15 mooie wandelroutes op de Veluwe

Wandelroutes Veluwe

Zin in een mooie wandeling? Op de Veluwe kun je eindeloos wandelen door uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. In het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland zijn legio paaltjeswandelingen uitgezet. Ik deel vandaag mijn favoriete gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe: van korte ommetjes tot een 14 kilometer lang Klompenpad.

Wandelen op de Veluwe

De Veluwe is een uniek gebied in Gelderland waar de natuur vrij spel heeft. Het bekendste natuurgebied van Nederland telt twee nationale parken: De Hoge Veluwe en de Veluwezoom. De enorm uitgestrekte natuur op de Veluwe leent zich uitstekend voor mooie wandelingen door dichte bossen afgewisseld met open heidevelden en zandverstuivingen.

Geen zin om met je telefoon of routekaart in de hand te wandelen? Op de Veluwe heb je genoeg keuze uit mooie bewegwijzerde wandelroutes: van kleine ommetjes tot stevige wandelingen en alles daartussenin. Volg gewoon lekker gemakkelijk de paaltjes of bordjes en geniet onderweg van de mooie natuur. Wandelschoenen aan en gaan! Ook leuk om eerst te lezen: 15 leuke tips op de Veluwe. De wandelroutes op de Veluwe combineren met een overnachting? Bekijk hier leuke hotelarrangementen op de Veluwe.

Overnachten in de Veluwse bossen? Bekijk deze 10 mooie hotels op de Veluwe

1. Het Wekeromse Zand – 6.2 km

Wandelen door een woestijnachtig landschap? Dat kan bij het Wekeromse Zand. In dit actieve stuifzandgebied bij Lunteren is een mooie paaltjesroute van ruim zes kilometer uitgezet. De heide en stuifzandvlaktes worden begraasd door moeflons, die zich helaas zelden laten zien. Maar dat mag de pret niet drukken, want onderweg valt er genoeg moois te ontdekken. Een deel van de rood gemarkeerde route struin je door het mulle zand terwijl je ondertussen geniet van prachtige vergezichten. Ook vanaf de uitkijktoren op de voormalige vuilnisbelt in Wekerom word je getrakteerd op een mooi uitzicht op de Veluwse bossen.

Startpunt van de route: de parkeerplaats aan de Hoeverweg in Wekerom. Je kunt de route ook uitbreiden met de blauw gemarkeerde Celtic Fields route van 2,6 kilometer die langs een oude IJzertijdboerderij voert. Na knooppunt 38 volg je dan knooppunt 36, vanaf daar wandel je een rondje en kun je via knooppunt 38 de rode route weer vervolgen. Lees ook: mooie winterwandelingen in Nederland.

Wekeromse Zand
Wekeromse zand

2. Het Middelpunt van Nederland in Lunteren – 8 km

Het rondje Wekeromse Zand is onderdeel van het wandelnetwerk Goudsberg. In dit bosrijke gebied in Lunteren zijn negen mooie paaltjesroutes uitgezet: van 1 tot 6 kilometer. Maar je kunt ook gemakkelijk zelf een route uitstippelen met de wandelknooppunten in het gebied. Zo combineerde ik de routes Buurtbos en Uilenbos: een prachtig rondje van ongeveer acht kilometer. Tijdens deze afwisselende boswandeling kom je langs heel veel leuke bezienswaardigheden, zoals Het Middelpunt van Nederland, de Tijdlijntrap, uitkijktoren de Hessenhut en de grote zandgroeve. Letterlijk hoogtepunt van de wandeling is het uitzicht vanaf uitkijktoren De Koepel (toegang: €2,-, geopend van dinsdag t/m zondag in april t/m oktober).

De knooppunten van deze route: 12 – 6 – 8 – 9 – 11 – 3 – 4 – 5 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 22 – 24 – 25 – 26 – 27 – 55 – 12 – 6. Start- en eindpunt: restaurant de Lunterse Boer, waar je meteen lekker kunt lunchen. Bekijk hier de wandelfolder met alle knooppunten en routes of lees mijn artikel over de wandelroutes en bezienswaardigheden rond het Middelpunt van Nederland.

