Wandelen op het Zuid-Hollandse natuureiland Tiengemeten

Wandelroutes Tiengemeten

Op zoek naar een oase van groen en rust in Nederland? Stap op de veerpont naar Tiengemeten! Dit bijna onbewoonde natuureiland ligt midden in het Haringvliet onder de rook van Rotterdam. Je kunt er heerlijk wandelen door ongerepte natuur. Nieuwsgierig naar dit onbekende eiland in Zuid-Holland? Hier lees je alles over de wandelroutes langs de mooiste plekjes op Tiengemeten.

Met de veerpont naar Tiengemeten

Op een warme zomerdag stap ik in Zuid-Beijerland op de veerpont om het Vuile Gat over te steken. Bestemming? Tiengemeten! Een uniek natuureiland in het Haringvliet waar we vandaag gaan struinen door ongerepte natuur. Ver weg van de drukte en toch op steenworp afstand van de Randstad.

Hoewel de overtocht nog geen tien minuten duurt, heb ik een meteen een vakantiegevoel. Al mijn medepassagiers aan boord lijken vrolijk. En dat is niet zo gek, want de zon piept voorzichtig door de wolken en het belooft een stralende dag te worden.

Ook naar Tiengemeten? De veerpont vaart tussen 10 en 17 uur om het hele uur. Een retourtje (€6,-) koop je online voor een vast tijdstip. Het is niet toegestaan om je auto mee te nemen op het autoluwe eiland. Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein aan vaste wal. Hier vind je actuele informatie en ponttijden.

Veerpont Tiengemeten
Veerpont Tiengemeten

Natuurmonumenten bezoekerscentrum op Tiengemeten

Eenmaal aan wal wandelen de meeste eilandbezoekers linea recta naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Wij lopen echter zo’n tweehonderd meter naar Gasterij De Gezusters, waar we ons dagje Tiengemeten beginnen met een kopje koffie en appelflap.

Na dit genietmomentje is de meute inmiddels over het eiland uitgewaaierd en kunnen wij in alle rust rondkijken bij het bezoekerscentrum. In de voormalige boerenschuur is een expositie over de geschiedenis van Tiengemeten te zien. Het eiland dat van oudsher uit vruchtbare landbouwgrond bestond, werd in mei 2017 officieel geopend als natuureiland.

Ver voor die tijd, in de 19e eeuw, gingen schepen die op weg waren naar de Rotterdamse haven bij Tiengemeten voor anker. Als er een besmettelijke ziekte aan boord werd geconstateerd, moest de bemanning veertig dagen in quarantaine blijven. Hoewel de scheepslieden er toen vast anders over dachten, lijkt het mij helemaal geen straf om mijn quarantainedagen op Tiengemeten te moeten slijten.

Bekijk hier de actuele openingstijden van het bezoekerscentrum. Op dit moment zijn het centrum en de toiletten helaas gesloten vanwege de lockdown.

Tiengemeten Zuid-Holland
Bezoekerscentrum Tiengemeten

Wandelroutes op Tiengemeten

In het bezoekerscentrum kopen we voor twee euro een plattegrond van Tiengemeten waarop drie wandelroutes staan. De blauwe route van tien kilometer is uitgestippeld over onverharde paden door de Wildernis. Dit zoetwatergetijdengebied in het westen van het eiland is het meest ongerepte deel van Tiengemeten. Dat klinkt veelbelovend!

Toch kiezen wij ervoor om de gele en rode paaltjeswandelingen te combineren, zodat we onderweg kunnen lunchen bij de Herberg op het oostpunt van het eiland. Deze wandeling van ongeveer tien kilometer is uitgezet door het midden en oosten van Tiengemeten: de gebieden Weelde en Weemoed.

We beginnen de gele paaltjes te volgen voor een rondje door het grasland en open watermoeras van Weelde. Het eerste stuk van de route loopt over het fietspad, maar wij besluiten om op de dijk te gaan lopen. Op Tiengemeten mag je namelijk van de paden af. Lekker onbeperkt struinen dus!

Op zoek naar wandelroutes op Tiengemeten? Natuurmonumenten heeft drie gemarkeerde wandelroutes op Tiengemeten uitgezet: een blauwe route van 10 km door Wildernis (west), een rode route van 6,5 km door Weemoed (oost) en een gele route van 4,5km door Weelde (midden).

