Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug ontdekken? Ik heb een aantal mooie plekken op de Utrechtse Heuvelrug voor je op een rij gezet. Omdat dit uitgestrekte bosgebied praktisch in mijn achtertuin ligt, ga ik er regelmatig op ontdekkingstocht. Uiteraard gewapend met mijn camera, zodat jij ook mee kunt genieten van de mooiste plekjes op de Utrechtse Heuvelrug.
Over de Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is een hoge zandrug die zich uitstrekt van het Gooimeer tot de Grebbeberg in Rhenen. Het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug heeft de status van Nationaal Park. De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Een uitgestrekt gebied dat uitnodigt tot eindeloze wandelingen en fietstochten door eeuwenoude bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Genoeg mooie plekken op de Utrechtse Heuvelrug om al fietsend of wandelend te ontdekken!
Lees ook: 10 mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug
1. Uitkijktoren de Kaap in Doorn
Vlak bij Doorn liggen de Kaapse bossen. Het leukste aan dit mooie bos? Uitkijktoren De Kaap! Vanaf het plateau op 25 meter hoogte geniet je van een spectaculair uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Je ziet niet alleen een zee van bomen, maar in de verte kun je ook de Utrechtse Dom en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort zien. Letterlijk een van de hoogtepunten van de Utrechtse Heuvelrug. Bij Châlet Helenaheuvel (ook een mooi plekje!) start een gemarkeerde wandelroute die je langs de uitkijktoren leidt.


2. Plantage Willem III in Elst
Plantage Willem III is een voormalige tabaksplantage in Elst. Een prachtig stukje natuur aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. In het natuurgebied grazen Schotse gallowayrunderen en konikpaarden, die ervoor zorgen dat het glooiende landschap halfopen blijft. Met een beetje geluk kom je ook nog wilde damherten tegen tijdens de gemarkeerde wandeling door het gebied.


3. Recreatiegebied Kwintelooyen
Nog zo’n mooi plekje op de Utrechtse Heuvelrug is recreatiegebied Kwintelooyen in Rhenen. Een voormalige zandafgraving (in de volksmond ook wel ‘t Zandgat genoemd) met hoogteverschillen tot wel vijftig meter. Via een trap beland je op het hoogste punt, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Gelderse Vallei. Beneden staan er regelmatig schapen of hereford-koeien te grazen.


4. De Grebbeberg in Rhenen
De Grebbeberg in Rhenen is een mooi stukje natuur met een bijzondere geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier tijdens de Slag om de Grebbeberg een heftige strijd gestreden, tegenwoordig kun je er in alle rust wandelen door de bossen. Vanaf het uitzichtplateau op de steile helling van de Grebbeberg geniet je van een geweldig uitzicht op de Betuwe en de Nederrijn. Beneden zie je Gallowayrunderen en konikpaarden grazen door de uiterwaarden van natuurgebied de Blauwe Kamer. Lees ook: wandelen op de historische Grebbeberg.


5. Landgoed Heidestein in Zeist
Op zoek naar mooie plekken op de Utrechtse Heuvelrug? Dan mag je Landgoed Heidestein echt niet missen. Dit historische landgoed tussen Driebergen en Zeist is echt een pareltje! Er is een mooie gemarkeerde wandelroute uitgezet door dichte bossen en open heidevelden die begraasd worden door Drentse heideschapen. Het mooiste plekje van het landgoed is de vijver bij het monumentale theehuis. Van bovenaf heb je een sprookjesachtig uitzicht op het beboste eilandje dat omringd wordt door het bijna smaragdgroene water.


6. Landgoed Huis Doorn
Verscholen tussen de uitgestrekte bossen op de Utrechtse Heuvelrug liggen heel wat mooie buitenplaatsen en landgoederen. Eén daarvan is Huis Doorn, een kasteel met een rijke vorstelijke geschiedenis. Ooit woonde de Duitse keizer Wilhelm II op dit landgoed nadat hij na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vluchtte naar Nederland. Vandaag de dag is er een museum in het kasteel gevestigd. Het omliggende parkbos dat aangelegd is in Engelse landschapsstijl is echt een plaatje!


7. Kasteel Amerongen
Nog geen tien kilometer verderop staat Kasteel Amerongen te pronken in de uiterwaarden van de Nederrijn. Ook in dit kasteel verbleef keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een rondleiding door het kasteelmuseum kun je het bureau bekijken waaraan hij in 1918 zijn troonsafstand ondertekende. In de voormalige stallen kun je aanschuiven voor een lunch met uitzicht op het charmante kasteel. Geniet daarna nog even van een wandelingetje door de historische kasteeltuin. Lees ook: ontdek de mooiste kastelen in Utrecht.