Uitzocht vanaf de Koepel in Lunteren
Tijdlijntrap Lunteren

3. Landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo – 2.3 km

Het kortste ommetje uit deze lijst: een wandelroute van 2,3 kilometer over Landgoed Oud Groevenbeek. Dit landgoed in de bossen tussen Putten en Ermelo mag dan klein zijn, er valt wel van alles te zien. De geel gemarkeerde wandeling van Natuurmonumenten leidt langs diverse bezienswaardigheden, zoals de prachtige jugendstilvilla, de historische druivenkas en de oude watertoren die eruitziet als een kasteeltoren. En bij het theehuis kun je in het weekend terecht voor een kopje koffie met iets lekkers. Nog niet uitgewandeld? De volgende wandeltip vind je slechts 3,5 kilometer verderop.

Overnachten in de omgeving? Dat kan bij Hotel Heerlickheijd van Ermelo. Dit viersterrenhotel met restaurant en wellnessfaciliteiten is ook een prima uitvalsbasis voor de volgende vier wandelroutes op de Veluwe (5 t/m 8).

Landgoed Oud Groevebeek - Ermelo
Historische wijnkas Oud Groevenbeek - Veluwe

4. Landgoed Schovenhorst in Putten – 2.5, 4 of 8 km

Landgoed Schovenhorst in Putten telt maar liefst vijf bomentuinen. De Bomentuinenwandeling van 2,5 kilometer leidt je langs die unieke verzameling naaldbomen. Hoogtepunt van de wandeling is echter het beklimmen van de Bostoren. De uitkijktoren met bos op de top zit vol verrassingen. Na een klim van 235 treden word je op veertig meter hoogte beloond met een fantastisch uitzicht over de Veluwe, maar ook de weg naar de top is een avontuur op zich. Zo kom je onderweg langs een klimnet op grote hoogte. Durf jij het aan? Entree: €4,- (2020).

Loop je liever een langere route? Er zijn ook gemarkeerde routes van 4 en 8 kilometer uitgestippeld over het landgoed. Hier vind je meer info over de wandelroutes op Landgoed Schovenhorst. Lekker lunchen op het landgoed kan bij Brasserie Schovenhorst.

>> Lees ook: 11 mooie uitkijktorens en uitzichtpunten op de Veluwe

Landgoed Schovenhorst - Putten
Bostoren Putten

5. Tijdkijkerpad Stakenberg in Elspeet – 4.5 km

Ook deze wandeling heeft een uitkijktoren voor je in petto. De toren is een stuk minder hoog dan de Bostoren, maar het uitzicht over de Elspeetse heide is minstens zo mooi. De wandelroute wordt aangegeven met rode pijltjes en voert je door dicht naaldbos en langs open heidevelden. Onderweg kom je regelmatig langs knalrode tijdkijkers, een soort telescoop die je laat zien hoe het gebied er vroeger uit heeft gezien. Een van de leukste wandelroutes op de Veluwe voor kinderen! Zeker omdat de route begint en eindigt bij Speelplaats Stakenberg, een speelweide met houten speeltoestellen.

Overnachten in een vakantiehuisje midden in het bos? Bekijk deze 15 leuke boshuisjes in Nederland

Uitkijktoren Stakenberg Elspeet
Uitzicht Elspeetse Heide

6. Landgoed Staverden – 3 km

Wandelen op Landgoed Staverden is echt een feestje! Je flaneert er door statige lanen en oude bossen, langs slingerende beken en bijzondere monumenten. Niet te missen bezienswaardigheden zijn Kasteel Staverden en het verblijf van de zeldzame witte pauwen. Trek of dorst gekregen? Sluit je wandeling af met een bierproeverij én borrelplank in het voormalige koetshuis bij Brouwerij Uddelaer. Of schuif bij Brasserie Staverden aan voor een wildproeverij (of nu: koffie met gebak of dikke frieten met wildstoof to go!). Op Landgoed Staverden zijn drie verschillende routes van ongeveer drie kilometer uitgestippeld. Meer informatie vind je op deze website.

