Fietsen over de voormalige vliegbasis Twenthe

vliegbasis Twenthe - landingsbaan

Begin september geniet ik samen met mijn vriend van een weekendje Enschede. Nadat we op zaterdag het gezellige centrum hebben ontdekt, stappen we zondag op de fiets voor een mooie tocht naar de voormalige vliegbasis Twenthe. In deze blog neem ik je mee naar dit bijzondere natuurgebied met militaire geschiedenis.

Onze zondag kan niet beter beginnen. Als ik de gordijnen van onze hotelkamer opzij schuif, kijk ik namelijk uit over een zonovergoten Enschede. We zijn van plan om op deze stralende dag de Fliegerhorstroute te gaan fietsen. Eenmaal op de fiets blijkt al snel dat de route-app op mijn mobiel niet naar behoren werkt, dus worden de plannen onderweg gewijzigd. Met een beetje hulp van Google Maps fietsen we via het mooie G.J van Heekpark en landgoed Hof Espelo naar natuurgebied Vliegbasis Twenthe.

Belevingspad met militaire objecten

Een deel van de voormalige defensiebasis is sinds 2016 ingericht als natuur- en recreatiegebied. Hoogtepunt is het drie kilometer lange Belevingspad dat alleen toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. De oude militaire objecten langs het pad herinneren aan de bewogen geschiedenis van de vliegbasis, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik werd genomen door de Duitse bezetters.

Voordat we de geschiedenis induiken, eten we – heel toepasselijk – een balletje Vliegveld bij restaurant Kleinsman (Weerseloseweg 356). Eén van de drie ingangen van Vliegbasis Twenthe ligt hier praktisch om de hoek. Vanaf deze ingang fietsen we al snel de oude landingsbaan op. Een deel van de baan is opengebroken en vervangen door betonschotsen, die het water doorlaten van beken die hier samenkomen. Tientallen zwaluwen dansen boven de brokken beton.

enschede-fietsen-vliegbasis-twente-1enschede-fietsen-vliegbasis-twente-2enschede-fietsen-vliegbasis-twente-4enschede-fietsen-vliegbasis-twente-3enschede-fietsen-vliegbasis-twente-8Even verderop doen twee voormalige brandstoftanks dienst als vogeluitkijkpunt. Zonder verrekijker spotten we weinig vogels. Toch is het de moeite waard om de trap naar boven te nemen: het uitzicht vanaf de Parallax is opvallend weids en groen. Net als het uitzicht vanaf de Spottershill, het dak van een voormalige shelter. Met een beetje geluk spot je vanaf deze uitkijkheuvel een van de reeën die in dit gebied leven.

Vlakbij de heuvel staat een bijzonder kunstwerk: een ontmantelde hangar waar ooit vliegtuigmotoren werden getest. Tegenwoordig biedt de Doppler een bijzondere geluidsbeleving. In de grote hal hoor je overvliegende vliegtuigen, zingende vogels en verhalen die de geschiedenis van het landschap vertellen.

Herinneringspad met oorlogsverhalen

Net buiten het Belevingspad ligt nog een oude schietbaan verscholen tussen de bomen. Sinds 2017 omgetoverd tot een herinneringspad met verhalen uit de oorlogstijd. Persoonlijke verhalen over de slachtoffers, over de bezetting en over de bevrijding. Soms pijnlijk, soms ontroerend, maar altijd een verhaal dat indruk maakt.

Na deze laatste militaire bezienswaardigheid laten we dit bijzondere gebied weer achter ons. Via het dorpje Lonneker fietsen we terug naar het centrum van Enschede. Wil je meer lezen over natuurgebied Vliegbasis Twenthe? Op deze website vind je een kaart van het gebied, diverse routes, praktische informatie en je kunt er meer lezen over de geschiedenis en excursiemogelijkheden.

enschede-fietsen-vliegbasis-twente-13enschede-fietsen-vliegbasis-twente-6 enschede-fietsen-vliegbasis-twente-7enschede-fietsen-vliegbasis-twente-10 enschede-fietsen-vliegbasis-twente-11Lijkt jou het leuk om over de voormalige Vliegbasis Twenthe te fietsen of wandelen? En heb je nog tips voor natuurgebieden met een bijzonder verhaal? 

Ik bezocht Enschede op uitnodiging van Enschede Promotie.

6 REACTIES

  1. Ik was ook niet op de hoogte dat hier een fietsroute was. Hier ga ik zeker eens een bezoekje aan brengen, vind het altijd interessant om dingen uit de geschiedenis te bekijken/lezen. Bedankt voor de tip.

    • Ik wist het ook niet voordat ik naar Enschede ging, maar vond het een verrassend leuke fietstocht. Over Vliegbasis Soesterberg kun je ook fietsen (staat ook nog op mijn lijstje ;))

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.