12 x mooie uitkijktorens en uitzichtpunten op de Veluwe

Mooie uitzichtpunten op de Veluwe

Een leuke manier om van de mooie natuurgebieden op de Veluwe te genieten? Beklim de uitzichtpunten en uitkijktorens om de uitgestrekte bossen en heidevelden van bovenaf te bewonderen. In dit artikel vind je overzicht van mooie uitzichtpunten op de Veluwe die zeker een klim waard zijn. Op de top word je getrakteerd op de meest fantastische uitzichten!

1. Uitkijktoren Stakenberg in Elspeet

Gratis genieten van een onbetaalbaar uitzicht? Beklim dan uitkijktoren Stakenberg in Elspeet. Wat mij betreft een van de mooiste uitzichtpunten op de Veluwe. Vanaf een hoogte van twintig meter kijk je uit over de Elspeetse heide, een weids uitzicht waar je even stil van wordt. De toren staat langs het Tijdkijkerpad, een mooie wandelroute van 4,5 kilometer. Vanaf de parkeerplaats bij Speelplaats Stakenberg is het maar een paar minuten lopen naar de uitkijktoren.

Uitzicht Elspeetse heide
Uitzicht uitkijktoren Stakenberg Elspeet

2. De Bostoren in Putten

De leukste uitkijktoren op de Veluwe? Dat is ongetwijfeld de Bostoren. Deze uitkijktoren (met bos op de top!) zit namelijk vol verrassingen. Na een klim van 235 treden word je op veertig meter hoogte beloond met een bosrijk uitzicht. Misschien geen koploper in dit lijstje met mooie uitzichten op de Veluwe, maar de weg naar de top is wel een avontuur op zich. Zo kom je onderweg langs een klimnet op grote hoogte. Durf jij het aan? Entree: €4,- (2021).

De Bostoren staat op Landgoed Schovenhorst. Op dit schitterende landgoed dat maar liefst vijf bomentuinen telt zijn drie gemarkeerde wandelroutes uitgestippeld. Hier vind je meer info over de wandelroutes op Landgoed Schovenhorst.

Mooie uitzicht op de Veluwe vanaf de Bostoren in Putten
Uitzicht Bostoren Putten

3. Uitkijktoren de Boersberg in Doorwerth

In Doorwerth, aan de zuidrand van de Veluwe, staat uitkijktoren de Boersberg. Na een kort klimmetje word je getrakteerd op een een uitzicht over de Veluwse boomtoppen en de kronkelende Nederrijn. Ook kun je vanaf de top een glimp opvangen van het mooie Kasteel Doorwerth. Staatsbosbeheer heeft een paars gemarkeerde wandelroute van 3,4 kilometer uitgezet langs de mooiste plekjes van de Boersberg, waaronder de uitkijktoren en Kasteel Doorwerth.

Uitkijktoren de Boersberg

4. Uitkijktoren de Zandloper op het Kootwijkerzand

Op de top van de Zandloper geniet je gratis en voor niets van een on-Nederlands uitzicht op het Kootwijkerzand. Vanaf een hoogte van 13,5 meter kijk je uit over de grootste zandverstuiving van West-Europa. Een fantastisch panorama over een open zandvlakte met in de verte monumentaal zendstation Radio Kootwijk. Staatsbosbeheer heeft een korte wandelroute van drie kilometer uitgestippeld die ook langs de uitkijktoren leidt. De route is aangegeven met oranje paaltjes en start bij parkeerplaats Van ‘t Hoffweg.

De Zandloper Kootwijkerzand
Mooie uitzichtpunten Veluwe:  uitkijktoren Kootwijkerzand

5. Het uitzicht vanuit zendstation Radio Kootwijk

Vlak bij het Kootwijkerzand staat monumentaal zendstation Radio Kootwijk, ook wel de kathedraal van de Veluwe genoemd. Het markante bouwwerk wordt omgeven door open heidevelden. Vanuit het enorme raam in de zenderzaal heb je eersterangs zicht op dit heidelandschap dat eind augustus prachtig paars kleurt. Het gebouw wordt slechts incidenteel opengesteld voor publiek (€), in dit artikel lees je meer over een bezoek aan Radio Kootwijk.

Radio Kootwijk

6. Uitzichtpunt Hulshorsterzand

Een van de mooiste wandelingen op de Veluwe? Dat is wat mij betreft de Tafelbergroute over het Hulshorsterzand. Aan het begin van de route word je vanaf een uitzichtpunt al meteen omver geblazen door het spectaculaire uitzicht over de stuifzandvlakte. Alleen al voor dit uitkijkpunt is de wandeling een aanrader, maar ook de rest van de route door stuifzand en bos is zeker de moeite waard. De route van acht kilometer start op de parkeerplaats aan de Hierderweg in Hulshorst en wordt aangegeven met bruine paaltjes.

Uitzicht op het Hulshorsterzand - Veluwe
Hulshorsterzand - Mooi uitzicht op de Veluwe

7. Kijk uit Attention – de Hoge Veluwe

Het mooiste uitzicht op de Hoge Veluwe? Daarvoor zul je de 270 treden van Kijk uit Attention moeten beklimmen. Dit bijzondere kunstwerk van Krijn Griezen staat in de gigantische beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Aan het eind van de trap geniet je vanaf de top op 52 meter hoogte van een weids uitzicht over de Veluwe. Helaas is het kunstwerk tot nader order gesloten, maar mocht het ooit weer opengesteld worden dan is het uitzicht de klim meer dan waard! In dit artikel lees je alles over mijn bezoek aan het Kröller-Müller Museum.