Kasteel Staverden
Landgoed Staverden

7. Tafelbergroute Hulshorsterzand – 8 km

De Tafelbergroute over het Hulsthorsterzand is een van mijn favorieten uit dit lijstje met gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe. Deze afwisselende wandeling van 8 kilometer leidt je door loof- en naaldbos, langs heide en over stuifzand. Aan het begin van de route word je vanaf een uitzichtpunt al meteen omver geblazen door het weidse uitzicht over de stuifzandvlakte. Vervolgens struin je een stuk door het mulle stuifzand om daarna je route te vervolgen door het bos. Hier lees je meer over de wandelroutes op het Hulshorsterzand.

Hulshorsterzand Veluwe
Hulshorsterzand - Veluwe

8. Leuvenumse bossen – 6 km

Het Hulshorsterzand is onderdeel van de Leuvenumse bossen. In dit bosrijke natuurgebied zijn nog meer bewegwijzerde wandelroutes uitgezet, zoals de Roode Koperroute. Deze blauwe paaltjeswandeling van 6 kilometer leidt je een stukje langs de langste beek van de Veluwe, die dwars door het bos stroomt. Vooral in het najaar is dit een sprookjesachtig tafereel als de herfstkleuren weerspiegelen in het kraakheldere water van de Leuvenumse beek. Deze en drie andere routes (van 2, 9 en 15 kilometer) starten op de parkeerplaats aan de Poolseweg in Ermelo.

Leuvenumse beek
Leuvenumse bossen

9. Nationaal Park de Hoge Veluwe – 1 tot 11km

In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn een tiental verschillende paaltjesroutes uitgestippeld. De lengte van de wandelingen varieert van ruim 1 tot 10,8 kilometer. Ik vermoed dat het stuk voor stuk mooie routes zijn, want de Hoge Veluwe is beeldschoon.

Wil je natuur en cultuur combineren? Kies dan voor de Jachthuis Sint Hubertus route van 8,7 kilometer. Deze groen gemarkeerde wandeling start bij het bezoekerscentrum, waar je meteen het gratis ondergrondse museum Museonder kunt bezoeken. Ook loopt de route rond de vijver van Jachthuis Sint Hubertus. Als je dit voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller wilt bezichtigen moet je wel vooraf reserveren voor een rondleiding.

Bij de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe koop je voor €2,50 een fiets- en wandelkaart waarop alle routes staan. Een dagkaart voor NP de Hoge Veluwe kost €10,95 voor volwassen. Bekijk de actuele prijzen op de website. Overnachten op steenworp afstand van de ingang van NP de Hoge Veluwe? Dat kan bij Grand Café Hotel Kruller in Otterlo.

Sint Hubertus Jachthuis
Wandelen de Hoge Veluwe

10. Veluwezoom-Posbankroute – 5.4 km

In nationaal park de Veluwezoom vind je de beroemde Posbank. De gelijknamige stenen bank staat midden in het heuvelachtige heidegebied Herikhuizerveld op een hoogte van 90 meter boven NAP. Deze gemarkeerde wandelroute van 5,4 kilometer leidt je vanzelf naar uitkijkpunt de Posbank, je hoeft alleen maar de zwarte pijltjes te volgen vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Nadat je eerst een stuk door het bos hebt gewandeld, loop je zo de glooiende heidevelden in. Een adembenemend landschap dat eind augustus op zijn mooist is als de heide verandert in een paarse zee.

Je leest alles over deze wandeling in mijn verslag: wandelen over de bloeiende heide van de Posbank.

Veluwezoom - Posbank - Heide
Wandelen Posbank Veluwezoom

11. Heidewandeling langs Radio Kootwijk – 12.5 km

Nog een mooie heidewandeling op de Veluwe! Deze bewegwijzerde wandelroute van 12,5 kilometer over de Hoog Buurlose Heide heeft iets bijzonders voor je in petto. Je komt namelijk langs het monumentale zendstation Radio Kootwijk. De ‘kathedraal van de Veluwe’ is een opvallende verschijning die je al van veraf op ziet doemen uit het open heidelandschap. De rode paaltjesroute start bij schaapskooi Hoog Buurlo en gaat deels over geasfalteerde fietspaden en deels over onverharde wandelpaden.

