Op zoek naar een mooi wandelgebied op de Veluwe? Dan tip ik het Wandelnetwerk Goudsberg in Lunteren. In dit bosrijke gebied zijn diverse wandelingen uitgezet rond het Middelpunt van Nederland, maar je kunt ook zelf een route uitstippelen aan de hand van knooppunten. In dit artikel lees je alles over de bezienswaardigheden en wandelroutes in Lunteren.
Wandelroutes in Lunteren: wandelnetwerk Goudsberg
Wandelnetwerk Goudsberg in Lunteren is een bosrijk gebied op de Veluwe waar maar liefst negen gemarkeerde wandelroutes zijn uitgezet: variërend van twee tot zes kilometer. Maak je liever een langere wandeling rond het Middelpunt van Nederland? Dan kun je gemakkelijk verschillende routes combineren of aan de hand van knooppunten zelf een afwisselende wandelroute uitstippelen langs de mooiste bezienswaardigheden in Lunteren.
Aan de rand van het gebied zijn negen verschillende parkeerterreinen waar je je wandeling kunt starten. Reis je met het openbaar vervoer? Ook bij het treinstation in Lunteren start een route. Bekijk hier de wandelfolder met alle knooppunten, routes en parkeerplaatsen op de Goudsberg.
| Lees ook: 15 mooie plekken en leuke uitjes op de Veluwe

Bezienswaardigheden langs de wandelroutes in Lunteren
Het gebied rond het Middelpunt van Nederland is erg bosrijk, maar dat betekent zeker niet dat je er alleen saaie boswandelingen kunt maken. In dit wandelgebied vind je namelijk veel bezienswaardigheden die zorgen voor genoeg afwisseling tijdens de routes. Hieronder een greep uit de bezienswaardigheden rond de Goudsberg:
Uitkijktoren de Koepel
Letterlijk hoogtepunt in het Luntersche Buurtbosch is uitkijktoren De Koepel. Dit rijksmonument op de Galgenberg biedt je vanaf 22 meter hoogte een fantastisch uitzicht over de Veluwse bossen. Vooral in het najaar zijn de herfstkleuren spectaculair! De Koepel is overigens niet alleen een uitkijktoren, maar ook een expositieruimte. De permanente tentoonstelling Hoog van de toren geeft een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere bewoners op de Goudsberg en vertelt verhalen van bekende Nederlanders die het gebied ooit bezochten. Geopend van dinsdag t/m zondag in april t/m oktober, bekijk de website voor actuele toegangsprijzen en openingstijden.

Het Middelpunt van Nederland
Wat is het middelpunt van Nederland? Nou, daar zijn de meningen nogal over verdeeld, want er zijn meerdere plaatsen die claimen precies in het midden van ons land te liggen. Het ligt er maar net aan hoe deze locatie bepaald wordt. Zo vormt de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort het kadastraal middelpunt en ligt het zwaartepunt van Nederland in Putten.
Volgens berekeningen zou Lunteren het geografisch middelpunt van Nederland zijn. Ter promotie liet de lokale VVV daarom in 1965 een zwerfkei uit de ijstijd voorzien van de inscriptie ‘Middelpunt van Nederland’ en plaatste die op de Goudsberg. De bezienswaardigheid wordt gemarkeerd door grote stalen ringen die een soort arena vormen. Een niet te missen fotomomentje tijdens je wandeling door het Luntersche Buurtbosch.

Uitzichtpunt de Hessenhut
Langs de middeleeuwse Hessenweg, vroeger dé handelsweg tussen Amersfoort en Arnhem, staat uitkijktoren de Hessenhut. Hoog is het bijzondere ontwerp niet, maar het uitzicht over de glooiende akker mag er best wezen!


De Tijdlijntrap naar de grote zandgroeve
De voormalige zandgroeve werd eeuwenlang gebruikt voor het afgraven van zand en grind, waarmee veel wegen en huizen zijn gerealiseerd. Hoewel het bijna niet voor te stellen is, was het diepe dal van de grote zandgroeve vroeger juist een hoge top. Inmiddels is de grote zandgroeve al tientallen jaren niet meer in gebruik. Tegenwoordig loopt er een bijzondere trap tussen het Middelpunt van Nederland en het diepste punt van de groeve. Terwijl je over deze Tijdlijntrap loopt, kun je informatie lezen over de geschiedenis van het gebied: van de ijstijd tot aan de zandwinning.


