De mooiste vestingstad van Nederland: 12 x zien en doen in Gorinchem

Leuke tips Gorinchem

Gorinchem werd dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot mooiste vestingstad van Nederland. Hoog tijd om er eens een kijkje te gaan nemen en te ontdekken hoe mooi deze Zuid-Hollandse vestingstad is. Ik verzamelde 12 leuke tips voor een dagje Gorinchem: van mooie bezienswaardigheden tot leuke dingen om te doen.

Een dagje Gorinchem

Gorinchem (oftewel Gorcum) werd onlangs dus verkozen tot allermooiste vestingstad van Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. Gorinchem was een belangrijke vesting in zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig is het zelfs de grootste vestingstad van Nederland die nog helemaal intact is.

Een historische stad met een moderne vibe, oordeelde de jury. Mijn tip? Vergeet vooral je camera niet tijdens je dagje Gorinchem, want de vestingstad is ontzettend fotogeniek. Met een binnenstad vol historische monumenten, leuke winkeltjes en gezellige terrassen, zul je je prima vermaken.

Maar ook in de omgeving van Gorinchem valt er van alles te zien en te doen. De stad ligt namelijk op een prachtige locatie aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede. Op het punt waar de provincies Zuid-Holland, Brabant en Gelderland elkaar raken. De stad telt ruim 35.000 inwoners en is onderdeel van de Vestingdriehoek. Dit is het gebied tussen de vestingen Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Locaties die met elkaar verbonden zijn door water.

Nieuwsgierig geworden naar de mooiste vestingstad van Nederland? Plan een dagje Gorinchem en lees hier alvast 12 leuke tips in Gorinchem en omgeving:

1. Een vestingwandeling over de stadswallen

Wil je al wandelend de mooie vesting ontdekken? Loop dan de vestingwandeling. Deze route van ruim vier kilometer voert je over de stadswallen die helemaal rond de binnenstad lopen. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over de rivieren. Niet te missen is de mooi Dalempoort, de enige nog overgebleven stadspoort in Gorinchem.

Start de wandeling bij TOP Gorinchem (Buiten de Waterpoort) en volg de blauwe bordjes of de wandelknooppunten: 30-39 -32 -35 -33- 30. Nog niet uitgewandeld na dit rondje? Vanaf dit punt starten ook het Arkelpad (14 km) en de Avelingenroute (12,7 km), maar het rondje over de stadswallen is verreweg het mooiste.

Dalempoort Gorinchem

2. Bezoek de molens van Gorinchem

Niet te missen tijdens je wandeling over de vestingswallen zijn de twee korenmolens. Ben je op zaterdag in Gorinchem? Dan zijn de molens van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers.

Molen de Hoop staat op de stadswal aan de Boven-Merwede en is gebouwd in 1764. Molen Nooit Volmaakt werd in 1718 gebouwd op een van de bastions in de vesting. Elke zaterdag en woensdagmiddag kun je in de molenwinkel terecht voor authentiek molenbrood en lekkere graan- en streekproducten.

Leuke tips in Gorinchem: Molen de Hoop Gorinchem
Molen Nooit Volmaakt Gorinchem

3. Winkelen aan de Langedijk

Zin om te winkelen? Dan zit je helemaal goed in de binnenstad van Gorinchem. De bekende ketens vind je vooral in de Hoogstraat en de Gasthuisstraat. Voor de bijzondere boetiekjes en conceptstores moet je op de Langedijk en in de Burgstraat zijn. Een paar leuke adresjes in deze straten zijn: Wereldse boeken, Conceptstore Dots, De Buurvrouw en De Buurman, Rosa vintage en Oud-Hollandsche snoepwinkel Kiekeboe.

Gek op vintage en retro? Bij Downstairs Vintage (Molenstraat 5) reken je je vintage kleding af per kilo. En bij Tijd van Toen (Havendijk 68) kun je terecht voor retrospullen uit grootmoeders tijd.

Conceptstore Dots Gorinchem

4. Sla Gorcumse lekkernijen in voor thuis

En als je dan toch aan het winkelen bent, sla dan meteen een paar Gorcumse lekkernijen in voor thuis. Bijvoorbeeld een goudkleurig bewaarblik met Echte Gorcumsche Zoute Bollen. Deze hartige koekjes worden als sinds halverwege de negentiende eeuw gemaakt naar geheim recept van J.J de Kroes. Ze zijn o.a verkrijgbaar bij delicatessenwinkel Kaatje Jans en bij Bakkerij van der Grijn, waar ze ook chocolade met afbeeldingen van Gorinchem verkopen.

