Fietsen langs de mooiste plekjes van het Drents-Friese Wold

Fietsroute mooiste plekken Drents-Friese Wold

Zin om er deze herfst op uit te trekken met de fiets? Ontdek al trappend de mooiste plekken van het Drents-Friese Wold. Op een stralende nazomerdag sprong ik op de pedalen voor een fietsroute van bijna 50 kilometer door dit nationaal park. Een afwisselende tocht langs uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzandgebieden. Spring maar achterop!

Noordwolde: het vlechtdorp van Nederland

Startpunt van onze fietstocht is het Friese dorpje Noordwolde, waar we eerst het Nationaal Vlechtmuseum met een bezoekje vereren. Tijdens een rondleiding laten vlechtvrijwilligers ons de fijne kneepjes van het ambacht zien en wordt ons vol enthousiasme alles verteld over de bijzondere geschiedenis van het vlechtdorp. Ondertussen bewonderen we De Stoel van Rik Felderhof en designstukken van bekende ontwerpers als Jan des Bouvrie.

Na dit uitstapje is het tijd om kilometers te gaan vreten op de e-bike die om de hoek voor ons klaar staat bij Fietsplus. Eigenaren Jeanet en Geert steken meteen van wal over de afwisselende fietsomgeving. Noordwolde ligt op de grens van maar liefst drie provincies (Friesland, Drenthe en Overijssel). Welke kant je ook op fietst: overal vind je mooie natuurgebieden.

Hoewel een rondje langs de Koloniën van Weldadigheid of een tocht naar Nationaal Park Weerribben Wieden ook aantrekkelijk klinkt, gaan wij vandaag voor een knooppuntenroute door het Drents-Friese Wold. Met een oppervlakte van 6.000 hectare aan bos, stuifzand en heide is dit nationaal park een van de grootste natuurgebieden van Nederland.

Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde
Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde

Heidereservaat Doldersummerveld

Voordat we daadwerkelijk het nationaal park in fietsen, trappen we eerst een aantal kilometers door de Friese weilanden. Nadat we knooppunt 17 gepasseerd zijn, steken we de grens over naar Drenthe waar het landschap al snel verandert. Het Drents-Friese Wold ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in zowel Friesland als Drenthe. Verspreid door het hele natuurgebied staan zwart-wit gestreepte paaltjes die de grens aangeven.

De route voert ons dwars door het heidereservaat Doldersummerveld. Vanaf de fiets zien we in de verte Schotse Hooglanders grazen. Er schijnt hier ergens een uitkijktoren te staan, maar wij sjezen moeiteloos in rap tempo door naar onze lunchstop. Een prachtig ritje deels door bossen waar we niets anders horen dan vrolijk fluitende vogels.

Na knooppunt 63 wijken we een stukje van de route af. Op de Bosberg slaan we rechtsaf voor een tussenstop bij Grand Café Hildenberg, waar we lunchen met uitzicht op de golfbaan. Ons broodje spoelen we weg met een lokaal speciaalbiertje dat nog geen vijftien kilometer verderop gebrouwen wordt bij Brouwerij Maallust in het Drentse Veenhuizen. Proost!

Grenspaaltje Drents-Friese Wold
Drents-Friese Wold
Restaurant de Hildenberg Appelscha

Weergaloos uitzicht vanaf de Bosbergtoren

Na dit genietmomentje is het tijd om weer wat calorieën te verbranden. Nog geen twee kilometer verderop gaan we echter alweer in de ankers. We parkeren onze fiets bij restaurant de Bosberg, waar op een stuifduin verscholen tussen de bomen de Bosbergtoren staat. Toegangskaartjes voor deze uitkijktoren hebben we al op zak, dus stappen we meteen de lift in.

De 33 metershoge Bosbergtoren staat op het hoogste punt van het vasteland in Friesland en het uitzicht vanaf de top schijnt waanzinnig mooi te zijn. Eenmaal boven blijkt daar geen woord aan gelogen. Vanaf de glazen plateaus, hoog boven een groene zee van bomen, worden we getrakteerd op een meer dan geweldig uitzicht over het uitgestrekte Drents-Friese Wold. Letterlijk het hoogtepunt én de kers op de taart van onze fietstocht.

Als we weer met beide benen op Friese bodem staan, vervolgen we de route via Appelscha richting de Kale Duinen. In het Drents-Friese Wold zijn maar liefst meer dan 30 gemarkeerde wandelroutes uitgezet, en een aantal daarvan starten bij het Buitencentrum in Appelscha. Als we langs het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer fietsen, is de verleiding dan ook groot om af te stappen voor een wandeling. Toch koersen wij gestaag verder op onze stalen ros.

De Bosbergtoren Appelscha- Drents-Friese Wold
Bosbergtoren Appelscha
Uitzicht Bosbergtoren Appelscha

De Kale Duinen

Hoewel we inmiddels een beetje zadelpijn beginnen te krijgen, is het volgende deel van de route absoluut geen straf. Al fietsend genieten we van het golvende landschap om ons heen. Een eenzaam schaap dat tussen de bijna uitgebloeide paarse heidestruiken staat, kijkt ons dromerig aan. In de verte zien we weer een uitkijktoren opdoemen, dus trappen we nog een laatste keer op de rem voor een klein klimmetje.

Vanaf een bescheiden hoogte van ongeveer tien meter kijken we uit over natuurgebied Aekingerzand, in de volksmond ook wel de Kale Duinen genoemd. De Grenspoel in dit actieve stuifzandgebied schittert in de zon. Een fantastisch uitzicht dat niet snel verveelt! Een van de mooiste plekken van het Drents-Friese Wold en een afstapmomentje meer dan waard. Bij recreatieplas het Canadameer start overigens een gemarkeerde wandelroute die ook langs de uitkijktoren leidt.

Het fietspad tussen knooppunt 88 en 82 is zonder twijfel het mooiste deel van de route. En na zo’n prachtig stukje kunnen de laatste kilometers eigenlijk alleen maar tegenvallen. Daarom zetten we onze Sparta e-bike op de hoogste stand, zodat we met een duwtje in de rug binnen no time weer in Noordwolde zijn. Het eindpunt van een verrassend mooi rondje door het Drents-Friese Wold!

Fietsen Drents-Friese Wold
Schaap heide Drents-Friese Wold
Uitkijktoren Aekingerzand - De Kalen duinen
Uitzicht uitkijktoren de Kale Duinen

Knooppunten fietsroute Drents-Friese Wold

Zin gekregen om deze tocht te fietsen? Dit zijn de knooppunten van deze fietsroute langs de mooiste plekken in het Drents-Friese Wold. Totale afstand: 48,1 kilometer. Start- en eindpunt: Noordwolde. Bij Fietsplus huur je een elektrische fiets voor €20,- per dag.

De Bosbergtoren vind je net voor knooppunt 91. Toegangstickets kosten €2,- en kun je ter plekke kopen met je pinpas of online bestellen via de website van de Bosbergtoren. Hier vind je ook de actuele openingstijden.

Fietsen Drents-Friese Wold
Grenspoel Drents-Friese Wold
Landschap Drents-Friese Wold

Meer lezen over mooie fietsroutes?

Ik verbleef in Friesland op uitnodiging van Zuidoost Friesland en Stiekm Trots.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.