Combineer kunst en natuur in het Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum bezoeken

Zin in een leuk uitje op de Veluwe? Combineer dan kunst en natuur in het Kröller-Müller Museum. Dit beroemde museum ligt midden in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Met een van de grootste beeldentuinen van Europa en de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld een must visit op de Veluwe.

Over het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een van de populairste musea in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het museum biedt een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur. Naast een enorme kunstcollectie, spreekt ook de prachtige ligging midden in de natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe tot de verbeelding. De beeldentuin van het museum is dan ook een pareltje.

Het museum in Otterlo is het levenswerk van de markante kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Samen met haar man bezat ze een van de grootste privé-kunstcollecties van de twintigste eeuw. Haar levensdoel was de bouw van een museum om haar unieke collectie eigentijdse kunstwerken met iedereen te kunnen delen. Een jaar voor haar dood wordt deze droom werkelijkheid: op 13 juli 1938 opent het Kröller-Müller Museum zijn deuren.

Kröller-Müller Museum kunstwerken

Het Kröller-Müller Museum is hét museum voor moderne kunst in Nederland. De collectie van het museum telt maar liefst circa 20.000 werken. Naast de enorme Van Gogh-collectie, kun je er werken van moderne meesters als Picasso, Monet en Mondriaan bewonderen. Maar het museum huisvest ook een rijke collectie hedendaagse kunst en wisselende tentoonstellingen.

Kröller-Müller Museum
Kröller-Müller Museum

De Vincent van Gogh gallerij

De grootste Van Gogh collectie ter wereld vind je (niet heel verrassend) in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Maar wist je dat het Kröller-Müller met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld bezit? Helene Kröller-Müller was groot fan van Vincent van Gogh en beschouwde hem als ‘een van de grote geesten van de moderne kunst’.

In het hart van het gebouw vind je de trots van het museum: de Van Gogh Gallerij. Hier hangt een wisselende opstelling van ongeveer veertig van zijn werken, waaronder beroemde schilderijen zoals De Aardappeleters en Caféterras bij nacht.

De groene wijngaard - Vincent van Gogh
Vincent van Gogh

Kröller-Müller tentoonstellingen

Naast een vaste kunstcollectie vind je in het Kröller-Müller Museum ook wisselende tentoonstellingen. Op dit moment is Paint it Black een van die tijdelijke exposities (t/m 28 februari 2021). Middelpunt van deze tentoonstelling is een bassin gevuld met water in een vrijwel volledig verduisterde ruimte, omringd door werken uit de collectie waarin zwart een belangrijke rol speelt. Bekijk de agenda om te zien welke tentoonstellingen er op dit moment nog meer georganiseerd worden in het Kröller-Müller museum.

Toen ik het museum een jaar geleden bezocht was ik erg gefascineerd door de tijdelijke expositie Inopportune: stage two. Een indrukwekkende installatie met negen replica’s van zwevende tijgers vol pijlen. Deze levensechte tijgers zijn helaas niet meer te zien in het Kröller-Müller Museum, maar hier zie en lees je meer over het bijzondere werk van de Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang.

Tijdelijke expositie Kröller-Müller Museum
Tijdelijke tentoonstelling Kröller-Müller Museum

De Kröller-Müller beeldentuin

Mijn favoriete plek in het museum? De gigantische beeldentuin van maar liefst 25 hectare. Met meer dan 150 sculpturen een van de grootste beeldentuinen van Europa. Het samenbrengen van natuur en kunst op hun landgoed was een van de belangrijkste doelen van het echtpaar Kröller-Müller. En dat is in de beeldentuin uitstekend gelukt!

Van mooie beeldhouwwerken tot bijzondere installaties: je vindt het allemaal in de beeldentuin. Een plek waar ik uren kan ronddwalen. Vooral in het najaar als de de tuin extra mooi gehuld is in herfstkleuren. Niet te missen mooie kunstwerken in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum zijn het Aldo van Eyck-paviljoen (176), De Needle Tower van Kenneth Snelson (125) en Jardin d’émail van Jean Dubuffet (84). Let op: sommige werken worden in de winter afgedekt, tijdelijk verwijderd of zijn niet toegankelijk van 1 november tot 1 april.

De Needle Tower - Kroller-Muller Museum
Aldo van Eyck-paviljoen in de beeldentuin van het Kroller-Muller museum

Kijk Uit Attention: het mooiste uitzicht op de Veluwe

Letterlijk hoogtepunt van de beeldentuin is het kunstwerk Kijk Uit Attention: een trap met maar liefst 270 treden. Vanaf de top op 52 meter hoogte word je hoog boven de bomen getrakteerd op een spectaculair uitzicht over Nationaal Park de Hoge Veluwe. Helaas is dit kunstwerk van Krijn Giezen tot nader order gesloten, maar mocht het in de toekomst weer opengesteld worden dan is het uitzicht de klim meer dan waard!

