Wandelroutes langs de Grebbelinie: wandelen langs bunkers en loopgraven

Wandelroutes Grebbelinie

Zin in een wandeling met een beetje historie? Trek dan je wandelschoenen aan voor een route langs de bunkers en loopgraven van de Grebbelinie. Deze eeuwenoude waterlinie vormt een lint van verdedigingswerken die verscholen liggen in het groene landschap van de Gelderse Vallei. In dit artikel tip ik een paar mooie wandelroutes langs de Grebbelinie.

Over de Grebbelinie

De Grebbelinie is een ruim zestig kilometer lange verdedigingslinie in de Gelderse Vallei. De slinger van verdedigingswerken loopt vanaf de Grebbeberg in Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan het IJsselmeer bij Spakenburg.

De waterlinie wordt in de achttiende eeuw aangelegd om Holland te beschermen tegen een inval van vijanden. In 1784 wordt de linie voor het eerst (zonder succes) gebruikt tijdens de inval van de Eerste Franse Republiek. Bijna twee eeuwen later maakt de Grebbelinie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Nederlandse hoofdverdediging.

Na de oorlog wordt de Grebbelinie als verdedigingswerk opgeheven en in 2011 krijgt de linie de beschermde status van rijksmonument. Tegenwoordig lopen er diverse wandelroutes langs de voormalige Grebbelinie, waarbij je langs verscholen bunkers en kazematten wandelt. Hieronder vind je een aantal tips voor mooie gemarkeerde wandelroutes langs de Grebbelinie:

Bunker Grebbelinie

Wandelroute op de Grebbeberg in Rhenen

Natuur en historie combineren? Ga dan wandelen op de Grebbeberg. Deze 52 meter hoge heuvel in Rhenen is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg in mei 1940. Drie dagen lang hebben duizenden soldaten hier tevergeefs gevochten om de opmars van het Duitse leger richting het westen van Nederland te stoppen.

In de Tweede Wereldoorlog was de Grebbeberg dus het strijdtoneel van een hevig gevecht. Vandaag de dag kun je hier gelukkig in alle rust wandelen door de bossen. Startpunt van de gemarkeerde wandelroute is Militair Ereveld Grebbeberg, waar bijna 900 soldaten liggen begraven. In het informatiecentrum kun je gratis een tentoonstelling bezichtigen. De militaire attributen, documenten en filmbeelden herinneren aan de Slag om de Grebbeberg.

Na een duik in de militaire geschiedenis is het tijd voor een mooie wandeling door oude eiken- en beukenlanen. Hoogtepunt van de vier kilometer lange wandelroute is het uitzichtplateau op de steile helling van de Grebbeberg. Vanaf deze historische plek geniet je namelijk van een fantastisch uitzicht op de Betuwe, de Nederrijn en de groene uiterwaarden van natuurgebied de Blauwe Kamer.

De wandelroute op de Grebbeberg kun je goed combineren met een rondje over de Laarsenberg, want deze gemarkeerde route start aan de overkant van de weg. Tijdens de rondwandeling van 4,5 kilometer door loof- en naaldbos kom je langs oude loopgraven van de Grebbelinie. Meer foto’s en informatie vind je in dit artikel over wandelen op de Grebbeberg.

Wandelroutes Grebbelinie: uitzicht vanaf Grebbeberg
Militaire begraafplaats Grebbeberg
Militair Ereveld Grebbeberg

Wandelroutes vanaf het Grebbelinie bezoekerscentrum

Wil je graag in de geschiedenis van de Grebbelinie duiken? Dat kan bij het Grebbelinie bezoekerscentrum in Renswoude. Hier wordt namelijk het verhaal van de ruim tweehonderd jaar oude verdedigingslinie verteld. Daarnaast is het voormalige Fort aan de Buursteeg een prima uitvalsbasis voor mooie wandelingen langs delen van de Grebbelinie.

Zo is het bezoekerscentrum startpunt van deze mooie wandelroute van elf kilometer. Maar ook het Jufferpad start vanaf deze plek. Dit gemarkeerde klompenpad van 16 kilometer loopt door het buitengebied van Renswoude en Veenendaal. Beide routes voeren over de oude Liniedijk en langs het prachtige Kasteel Renswoude. Lekker lunchen voor of na je wandeling? Zoek dan een plekje bij Restaurant Grebbelounge (of bij Restaurant de Dennen, halverwege het Jufferpad).

In de omgeving van Renswoude vind je nog meer klompenpaden die langs delen van de Grebbelinie leiden: het Breeschoterpad (6km), Nederwoudsepad (14km) en het Daatselaarsepad (11 km). Nog nooit van klompenpaden gehoord? Dit zijn gemarkeerde rondwandelingen door agrarisch cultuurlandschap in Utrecht en Gelderland, waarbij je zoveel mogelijk over onverharde paden loopt.

Overnachten vlak bij het Grebbelinie bezoekerscentrum? Dan tip ik Van der Valk Hotel Veenendaal!

Grebbelinie Bezoekerscentrum
Verscholen bunkers Grebbelinie Renswoude
Fort Daatselaar Grebbelinie
Kasteel Renswoude

Wandelen langs bunkers en loopgraven in Woudenberg

Ook in het nabijgelegen Woudenberg start een mooi klompenpad: het Oudenhorsterpad. En hoewel deze paaltjeswandeling van acht kilometer misschien een beetje rechttoe rechtaan is, is de route zeker niet saai. Onderweg valt er van alles te zien, zoals een aantal Grebbelinie bunkers.

Loop je de gemarkeerde route tegen de klok in? Dan wandel je de eerste kilometers over de voormalige spoorlijn tussen Amersfoort en Kesteren. Vanaf dit onverharde pad geniet je aan beide kanten van een landelijk uitzicht op weilanden vol schapen. Het tweede deel van de route is het heerlijk stappen langs het Valleikanaal, dat deels ter versterking van de Grebbelinie werd aangelegd in de negentiende eeuw.

Op de Liniedijk wandel je langs een aantal bunkers, maar het leukst is het wandelingetje door de gereconstrueerde loopgraven. Compleet met schietgaten en schuilplaatsen. Meer te weten komen over de Grebbelinie? Onderweg passeer je Hoeve de Beek, waar je in een oude boerenschuur de expositie van stichting Grebbelinie in het vizier kunt bezichtigen (normaal gesproken dagelijks geopend, behalve op zondag).

Start- en eindpunt van het Oudenhorsterpad is Hotel en Restaurant Schimmel in Woudenberg, waar ook het Dashorsterpad begint. Dit klompenpad van 12,5 kilometer loopt ook deels langs de Grebbelinie.

Oude spoorlijn Woudenberg
Bunker op de Liniedijk in Woudenberg
Loopgraven Grebbelinie in Woudenberg

Het Grebbeliniepad

Wil je graag kilometers vreten langs de Grebbelinie? Volg dan het gemarkeerde Grebbeliniepad. Dit is een langeafstandswandelroute van bijna 90 kilometer die is opgedeeld in 13 wandeletappes over voornamelijk onverharde paden. Wil je de geheimen van de Grebbelinie ontdekken? Koop dan de Wandelgids Grebbeliniepad. In deze handige gids vind je routebeschrijvingen en achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden langs de themaroute.

Meer leuke tips in de omgeving

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.