Wandelroutes Tiengemeten
Wandelroutes Tiengemeten

Schotse Hooglanders en andere dieren op Tiengemeten

Op de dijk heeft de wind vrij spel en is het heerlijk uitwaaien. Aan beide kanten genieten we van een weids uitzicht. Rechts zien we zeilschepen voorbij glijden over het Vuile Gat, terwijl we links uitkijken over het eiland dat vol staat met wilde bloemen.

Halverwege het eiland buigt het pad af naar het zuiden en zien we in de verte een ruïne staan. Op het informatiebord lezen we dat het een aardappelloods is uit de tijd dat Tiengemeten nog een landbouweiland was. Vanaf het afgebrokkelde dak zien we een kudde Schotse Hooglanders al pootjebadend verkoeling zoeken in de kreek.

Op Tiengemeten leven wel tien keer zoveel Schotse Hooglanders als mensen. Er grazen meer dan honderd runderen met hun wilde haardos rond, terwijl het kleinste bewoonde eiland van Nederland slechts een tiental inwoners telt. Andere vaste bewoner van het eiland is de bever. Hoewel we langs de kreekjes op het eiland regelmatig beversporen zien, houdt het grootste knaagdier van Europa zich vandaag voor ons verscholen.

Ook de reeën op Tiengemeten laten zich vandaag niet zien. Als je je afvraagt hoe ze op het eiland zijn gekomen? Ik heb gelezen dat ze uitstekend kunnen zwemmen en dus prima de oversteek kunnen maken.

Schotse Hooglander op Tiengemeten
De kreek op Tiengemeten

De Vliedberg: het uitzichtpunt op Tiengemeten

Nadat we de overstap hebben gemaakt van de gele naar de rode wandelroute op Tiengemeten, zien we de Vliedberg voor ons opdoemen. Het is de enige heuvel in het vlakke landschap. Hoewel de heuvel klein is, is het uitzicht vanaf de top groots.

Vanaf het hoogste punt van Tiengemeten worden we getrakteerd op een spectaculair kleurenpallet. Voor ons grazen Schotse Hooglanders in een zee van paarse kattenstaart en gele akkerbloemen. Aan de horizon dobberen witte zeilbootjes en rechts kijken we uit over water, omringd door legio tinten groen. Wauw, wat is dit eiland fotogeniek!

Uitzicht Vliedberg Tiengemeten
Uitzicht Vliedberg Tiengemeten

Fotograferen op Tiengemeten

Vlinders fladderen vrolijk om ons heen, terwijl we ons een weg banen door de bramenstruiken. Wilde bramen in overvloed op Tiengemeten. Even verderop schiet een hermelijn de bosjes in en de zangvogels in de struiken fluiten een vrolijk deuntje. De flora en fauna op Tiengemeten is uniek en mijn camera maakt overuren. Fotograferen op Tiengemeten is echt een feestje!

Fotograferen Tiengemeten

Vogels spotten op Tiengemeten

Niet alleen fotografen zullen op Tiengemeten in hun nopjes zijn, ook voor vogelaars is dit eiland een paradijsje. Het wemelt er van de watervogels, dus we zijn blij met onze verrekijker. Vanuit het vogelobservatiepunt tussen de Vliedberg en het oostpunt van het eiland turen we naar de gevederde vrienden.

Ook vliegen er op Tiengemeten veel soorten roofvogels rond, zoals de zeearend, de buizerd en de kiekedief. Ze laten zich vandaag helaas niet aan ons zien. De zwerm dansende spreeuwen die een show voor ons opvoert in de lucht, maakt alles goed.

Lunchen op Tiengemeten

Eenmaal op het oostpunt van het eiland zijn we wel toe aan een pauze. Met een knorrende maag zoeken we een plekje op het terras van de Herberg. Het is een van de enige twee restaurants op Tiengemeten (naast de Gasterij bij de veerpont). Op de lunchkaart staat van alles: van salades tot tosti’s en van belegde broodjes tot frituur. Eet smakelijk!