Wip vervolgens een deur verder even naar binnen bij de Slijterij ’t Kleine Uiltje voor een flesje Fortezza, een speciaal voor vestingstad Gorinchem ontwikkelde citroen- en sinaasappellikeur. Of koop een lokaal speciaalbiertje van Dukes Stadsbrouwerij om thuis mee te proosten op een geslaagd dagje Gorinchem.

Gorcumsche Zoute Bollen
Dukes Stadsbrouwerij Gorinchem

5. Bewonder Gorinchem vanaf de Grote Toren

Gorinchem van bovenaf bewonderen? Beklim dan de Grote Toren, in de volksmond ook wel de Sint Jan genoemd. De 67 meter hoge toren van de Grote Kerk deed ooit dienst als vuurtoren en werd gebouwd rond 1450. Door verzakkingen tijdens de bouw ontstond er een knik in de toren. Als je voor het bouwwerk staat zie je dat de bovenkant recht is, terwijl de onderkant van het rijksmonument ruim anderhalve meter uit het lood staat.

Je kunt het icoon van de stad elke zaterdag van mei t/m oktober beklimmen onder begeleiding van een gids. Na een klim van 256 treden word je beloond met een geweldig uitzicht over de stad en de rivier. Helaas heb ik dit uitzicht zelf moeten missen, omdat ik Gorinchem doordeweeks bezocht. Goede reden om nog een keer terug te komen! Reserveren kan via de website van Mooi Gorinchem. Een torenbeklimming mag eigenlijk niet ontbreken in deze lijst met leuke tips in Gorinchem.

Grote Kerk Gorinchem

6. Pak een terrasje aan de Lingehaven

Het mooiste plekje van Gorinchem? Dat is ongetwijfeld de Lingehaven. Zeker de moeite waard om even langs te lopen en een paar foto’s te schieten. Of nog beter: om een terrasje te pakken aan deze mooie passantenhaven.

Dat kan bij brasserie Le Bon Apart, maar afgelopen zomer stonden er ook tafeltjes van Tearoom La Blique langs de waterkant. Een heerlijk plekje om onder het genot van een wijntje te kijken naar de plezierboten die aanmeren. Ik kreeg er meteen een instant vakantiegevoel!

La Blique heeft overigens ook een terrasje boven de Linge, je kunt er genieten van een verrukkelijke high tea of high wine. Naast deze tearoom staat de blikvanger van de Lingehaven: In den Blowen Hoet. In dit fotogenieke huis met rood-witte luiken woonde ooit de brugwachter en sluisknecht.

Lingehaven Gorinchem

7. Gezellig tafelen of borrelen aan de Grote Markt

Gezellig eten en drinken tijdens je dagje Gorinchem? Dan moet je op de Grote Markt zijn. Aan dit plein heb je de keuze uit verschillende restaurants en terrassen. Geniet bijvoorbeeld van wereldse bites bij Eet & Drinkerij ’t Oude Stadthuys, gevestigd in het voormalige stadhuis. Of zoek een plekje bij restaurant de Hoofdwacht voor een eersterangs uitzicht op het oude stadhuis en de Wilhelminafontein.

Niet aan de Grote Markt, maar wel lekker: pasta en wijn bij Snoek&Snoek en een high wine of shared dinner bij Twine Drink & Dine. Of reserveer (alleen in het weekend) een wijnproeverij bij La Caponnière. Dit wijn- en proeflokaal is gevestigd op de vestingwal in een oude bomvrije geschutplaats uit 1893.

Wilhelminafontein

8. Duik in de geschiedenis van Gorinchem

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Gorinchem? Bezoek dan het Gorcums Museum dat gevestigd is in het oude stadhuis. Het museum vertelt Gorcums roemrijke historie vanaf de middeleeuwen tot nu. De collectie bestaat uit duizenden voorwerpen en kunstwerken: van schilderijen uit de Gouden Eeuw tot bijzondere objecten uit de stadsgeschiedenis. De zolder is gewijd aan de Martelaren van Gorcum, negentien geestelijken die tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Watergeuzen werden gemarteld en vermoord. Op de website van het Gorcums Museum vind je meer informatie over de openingstijden en tarieven.

