Doen in Leiden: de Leidse Loper & andere tips

Doen in Leiden

Ga je binnenkort voor het eerst naar Leiden en wil je de highlights van de stad ontdekken? Wandel dan de Leidse Loper: een leuke stadswandeling langs de mooiste plekjes in de binnenstad. In dit artikel neem ik je mee langs deze route aan de hand van foto’s en tips.

Wat is de Leidse Loper?

De Leidse Loper is een stadswandeling langs 24 historische plekken in de Leidse binnenstad. Een leuke en gemakkelijke manier om op ontdekkingstocht door Leiden te gaan. Verdwalen is (bijna) onmogelijk, want je volgt gewoon de bordjes. Informatieborden langs de route vertellen je meer over de geschiedenis van de bezienswaardigheden, maar je kunt ook de Leidse Loper-app downloaden voor bijbehorende geluidsfragmenten.

Duik in de rijke geschiedenis van Leiden

Leiden kent een rijke geschiedenis. Tijdens de Leidse Loper wandel je dan ook langs tal van historische monumenten, statige herenhuizen, pittoreske hofjes en andere verborgen schatten. Ook voert de route je langs de oudste universiteit van Nederland. Het Academiegebouw werd in 1575 gehuisvest in het voormalige Dominicanessenklooster.

Tijdens de Leidse Loper maak je uiteraard ook kennis met Rembrandt van Rijn. Leiden is namelijk onlosmakelijk verbonden met de grote meester. De wereldberoemde schilder werd er immers geboren en leerde er het schildersvak. De Rembrandtplaats, een pleintje vlak bij zijn geboortehuis, is ingericht als hommage aan de jonge Rembrandt.

Hofjes in LeidenRembrandtplaats LeidenLeidenDaarnaast kom je tijdens de wandeling meer te weten over het Leids Ontzet dat plaats vond op 3 oktober 1574. De belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de bevrijding van de Spanjaarden wordt jaarlijks herdacht met een uitbundig feest. De stad staat die dag volledig op z’n kop en volgens de traditie eten de Leidenaren dan hutspot, haring en wittebrood.

En wist je dat Carolus Clusius begin 17e eeuw de eerste tulpen tot bloei bracht in Leiden? Hoewel hij niet de eerste in Nederland was die tulpen vanuit Turkije invoerde, was hij wel de eerste die deze bollen succesvol wist te kweken. In de Hortus Botanicus kun je niet alleen zijn standbeeld bewonderen, maar ook historische tulpen uit zijn tijd.

Letterlijk hoogtepunt van de Leidse Loper is de Leidse Burcht. Het ronde monument ligt op een kunstmatige heuvel midden in de stad. Gebouwd in de 11e eeuw om Leidenaren bescherming te bieden in tijden van oorlog. Tegenwoordig doet de burchtheuvel dienst als stadspark met een mooi uitzicht over Leiden.

Tulpen LeidenLeidse BurchtBurcht van LeidenUitzicht Leiden
Restaurants en winkels langs de Leidse Loper

Natuurlijk kom je niet alleen naar Leiden voor de historische monumenten en haar geschiedenis. In het centrum kun je namelijk ook lekker eten, drinken en winkelen. Wijk bijvoorbeeld in het Pieterskwartier even af van de route. In de smalle steegjes rondom de Pieterskerk vind je veel leuke boetiekjes en speciaalzaken.

Trek of dorst gekregen onderweg? Neem dan een drankje op een van de terrasboten aan de Oude Rijn. Of geniet van een Italiaanse lunch bij Bar Bistro City Hall, gevestigd in een deel van het eeuwenoude monumentale stadhuis. Ook leuk: een culinaire tussenstop in de Leidse haven bij Lot en de Walvis.

Sluit af met een rondvaart over de Leidse grachten

Leiden is na Amsterdam de stad met de meeste bruggen, grachten en singels. De stad heeft maar liefst 28 kilometer aan waterwegen en 88 bruggen. Een leuke aanvulling op de Leidse Loper is dan ook een rondvaart over de grachten. Vanaf het water ziet de stad er toch weer heel anders uit. Een monumentale stadsrondvaart duurt ongeveer een uur. De boten vertrekken een paar keer per dag vanaf de Beestenmarkt. (9 euro – 2018).

City Hall LeidenOude Rijn Leiden Uitgekeken in Leiden? Stap dan op de fiets voor een tocht naar Katwijk aan Zee. Of fiets in het voorjaar (eind april/begin mei) door de kleurrijke Bollenstreek. Lees ook eens mijn verslag over deze heerlijke fietstocht.

Ben jij weleens in Leiden geweest en heb je nog aanvullende tips? 

6 REACTIES

  1. Nou, ik weet nu wel zeker dat ik Leiden op mijn lijstje moet zetten! Wat een prachtige plekjes joh! Echt een stad voor mij dus! Prachtige foto’s ook trouwens, vooral van dat doorkijkje! Op dat soort plekjes ben ik echt verzot.

  2. Leiden is één van mijn favoriete steden in Nederland! Woonde er redelijk dichtbij en ben er vaak geweest. De laatste keer dat ik in Nederland was zelfs nog. Toen hebben we nog een rondvaart gemaakt. Ook leuk: naar theater in Leiden!

  3. We zijn ons met de vriendinnengroep aan het oriënteren op ons jaarlijkse weekendje weg. Van jou tips en foto’s word ik heel enthousiast hopelijk mijn vriendinnen ook.

    Ik kijk regelmatig op jouw site. Superleuk en informatief.

    • Hoi Wiesje, bedankt voor je enthousiaste reactie en je compliment. Leuk om te horen dat je regelmatig op mijn website kijkt. Alvast veel plezier gewenst op jullie jaarlijkse vriendinnenweekend!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.