Kunstwerk Kijk uit Attention - Kroller Muller Museum
Uitzicht op de Hoge Veluwe

8. Uitkijktoren de Koepel in Lunteren

Uitkijktoren de Koepel staat in Lunteren vlak bij het Middelpunt van Nederland. Vanaf dit rijksmonument in het Luntersche Buurtbosch geniet je op een hoogte van 22 meter van een geweldig uitzicht over de Veluwse bossen. Vooral in het najaar zijn de herfstkleuren spectaculair. De Koepel is overigens niet alleen een uitkijktoren, maar ook een expositieruimte met een permanente tentoonstelling over de omgeving. De toren is geopend van april t/m oktober, bekijk de website voor actuele toegangsprijzen en openingstijden.

Bereikbaarheid: vanaf de parkeerplaats bij Hotel de Lunterse Boer is het nog ongeveer tien minuten lopen. De toren bevindt zich bij wandelknooopunt 8 en fietsknooppunt 79. Wandelen in de omgeving van de Koepel? Lees dan alles over de wandelroutes rond het Middelpunt van Nederland.

Uitzichtpunt op de Veluwe: uitkijktoren de Koepel

9. De Eusebiuskerk in Arnhem

Even iets anders dan uitzicht op bossen en heidevelden? Stap dan in de glazen panoramalift van de Eusebiuskerk in Arnhem. Deze brengt je in een mum van tijd naar het hoogste punt van de stad. Vanaf 73 meter hoogte heb je een mooie uitzicht op de binnenstad, de Rijn en de Veluwe. Bekijk de website van de Eusebiuskerk voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. Lees ook: een weekendje Arnhem in 10 leuke tips.

Uitzicht Eusebiuskerk Arnhem

10. Ampie’s berg in ’t Harde

Ook vanaf dit bijzondere uitzichtpunt kijk je niet uit over de Veluwse bossen en heide, maar over Ampie’s tuin. De 81-jarige Ampie is 365 dagen per jaar in zijn tuin aan het werk. Al bijna zestig jaar lang en dat is te zien! Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap heeft hij er zelfs een 15 meter hoge berg gebouwd die je kunt beklimmen. Vanaf de top kijk je uit over de duizenden bloemen en planten in zijn kleurrijke tuin die in de zomer volop in bloei staat. In december wordt zijn levenswerk verlicht met ontelbaar veel kerstlampjes.

De mooiste tuin op de Veluwe is in de zomermaanden van maandag t/m zaterdag open voor publiek. Entree: €5,-. Bekijk de website van Ampie’s tuin voor de actuele openingstijden.

Ampie's berg
Ampie's tuin

11. Uitkijktoren de Bult in Wekerom

Tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei staat uitkijktoren de Bult. Met een hoogte van slechts zes meter is dit vermoedelijke een van de laagste uitkijktorens van de Veluwe. Gelukkig staat het bouwwerk op de voormalige vuilnisbelt van Wekerom, waardoor je vanaf de top toch geniet van een uitzicht dat helemaal niet verkeerd is. De uitkijktoren is onderdeel van het Beek en Bult-klompenpad en ligt ook aan de rood gemarkeerde wandelroute over het Wekeromse Zand.

De Bult WEkerom

12. Uitzichtpunten bij de Posbank

Last but not least: de uitzichtpunten in Nationaal Park Veluwezoom! In het heidegebied Herikhuizerveld barst het namelijk van de uitkijkpunten met een fantastisch uitzicht over de glooiende heidevelden. Dit heuvelachtige natuurgebied wordt in de volksmond ook wel de Posbank genoemd. De gelijknamige stenen bank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP en biedt een prachtig uitzicht. Maar ook bij wandelknooppunten 86 (Kraaijenberg), 81 (Zijpenberg) en 04 (Heuvense bergen) vind je uitkijkpunten met een on-Nederlands mooi uitzicht. Lees ook mijn verslag: wandelen over de bloeiende heide bij de Posbank.

Mooie uitzichtpunten Veluwe: de Posbank
Mooi uitzichtpunt op de Posbank

Nog meer mooie uitzichtpunten op de Veluwe

Dit was slechts een greep uit de mooie uitzichtpunten op de Veluwe, er zijn er namelijk nog veel meer. Zo staan onderstaande uitkijkpunten nog op mijn lijstje om een keer te bezoeken. Weet jij nog mooie uitzichtpunten op de Veluwe? Aanvullende tips zijn welkom! Laat hieronder een reactie achter met jouw favoriete uitzichtpunt op de Veluwe.

  • Uitkijktoren Berg en Bos in Apeldoorn
  • Uitzichtpunt De Valenberg in natuurgebied Planken Wambuis (Ede)
  • Uitkijktoren de Haelberg in Epe
  • De Toekantoren van Van der Valk Hotel Harderwijk
  • Uitkijktoren Veluwetransferium Nunspeet
Uitkijktoren Nunspeet

Overnachten op de Veluwe met mooi uitzicht

Op zoek naar een hotel op de Veluwe met een mooi uitzicht? Deze hotels hebben kamers beschikbaar met uitzicht op de omringende natuur:

Slaap je liever in een vakantiehuisje in het bos? Bekijk dan eens het aanbod natuurhuisjes op de Veluwe of deze selectie met leuke boshuisjes in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.