Wandelen over de bloeiende heide van de Posbank

Posbank

De heide staat weer in bloei! Dé periode waarin het glooiende heidelandschap van de Posbank op zijn mooist is. Hoog tijd dus om je wandelschoenen aan te trekken voor een kleurrijke heidewandeling door de paarse natuurpracht van Nationaal Park de Veluwezoom.

De Posbank

Op een zonnige zomerdag parkeren we onze auto bij Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden: het startpunt van onze wandeling door het heuvelachtige heidegebied Herikhuizerveld. In de volksmond ook wel de Posbank genoemd. De gelijknamige stenen bank staat in dit natuurgebied te pronken op een hoogte van 90 meter boven NAP.

Gewapend met een routekaartje, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, beginnen we aan de Kammenroute. Deze route van 5,4 kilometer leidt ons vanzelf naar uitkijkpunt de Posbank. We hoeven alleen maar de zwarte pijltjes te volgen. Nadat we het eerste stuk van de route door het bos hebben gewandeld, lopen we zo de glooiende heidevelden in.

Overal om me heen zie ik een spectaculaire zee van paarse heide. Fladderende vlinders en zoemende bijen vliegen af en aan. De nectar van de bloeiende struikheide heeft een magnetische aantrekkingskracht op de insecten, waardoor de heide een geliefde plek is voor imkers om bijenkasten te plaatsen.

De natuur met een stadsbezoek combineren? Lees ook: een stedentrip Arnhem in 10 tips

Wandelen NP de VeluwezoomBloeiende heideDe Posbank

Een fantastisch uitzicht over de bloeiende heide

Na een klimmetje door de heide worden we beloond met een waanzinnig uitzicht. Vanaf de Posbank kijken we mijlenver uit over het IJsseldal en de Veluwe tot in Duitsland aan toe. De hoogteverschillen op de Veluwezoom zijn ontstaan in de ijstijd. Enorme ijsmassa’s drukten toen de grond opzij waardoor er stuwwallen ontstonden.

Ongeveer halverwege de route passeren we Paviljoen de Posbank. Zo rond lunchtijd is het op het terras dringen voor een plekje. Gelukkig is er even verderop wel een tafeltje vrij bij het charmante eethuisje Koepel de Kaap. Onder het genot van een broodje komt het besluit om na de lunch van de route af te wijken. Met behulp van onze routekaart plakken we er zelf een paar kilometer aan vast.

Grazers op de Veluwezoom

We zwerven kriskras door de heideheuvels tot we bij de Zijpenberg komen, een populair uitzichtpunt om de zonsopkomst te fotograferen. Onderweg lopen we een kudde IJslandse paarden tegen het lijf. Zonder hen zou de heide in bos veranderen. Door het gras en de jonge boompjes op te vreten, zorgen ze ervoor dat de heide behouden blijft. Ze krijgen hulp van andere vaste bewoners: de Schotse Hooglanders. Helaas laten deze fotogenieke kanjers zich vandaag niet zien.

Als we weer in de buurt van het bezoekerscentrum komen, zien we vanaf het zoveelste uitzichtpunt een bewegende stofwolk tussen de paarse heuvels. Het blijkt een schaapskudde met een paar verdwaalde geiten, die na een dagje grazen over de heide weer terugkeert naar hun schaapskooi. Ook wij zijn inmiddels uitgewandeld en klaar om huiswaarts te keren na een fantastische wandeling door een on-Nederlands mooi landschap!

IJslandse paarden - Posbank Ijslandse paarden Veluwezoom Schaapskudde Posbank Schaapskudde Posbank

Ook wandelen over de heide van de Posbank?

Er lopen diverse gemarkeerde wandelroutes door Nationaal Park de Veluwezoom, variërend van vijf tot tien kilometer. Startpunt van de Kammenroute (5,4 km) is Bezoekerscentrum Veluwezoom. Andere startpunten van gemarkeerde routes zijn: Paviljoen de Posbank, Parkeerplaats Lappendeken en Parkeerplaats Beekhuizen. Bij het bezoekerscentrum is een folder verkrijgbaar met een kaartje van het gebied, zodat je ook gemakkelijk zelf een route samen kunt stellen.

Praktische info en tips:

  • Parkeren is gratis. Met de trein naar de Posbank? Vanaf station Rheden is het ongeveer een kwartiertje lopen naar het bezoekerscentrum.
  • Tijdens de Kammenroute kom je onderweg diverse horecagelegenheden tegen, zoals Paviljoen de Posbank, Koepel de Kaap, Brasserie Veluwezoom en restaurant de Ruif.
  • In NP de Veluwezoom lopen Schotse Hooglanders en IJslandse paarden. Ze zijn vriendelijk, maar niet tam. Bewonder ze daarom op een veilige afstand.
  • Ook leven er edelherten, damherten en wilde zwijnen in het gebied. Bij de observatiepunten De Elsberg en Herikhuizen heb je de meeste kans om deze wilde dieren te spotten.
  • Nationaal Park de Veluwezoom is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

NP de Veluwezoom Paarse heide op de Veluwezoom

Wanneer bloeit de heide op de Veluwe?

Wanneer bloeit de heide op de Posbank? Het is lastig te voorspellen wanneer de bloeiende heide op zijn mooist is: dat verschilt per jaar en is afhankelijk van het weer. Doorgaans bloeit de heide van half augustus tot begin september. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo’n vier tot vijf weken, dus stel je bezoek aan de heide niet te lang uit.

Door de extreem droge en hete zomer van 2018, heeft de heide veel te lijden gehad. Vooral in het oosten van het land, dus ook op de Veluwe, was de heide vorig jaar uitgedroogd en bruin. Die droogte kan nog jaren gevolgen hebben, omdat de heideplant eerst weer helemaal moet herstellen voordat deze weer mooi gaat bloeien. Gelukkig is er dit jaar wel iets meer regen gevallen, waardoor de heide op de meeste plekken wel uitbundiger bloeit dan vorig jaar.

wandelen door de heide

Heb jij dit jaar al genoten van het paarse natuurspektakel? En ben je al eens bij de Posbank geweest? 

2 REACTIES

  1. Helaas nog nooit bij de Posbank geweest, maar het staat zeker weten op mijn lijstje. Ik had voor vandaag een wandeling over de Drentse heide gepland, maar vanwege het weer nog maar even uitgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.