De Lingeroute fietsen tijdens de bloesemtijd in de Betuwe

Bloesem fietsroute Betuwe

Een bloesemroute fietsen door de Betuwe? Stap dan op de pedalen voor de Lingeroute. Deze mooie bloesem fietsroute in de Betuwe voert je al kronkelend langs de Linge door charmante dorpjes en langs bloeiende boomgaarden. Spring maar achterop!

Over deze mooie bloesem fietsroute in de Betuwe

Met een lengte van 108 kilometer is de Linge de langste geheel in Nederland stromende rivier. De Lingeroute is uitgestippeld tussen Gorinchem en Geldermalsen. Een fietsroute van 70 kilometer die gemakkelijk te volgen is aan de hand van knooppunten.

Met de Linge bijna altijd in zicht fiets je langs boomgaarden en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Lingeroute is in alle jaargetijden mooi, maar in het voorjaar helemaal onweerstaanbaar – als de fruitbomen in de Betuwe volop in bloei staan.

Vind je 70 kilometer iets te lang? Dan kun je de route gemakkelijk inkorten. Zo reed ik zelf het deel van de Lingeroute tussen Leerdam en Geldermalsen. Een schitterende bloesem fietsroute van 42 kilometer dwars door de bloeiende Betuwe!

Liever een bloesemroute wandelen? Loop dan het Teisterbantpad in de Betuwe

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Afgelopen vrijdag parkeren we de auto bij de Glazen Toren aan de Lingedijk in Leerdam. De lucht is strakblauw als we op onze fiets stappen voor een ritje langs de Linge. Via het centrum van Leerdam trappen we de dijk op richting het charmante dorpje Acquoy. Langs de Meerdijk liggen bunkers en loopgraven die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Even verderop ligt Fort Asperen er verlaten bij in coronatijd. Normaal gesproken is dit torenfort, gebouwd in 1845 met buitenmuren van maar liefst anderhalve meter dik, zeker een afstapmomentje waard. Niet alleen voor een kopje koffie of lunch, maar ook om de kleurrijke koepel van het kunstfort te bewonderen. De groenblauwe glazen tegels in de lichtschacht zijn geblazen in glasstad Leerdam. Een kunstwerk op zich.

Fort Asperen

De scheve toren van Acquoy

Vanaf onze fiets zien we de scheve toren van Acquoy voor ons opdoemen in het vlakke landschap. De ruim 17 meter hoge toren van de Catherinakerk verzakte al tijdens de bouw in de 15e eeuw en staat 1,15 meter uit het lood. Het toeval wil dat op het kerkhofje aan de voet van de Betuwse toren van Pisa ene mevrouw Cornelia Pisa ligt begraven.

Na een kort fotomomentje vervolgen we onze weg langs de snoezige huisjes aan de Lingedijk. Hoewel de verleiding groot is om bij Tapperij Lingezicht in de rij aan te sluiten voor koffie met een stuk Betuws appelgebak, trappen wij vrolijk verder met de kronkelende Linge aan onze zijde. De route leidt ons door de dorpjes Rhenoy en Beesd richting Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Hoewel het fris is voor de tijd van het jaar, hangt de lente wel degelijk in de lucht. Overal om me heen zie en ruik ik het voorjaar. De zoete bloesemgeur die mijn neus binnendringt, de goedgemutste lammetjes die vrolijk over de dijk huppelen en de ooievaars die hoog boven ons geduldig hun nest bewaken.

Scheve toren van Acquoy
Fietsen langs de Linge
Ooievaarsnest

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Eenmaal op het eeuwenoude landgoed negeren we knooppunt 54 door linksaf te slaan voor een pauze bij de Stapelbakker. Het pannenkoekenhuis ligt slechts twee minuutjes fietsen vanaf de route. Voor de deur staan foodtrucks waar je poffertjes, soep en broodjes to go kunt bestellen.

Na een sanitaire stop spreiden we ons kleedje onder een appelboom om van ons rijkelijk belegde broodje te genieten. Daarna wippen we nog even binnen bij de landwinkel om een vers appeltaartje voor onderweg en een landgoedbiertje voor thuis te kopen. Het is dat we niet genoeg plek hebben, anders hadden we nog veel meer lekkers ingeslagen.

Met goed gevulde fietstassen vervolgen we onze route over het landgoed. Eerst trappen we over de Notendijk die vol staat met – hoe kan het ook anders – walnootbomen. Vervolgens rijden we achter een stoet van fietsers en wandelaars over de beroemde Appeldijk. De lange rij fruitbomen aan beide kanten van de dijk staan helaas nog niet uitbundig in bloei, maar de roze knoppen staan te springen om zich te ontpoppen tot bloesem.