Pinetum de Dennenhorst
Pinetum De Dennenhorst is een naaldbomentuin van ongeveer zes hectare. Er staan maar liefst meer dan duizend verschillende naaldboomsoorten in minsten zo veel tinten groen. De tuin met de mooie doorkijkjes en bijzondere coniferen is vrij toegankelijk, de ingang bevindt zich naast Hotel de Lunterse Boer.
Het Wekeromse Zand
Het Wekeromse zand is een actief stuifzandgebied waar het heerlijk wandelen is. Naast een open zandvlakte met indrukwekkende vergezichten, bestaat het natuurgebied ook uit heide en bos. Het Wekeromse Zand is een van de drie plekken op de Veluwe waar de moeflon voorkomt. Met veel geduld en geluk kun je de wilde schapen spotten vanuit de wildobservatiepost.

IJzertijdboerderij en de Celtic Fields
De omgeving van de Goudsberg werd al in de IJzertijd bewoond. Bij het Wekeromse Zand werden maar liefst vijf boerderijen uit die tijd opgegraven. Kennis maken met het boerenleven in de prehistorie? Dat kan aan de Vijfsprongweg waar een reconstructie van zo’n IJzertijdboerderij is geplaatst. Compleet met opslagschuurtje en omringd door kleine prehistorische vierkante akkertjes, oftewel: Celtic Fields. Op deze bijzondere plek waan je even terug in de tijd.

Tips voor mooie wandelroutes in Lunteren
Zoals ik al schreef zijn er maar liefst negen gemarkeerde wandelroutes uitgezet rond het Middelpunt van Nederland. Je kunt de routes gemakkelijk combineren of zelf een wandelroute uitstippelen aan de hand van de knooppunten. Weet je niet welke wandeling je moet kiezen? Hieronder geef ik je twee suggesties voor mooie wandelroutes in Lunteren van ongeveer 8 à 10 kilometer:
Wandeltip 1: Luntersche Buurtbosch en het Uilenbos
Een afwisselende boswandeling langs een aantal van bovenstaande bezienswaardigheden? Combineer dan de routes Buurtbosch (blauw) en Uilenbos (geel). Een prachtig rondje van ruim acht kilometer over de toppen van het Veluwe massief. De route voert je langs uitkijktorens de Koepel en de Hessenhut, het Middelpunt van Nederland, de Tijdlijntrap, de grote zandgroeve en het pinetum.
Een groot deel van de route loop je door het Luntersche Buurtbos dat ruim honderd jaar geleden door de Lunterse notaris Van den Ham aan de inwoners van Lunteren werd geschonken. En hoewel je er tijdens de wandeling niks van zult merken, is het wel leuk om te weten dat het bos een unieke padenstructuur heeft. Mede vanwege dit bijzondere lanenpatroon in de vorm van een tak met bladeren is het bos benoemd tot rijksmonument.
De knooppunten van deze route: 12 – 6 – 8 – 9 – 11 – 3 – 4 – 5 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 22 – 24 – 25 – 26 – 27 – 55 – 12 – 6. Start- en eindpunt: restaurant de Lunterse Boer, waar je meteen lekker kunt lunchen. Andere horeca langs de route: Pannenkoekenrestaurant het Uilenbos en restaurant de Goudsberg.




Wandeltip 2: Wekeromse Zand en rondje Celtic Fields
Wandelen door een woestijnachtig landschap? Dat kan bij het Wekeromse Zand. In dit actieve stuifzandgebied is een rode paaltjesroute van ruim zes kilometer uitgezet. Je kunt deze wandeling gemakkelijk uitbreiden met de blauw gemarkeerde Celtic Field route van 2,6 kilometer die langs de oude IJzertijdboerderij voert. Na knooppunt 38 volg je dan knooppunt 36, vanaf daar volg je de blauwe pijltjes en kun je via knooppunt 38 de rode route weer vervolgen.
Onderweg valt er genoeg moois te ontdekken. Een deel van de route struin je door het mulle zand terwijl je ondertussen geniet van prachtige vergezichten. Ook vanaf de uitkijktoren op de voormalige vuilnisbelt in Wekerom (knooppunt 41) word je getrakteerd op een mooi uitzicht op de Veluwse bossen.
Startpunt van de wandelroute: de parkeerplaats aan de Hoeverweg in Wekerom. Er is geen horeca onderweg, dus neem zelf wat eten of drinken mee. Wil je na je wandeling toch ergens lunchen? Zorgboerderij de Jachthoeve ligt maar een paar kilometer van het Wekeromse Zand.





Overnachten in Lunteren
Zoals je kunt lezen raak je niet snel uitgewandeld rond de Goudsberg! Wil je daarom een nachtje blijven slapen in Lunteren? Genoeg mooie accommodatie in omgeving. Lekker slapen doe je bijvoorbeeld bij: