Op de pedalen voor een rondje Goeree-Overflakkee

fietsroute mooie plekken goeree-Overflakkee

Zin in een mooie fietstocht langs de kust? Ontdek al trappend de mooiste plekken op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Ik heb een afwisselende fietsroute uitgestippeld op de Kop van Goeree. Een tocht van ruim vijftig kilometer met de zee of het Grevelingenmeer aan je zijde, door golvende duinen en weidse polders. Spring maar achterop voor een rondje Goeree-Overflakkee!

Fietsen langs het Grevelingenmeer

Startpunt van mijn fietsroute is de haven van Ouddorp, waar zeiljachten uitnodigend voor anker liggen in het glinsterende Grevelingenmeer. Aan de horizon zie ik het onbewoonde eiland Hompelvoet liggen. Even speel ik met de gedachte om mijn fiets in te ruilen voor een boot. Een aantrekkelijk vooruitzicht op deze stralende lentedag, maar toch spring ik met goede zin op mijn stalen ros.

Het eerste deel van de route trap ik met de wind in mijn rug soepel langs de Grevelingendijk. Ondertussen geniet ik van de aangename zonnestralen op mijn gezicht en de vrolijke beestenboel om me heen. Ganzenfamilies dobberen goedgemutst in de slootjes, koeien liggen loom te herkauwen in de weilanden en lammetjes dartelen vrolijk over de dijk. Het voorjaar is springlevend!

Bij het uitkijkpunt voor vogeleiland Markenje stap ik even af om van het uitzicht op het meer te genieten. Met het blote oog is het niet te zien, maar op het informatiebord lees ik dat er op het eilandje plevieren, kluten, visdieven en sternen broeden. In het binnenland zie ik in de verte de toren van Goedereede boven het vlakke polderlandschap uittorenen. Ik verheug me nu al op een tussenstop in dit fotogenieke stadje.

Schapen Grevelingenmeer
Koeien Goeree-Overflakkee
Ganzenfamilie

De Slikken van Flakkee

Maar eerst trap ik vrolijk verder richting de Slikken van Flakkee. Dit uitgestrekte getijdengebied is een van mooiste plekken op Goeree. Onderweg kom ik nauwelijks andere fietsers tegen. Het voelt zelfs of ik heel even alleen op de wereld ben in dit mooie landschap van rust en ruimte.

Al mijmerend trap ik bij parkeerplaats Slikken Midden (net voor knooppunt 71) op de rem om te genieten van het weidse uitzicht op het natuurgebied. Voor mijn neus staat een groepje Schotse Hooglanders, die af en toe nieuwsgierig opkijken om door hun wilde haardos te gluren. De fjordenpaarden die dit gebied ook begrazen laten zich vandaag helaas niet zien.

Schotse Hooglanders Slikken van Flakkee
Slikken van Flakkee

Zilte zaligheden in de haven van Stellendam

Ik vervolg mijn route door het slaperige dorpje Melissant en trap langs weilanden vol koeien richting Stellendam, waar ik recht op mijn doel af fiets: de Stellendamse Buitenhaven. Op de Visafslag wordt elke vrijdag de visvangst van de Goereese vissersvloten geveild.

Dé plek om te genieten van een vers visje met uitzicht op de Haringvlietsluizen, die de Noordzee en het Haringvliet scheiden. Bij Habraken Vis of Restaurant de Zeemeeuw kun je terecht voor de zilte zaligheden: van vers gebakken schol tot lekkerbekken en van mosselen tot Stellendamse garnalen. Rechtstreeks uit de zee, verser kan bijna niet!

Na de vangst van de dag rijd ik via het gehucht Havenhoofd verder naar Goedereede. Vanaf de fiets valt mijn oog op een verkoopstalletje langs de weg dat boordevol fossielen ligt. Het blijkt de bijvangst van visser Kommer Tanis te zijn. In de loop der jaren heeft de hobbyverzamelaar honderden botten van mammoeten, herten, beren en andere dieren opgevist. Je kunt ze kopen in een stalletje voor zijn deur in de Breenstraat. Op basis van goed vertrouwen, het geld laat je achter in een kistje.

Haven van Stellendam

Het charmante stadje Goedereede

Even later fiets ik eindelijk Goedereede binnen. Hier móét ik gewoon even afstappen om door de pittoreske straatjes te slenteren, terwijl ik me vergaap aan de snoeperige pandjes met mooie gevels. Goedereede is ongetwijfeld een van de mooiste stadjes van Zuid-Holland en omstreken. Zelfs de straatnaambordjes en lantaarnpalen zijn mooi.

