
Marikenstraat Nijmegen

Nog meer leuke stadswandelingen in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.