Fietsen langs het water: mooie fietsroutes langs rivieren

mooie fietsroutes langs rivieren

Zin in een zomerse fietstocht langs het water? Het is heerlijk trappen langs de Nederlandse rivieren! Inspiratie nodig voor een afwisselende route? In dit artikel heb ik 5 mooie fietsroutes langs rivieren in Nederland verzameld.

1. Happen en trappen langs de Maas in Limburg

Zet koers richting Limburg en spring op de pedalen voor een ritje langs de Maas. Deze mooie fietsroute van ongeveer 40 kilometer start in de gezellige stad Venlo. Onderweg kun je de nodige bourgondische tussenstops maken. Bijvoorbeeld in het kloosterdorpje Steyl, waar je in de botanische tuinen geniet van een stukje Limburgse vlaai met uitzicht op de Maas.

Ook fiets je door Kessel. In dit historische maasdorp kun je lekker lunchen op het panoramaterras van Hotel-Restaurant Baron Frits, dat gevestigd is in de voormalige bijgebouwen van Kasteel Keverberg. Trap in kastelendorp Baarlo zeker even op de rem om de uitkijktoren in natuurgebied Berckterveld te beklimmen. Het uitzicht is fantastisch!

Start: Venlo
Afstand: circa 40 km
De knooppunten vind je in mijn verslag over deze fietsroute langs de Maas.

Fietsroute langs de Maas in Limburg
Kessel - Limburg

2. Fietsen door de Rottemeren

In de achtertuin van Rotterdam vind je het plassengebied de Rottemeren. Je kunt er heerlijk fietsen lang rivier de Rotte. Deze fietsroute van ongeveer 20 kilometer start bij natuurgebied het Hoge Bergse Bos, waar je een uitkijktoren kunt beklimmen. Vanaf de top word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de Rottemeren.

Na een wandelingetje langs de kunstwerken in het Hoge Bergse Bos spring je op de fiets om langs de Rotte te trappen. De rivier waar Rotterdam haar naam aan dankt en die zich al kronkelend een weg baant door het groene polderlandschap. Onderweg kom je langs molens, kunstwerken en leuke adresjes voor een lekkere tussenstop.

Start: Hoge Bergse Bos
Afstand: circa 20 km
Knooppunten: die vind je in mijn verslag over fietsen langs de Rotte

Mooie fietsroutes langs rivieren: de Rotte
Uitzicht Hoge Bergse Bos

3. De Lingeroute in de Betuwe

De Lingeroute is een populaire fietsroute van 70 kilometer tussen Gorinchem en Geldermalsen. Vind je de route te lang? Fiets dan de ingekorte route van 42 kilometer, die in de sfeervolle glasstad Leerdam start. De Lingeroute is vooral een feestje om te fietsen in het voorjaar als de bloesems in de Betuwe in bloei staan.

De route voert je al kronkeld langs de Linge door charmante dorpjes en langs bloeiende boomgaarden. Onderweg bewonder je de scheve toren van Acquoy en molen de Vlinder in Deil. Stap bij Heerlijkheid Mariënwaerdt zeker even af voor een lekkere lunch op dit mooie landgoed.

Start: Leerdam
Afstand: circa 42 km
Lees mijn verslag over de Lingeroute voor de knooppunten.

Molen de Vlinder in Deil
Mooie fietsroutes langs rivieren: de Lingeroute

4. Fietsroute tussen Rijn en Heuvelrug

Tijdens deze afwisselende route fiets je niet alleen langs de Rijn, maar ook een stukje door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het beste van twee werelden! De route van ruim vijftig kilometer is gemakkelijk tien kilometer in te korten, maar dan mis je wel het prachtige natuurgebied De Blauwe Kamer.

De route start in Cunerastadje Rhenen en onderweg kun je een paar leuke tussenstops maken in bijvoorbeeld het charmante vestingstadje Wijk bij Duurstede of bij het mooie kasteel Amerongen. In de voormalige stallen van het kasteel kun je heerlijk lunchen!

Start: Rhenen
Afstand: circa 53 km (gemakkelijk 10 km in te korten)
Knooppunten: die vind je in mijn verslag over fietsen langs de Rijn

Mooie fietsroutes langs rivieren: de Nederrijn
Wijk bij Duurstede

5. De Vechtdalroute in Overijssel

De grensoverschrijdende Vechtdalroute van 245 kilometer volgt de rivier de Vecht vanaf de bron in het Duitse Darfeld tot aan de monding in Zwolle. De route is opgedeeld in verschillende etappes die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Zelf fietste ik ongeveer 85 kilometer van Emlichheim naar Zwolle. Een prachtige route door afwisselende landschappen, met de Vecht bijna altijd in zicht.

Het is heerlijk trappen door een oase van groen in het Overijsselse rivierenlandschap tussen Gramsbergen en Zwolle. En er zijn genoeg leuke afstapmomenten, bijvoorbeeld bij het mooie landgoed Vilsteren of bij Uitkijktoren de Stokte in Dalfsen. Vanaf bijna twintig meter hoogte zie je hoe de Vecht kronkelend door het groene landschap meandert.

>> Meer lezen over de Vechtdalroute? Dat kan in mijn verslag over toeren op een e-bike door het idyllische Vechtdal.

De Vechtdalroute
De Vilsterse molen

Meer lezen over mooie fietsroutes in Nederland

Heb jij nog aanraders voor mooie fietsroutes langs rivieren? Aanvullende tips zijn welkom, laat hieronder een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.