Daarnaast kun je in Gorinchem een museum bezoeken dat gewijd is aan de Hendrick Hamel. In het museum kom je alles te weten over het spannende leven van deze Gorcumse zeeheld en ontdek je waarom hij in Korea een nationale held is. Bekijk de website van het Hendrick Hamel Museum voor de actuele openingstijden en tarieven.

Gorcums museum
Hendrick Hamel Museum Gorinchem

9. Treed in de voetsporen van Hugo de Groot

Door zijn beroemde ontsnapping uit Slot Loevestein is Hugo de Groot onlosmakelijk verbonden met Gorinchem. Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat Nederlands grootste rechtsgeleerde in een boekenkist het kasteel uit werd gesmokkeld.

Aan de Grote Markt kun je het Hugo de Groot poortje bewonderen dat herinnert aan deze gebeurtenis. Nadat de kist naar het huis van koopman Adriaan Daetselaar werd gedragen, kwam Hugo de Groot verkleed als metselaar door dit poortje weer naar buiten om vervolgens naar Parijs te vluchten.

Nadat je het poortje hebt bewondert, kun je meteen aanschuiven bij de naastgelegen Espressobar Hugo voor een kopje koffie met wat lekkers. Is dat voor jou niet avontuurlijk genoeg? Loop dan de Hugo de Groot geocaching route, deze speurtocht met gps naar het verleden van Hugo de Groot begint bij Slot Loevestein.

Hugo de Groot poortje Gorinchem

10. Op de pedalen voor een rondje pontje

Uitgekeken in de binnenstad van Gorinchem? Spring op de pedalen voor een rondje pontje door het prachtige rivierengebied. De veerponten varen jou (én je stalen ros) over zodat je beide oevers van de rivieren op de fiets kunt verkennen. Zo ontdek je al fietsend de mooiste plekjes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals Fort Vuren en vestingstadje Woudrichem.

Volg de volgende knooppunten voor een rondje pontje van ongeveer 23 kilometer: 50 – 25 – 03 – 04 – 05 – 20 – 22 – 21 – 69 – 74 – 33 – 32 – 50, of haal bij VVV Gorinchem een kaartje met mooie knooppuntenroutes.

Veerpont Gorinchem

11. Maak de oversteek naar vestingstadje Woudrichem

Geen zin om te fietsen, maar wil je wel graag de oversteek maken? Stap dan aan boord van de veerpont naar Woudrichem. Na een kwartiertje varen sta je in dit Brabantse vestingstadje. Tijdens een wandeling door de pittoreske straatjes ga je terug in de tijd. Verdwalen is onmogelijk, want de oude vesting is klein en bovendien kun je altijd de middeleeuwse Sint-Martinuskerk als herkenningspunt gebruiken. Lekker lunchen doe je in de historische haven bij restaurant de Stroming. Kennis maken met het rijke vissersverleden van het stadje? Dat kan in het Visserijmuseum. Bekijk hier de actuele vaartijden en tarieven van de veerpont.

>> Lees ook: leuke tips en bezienswaardigheden in Woudrichem

Woudrichem
Woudrichem

12. Bezoek Slot Loevestein

Combineer je wandeling door Woudrichem met een bezoek aan Slot Loevestein, gemakkelijk bereikbaar met het voetveer (bekijk hier het vaarschema). Na de oversteek is het nog ongeveer een kilometer lopen naar het imposante kasteel, dat sinds dit jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Tijdens een bezoek aan Slot Loevestein kom je op een interactieve manier meer te weten over de Middeleeuwen, de Hollandse Waterlinie en over het ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot. Elke bezoeker krijgt een eigen sleutel om het kasteel mee te verkennen. Meer info vind je op de website van Slot Loevestein.

Slot Loevestein
Slot Loevestein

Overnachten in Gorinchem

Met bovenstaande leuke tips in Gorinchem zul je je vast prima vermaken in de binnenstad en omgeving. Een dagje in de mooiste vestingstad van Nederland is eigenlijk veel te kort. Op zoek naar een mooi hotel in het centrum van Gorinchem? Lekker slapen doe je bij:

Booking.com

Meer leuke tips in de omgeving van Gorinchem:

Weet jij nog meer leuke dingen om te doen in Gorinchem en omgeving? Laat hieronder een reactie achter met jouw leuke tips in Gorinchem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.