Een dagje Zutphen in 10 tips

Leuke tips Zwolle

Ben jij al eens in Zutphen geweest? Niet? Dat wordt dan hoog tijd, want Zutphen is echt een verrassend leuke bestemming voor een dagje uit of weekendje weg. Ik ging op ontdekking in deze charmante Hanzestad aan de IJssel en verzamelde 10 leuke tips.

1. Vers gebrande koffie bij De Pelikaan

Je dagje Zutphen begin je natuurlijk met een bakje leut. Voor de lekkerste koffie van Zutphen wandel je bij aankomst in de stad linea recta naar De Pelikaan. Deze koffie- en theewinkel is al meer dan 200 jaar een begrip in Zutphen en omstreken. Zoek een plekje in de schenkerij of op het terras voor een genietmomentje met je kopje vers gebrande koffie. Neem daarna ook nog even een kijkje in de cadeauwinkel om die heerlijke koffie (of thee) in te slaan voor thuis.

De Pelikaan Zutphen De Pelikaan Zutphen

2. Een stadswandeling door middeleeuws Zutphen

Na je bakje koffie is het tijd om de historische binnenstad te gaan verkennen. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland en die rijke geschiedenis zie je terug in het straatbeeld van de Hanzestad. Het is heerlijk kuieren door sfeervolle straatjes langs statige koopmanshuizen, middeleeuwse kerken en historische monumenten.

Bewonder bijvoorbeeld de Berkelpoort, deze oude waterpoort is onderdeel van de oude stadsmuur. En ook de Drogenapstoren, die in de vijftiende eeuw dienst deed als stadspoort, is een niet te missen historisch pareltje. Houd onderweg goed je ogen open, want veel muren in de Zutphense binnenstad worden opgefleurd met gedichtjes.

Lees ook: Hanzestad Zwolle in 10 tips

Oude Stadhuis Zutphen Drogenapstoren ZutphenSfeervol straatje ZutphenHistorische Hanzestad ZutphenDrogenapstoren Zutphen

3. Hofjes hoppen in de binnenstad

Ga tijdens je wandeling ook op zoek naar verborgen hofjes. Die zijn er namelijk genoeg in Zutphen. Serene binnenplaatsen- en tuinen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De mooiste hofjes? Het Agnietenhofje, Luthers Hofje, Ruitershofje en de Oude Bornhof.

Ruitershofje Zutphen Agnietenhof Zutphen Oude Bornhof Zutphen

4. Winkelen bij conceptstores en delicatessenzaken

Tijdens je stadswandeling kun je vast (vooral in de Lange Hofstraat) de verleiding niet weerstaan om af en toe een leuke winkel binnen te wippen. Niet zo gek, want het winkelaanbod in Zutphen is heel verrassend. Unieke boetiekjes worden er afgewisseld met conceptstores en delicatessenzaken.

Een paar leuke winkels die je niet mag missen: ByNord conceptstore, cadeauwinkel WAAR, conceptstore RADIJS, museumwinkel het Snoepje, Living & Giving, conceptstore Hupsch en brocante- en curiosawinkel Fideel. Ook de sfeervolle warenmarkt op donderdagochtend op de Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt is een leuke plek om je inkopen te doen.

Fideel Zutphen Lange Hofstraat Zutphen Conceptstore Hupsch

5. Eeuwenoude boeken en een fantastisch uitzicht

Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je stadswandeling is de Walburgiskerk. De imposante kerk torent statig boven het straatbeeld van Zutphen uit. Als je de Walburgistoren beklimt, word je beloond met een magnifiek uitzicht op de stad en de kronkelende IJssel. Ook kun je in de kerk de oudste (ketting)bibliotheek van Nederland bewonderen. De Librije is een openbare leeszaal uit de zestiende eeuw, waar de boeken met een ketting vastgeketend liggen aan eeuwenoude lessenaars.

Extra tip: van 12 juli t/m 4 augustus kun je in de Walburgiskerk de mooiste persfoto’s van het afgelopen jaar bekijken tijdens de tentoonstelling World Press Photo 2019. Heb je een NS-abonnement? In de laatste editie van Spoor magazine zit een kortingsbon voor het tweede entreekaartje gratis. Normale prijs: €5,-.

Bekijk de website voor de actuele toegangsprijzen, de openingstijden en de dagen waarop je de toren kan beklimmen.

