Een mooie fietsroute vanuit Dordrecht naar de Biesbosch

Ben je een weekendje in Dordrecht? Dan mag een bezoek aan de Biesbosch natuurlijk niet ontbreken. De waterrijke achtertuin van Dordrecht is schitterend! Zelf stapte ik onlangs op de pedalen voor mooie fietsroute vanuit Dordrecht naar dit wonderschone Nationaal Park. Fiets je mee?

Tijdens ons weekend in Dordrecht wordt er helaas geen stabiel weer voorspeld. Toch belooft het op zondag een stralende dag te worden als we de weermannen- en vrouwen mogen geloven. Wanneer we ’s ochtends de gordijnen opentrekken, blijkt er gelukkig niets aan gelogen. De lucht is stralend blauw! Perfect weer dus om op onze stalen ros te springen voor een tochtje naar de Biesbosch.

Dordrecht

Ik heb een fietsroute vanuit Dordrecht uitgestippeld (de knooppunten vind onder dit verslag) die ons eerst langs een paar bezienswaardigheden in de stad leidt. In het sfeervolle Havenkwartier fietsen we langs de vele plezierbootjes die aangemeerd liggen. Langs de kade staan historische pakhuizen en statige koopmanswoningen te pronken. Bij het Groothoofd stappen we even af om te genieten van het fantastische uitzicht op het Drierivierenpunt: de plek waar de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen. Met 150.000 passerende schepen per jaar het drukst bevaren waterknooppunt van Europa.

Als we onze weg vervolgen, fietsen we meteen onder de Groothoofdspoort door. De ooit belangrijkste stadspoort van Dordrecht staat er puik bij dankzij een recente opknapbeurt. Speciaal uitgevoerd omdat Dordrecht dit jaar het decor vormde voor The Passion. De volgende opvallende verschijning die we vanaf de fiets bewonderen is Kyck over den Dyck (1713): de enig overgebleven molen van Dordrecht.

Iets verderop staat het Energiehuis. De voormalige elektriciteitscentrale is in 2013 getransformeerd in dé culturele hotspot van Dordrecht. Het industriële pand biedt een breed aanbod van theater, dans, muziek, kunst en design. Wij zijn echter niet op zoek naar cultuur, maar hebben vandaag als missie een bezoek aan de natuur. Toch kunnen we het niet laten om een kleine pauze in te lassen bij Villa Augustus. Het zonnige terras van de monumentale Watertoren lonkt te uitbundig. De limoen-citroentaart smaakt verrukkelijk in dit bijzondere decor.

>> Lees ook: een stedentrip Dordrecht in 10 leuke tips

Havenkwartier Dordrecht
GRoothoofdspoort Dordrecht
Villa Augustus Dordrecht
Molen Dordrecht

Biesbosch MuseumEiland

Na deze welkome tussenstop fietsen we in één ruk door naar het Biesbosch MuseumEiland. Althans, bij Kop van ’t Land moeten we een paar minuutjes op de veerpont wachten, die ons vervolgens vanaf de Zuid-Hollandse oever overvaart naar Brabant. De weg naar het pontje, langs de oevers van de rivier de Wantij, is overigens prachtig. Overal zie je vrolijk dartelende lammetjes in een oase van groen.

Ook de omgeving van het Biesbosch MuseumEiland blijkt groener dan groen. Een prima uitvalsbasis voor mooie wandelingen én het vertrekpunt van vaartochten door de Biesbosch. Wij hebben vanmiddag een boottocht gereserveerd bij Biesboschcentrum Dordrecht, dus kiezen we nu voor een korte wandeling door buitenmuseum De Pannekoek. Nadat we ons een weg hebben gebaand door de wilgenlaantjes, ploffen we neer op het terras aan het water voor een dorstlessend flesje rabarberlimonade.

>> Lees ook: 10 mooie fietsroutes in Nederland 

Biesbosch MuseumEiland
Rondvaart Biesbosch
Buitenmuseum de Pannekoek - Biesbosch
Buitenmuseum Pannekoek - De Biesbosch
Rabarberlimonade

Biesboschcentrum Dordrecht

Onze volgende bestemming is Biesboschcentrum Dordrecht. Via hetzelfde pontje bij Kop van ’t Land maken we weer de oversteek terug naar Zuid-Holland. Voordat onze rondvaartboot om 15.00 uur vertrekt, willen we eerst nog even lunchen. Vlak bij het Biesboschcentrum vinden we een plekje op het terras van Restaurant De Merwelanden. De menukaart is misschien niet zo bijzonder, maar de omgeving wel. Het terras kijkt uit over een zwemplas, die me in combinatie met het zonnetje een instant vakantiegevoel bezorgt.

Als we na de lunch aan boord van fluisterboot de Sterling stappen, heeft de zon helaas plaatsgemaakt voor hardnekkige sluierbewolking. Het mag de pret niet drukken, want het uitzicht vanaf de boot is evengoed prachtig. De mooie omgeving heeft misschien een iets te rustgevende uitwerking op me, want ik begin stiekem een beetje te knikkebollen. Het ligt zeker niet aan de schipper, die praat honderduit over het unieke griendgebied met zijn rijkelijk begroeide oevers en smalle kreken. Ondertussen manoeuvreert hij onze boot geroutineerd langs tientallen kano’s.

Na een uurtje varen staan we weer aan wal en hebben we nog een klein uurtje de tijd voordat de Waterbus naar Dordrecht vertrekt. Een uurtje dat we uitstekend benutten met een kleine versnapering op het terras van De Merwelanden. We bestellen een Dordts Schapenkopje van Stadsbrouwerij Dordrecht met een portie ambachtelijke bitterballen. Een betere afsluiting van onze fietstocht kan ik me niet wensen. We hebben immers geen fietskilometers meer voor de boeg, omdat we over het water terug reizen naar Dordrecht. Onze fietsen mogen gratis mee aan boord van de Waterbus, die ons in twintig minuten weer terugbrengt naar Hollands oudste stad.

>> Lees ook: met de Waterbus van Dordrecht naar Kinderdijk

Mooie fietsroute vanuit Dordrecht naar de Biesbosch: Veerpont Kop van 't Land
Biesboschcentrum Dordrecht
De Biesbosch
Dordts Schapenkopje
Waterbus

Fietsroute vanuit Dordrecht naar de Biesbosch

  • Dit zijn de knooppunten van bovenstaande fietsroute (27,5 km): 13- 14- 87 -86 -11 -10 -83 -44- 43- 02 -08 – 20 – 22 – 04 – 02 – 43- 44 -83 -80.
  • Het Biesbosch MuseumEiland vind je tussen knooppunt 08 en 20 en het Biesboschcentrum Dordrecht en Restaurant de Merwelanden liggen in de buurt van knooppunt 80.
  • Een enkele overtocht met de veerpont bij Kop van ’t Land kost €1,- (inclusief fiets).
  • De rondvaart met de fluisterboot vanaf Biesboschcentrum Dordrecht kost €9,- (2019). Bij mooi weer zou ik zeker vooraf reserveren.
  • De Waterbus vaart dagelijks één keer per uur van Dordrecht Hollandse Biesbosch naar de Merwekade in Dordrecht. Bekijk hier de tijden en tarieven. Je kunt reizen met je OV-chipkaart en je fiets mag gratis mee aan boord.
  • Houd er rekening mee dat fietsknooppunten kunnen veranderen, dus controleer voor vertrek de knooppunten via de routeplanner van de ANWB

Heb jij weleens genoten van een mooie fietsroute vanuit Dordrecht naar de Biesbosch? Tips voor mooie fietsroutes in Nederland zijn ook welkom! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.