8. Zwerfsteneneiland Maarn
Het Zwerfsteneneiland Maarn is misschien niet het mooiste plekje op de Utrechtse Heuvelrug, maar wel de meest bijzondere plek. Dit aardkundig monument ligt midden in de voormalige zandafgraving Zanderij Maarn. Eind negentiende eeuw kwamen er bij afgravingen door de NS nogal wat zwerfkeien naar boven. De miljoenen jaren oude stenen werden afgedekt met zand en bijna een eeuw lang vergeten tot ze in 1994 werden herontdekt. Om de unieke collectie te behouden werd in 1999 het Zwerfsteneneiland Maarn opgericht. Het eilandje is elke eerste zaterdag van de maand onder begeleiding te bezoeken.


9. De Pyramide van Austerlitz
Een ander bijzonder monument op de Utrechtse Heuvelrug is de Pyramide van Austerlitz. Het 17 meter hoge bouwwerk werd in 1804 door het Franse leger gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. De houten obelisk op de piramide raakte al snel in verval en werd in 1984 vervangen door de huidige obelisk van steen. Tegenwoordig kun je de piramide tegen betaling beklimmen, maar het uitzicht is minder mooi dan het gratis uitzicht vanaf uitkijktoren de Kaap. Bekijk hier de tarieven en openingstijden.


10. Het Henschotermeer in Woudenberg
Een paar kilometer van de Pyramide van Austerlitz vind je het Henschotermeer: een unieke zwemplas midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Als tiener ging ik regelmatig naar ’t Hens om te zwemmen, maar daarna ben ik er jaren niet geweest. Mij te druk in de zomermaanden, maar buiten het zwemseizoen is het een heerlijke plek voor een wandelingetje om het meer.


11. Natuurgebied de Paltz in Soest
Landgoed De Paltz is een pareltje dat tussen Vliegbasis Soesterberg en Soestduinen ligt. Over het afwisselende landgoed loopt een gemarkeerde wandelroute van 3,5 kilometer door lommerrijke beukenlanen en een glooiende vallei. Op de route ligt het Herman van Veen Arts Center waar je een kopje koffie kunt drinken en kunstwerken kunt bewonderen. De wandeling is prima te combineren met een bezoek aan het naastgelegen Park Vliegbasis Soesterberg. Ook een bijzonder plekje!


12. Kasteelbos Renswoude
Kasteelbos Renswoude ligt niet in het nationale park, maar aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Toch verdient dit fotogenieke park absoluut een plekje op deze lijst. In het park word je in het najaar betoverd door de prachtige herfstkleuren in combinatie met de mooie spiegeling van het kasteel in het water. Bij de kasteelvijver schijnt ook een ijsvogel rond te vliegen, maar ik heb hem nog nooit gespot.


Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug
Op zoek naar een mooie accommodatie op de Utrechtse Heuvelrug? Genoeg aanbod in dit nationale park: van hotels tot vakantiehuisjes en kleinschalige b&b’s. Voor elk wat wils dus! Lekker slapen doe je bijvoorbeeld bij:
- Vakantiepark Landal Amerongse Berg
- Een vrijstaand vakantiehuisje midden in de natuur
- B&B Boshuis Darthuizerpoort in Leersum
- Hotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg
Herfst op de Utrechtse Heuvelrug
Het mooiste seizoen om de Utrechtse Heuvelrug te ontdekken? Het najaar natuurlijk! Als de herfstkleuren voor een waar kleurenspektakel zorgen is de Utrechtse Heuvelrug op zijn mooist. Hier een paar mooie herfstplaatjes om alvast in de herfststemming te komen:








Wat is jouw favoriete plek op de Utrechtse Heuvelrug? Aanvullende tips voor mooie plekjes op de Utrechtse Heuvelrug zijn welkom!
Goedendag, ik wil graag een wandeling van ca 1.5 uur organiseren voor mensen met honden (aangelijnd,) ik hoorde dat in cafe onder de Pannen in Maarn honden welkom zijn.
Weet u toevallig een mooie route om daar te wandelen?
Het gaat om een zondagmiddagwandeling
Hoi Annet, bedankt voor je reactie. Je kunt de gemarkeerde route Stameren en Hoog Moersbergen lopen (4,7 km): https://www.utrechtslandschap.nl/routes/wandelroute/stameren-en-hoog-moersbergen Deze route komt niet langs Onder de Pannen, maar zoals je op het kaartje kunt zien, kun je vanaf daar wel eerst een stukje van de blauwe route lopen om bij de gele route te komen (de blauwe route is niet in zijn geheel met honden te lopen, omdat die verboden zijn rond de Zanderij). Je zou eventueel ook even contact op kunnen nemen met Onder de Pannen, want volgens mij hebben zij zelf ook een route beschikbaar. Veel plezier alvast!