Kijk uit Attention - Beeldentuin Kroller-Muller Museum
Uitzicht op de Hoge Veluwe

Jachthuis Sint Hubertus

Uitgekeken in het Kröller-Müller Museum? Sluit dan aan bij een rondleiding in Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Leuk weetje: dit bijzondere gebouw van de bekende architect Berlage heeft van bovenaf gezien de vorm van een hertengewei.

De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten, bekijk hier de actuele prijzen en tijden. Het jachthuis ligt op vier kilometer afstand van het Kröller-Müller Museum, ongeveer een kwartiertje fietsen. Bij de ingangen van Nationaal Park de Hoge Veluwe en bij de fietsenstalling van het Kröller-Müller Museum en het jachthuis zijn gratis witte fietsen verkrijgbaar.

Jachthuis Sint Hubertus
Jachthuis Sint Hubertus

Is het Kröller-Müller Museum een aanrader?

Ja, het Kröller-Müller Museum is een aanrader. Ook als je net als ik geen enorme kunstkenner of uitgesproken fan van Van Gogh bent, is het museum een bezoek waard. Al was het alleen maar vanwege de beeldentuin, die vooral in de herfst prachtig is. Trek gerust een paar uurtjes voor je bezoek uit, want je bent wel even zoet als je alle sculpturen in de beeldentuin wilt zien.

Het Kröller-Müller museum bezoeken

Openingstijden
Het Kröller-Müller Museum is geopend van dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur (op 1 januari gesloten). Op doordeweekse dagen na 14.00 uur is het doorgaans het rustigst in het museum.

Rondleidingen en audiotours
Audiotours en rondleidingen zijn tijdelijk niet beschikbaar. Voor achtergrondinformatie bij de collectie kun je de gratis museumgids downloaden.

Tickets Kröller-Müller Museum
Een ticket voor het Kröller-Müller Museum kost €10,95 voor volwassen en moet je vooraf online kopen. Bekijk de actuele toegangsprijzen en coronamaatregelen op de website. Let op: omdat het museum midden in Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt, moet je een apart entreekaartje voor het park (€10,95) kopen.

Lunchen in het Kröller-Müller Museum
Normaal gesproken kun je in het museum lunchen of koffie drinken bij restaurant Monsieur Jacques of bij buitenrestaurant MJ.

Buitenrestaurant beeldentuin Kroller-Muller Museum

Kröller-Müller Museum bereikbaarheid

Parkeren
Met de auto naar het Kröller-Müller Museum? Volg dan vanaf de A1, A12 of A50 de borden Park Hoge Veluwe/Kröller-Müller. Parkeren kan voor €3,90 bij een van de drie ingangen van het park: ingang Otterlo (2,5km), Hoenderloo (4km) of Schaarsbergen (10km). Vanaf daar kun je op de gratis witte leenfiets naar het museum rijden. Wil je liever bij het museum parkeren? Dan betaal je een toeslag van €7,75. Bekijk hier de actuele tarieven.

Openbaar vervoer
Met het openbaar naar het Kröller-Müller Museum? Neem dan vanaf station Apeldoorn of Ede-Wageningen bus 108. Vanaf station Arnhem reis je met buslijn 105 (richting Barneveld). Voor beide routes geldt overstappen in Otterlo op buslijn 106 naar het museum.

Beeldentuin Kröller-Müller Museum
Beeldentuin Kröller-Müller Museum

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller Museum ligt midden in Nationaal Park de Hoge Veluwe, ook wel ‘de groene schatkamer van Nederland’ genoemd. Een bezoek aan het museum is dan ook prima te combineren met een mooie wandeling of fietstocht door een afwisselend landschap van heidevelden, stuifzand en bossen.

In het park zijn een tiental verschillende paaltjesroutes uitgestippeld. De lengte van de gemarkeerde wandelingen varieert van ruim 1 tot 10,8 kilometer. Bij de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe koop je voor €2,50 een fiets- en wandelkaart waarop alle routes staan. Een dagkaart voor NP de Hoge Veluwe kost €10,95 voor volwassen. Bekijk de actuele prijzen op de website.

Overnachten op steenworp afstand van de ingang van NP de Hoge Veluwe? Dat kan bij Wellnesshotel de Sterrenberg****.

Fietsen Hoge Veluwe
Wandelen Hoge Veluwe

Meer lezen over de Veluwe:

Ben jij al eens in het Kröller-Müller Museum geweest? En wat vond je ervan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.