En hoewel de aantrekkelijke terrassen aan het haventje lonken, spring ik na mijn wandeling toch met frisse tegenzin weer op de fiets. Ik heb immers nog een aantal fietskilometers voor de boeg vandaag. Maar één ding is zeker: ik kom ooit nog eens terug in Goedereede. Al is het alleen maar om de stompe toren te beklimmen én om een terrasje te pakken natuurlijk.

Goedereede

De golvende Duinen van Goeree

Op mijn weg naar natuurgebied de Kwade Hoek, fiets ik langs Theetuin de Halve Maan (knooppunt 67). Helaas is de theetuin gesloten, maar ik heb gelezen dat de taartjes er verrukkelijk zijn. En wat een idyllisch plekje! In het buurtschap Oostdijk staat maar een handjevol huizen, die stuk voor stuk bewoond worden door geluksvogels. Want als je daar aan de duinrand woont, hoef je volgens mij nooit meer op vakantie…

Ik passeer knooppunt 63, het startpunt van een paar mooie gemarkeerde wandelroutes door de Kwade Hoek. In dit buitendijkse natuurgebied heeft de zee vrij spel, waardoor er continu nieuwe duinen en slufters gevormd worden. Zelf heb ik hier eerder deze week al gewandeld, dus trap ik er vandaag in volle vaart voorbij.

In de Duinen van Goeree moet ik heuvelopwaarts af en toe flink op de pedalen, om vervolgens op topsnelheid met een glimlach van oor tot oor naar beneden te sjezen. Bij knooppunt 55 ga ik echter vol in de ankers om de uitkijktoren aan het Oosterduinpad te beklimmen. Na een korte klim word ik getrakteerd op een weergaloos uitzicht op het glooiende duinlandschap met in de verte Vuurtoren Westhoofd.

De Kwade Hoek
Uitkijktoren Ouddorp
Uitzicht Duinen van Goeree

Vuurtoren Westhoofd en de Punt

Na dit klimmetje zet ik koers richting het zuidwesten om de trots van Ouddorp van dichtbij te bewonderen. Een ritje van ongeveer vijf kilometer over een autovrij fietspad met de rode lichtbaken altijd in het vizier. Onderweg zie ik overal bankjes staan met vijfsterrenuitzicht op de eindeloos brede stranden. Schepen varen aan de horizon. Fazanten struinen rond in de duinen. Konijntjes met witte staartjes maken zich huppelend uit de voeten en even verderop steekt een bunzing het fietspad over.

Ook de parkeerplaats bij de vuurtoren is het startpunt van een mooie gemarkeerde wandelroute, weet ik uit ervaring. Natuurgebied Volgerland heb ik al ontdekt, dus fiets ik door richting de Brouwersdam die de Noordzee van het Grevelingenmeer scheidt. Aan het eind van de brug ligt het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Ik sla echter linksaf richting natuur- en recreatiegebied de Punt, waar ik even afstap om de Bunkerroute te wandelen. Deze looproute van een kilometer leidt langs vijftien bunkers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel waren van de Duitse verdedigingslinie de Atlantikwall.

Vuurtoren Westhoofd Ouddorp
Vuurtoren Ouddorp

Lekker eten en drinken in Ouddorp Centrum

Na deze korte duik in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee, fiets ik via een schelpenpad over de Grevelingendijk terug naar de haven van Ouddorp. Het eindpunt van dit rondje langs de mooiste plekken op Goeree-Overflakkee.

Inmiddels trek gekregen? Trap nog een eindje door naar het knusse centrum van Ouddorp voor een lekker ijsje bij Wesley’s IJssalon of voor een hapje en drankje bij Bistro & Wijnbar ZUS. Volg knooppunt 57 of fiets gewoon op het torentje van de Dorpskerk af, dat boven het centrum uitsteekt. Doorfietsen naar de kust kan natuurlijk ook. Schuif dan aan bij Strandpaviljoen Paal 10 voor een diner met uitzicht op zee. Lees ook:12 leuke tips en lekkere adresjes in Ouddorp en omgeving.

Kerktorentje Ouddorp
Blauwe huis, vvv-kantoor Goeree-Overflakkee in Ouddorp
Ouddorp centrum

De knooppunten van dit rondje Goeree-Overflakkee

Enthousiast geworden om deze mooie tocht te rijden? Deze fietsroute langs de mooiste plekken van Goeree-Overflakkee is 52 kilometer lang. Start- en eindpunt: de haven van Ouddorp (knooppunt 58). Volg onderstaande knooppunten:

Meer mooie fietsroutes in Nederland

Heb ik volgens jou nog mooie plekken op Goeree-Overflakkee gemist? Aanvullende tips zijn welkom, laat hieronder een reactie achter. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.