Als we na onze late lunch vanaf de Herberg over de geasfalteerde weg terug wandelen naar de veerpont, besluiten we het weer hogerop te zoeken. Op de dijk genieten we dankbaar van een verkoelend briesje. In de branding zien we ganzen over elkaar heen struikelen en in de polder robuuste trekpaarden rond grazen.

Update juni 2021: momenteel is de Herberg alleen geopend voor hotel- en campinggasten. Op de website vind je meer informatie over de actuele openingstijden.

De Herberg Tiengemeten

Fietsen op Tiengemeten

Vanaf de dijk zien we af en toe een paar fietsers voorbij trappen. Hoewel ik zelf ook graag op de pedalen spring voor een ritje, ben ik blij met de keuze om vandaag te gaan wandelen op Tiengemeten. Een groot deel van het eiland kun je immers niet ontdekken op de fiets. Zo mis je het mooiste van Tiengemeten! De Herberg en de Vliedberg zijn wel bereikbaar met de fiets, maar dan moet je weer dezelfde weg terug fietsen omdat je geen rondje kunt maken. Tiengemeten is dus vooral een eiland om lekker te wandelen.

Fietsen op Tiengemeten? Je fiets mag gratis mee op de pont, maar er zijn ook fietsen te huur bij het bezoekerscentrum (vanaf €9,50 per dag)

Fietsen op Tiengemeten
Fietsen op Tiengemeten

Speelnatuur OERRR en musea op Tiengemeten

Het is niet alleen natuur dat de klok slaat op Tiengemeten. Aan het eind van ons wandelrondje komen we ook nog langs het Landbouwmuseum en het Rien Poortvliet Museum. Een bezoekje aan deze musea bewaren we voor een volgende keer, want nu ligt het laatste pontje naar het vasteland al op ons te wachten.

Een veerpont die overigens vol staat met vrolijke kinderen die van top tot teen onder de modder zitten. Ze hebben zich zo te zien prima vermaakt in de Speelnatuur van OERR, een natuurlijk speelparadijs met blubber, beekjes, bomen, bloemen en beesten. Ook dat is Tiengemeten: leuk voor jong en oud!

Paarden op Tiengemeten
Natuureiland Tiengemeten

Overnachten op Tiengemeten

Wil je blijven overnachten op Tiengemeten? Dat kan bij Herberg Tiengemeten of op de natuurcamping. Daarnaast zijn er een paar vakantiewoningen te boeken op het eiland. Bekijk hier de mogelijkheden als je op Tiengemeten wilt blijven slapen.

Wil je liever overnachten op het vasteland vlak bij de veerpont? Dat kan bij de mooie B&B de Hoeksche Loods in Zuid-Beijerland of Boutique Hotel Opus One in Numansdorp. In een vrijstaand vakantiehuisje slapen? Bekijk dan de natuurhuisjes in de omgeving van Tiengemeten.

Extra tip: op expeditie op het Haringvliet

In de zomermaanden kun je op expeditie op het Haringvliet! Vaar bijvoorbeeld van Hellevoetsluis of Stellendam via Middelharnis naar het wonderschone natuureiland Tiengemeten. Bekijk de tarieven en mogelijkheden op de website van Expeditie Haringvliet.

Varen rond Tiengemeten
Zeilen rond Tiengemeten

Meer leuke tips in de omgeving van Tiengemeten

Heb jij weleens een van de wandelroutes op Tiengemeten gelopen? En heb je toen ook zo genoten?

2 REACTIES

  1. Tot onze grote teleurstelling is het terras van de Herberg alleen open voor eigen gasten van het pension en
    Camping. Na een paar uur wandelen waren we wel toe aan een lunch. Helaas verkeerde informatie gekregen.
    Gr. Adriana Boogaart

    • Ah wat jammer, en jullie konden ook niks to go bestellen? Ik kan me goed voorstellen dat het een teleurstelling als je al zo lang gewandeld hebt en op een lunch hebt gerekend. Tijdens mijn bezoek vorige zomer was de Herberg tijdens corona wel gewoon geopend voor iedereen. Ik zal het erbij zetten in het artikel. Ik hoop dat jullie ondanks deze tegenvaller toch genoten hebben van het mooie Tiengemeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.