Historie en hotspots tijdens een dagje Delft

wat te doen in delft

Delft, wat ben je leuk! Wil je een weekendje weg of dagje uit in eigen land? Dan is deze charmante prinsenstad wat mij betreft echt een aanrader. Duik in de rijke historie, ontdek de leukste hotspots en slenter door de sfeervolle straatjes. Afgelopen donderdag ging ik je voor tijdens een winters dagje Delft en uiteraard heb ik weer een paar leuke tips voor je verzameld. 

Als ik donderdagochtend de trein uitstap en richting de binnenstad van Delft wandel, wordt het me al snel duidelijk: Delft is een lust voor het oog. Je kunt er eindeloos slenteren langs de grachten en door de sfeervolle straatjes met prachtige gevelhuizen. Onderweg kom je niet alleen imposante kerken tegen, maar ook de ene hotspot na de andere: hippe koffietentjes en leuke cafeetjes worden in rap tempo afgewisseld met kleurrijke restaurants en bijzondere winkeltjes. Wat een leuke stad! (of had ik dat al gezegd?)

wat te doen in delft

Delfts blauwe streetart

Als je door de stad wandelt, duikt overal het beroemde Delfts blauw op in het straatbeeld. Niet alleen te bewonderen in de souvenirwinkeltjes, maar ook in galeries en ateliers. Of gewoon letterlijk op straat. Op sommige plekken liggen namelijk keramische straatstenen en ook staan er enkele Delfts blauwe lantaarnpalen in de stad. Zelfs de streetart is Delfts blauw! Ik ben fan.

Tip: wil je echt alles weten over Delfts blauw? Bezoek dan de Koninklijke aardewerkfabriek De Porceleyne Fles.

2015-12-10 DSC_1734 DSC_1762

Appeltaart bij Kobus Kuch

Onze eerste pitstop van de dag is Kobus Kuch aan de Beestenmarkt. Dit gezellige huiskamercafé is befaamd om haar huisgemaakte appeltaart met noten, waarvan ze naar eigen zeggen maar liefst 60.000 stukken per jaar verkopen. Tijd om zelf zo’n verrukkelijke appelpunt met een flinke dot slagroom te proeven. Wat een goed begin van ons dagje Delft!

Overigens heeft Delft een enorme keuze uit hippe(re) koffietentjes. Tijdens onze wandeling kwamen we langs diverse hotspots met een leuke, originele inrichting. Ik heb ze zelf niet getest (de hele dag koffie drinken en taart eten is ook zo wat), maar vanaf buiten zag het er erg knus uit bij Koffie&Zo (Peperstraat 17) en Stads Koffyhuis (Oude Delft 133).

wat te doen in delftwat te doen in delft

De toren van de Nieuwe Kerk beklimmen

Na de appeltaart is het hoog tijd om wat calorieën te verbranden, dus besluiten we de toren van de Nieuwe Kerk te beklimmen. Een flinke klim van 376 smalle traptreden brengt ons op 85 meter hoogte, waar we genieten van een adembenemend uitzicht over Delft. De toren zelf is met een hoogte van108,75 meter de op één na hoogste kerktoren van Nederland. Alleen de Domtoren in Utrecht is hoger. De 465 treden van deze 112,32 metershoge toren heb ik begin dit jaar nog beklommen.

Toegang tot de toren kost je €3,75. Wil je ook de Nieuwe en de Oude kerk bezichtigen? Koop dan een combiticket voor €6,50 (bekijk de actuele prijzen en openingstijden).

wat te doen in delft wat te doen in delft

De Koninklijke familie en Delft

Hoewel wij alleen de toren beklimmen, is de Nieuwe Kerk zelf dus ook te bezichtigen. Hier bevindt zich de Koninklijke grafkelder waar bijna alle leden van het Huis van Oranje zijn bijgezet, waaronder koningin Juliana en prins Bernhard in 2004. Het praalgraf van Willem van Oranje, de beroemdste voormalig inwoner van Delft, heeft een prominente plek in de kerk. Delft is dan ook al eeuwen verbonden aan ons koningshuis.

wat te doen in delft

De markt en het stadhuis

Ook het stadhuis is een locatie die toneel was van een gebeurtenis rond het Huis van Oranje. We wandelen over de gezellige warenmarkt richting dit 17e-eeuwse bouwwerk en werpen een blik in de schitterende centrale hal. In het stadhuis is een middeleeuwse stadsgevangenis gevestigd. De bekendste gevangene was Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, die op een schavot voor het stadhuis gemarteld en geëxecuteerd werd.

Tip: de warenmarkt telt ongeveer 150 kramen en vindt elke donderdag plaats van 10.00 tot 17.00 uur.

wat te doen in delft

High-tea bij ’t Straatje van Vermeer

Een andere beroemde, voormalig inwoner van Delft is kunstschilder Johannes Vermeer van het wereldbekende schilderij het Meisje met de parel. Iets waar Delft erg trots op is, want je ziet overal replica’s van zijn schilderijen hangen. Wil je meer weten over deze 17e-eeuwse schilder? Bezoek dan het Vermeer Centrum Delft voor een overzicht van zijn schilderijen en zijn leven. Zijn grafsteen is te bezichtigen in de Oude Kerk (ook wel Oude Jan genoemd) waar hij zijn laatste rustplaats heeft gekregen.

Wij hebben geen tijd om ons te verdiepen in zijn leven, want er wacht een high-tea op ons in Brasserie ’t Straatje van Vermeer. Terwijl we daar smullen van allerlei hartige en zoete lekkernijen, kijken we uit op een prachtige muurschildering van het Meisje met de parel. Toch best cultureel verantwoord zo’n high-tea…

wat te doen in delft

Shoppen in Delft

Na de high-tea wandelen we nog even door het centrum. Naast de bekende winkelketens en de souvenirshops met Delfts Blauw, barst het in de binnenstad van de bijzondere boetiekjes en schattige winkeltjes met uniek design en kleurrijke kunst & kitsch. Winkelen is niet echt een hobby van me, dus het blijft vooral bij windowshoppen vandaag. Toch kan (zelfs) ik, bij het zien van die prachtige etalages, de verleiding niet weerstaan om af en toe een winkeltje binnen te stappen. Zo bewonder ik de design hebbedingetjes bij Milo Design Gifts (Markt 83) en neem ik een kijkje in De Kaerskorf Antiquiteiten (Markt 2), waar ze schalen, potten, tegeltjes en andere oude spullen verkopen.

wat te doen in delftwat te doen in delft

Delft by night

We sluiten de dag af met een borrel op een verwarmd terras aan de Markt. Buiten wordt het snel donker en we zien de marktkooplui hun kraampjes afbouwen. Wat overblijft is een schitterend plein met aan de ene kant het verlichte stadhuis en aan de andere kant de imposante Nieuwe Kerk. In het midden staat een kerstboom prachtig te schitteren. Ik werp nog een laatste blik op dit sfeervolle uitzicht en dan is het tijd om naar huis te gaan. Eén ding weet ik zeker: I’ll be back, Delft!

Ben jij weleens in Delft geweest en heb je nog leuke tips voor mijn volgende bezoek aan de stad? 

5 REACTIES

  1. Ha! Zo leuk om te zien! Ik heb zes jaar in Delft op school gezeten en werk nu een dag per week in Delft. Ik vind het echt een geweldige stad en herken echt stuk voor stuk je foto’s en je verhalen. Delft <3! Kom ook eens terug in de zomer, als je overal terrasjes hebt, dan is Delft NOG leuker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.