Een stedentrip Leeuwarden in 10 tips

Leeuwarden uitzicht

2018 is begonnen en dat betekent dat Leeuwarden dit jaar Culturele hoofdstad van Europa is. Een prima reden om de Friese hoofdstad dit jaar met een bezoek te vereren. Ik ging je voor en verzamelde 10 fijne tips voor een geslaagde stedentrip in Leeuwarden.

1. Beklim de ‘skeve toren’ van Leeuwarden

Vergeet Pisa…Leeuwarden heeft haar eigen scheve toren. De Oldehove staat maar liefst 1,99 meter uit het lood. In 1529 startte men met de bouw van deze trots van Leeuwarden. Het had een imposante kerk van ruim 120 meter hoog moeten worden, maar daar is het nooit van gekomen. In 1533 werd de bouw stopgezet. Toch is de 39 meter hoge Oldehove tegenwoordig hét symbool van de stad. De 183 treden zijn van april tot en met oktober dagelijks te beklimmen tussen 13.00 en 17.00 uur. Kosten: €3,50 (2017).

Oldehove - Scheve toren Leeuwarden
2. Laat je rondleiden in een voormalige gevangenis

Tot 2007 was de Blokhuispoort nog in bedrijf als Huis van Bewaring. Tegenwoordig doet de oude gevangenis dienst als culturele broedplaats van Leeuwarden. In het gebouw zijn niet alleen creatieve ondernemers en winkeltjes gevestigd, maar ook een café en een hostel. Tijdens een rondleiding door het 130 jaar oude complex vertelt een voormalig gevangenisbewaarder interessante verhalen over hoe het er ooit aan toe ging. Met een beetje geluk is meneer Fokkema (94) aanwezig om over zijn spectaculaire ontsnapping tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Een rondleiding kost 10 euro incl. koffie/thee en gebak. Ik raad wel aan om vooraf te reserveren.

Tip: slaap in een gevangeniscel in Alibi Hostel.

Rondleiding gevangenis Blokhuispoort - Leeuwarden
3. Ontdek de stad vanaf het water

Stap aan boord van een nostalgische fluisterpraam en laat je door de schipper rondvaren. Tijdens een tocht door de grachten en singels van Leeuwarden vertelt de gids allerlei leuke wetenswaardigheden over de stad. Het vaarseizoen duurt van medio maart tot en met oktober. Meer informatie over de verschillende routes en actuele prijzen en tijden vind je op de website van Stichting Praamvaren Leeuwarden.

Praam varen - rondvaart Leeuwarden
4. Spot gave streetart en andere kunst

Je zou het misschien niet verwachten in Leeuwarden, maar in het centrum van de stad kun je op diverse locaties mooie muurschilderingen bewonderen. Er worden in Leeuwarden zelfs gratis Street Art tours georganiseerd (kijk voor meer informatie over deze en andere gratis tours op de website van A Guide to Leeuwarden).

Naast muurschilderingen kun je in de binnenstad nog meer kunst bewonderen. Zo liggen de gedichten er letterlijk op straat (download hier de Poëzieroute) en vind je er veel bijzondere kunstgaleries. Het grootste museum van Leeuwarden is het Fries Museum, waarin uiteraard alles om Friesland draait.

streetart Leeuwarden - muurschildering Alma Tadema
5. Shop in het leukste winkelstraatje van Leeuwarden

Houd je van winkelen? Dan mag je de Kleine Kerkstraat niet overslaan. Dit gezellige straatje werd al twee keer uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Naar mijn mening niet alleen de leukste, maar vooral ook de lekkerste straat van Leeuwarden. Je vindt er namelijk veel speciaalzaken, zoals ambachtelijke banketbakkerij Salverda, Puur ijs & chocolade en de Friese delicatessenwinkel House of Taste.

Uitgekeken in de Kleine Kerkstraat? Wandel dan eens naar de Nieuwe Oosterstraat. Hier vind je namelijk ook veel leuke winkels, waaronder de Friese streekwinkel Priuw. In 2017 uitgeroepen tot leukste winkel van Nederland.

winkelen in Leeuwarden - Mata Hari kaas
6. Ga picknicken met Fryske lekkernijen in de Prinsentuin

Sla bij bovenstaande winkeltjes (Priuw of House of Taste) een aantal Friese specialiteiten in en wandel naar de Prinsentuin. Zoek een fijn plekje aan het water en strijk neer voor een uitgebreide picknick in dit prachtige stadpark, dat in de 16e eeuw werd aangelegd door de Nassau’s. In de zomermaanden worden hier vaak op zondag concerten georganiseerd.

Ook leuk: de Friese Foodtour van WeareGRUTSK. Tijdens deze culinaire ontdekkingstocht door Leeuwarden wandel je langs de lekkerste adresjes om zes Fryske specialiteiten te proeven, zoals Boomsma Beerenburger, Fryske worst en het Friese dûmke.

Prinsentuin Leeuwarden
7. Proef Beerenburgjes in het Boomsma museum

In het Boomsma Beerenburger museum reis je terug in de tijd naar de jaren dertig. Door middel van een interactieve film kom je alles te weten over de oorsprong en de geschiedenis van de distilleerderij. Na afloop van een korte rondleiding mag er in het proeflokaal geproefd worden van de traditionele kruidenbitter en andere drankjes uit het Boomsma assortiment.

Extra tip: vanuit het proeflokaal achter de Boomsma distilleerderij wandel je direct de Grutterswinkel in. In deze authentieke kruidenierswinkel uit 1596 stap je zo grootmoeders tijd binnen. In het koffielokaal staat echte Friese oranjekoek voor je klaar.

boomsma museum - Leeuwarden

8. Eet een monchoutaartje op het beste terras van Leeuwarden

Grand Café de Walrus is een begrip in Leeuwarden. En niet in de laatste plaats vanwege het enorme terras aan het Gouverneursplein: in 2017 zelfs uitgeroepen tot beste terras van Leeuwarden. De menukaart staat vol lekkere gerechten, maar probeer vooral ook de befaamde monchoutaart.

9.Fiets naar Nationaal Park de Alde Feanen

Uitgekeken in Leeuwarden? Huur dan een fiets voor een prachtige tocht naar de Alde Feanen. Fiets langs het water en geniet van de rust en ruimte in dit prachtige Nationale Park. Lunchen doe je aan het water op het zonnige terras van Puur Prince in Earnewâld. Stap vervolgens op de rondvaartboot of huur zelf een bootje om het waterrijke natuurgebied te verkennen.

Lees ook: vanuit Leeuwarden fietsen naar Nationaal Park de Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen - Leeuwarden
10. Eet en slaap in een voormalige postkantoor

Een dagje Leeuwarden is natuurlijk veel te kort. Daarom raad ik je aan om te overnachten in Hotel Post-Plaza. Dit unieke hotel is gevestigd in een voormalig postkantoor in het centrum van Leeuwarden. In het schitterende pand kun je niet alleen heerlijk slapen, maar ook lekker eten en gezellig borrelen.

Ook leuk om te lezen: tips voor een dagje Harlingen

Post Plaza LeeuwardenBen jij weleens in Leeuwarden geweest en heb je nog aanvullende tips? 

9 REACTIES

 1. Op 20 treinminuten ligt de prachtige kruidhof in Buitenpost!! Een bezoek aan deze fantastische kruidentuin en de binnenmarkt zijn de moeite van het bezoeken waard!

 2. Ziet er tof uit! Voor deze zomer toch meer op zoek naar een stedentrip in een warm land. Vorig jaar zijn we naar Boedapest geweest. Dat was echt prachtig❤ Heb je nog aanraders voor een zomerse budget bestemming?

  • Voor een zomerse stedentrip kom je toch al snel uit in Spanje, Italië of Portugal. Lissabon is een erg leuke stad en niet al te duur. Porto schijnt nog goedkoper te zijn en minstens zo leuk. In Italië vond ik Bologna een verrassend leuke stad. Spanje heeft natuurlijk ook genoeg mooie steden. Bij mij staat Valencia hoog op het lijstje…kun je ook lekker combineren met het strand. En anders is Kroatië ook een optie (niet al te duur en ook lekker warm in de zomer) Dubrovnik of Zadar bijvoorbeeld.

 3. Ga op zoek naar de miniatuur people in Leeuwarden:
  Mineatuurpeopleleeuwarden.nl
  Heel leuk om met kinderen te doen!

  Of reserveer bij: Het huis dat met je hersens speelt
  Hersenhuis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.