5 mooie wandelroutes op Goeree-Overflakkee

Wandelroutes Goeree Overflakkee

Zin in een mooie wandeling? Trek je wandelschoenen aan en zet koers richting Goeree-Overflakkee! Dit Zuid-Hollandse eiland is niet alleen een paradijs voor strand- en natuurliefhebbers; je vindt er ook knusse dorpjes om heerlijk doorheen te dwalen. Ik heb vijf afwisselende wandelroutes op Goeree-Overflakkee voor je op een rij gezet.

Het Volgerland

Een van mijn favoriete wandelroutes op Goeree-Overflakkee? Dat is deze afwisselende wandeling door natuurgebied Volgerland. Startpunt van deze vijf kilometer lange wandelroute is de parkeerplaats bij vuurtoren Westhoofd in Ouddorp. Tijdens de wandeltocht zul je deze rode lichtbaken zelden uit het oog verliezen.

Het begin van de route leidt je dwars door graslanden, begraasd door koeien die je nieuwsgierig aangapen. Bij het vogeluitkijkpunt aan de kreek heb je goed zicht op de vogels, zoals lepelaars en steltlopers, die langs de oevers rondstruinen.

Via de duinen kom je uiteindelijk uit op het brede strand aan de voet van de vuurtoren, waar je het laatste deel van de route lekker uit kunt waaien. Terwijl de vele aangespoelde schelpen knisperen onder je voeten, spot je strandlopers en meeuwen die in de branding hun kostje bij elkaar scharrelen.

Deze gevarieerde wandelroute op Goeree-Overflakkee is uitgestippeld door Natuurmonumenten en gemarkeerd met witte pijlen.

Een fijne uitvalsbasis voor je wandelroutes op Goeree-Overflakkee is de badplaats Ouddorp. Lekker slapen doe je bij Fletcher Hotel Duinzicht of B&B ’t Meulweegje. Overnacht je liever in een vrijstaand vakantiehuis? Bekijk dan het aanbod natuurhuisjes in Ouddorp of boek deze mooie eco-lodge aan het Grevelingenmeer.

Kreek Volgerland Ouddorp
Vuurtoren Westhoofd Oudddorp
Strand Vuurtoren Ouddorp
Strandlopers in de branding
Strand Ouddorp - Vuurtoren Westhoofd

De Kwade Hoek in de Duinen van Goeree

Een ander mooi wandelgebied aan de Noordzeekust van Goeree-Overflakkee is de Kwade Hoek. In dit buitendijkse natuurgebied heeft de zee vrij spel. Vooral in de winter dringt het zoute water diep de Kwade Hoek binnen, waardoor het landschap continu verandert en er nieuwe duinen en slufters gevormd worden.

Natuurmonumenten heeft een met groene pijlen gemarkeerde wandelroute van ruim vier kilometer uitgestippeld over grotendeels onverharde wandelpaden. Onderweg spot je volop bijzondere vogels en planten en met een beetje geluk kom je reeën tegen. In de zomer fladderen vlinders vrolijk rond en zoeken de koeien verkoeling in de waterplassen. Vogels zingen hun hoogste lied met op de achtergrond het ruizen van de zee, waarvan je tussen de witte duintoppen door af en toe een glimp opvangt.

Ook wandelroute de Koploper, die uit twee delen van tien kilometer bestaat, voert je deels door de Kwade Hoek. Letterlijk hoogtepunt van deze wandeling is Uitkijktoren Middelduinen aan het Oosterduinpad. Het uitzicht over de golvende duinen en de zee is fantastisch!

Wandelen in de Kwade Hoek
De Kwade Hoek
De Kwade Hoek - Goeree Overflakkee
Koeien in de Kwade Hoek
Uitzicht duinen van Goeree - uitkijktoren Ouddorp

De Slikken van Flakkee

Misschien wel het mooiste natuurgebied op Goeree-Overflakkee: de Slikken van Flakkee. Slikken zijn platen in een getijdengebied die bij laagwater droog vallen en bij hoog water onder water lopen. Het uitgestrekte natuurgebied aan het Grevelingenmeer is een paradijs voor vogelaars, maar er grazen ook Schotse Hooglanders, Heckrunderen en Fjordenpaarden over de vlaktes.

Voor een kort wandelrondje van 3,5 kilometer door het natuurgebied start je bij wandelknooppunt 66 (parkeerplaats Slikken-midden, Melissant). Via de knooppunten 71 en 73 wandel je vervolgens weer terug richting knooppunt 66. Uiteraard kun je deze route ook gemakkelijk zelf uitbreiden via de wandelrouteplanner of met behulp van deze handige wandelkaart – Hollandse kust Zuid.

Ben je een vogelliefhebber? Vergeet dan onderweg niet even te gluren door de vogelobservatiewand die uitkijkt over een uitgegraven strandmeer waar tientallen soorten watervogels leven.

Schotse Hooglanders op de Slikken van Flakkee
Strandmeer Slikken van Flakkee
Watervogels Slikken van Flakkee
Natuur gebied de Slikken van Flakkee
Wandelen Slikken van Flakkee

Middelharnis – Sommelsdijk

Heb je na al dat natuurgeweld zin in een ‘stadswandeling’? Loop dan deze route door tweelingdorpen Middelharnis en Sommelsdijk. Tijdens de ongeveer vier kilometer lange wandeling kom je meer te weten over het rijke landbouw- en visserijverleden van Goeree-Overflakkee.

Niet te missen is de pittoreske haven van Middelharnis. De oude pakhuizen en zeventiende eeuwse werf herinneren aan het rijke vissersverleden. Tegenwoordig is het voormalige vissersdorp het levendige (winkel)centrum van Goeree-Overflakkee. Langs de route kun je veel historische en monumentale panden bewonderen, met als blikvanger het Oude Raadhuis.

Extra tip! Als Middelharnis bij je in de smaak valt, dan zul je vast ook meteen verliefd worden op Goedereede. Het is heerlijk kuieren door de knusse straatjes van dit charmante stadje.

Middelharnis
Haven Middelharnis
Terrasjes Middelharnis
Haven Middelharnis
Oude Raadhuis Middelharnis

Bunkerroute de Punt

Duik in de geschiedenis van Goeree in bunkercomplex de Punt. In het gelijknamige natuur- en recreatiegebied is een bijzondere looproute uitgezet langs vijftien uitgegraven bunkers. Allemaal gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie die vanaf Noorwegen tot aan de grens bij Spanje loopt. De borden langs de route geven informatie over de oorspronkelijke functie van de bunkers en over de flora en fauna in het gebied. Leuk én leerzaam dus!

De route door het mulle zand is slechts een kilometer lang, maar je bent zo een uurtje zoet. Nog niet uitgewandeld? Aan de overkant van de weg loop je zo belevingsbos de Punt in. Een heerlijk wandelgebied met goede looppaden, waterpartijen en doorkijkjes.

Bunkerroute de Punt
Bunkercomplex de Punt
Bunkerroute de Punt - Ouddorp
Bunker Ouddorp

Meer lezen over mooie wandelroutes

Ben jij weleens op Goeree-Overflakkee geweest? Aanvullende tips voor mooie plekjes en wandelroutes op Goeree-Overflakkee zijn welkom! Laat hieronder een reactie achter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.