Walburgiskerk Zutphen

6. Een van de mooiste bibliotheken van Nederland

In Zutphen vind je niet alleen de oudste, maar ook een van de mooiste bibliotheken van Nederland. Als je net als ik een boekennerd bent, moet je zeker even de Openbare Bibliotheek van Zutphen binnenwandelen. Deze is namelijk gevestigd in de Broederenkerk (1927): een prachtig decor voor al die boeken.

Openbare Bibliotheek Zutphen

7. Lunchen op een terrasje

Tijd voor de lunch op een zonnig terras! Aan de Houtmarkt volop keuze aan gezellige terrassen. Wil je écht op een bijzonder plekje lunchen? Schuif dan aan op het terras van het Genietcafé. Het (volgens velen) mooiste terras van Zutphen wordt omgeven door rijksmonumenten in de Oude Bornhof. Tijdens mijn stadswandeling spotte ik overigens nog een bijzonder plekje: het fijne terras van By Chiel.

Genietcafé Oude Bornhof ZutphenTerras By Chiel Zutphen

8. De Wijnhuistoren beklimmen

Volgende tussenstop? De Wijnhuistoren! Bij dit Italiaanse restaurant kun je vast ook fantastisch lunchen, maar daar heeft mijn tip niets mee te maken. De Wijnhuistoren kun je namelijk gratis beklimmen onder leiding van een gids. Hij of zij vertelt je onderweg naar de top alles over de geschiedenis van de toren en het bijzondere carillon. Eenmaal boven zie je goed waarom Zutphen de torenstad genoemd wordt.

De Wijnhuistoren op de Groenmarkt is elke donderdag tot en met zondag gratis te beklimmen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Wijnhuistoren ZutphenUitzicht Wijnhuistoren Zutphen Uitzicht Wijnhuistoren Zutphen

9. Zutphen vanaf het water bekijken

Na deze inspanning ben je vast toe aan wat ontspanning. Stap daarvoor aan boord van een fluisterboot. In ruim een uur vaar je langs de mooiste plekjes aan rivier de Berkel en de Grote Gracht, terwijl de schipper je enthousiast verhalen vertelt over de geschiedenis van Zutphen.

De Fluisterboten varen van 1 april t/m 31 oktober om 11:00, 13:00 en 15:00 uur. Opstappen bij de steiger aan de Rijkenhage. Kosten: €6,- (2019).

Berkelpoort ZutphenFluisterboten Zutphen

10. Flaneren langs de IJssel

Nog niet genoeg van het water? Wandel dan via de Vispoorthaven naar de IJsselkade om daar langs de rivier te flaneren. Onderweg kom je langs het standbeeld van de Zutphense dichteres Ida Gerhardt (1905 – 1997), ook wel de IJsselkade-mummie genoemd. Loop vervolgens de Oude IJsselbrug over voor een wandeling aan de overkant met uitzicht op de skyline van torenstad Zutphen.

Blijven slapen in het centrum van Zutphen? Hampshire Hotel ’s Gravenhof ligt in hartje stad.

Vispoorthaven Zutphen Standbeeld IJsselkade Zutphen Oude IJsselbrug Zutphen

Extra tips buiten het centrum

Uitgekeken in de binnenstad van Zutphen? Ook buiten het centrum valt genoeg te zien en te doen. De omgeving van Zutphen is prachtig! Bewonder bijvoorbeeld zeldzame vlindersoorten bij Vlindertuin de Kas, bezoek wijngaard de Fiere Wijnakker voor een proeverij of fiets langs de IJssel naar Deventer of Doesburg.

Extra tip: vaar in de zomer op een luxe salonboot over de IJssel naar Dieren om daar je tocht te vervolgen met de Veluwsche Stoomtrein naar Apeldoorn. Ben je NS-abonnementhouder? Met de kortingsbon in Spoor magazine is het tweede kaartje voor deze dagtocht gratis. Normale prijs: €22,-.

IJsselkade Zutphen

Ben jij weleens in Zutphen geweest en was je ook aangenaam verrast? Aanvullende tips zijn altijd welkom! 

2 REACTIES

  1. Wat een prachtige foto’s joh! Echt een mooie sfeerimpressie van een stad en ja, ik ben er helaas nog nooit geweest, maar wil er nu zeker een keertje naar toe! Vooral die hofjes trekken me enorm aan, die hebben we in Groningen ook,en dat vind ik ontzettend bijzonder om dan midden in een stad zo’n stil en pittoresk plekje ineens te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.