Foodtrucks de Stapelbakker Mariënwaerdt
Koeien op Landgoed MAriënwaerdt
De Appeldijk Beesd

Molen de Vlinder in Deil

Een paar kilometer verderop steken we bij Geldermalsen de brug over naar de zuidoever van de Linge. Dit is het minst mooie stukje van de route, maar dat wordt even later ruimschoots goedgemaakt als Molen de Vlinder in zicht komt. De fotogenieke korenmolen staat pal aan de Linge. Op de voorgrond waggelen babygansjes tussen de grazende schapen door.

Voor de tweede keer vandaag halen we ons kleedje tevoorschijn voor een tussenstop. Dit keer op het gras naast de molen om het appelgebak van Landwinkel Mariënwaerdt te verorberen. Een idyllische plekje waar ik overspoeld word door een vakantiegevoel, gewoon in eigen land.

Na dit aangename rustmomentje is het nog ruim vijftien kilometer fietsen naar de eindstreep. Ook het laatste deel van de route is het heerlijk trappen langs de Linge. We passeren bankjes en bootjes, koeien en kerktorens. De weelderige perenbloesem bloeit in vol ornaat langs de dijk.

Molen de Vlinder in Deil
Molen de Vlinder
Molen de Vlinder tussen de bloesems

Glasstad Leerdam

Als we door het stadje Asperen fietsen, is het einde van de route letterlijk in zicht. Leerdam ligt immers aan de overkant. Niet te missen blikvanger in Asperen is de enorme Sint-Catharinakerk. De 55 meter hoge toren van de kruiskerk uit 1460 staat nog fier overeind en is in de wijde omgeving zichtbaar.

Terug in Leerdam maken we nog een klein rondje door het centrum van de glasstad. Over de monumentale stadsmuur met haar muizentorentjes aan de Zuidwal, langs de dobberende bootjes in de jachthaven. Onze fietstocht eindigen we op het Kerkplein bij het standbeeld de Glasblazer, lekker met een ijsje in het zonnetje! Een perfecte afsluiter van deze mooie bloesem fietsroute in de Betuwe.

Glasstad Leerdam
De Glasblazer Leerdam
Jachthaven Leerdam

Ook deze bloesemroute in de Betuwe fietsen?

De totale lengte van de Lingeroute is 70 kilometer, hier vind je de knooppunten. Ik reed de ingekorte route tussen Leerdam en Geldermalsen van circa 42 kilometer. Wil je deze route ook fietsen? Volg dan onderstaande knooppunten. Startpunt: de Glazen Toren (Lingedijk 8, Leerdam), waar je gratis kunt parkeren. Je kunt de route eventueel ook starten bij Landgoed Mariënwaerdt of bij het treinstation van Geldermalsen. Houd er wel rekening mee dat fietsknooppunten kunnen veranderen, dus controleer voor vertrek altijd eerst de knooppunten via de routeplanner van de ANWB.

Koffie of lunch langs de Lingeroute

Voor take away koffie of lunch kun je langs de route terecht bij o.a. Tapperij Lingezicht in Acquoy, Uitspanning de Notenboom in Beesd en de Stapelbakker op Landgoed Mariënwaerdt. Een terrasje pakken aan het water? Dat kan -als het weer mag- bij Rustwat in Rhenoy en De Boutesteijnse Theetuin in Rumpt.

Overnachten langs de Lingeroute

Wil je een nachtje blijven slapen langs de Lingeroute? Genoeg mooie B&B’s langs de route. Lekker slapen doe je bij:

Slaap je liever in een vakantiehuis? Bekijk dan de natuurhuisjes in Beesd en omgeving.

Lingeroute
De Linge
Beesd

Wanneer staat de Betuwe in bloei?

Wanneer staat de bloesem in bloei in de Betuwe? Elk jaar rond april gaan de fruitbomen in de Betuwe bloeien. Wanneer de bloesem precies bloeit, is nooit te voorspellen. Dat is afhankelijk van het soort bloesem en de weersomstandigheden. Als het al vroeg in het jaar zonnig en warm is, dan gaat de bloesem eerder bloeien en kan de bloeiperiode door het warme weer erg kort zijn.

De eerste bloesemsoorten die uitkomen zijn de kersen- en de pruimenbloesem. Vervolgens gaat de perenbloesem bloeien en tot slot de roze appelbloesem. Wil je graag genieten van een mooie bloesem wandelroute in de Betuwe en wil je weten wanneer de beste tijd is om van de bloesems te genieten? Houd dan de actuele bloesemstand in de gaten via de Bloesem- en fruitalert app.

Perenboomgaard

Meer mooie fietsroutes in Nederland

Heb jij deze mooie bloesem fietsroute in de Betuwe al eens gefietst? En heb je ook zo genoten!?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.