Je leest alles over Radio Kootwijk in mijn verslag: wandelen en fietsen over de heide bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk
Wandelen Radio Kootwijk

13. Kootwijkerzand – 3 km

Vlak bij Radio Kootwijk vind je de grootste zandverstuiving van West-Europa: het Kootwijkerzand. Staatsbosbeheer heeft een korte wandelroute uitgezet van drie kilometer door boswachterij Kootwijk. Tijdens deze wandeling kom je langs uitkijktoren de Zandloper, die je zeker even moet beklimmen. Vanaf een hoogte van 13,5 meter geniet je van een fantastisch uitzicht over de zandvlakte en zie je in de verte zendstation Radio Kootwijk staan. De route is aangegeven met oranje paaltjes en start bij parkeerplaats Van ’t Hoffweg.

Overnachten in de omgeving van Kootwijk? Dat kan bij Van der Valk Hotel Apeldoorn de Cantharel.

Uitkijktoren Kootwijkerzand
Uitzicht Kootwijkerzand

13. Arnhemse landgoederen – 9 km

Tussen Arnhem en Oosterbeek liggen maar liefst zes landgoederen waar het heerlijk wandelen is. Er lopen zes bewegwijzerde routes door het gebied: variërend van 1,5 tot 4,5 kilometer. Maar je kunt ook een langere wandeling samenstellen door de routes met elkaar te combineren. Zo wandelde ik zelf de routes over Landgoed Mariëndaal en Landgoed Lichtenbeek en Boschveld. Een wandeling van ongeveer 9 kilometer (inclusief de verbindingsroute) door een glooiend landschap. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden als de Airborne begraafplaats en de Groene Bedstee, een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang.

Op deze website vind je alle routes en bezienswaardigheden. Bij Hoeve Klein Mariëndaal kun je onderweg lekker lunchen. Overnachten in de omgeving kan bij Hotel de Bilderberg in Oosterbeek.

De groene bedstee - Oosterbeek
Landgoed Mariëndaal - Oosterbeek

14. Kreelsepad Ede – 14 km

Dit Klompenpad door het mooie buitengebied van Ede is vooral een aanrader in augustus als de heide in bloei staat. De gemarkeerde route van 14 kilometer loopt door bos en heide, langs vennen, stuifduinen en grafheuvels. De kans dat je wild spot tijdens deze wandeling schijnt groot te zijn. Zelf zag ik alleen een ree en heel veel wildsporen van herten en zwijnen. Niet te missen is het weidse uitzicht vanaf uitkijkpunt De Valenberg en natuurlijk Theeschenkerij de Mossel voor een bourgondische tussenstop. Deze afwisselende wandelroute start bij Natuurcentrum Veluwe in Ede en is onderweg gemakkelijk in te korten naar acht kilometer (Let op: deze route is i.v.m. werkzaamheden tijdelijk niet toegankelijk t/m 27 november 2020).

Ginkelse heide in Ede
Edese Heide - Kreelsepad

15. Speulderbos in Garderen – 8 km

Deze route heb ik zelf (nog) niet gewandeld, maar zet ik toch op dit lijstje omdat het Speulderbos een van de mooiste bossen van de Veluwe is. Toen ik onlangs door dit bos fietste, werd ik betoverd door de eeuwenoude bomen die lijken te bewegen. Door de vele kromme boomstammen wordt het Speulderbos in de volksmond ook wel ‘het bos van de dansende bomen’ genoemd. Staatsbosbeheer heeft een paars gemarkeerde route van acht kilometer uitgezet langs cultuurhistorische plekken in het Sprielder- en Speulderbos.

Start de route bij Restaurant Boshuis in Drie, waar je je wandeling af kunt sluiten met een lekkere lunch of diner. Overnachten in de omgeving kan bij Bilderberg Hotel ’t Speulderbos, een viersterrenhotel in Garderen met restaurant en zwembad.

Meer lezen over mooie wandelroutes in Nederland

Weet jij nog mooie gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe? Aanvullende tips zijn welkom!

Dit artikel over wandelroutes op de Veluwe is tot stand gekomen in samenwerking met Voordeeluitjes.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.