Een bloesemroute wandelen in de Betuwe? Loop het Teisterbantpad!

mooie bloesem wandelroute Betuwe

De eerste fruitbomen staan in bloei! Zin in een mooie bloesem wandelroute in de Betuwe? Strik je veters voor het Teisterbantpad. Dit klompenpad rond Kerk-Avezaath en Zoelen voert je niet alleen langs bloeiende boomgaarden, maar ook over het prachtige Landgoed Soelen. Wandelschoenen aan en gaan!

Wandelen langs bloesems in de Betuwe

Als ik afgelopen vrijdagochtend de gordijnen openschuif, word ik getrakteerd op een stralend blauwe lucht. Perfect weer dus voor een bloesemwandeling in de Betuwe. Ik haal mijn wandelschoenen tevoorschijn en speur online naar een mooie wandelroute langs fruitbomen. De keuze valt op het Teisterbantpad, een klompenpad van 13 kilometer langs boomgaarden in het Betuwse boerenland.

In de Bloesemalert app heb ik gelezen dat de kersen- en pruimenbomen in volle bloei staan en dat ook de eerste perenbloesem al is gespot. Alleen de appelbloesem laat nog op zich wachten. Hoewel het misschien nog net te vroeg is om alle bloesempracht in vol ornaat te zien, weerhoudt mij dat er niet van om koers te zetten richting de zonnig Betuwe.

We parkeren de auto in Kerk-Avezaath en lopen een klein stukje door het dorp zo het buitengebied in, waar prachtige monumentale herenboerderijen staan te pronken. Huize Klein Teisterbant springt meteen in het oog. Het landhuis is door kunstenaar Peter Donkersloot getransformeerd in een atelier met portretten van Iggy Pop en David Bowie op de gevel (in het weekend geopend tussen 12.00 en 18.00 uur, tijdens corona alleen op afspraak).

Over een verharde landweg wandelen we verder richting Landgoed Soelen. Opvallend is de oorverdovende stilt om ons heen. Slechts één keer moeten we een stapje opzij zetten de berm in voor een passerende auto.

Huize Klein Teisterbant
Kersenbloesem Betuwe
Teisterbantpad Zoelen
Boomgaard Betuwe

Wandelen langs fruitbomen op Landgoed Soelen

Eenmaal op Landgoed Soelen is het heerlijk flaneren door een lange rechte bomenlaan. In de verte horen we een specht roffelen tussen de eeuwenoude eiken. In de idyllische appelboomgaard dartelen lammetjes rond tussen het ontluikende groen. Gewillig poseren ze voor mijn camera, terwijl ze er vrolijk op los mekkeren.

Aan het einde van de laan slaan we linksaf om het historische landgoed te verlaten zonder kasteel Soelen te hebben gezien. Dit zeventiende eeuwse pareltje zullen we later op de route bewonderen. Eerst lopen we een lus van ongeveer drie kilometer door akkerland en langs boomgaarden.

Over smalle houten planken steken we slootjes over, en al struinend door de weilanden zien we ineens vlak voor ons neus een ree uit een boomgaard springen. Hoewel mijn camera om mijn nek hangt, ben ik te laat om het sierlijke dier op de gevoelige plaat te leggen. Voordat ik er erg in heb, is hij alweer uit het zicht verdwenen tussen de fruitbomen. Het ooievaarsstel dat even verderop op hun nest zit te broeden laat zich gemakkelijker fotograferen.

Landgoed Soelen
Schapen in boomgaard Landgoed Soelen
Ooievaarsnest
Kasteel Zoelen
Kasteel Soelen

Wandelen langs de Linge bij Molen de Korenbloem

Terug op Landgoed Soelen laten we de rode klompenpadbordjes even links liggen voor een rondje om het mooie kasteel. Via een statige bomenlaan verlaten we het park en passeren we het lege terras van de Heeren van Zoelen voordat we rechtsaf de Molenstraat inslaan.

Langs de weg staan de kersenbomen volop in bloei. De witte bloemetjes steken prachtig af tegen de blauwe lucht. In de hoogstamboomgaard staan tientallen oude kersenbomen met een zeldzame hoogte van zo’n tien tot vijftien meter. Hoewel de kersenbomen in de Betuwe vroeger allemaal zo hoog waren, zijn de meesten tegenwoordig nog geen drie meter.

Bij Molen de Korenbloem (1775) lopen we het gras op voor een miniwandeling langs de oever van de Linge. Vlinders fladderen speels om ons heen, terwijl we ons een weg manoeuvreren langs de hopen ganzenpoep. Het stukje langs de Linge is eigenlijk veel te kort naar ons zin, maar gelukkig kunnen we het laatste deel van de route nog genieten van fruitbomen in alle soorten en maten. De witte en roze knoppen staan te popelen om zich te ontpoppen tot prachtige bloemen.

Klompenpad langs de Linge

Ook deze mooie bloesemroute wandelen?

Het Teisterbantpad is een klompenpad van 13 kilometer rond Kerk-Avezaath en Zoelen (Gelderland). De wandelroute is in beide richtingen rood gemarkeerd. Wij liepen de route met de klok mee. Vind je 13 kilometer net iets te lang? Dan kun je dit klompenpad halverwege op Landgoed Soelen gemakkelijk inkorten naar 10 kilometer.

Startpunt van deze bloesem wandelroute is het zalencentrum de Avezathen (Daver 46, Kerk-Avezaath). Parkeren bij het zalencentrum is alleen voor bezoekers, maar in die straat zijn – op een doordeweekse ochtend- genoeg parkeerplekken aan de kant van de weg.

Kom je met het openbaar vervoer? Huur dan een ov-fiets bij treinstation Tiel, dat op ongeveer vier kilometer afstand ligt. Of neem bij het station bus 46 richting Culemburg en stap na ongeveer tien minuten uit bij halte N834/Daver. Vanaf daar is het nog ongeveer twee minuutjes lopen.

Koffie of lunch onderweg? Dat kan (na de lockdown) op de route bij de Heeren van Soelen. Of als je een klein stukje van de bloesem wandelroute afwijkt, bij Cafe Olie B in het centrum van Zoelen. Wil je overnachten pal langs dit klompenpad? Dat kan bij de prachtige B&B De Steltenberg- Bij ons op zolder of (op steenworp afstand van de route) bij B&B de Oude Kleuterschool in hartje Zoelen.

Bloesemwandeling Betuwe: wanneer bloeit de bloesem?

Wanneer staat de bloesem in bloei in de Betuwe? Elk jaar rond april gaan de fruitbomen in de Betuwe bloeien. Wanneer de bloesem precies bloeit, is nooit te voorspellen. Dat is afhankelijk van het soort bloesem en de weersomstandigheden. Als het al vroeg in het jaar zonnig en warm is, dan gaat de bloesem eerder bloeien en kan de bloeiperiode door het warme weer erg kort zijn.

De eerste bloesemsoorten die uitkomen zijn de kersen- en de pruimenbloesem. Vervolgens gaat de perenbloesem bloeien en tot slot de roze appelbloesem. Wil je graag genieten van een mooie bloesem wandelroute in de Betuwe en wil je weten wanneer de beste tijd is om van de bloesems te genieten? Houd dan de actuele bloesemstand in de gaten via de Bloesem- en fruitalert app.

Klompenpad door boomgaard
Over bruggetjes
Bloesems Betuwe
Bloesems

Meer lezen over mooie wandelroutes

Heb jij dit voorjaar al een bloesemroute gelopen? Of heb je nog aanraders voor mooie bloesemwandelingen in de Betuwe?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.