Wandelen en fietsen over de heide bij Radio Kootwijk

We zijn alweer bijna halverwege augustus en dat betekent dat de heide weer paars begint te kleuren. Een natuurspektakel dat je niet wilt missen! Ik tip natuurgebied Radio Kootwijk voor een mooie fietsroute of wandeling door de bloeiende heide. In dit artikel lees je alles over het bijzondere heidegebied Radio Kootwijk.

Over Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is niet zomaar een dertien-in-een-dozijn-natuurgebied. Het uitgestrekte stuifzand- en heidegebied in hartje Veluwe heeft namelijk iets extra’s te bieden: het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Je ziet de betonnen ‘kathedraal van de Veluwe’ al van veraf opdoemen.

Het rijksmonument in art-decostijl is een fascinerende verschijning in het open heidelandschap. Het markante zendstation werd eind jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd voor radiografische verbinding met toenmalige Nederlands-Indië. In 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht en vandaag de dag is het zendterrein een unieke natuurplek die beheerd wordt door Staatsbosbeheer.

Meer lezen over het voormalig zendercomplex? Ik schreef eerder al eens een artikel over Radio Kootwijk. Wil je het gebouw van binnen bezichtigen? Hoewel natuurgebied Radio Kootwijk het hele jaar toegankelijk is, geldt dit niet voor het zendgebouw dat slechts incidenteel opengesteld wordt voor publiek. Kijk voor meer info op de website van Hier Radio Kootwijk. Ook is het mogelijk om het gebouw te bezoeken tijdens een excursie van Staatsbosbeheer.

Zendercomplex Radio Kootwijk
Zendstation Radio Kootwijk
Zendgebouw Radio Kootwijk

Fietsen over de heide bij Radio Kootwijk

Zin in een mooie fietstocht over en langs de heide van Radio Kootwijk? Ik heb een knooppuntenroute uitgestippeld van ruim 30 kilometer. Uiteraard met tussenstop bij Radio Kootwijk: een niet te missen hoogtepunt van deze fietsroute.

Ook wanneer het zendstation niet geopend is voor publiek, is het zeker de moeite waard om je fiets te parkeren voor een rondje om het gebouw. Er is genoeg te zien. Het architectonische hoogstandje zit namelijk vol symboliek. Zo verbeeldt de adelaar op de achtergevel de vlucht van het geluid en symboliseren de vrouwenfiguren boven de ingang de verbinding tussen oost en west.

Het wandelrondje kun je zo groot maken als je wilt, want ook de open heidevelden rond het zendercomplex lenen zich uitstekend voor een wandeling. Er zijn immers genoeg wandelpaden aangelegd. Misschien kom je nog wel oog in oog te staan met de wisenten die op de heidevlakten bij Radio Kootwijk grazen.

Een ander afstapmoment tijdens deze fietsroute is de uitkijktoren op het Kootwijkerzand. Vanaf een hoogte van 13,5 meter geniet je van een fenomenaal uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa. In de verte zie je het zendstation van Radio Kootwijk staan. Wild spotten? Trap dan op de Alverschotenseweg nabij Assel even op de rem om door het wildscherm te gluren. Met een beetje geluk zie je (edel)herten en/of wilde zwijnen langs de bosrand scharrelen.

Fietsen over de heide
Fietsen op de Veluwe
Uitkijktoren Kootwijkerzand
Wildscherm Assel

Fietsroute Radio Kootwijk: de knooppunten

Enthousiast geworden om deze mooie fietsroute bij Radio Kootwijk te rijden? Volg dan onderstaande knooppunten. Start- en eindpunt van de route is Eethuis Assel (knooppunt 38). Hoogtepunten van deze fietsroute zijn zendgebouw Radio Kootwijk (knooppunt 40), de uitkijktoren op het Kootwijkerzand (tussen knooppunt 81 en 71) en het wildscherm nabij Assel (net na knooppunt 41).

Knooppunten fietsroute Radio Kootwijk

Zin in een versnapering onderweg? Dit zijn de horecagelegenheden langs de route: Pannenkoekenrestaurant Kootwijkerduin (nabij knooppunt 36), Restaurant de Brinkhof in Kootwijk (knooppunt 81), De Garage Radio Kootwijk (alleen geopend in voorjaar en zomer op vrijdag t/m zondag) en Eethuis Halte Assel. Deze luxe cafetaria is tevens het start- en eindpunt van de route.

Heidewandeling langs Radio Kootwijk

Geen zin om te fietsen? Laat dan je stalen ros thuis en haal je wandelschoenen uit de kast voor een stevige wandeling. Staatsbosbeheer heeft een rood gemarkeerde heidewandeling uitgezet. Deze wandelroute van 12,5 kilometer leidt je langs Radio Kootwijk en over de golvende Hoog Buurlose Heide. Startpunt: schaapskooi Hoog Buurlo. De route gaat deels over geasfalteerde fietspaden en deels over onverharde wandelpaden.

Wil je ook het nabijgelegen Kootwijkerzand te voet verkennen? Staatsbosbeheer heeft een korte wandelroute uitgezet van drie kilometer door boswachterij Kootwijk. Tijdens deze wandeling kom je ook langs bovengenoemde uitkijktoren. Startpunt: parkeerplaats Van ’t Hoffweg. Volg de oranje paaltjes.

Wandelen Radio Kootwijk
Wandelen heide Radio Kootwijk
Uitkijktoren Kootwijkerzand
Uitzicht Kootwijkerzand

Plan je trip naar Radio Kootwijk

Bereikbaarheid
Radio Kootwijk ligt midden op de Veluwe, ongeveer vijftoen kilometer ten westen van Apeldoorn. Helaas is Radio Kootwijk niet bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op ongeveer 9 kilometer afstand. Het is wel mogelijk om bij bij treinstation Apeldoorn een ov-fiets te huren. Vanaf daar is het ongeveer 13 kilometer fietsen naar Radio Kootwijk.

Parkeren
Parkeren kan op de parkeerplaats achter het voormalige hotel voor 5 euro per dag (alleen betalen per pin). Gratis parkeren kan op de parkeerplaats bij de schaapskooi in Hoog Buurlo. Vanaf daar is het ongeveer drie kilometer wandelen of fietsen naar het voormalig zendstation Radio Kootwijk.

Overnachten
Wil je graag overnachten in de omgeving van Radio Kootwijk? Boutique Hotel Hoog-Soeren ligt op ongeveer 8 kilometer van Radio Kootwijk. Vanuit dit hotel loop je zo de bossen in. Een ander mooi hotel in de omgeving van Radio Kootwijk (8 km) is Van der Valk Hotel Apeldoorn- de Cantharel. Slaap je liever op een bungalowpark? Vakantiepark de Berkenhorst ligt op nog geen vier kilometer van Radio Kootwijk. Bekijk hier de aanbiedingen.

Wanneer bloeit de heide op de Veluwe?

Wanneer staat de heide in bloei? Doorgaans bloeit de heide van half augustust tot en met begin september. Het is lastig te voorspellen wanneer de bloeiende heide precies op zijn mooist is. Dit verschilt per jaar en is afhankelijk van het weer. De bloeiperiode duurt gemiddeld vier tot vijf weken.

Kathedraal van de Veluwe
Heide Radio Kootwijk
Paarse heide op de Veluwe

Meer lezen over de Veluwe?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.