Bijzondere plek op de Heuvelrug: het Zwerfsteneneiland in Maarn

Zwerfsteneneiland Maarn bezoeken

Hou je van plekken met een bijzonder verhaal? Bezoek dan eens het Zwerfsteneneiland Maarn. Dit aardkundige monument ligt op de Utrechtse Heuvelrug, midden in de voormalige zandafgraving Zanderij Maarn. Een eilandje met een unieke verzameling van honderden grote zwerfkeien uit de ijstijd.

Het Zwerfsteneneiland in Maarn

Als je ter hoogte van Maarn over de A12 rijdt, kun je door de bomen al een glimp opvangen van het Zwerfsteneneiland. Het eilandje ligt namelijk pal naast de snelweg midden in voormalige zandafgraving Zanderij Maarn. Ooit een vervuild gebied, tegenwoordig een bijzonder stuk natuur met een rijke flora en fauna.

Uniek aan het mooie wandelgebied is het eilandje midden in de plas, oftewel: het Zwerfsteneiland. Op dit aardkundige monument ligt een indrukwekkende verzameling van enorme zwerfkeien, die zo’n 150.000 jaar geleden door een gletsjer vanuit Scandinavië zijn aangevoerd.

Honderden van deze zwerfkeien uit de voorlaatste ijstijd kwamen eind negentiende eeuw naar boven tijdens afgravingen door de NS. De miljoenen jaren oude stenen werden afgedekt met zand en bijna een eeuw lang vergeten tot ze in 1994 werden herontdekt. Om de unieke collectie te behouden werd in 1999 het Zwerfsteneneiland opgericht.

Zwerfsteneneiland Maarn
Zwerfkeien Maarn
Zwerfsteneiland Maarn

Ontwerp van het Zwerfsteneneiland

Datzelfde jaar wordt het Zwerfsteneneiland benoemd tot aardkundig monument, dat ontworpen wordt door de Maarnse kunstschilder Peter Enter. De zwerfkeien zijn in de vorm van een kompasroos gelegd en de hoogspanningsmast in het midden vormt de naald van het kompas.

De collectie bestaat niet niet alleen uit Scandinavische zwerfkeien, maar ook uit zeldzame zuidelijke stenen die door de Maas zijn aangevoerd vanuit de Ardennen. Bij de entree ligt een oude draaischijf voor locomotieven, die herinnert aan de tijd dat hier het grootste rangeerterrein van Nederland lag.

Het geheel vormt een unieke combinatie van natuur, industrieel erfgoed en landschapskunst. Bovendien is het Zwerfsteneneiland een bijzonder energierijke plek. Veel eilandbezoekers schijnen door de stenen en de hoogspanningsmast een bijzondere energie te ervaren.

Kompasroos Zwerfsteneneiland Maarn
Zwerfstenen Maarn
Oude draaischijf voor hetZwerfsteneneiland Maarn

Het Zwerfsteneneiland bezoeken

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere eilandje? Het Zwerfsteneneiland is alleen toegankelijk onder begeleiding. Elke eerste zaterdag van de maand kun je gratis aansluiten bij een rondleiding van Peter Enter. Hij laat je vol enthousiasme het Zwerfsteneiland zien en vertelt je alles over de zwerfkeien en de mooie omgeving. Bekijk de website van het Zwerfsteneneiland voor meer informatie.

Ook maak je tijdens de rondleiding kennis met vaste bewoners Pjotter en Bert, twee Nederlandse landgeiten die voor duurzaam maai- en snoeiwerk op het eiland zorgen. Ik heb de nieuwsgierige bokken helaas niet vastgelegd op de gevoelige plaat, want tijdens mijn bezoek aan het Zwerfsteneneiland waren ze uit logeren. (De ‘leengeiten’ die op dat moment op het eiland rondgrazen zijn volgens Peter een stuk schuwer en weten niet hoe snel ze zich uit de voeten moeten maken).

Rondleiding Zwerfsteneneiland Maarn
Nederlandse landgeit op het Zwerfsteneneiland

Wandelen bij het Zwerfsteneneiland

In de bosrijke omgeving van het Zwerfsteneneiland kun je heerlijk wandelen. Vanaf de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn starten twee gemarkeerde routes. De blauwe route van 3 kilometer gaat door het bos van Stameren en Zanderij Maarn. De gele paaltjeswandeling van 5 kilometer is uitgestippeld door natuurgebied Hoog Moersbergen en Landgoed Stameren.

Kies je voor de route door Zanderij Maarn? Wijk dan nadat je de steile trap richting de Zanderij bent afgedaald even van de route af door linksaf te slaan voor een rondje om de plas. Dan kun je onderweg meteen een glimp opvangen van het Zwerfsteneiland. Je kunt de twee routes overigens ook prima combineren.

Lees ook: 12 mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen Zanderij Maarn
Steile trap naar de Zanderij Maarn
Wandelen rond het Zwerfsteneiland Maarn

Uitkijkpunt op het Zwerfsteneneiland

Wil je het Zwerfsteneneiland graag van bovenaf bekijken? Halverwege de Driebergseweg vind je een uitkijkpunt dat goed zicht biedt op het eiland. Bovenstaande wandelroutes lopen niet langs dit uitzichtpunt, maar vanaf de parkeerplaats aan de Bergweg is het ongeveer tien minuutjes lopen naar het uitkijkplateau.

Uitzicht op het Zwerfsteneneiland Maarn

Eten en/of overnachten op de Maarnse berg

Wil je je bezoek aan het Zwerfsteneneiland combineren met een lunch of een kop koffie met iets lekkers? Zoek dan een plekje bij Eet&Café Onder de Pannen bij Vakantiecentrum de Maarnse berg. Dit vakantiepark ligt langs de wandelroute Zanderij Maarn.

Je kunt ook blijven slapen bij Europarcs Resort Utrechtse Heuvelrug: een prima uitvalsbasis om de mooiste plekken op de Utrechtse Heuvelrug te ontdekken. Het dichtstbijzijnde hotel is Landgoed Zonheuvel (3km). Liever overnachten in een vrijstaand vakantiehuisje? Bekijk dan hier de natuurhuisjes in Maarn en omgeving.

Meer lezen over bijzondere plekken in Nederland:

Ben jij al eens bij het Zwerfsteneneiland in Maarn geweest? Of heb je nog tips voor andere bijzondere plekken in Nederland? Laat dan hieronder een reactie achter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.