Doen vanuit Dordrecht: ontdek Werelderfgoed Kinderdijk

Een leuk uitstapje vanuit Dordrecht? Ontdek UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Met de Waterbus ben je er zo! Binnen een half uur sta je tussen de molens en toeristen. In dit verslag lees je alles over mijn bezoek aan Kinderdijk.

Tijdens ons weekendje Dordrecht zijn we van plan om op zaterdag naar Kinderdijk te fietsen. De weergoden zijn ons echter niet zo gunstig gezind met een voorspelling van minstens windkracht zes en wat flinke regenbuien. Verre van ideale weersomstandigheden voor een ontspannen fietstocht door de polders van Kinderdijk, dus besluiten we de plannen om te gooien. De fiets wordt als vervoersmiddel ingeruild voor de Waterbus.

Lees ook: 10 leuke dingen om te doen in Dordrecht

Paviljoen Struis

Als aan het eind van de ochtend de regenbuien langzaam lijken weg te trekken, stappen we aan boord van de Waterbus richting Ridderkerk. We kiezen bewust niet voor de rechtstreekse verbinding naar Kinderdijk, omdat we eerst graag willen lunchen bij Paviljoen Struis. Dit restaurant ligt naast de Waterbushalte, pal aan het water. Een toplocatie als het zonnetje schijnt, maar vandaag moet dit restaurant het vooral hebben van de verrukkelijke menukaart.

Ik kan bijna niet kiezen tussen al het lekkers. Hoewel de garnalenkroketten me vanaf de menukaart toe lijken te schreeuwen en de oesterbar lonkt, kies ik toch voor de Struislunch met mosterdsoep en geitenkaassalade. De mocktail maakt het lunchfeestje compleet. Een feestje dat enigszins verstoord wordt door het verontrustende uitzicht. Dreigende wolken pakken zich samen boven Kinderdijk, terwijl het volgens de voorspellingen al lang droog had moeten zijn..

Skyline DordrechtWaterbusLunch Paviljoen StruisMocktail Paviljoen Struis

Uitwaaien in Kinderdijk

Met de positieve instelling dat achter elke wolk de zon schijnt, stappen we na de lunch op de Driehoeksveer naar Kinderdijk. Eenmaal aan wal breekt de lucht in no time open. Wat een timing! Tussen de vriendelijke stapelwolken begint de zon uitbundig te schijnen, terwijl de wind onstuimig langs onze oren raast. De rondvaartboten blijven vandaag vanwege de harde wind aan wal. Het weer leent zich daarentegen uitstekend om lekker uit te waaien tijdens een wandeling.

We hebben een knooppuntenwandeling uitgestippeld van ongeveer zes kilometer langs de negentien molens van Kinderdijk. Op het begin schuifelen we in een stoet van toeristen langs de molens. De steigers langs het water staan vol poserende toeristen in Instagramwaardige jurkjes. Na een kilometer lijken de toeristen ineens in rook op te gaan en hebben we de weg voor ons alleen. Via een onverhard pad banen we ons een weg terug langs het water met in de verte uitzicht op de vele molens.

Eenmaal terug bij Museummolen Blokweer staan we weer tussen de toeristen. De geiten Milly en Molly kijken ze nieuwsgierig aan. Ik blijf ondertussen bijna non-stop plaatjes schieten van het fotogenieke polderlandschap, waarboven de wolken elkaar lijken te omhelzen. De Hollandse wolkenluchten komen hier optimaal tot hun recht. Ineens fietst er een man op gele klompen voor mijn lens …veel Hollandser wordt het niet!

Ook Kinderdijk bezoeken vanuit Dordrecht?

Kinderdijk is vanaf de Merwekade in Dordrecht uitstekend bereikbaar met de Waterbus. De rechtstreekse verbinding doet er ongeveer een half uur over. Overigens kun je ook vanuit Rotterdam (en andere plaatsen in de omgeving) met de Waterbus naar Kinderdijk. Je kunt gebruik maken van je OV-chipkaart en je fiets mag gratis mee aan boord. Bekijk hier de reisplanner van de Waterbus voor de tijden, bestemmingen en tarieven.

Liever met de auto naar Kinderdijk? Houd er dan rekening mee dat er maar een beperkt aantal parkeerplekken zijn. De parkeerkosten zijn €5,-.

Toegang tot de dijken langs de molens is gratis, maar als je de twee museummolens wilt bezoeken betaal je €8,- entree (2019). Een rondvaart van een half uur kost €5,50. Kijk op de website van Kinderdijk voor meer informatie, de openingstijden en tarieven.

Dit zijn overigens de knooppunten van bovenstaande wandeling van circa zes kilometer: 70 – 71 – 37 – 42 – 76 – 72 – 73 – 72 – 71 – 70

Uitwaaien KinderdijkRondvaartboot KinderdijkKinderdijkPaard KinderdijkKinderdijkMolens KinderdijkMuseummolen Blokweer KinderdijkMilly en Molly - KinderdijkKinderdijkoer-Hollands landschap KinderdijkBen jij weleens bij de molens van Kinderdijk geweest? Ik ben benieuwd hoe jij je bezoek hebt ervaren! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.