Fietsroute vanuit Leeuwarden naar NP De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen

Een stedentrip in Leeuwarden combineren met een dagje in de natuur? Bezoek dan Nationaal Park de Alde Feanen. Ik sprong in het voorjaar op de fiets voor een tocht door dit waterrijke laagveenmoeras. Dat klinkt in deze tijd van het jaar misschien niet heel aantrekkelijk, maar dit Friese weidegebied leent zich ook uitstekend voor een mooie winterwandeling of misschien zelfs voor een schaatstocht.

Leeuwarden

Startpunt van onze ruim 40 kilometer lange fietstocht is Leeuwarden. Eigenlijk is het zonde om meteen op de fiets te stappen, want in de Friese hoofdstad kun je je prima een dag (of langer) vermaken. Er valt genoeg te zien en te doen in de stad die dit jaar culturele hoofdstad van Europa is. Beklim de ‘skeve toren’ voor een mooi uitzicht, laat je rondleiden door een voormalige gevangenis of ontdek de stad vanaf het water tijdens een rondvaart met een fluisterpraam. Lees meer over deze en andere tips in het artikel: een stedentrip Leeuwarden in 10 tips.

>> Logeertip: een uitstekende uitvalsbasis voor een fietstocht naar De Alde Feanen is Van der Valk Exclusief Hotel Leeuwarden. Dit nieuwe hotel opende dit jaar haar deuren.

Gracht Leeuwarden centrum
Uitzicht Leeuwarden

Fietsen door Nationaal Park De Alde Feanen

Vanuit Leeuwarden fietsen we langs weilanden en door kleine dorpjes richting Grou. Het watersportdorp van Friesland ligt op steenworp afstand van Nationaal Park De Alde Feanen. Onderweg hebben we af en toe uitzicht op de skyline van Leeuwarden. Het hoogste gebouw van de stad, de 115 meter hoge Achmeatoren, is van grote afstand zichtbaar.

Net voorbij Grou laten we ons met een pontje overvaren naar de andere kant van het water. We rijden een deel van een Pontjesroute, dus dit zal zeker niet de enige oversteek zijn. Niet zo gek, want in de Alde Feanen barst het van de waterwegen, plassen, kreken en eilandjes. Al fietsend genieten we van prachtige vergezichten over het water, waarin het op deze mooie lentedag wemelt van de bootjes. Vanaf onze fiets horen we de vogeltjes vrolijk fluiten.

Onze eerste tussenstop maken we bij vogelkijkhut Romsicht. Vanaf de 13 meter hoge toren genieten we van een fantastisch uitzicht over de Jan Durkspolder. Wat een rust en ruimte! Na dit genietmomentje vervolgens we onze tocht richting het dorpje Earnewâld. Hét hart van natuurgebied de Alde Feanen en een prima plek voor een welverdiende lunch aan het water. Vanaf het zonnige terras van PuurPrince kijken we uit op de ronddobberende boten.

De fietsknooppunten van ons rondje Leeuwarden – De Alde Feanen – Leeuwarden: (42,6 kilometer)
62 – 57 – 93 – 04 – 05 – 94 – 03 – 02 – 01 – 98 – 31 – 30 – 14 – 16 – 38 – 36 – 35 – 33 – 32 – 96 – 95 – 68 – 67 – 43 – 57

Let op: fietsknooppunten kunnen veranderen, dus controleer voor vertrek de knooppunten via de routeplanner van de ANWB.

Pontje Grou Friesland
Uitkijktoren Alde Feanen
Uitzicht Alde Feanen
Pontje Earnewald

Het water op in De Alde Feanen

De Alde Feanen is de plek bij uitstek voor watersportliefhebbers. Het natuurgebied smeekt erom om vanaf het water ontdekt te worden. Zo kun je er suppen, kanoën, skûtsjesilen, sloepvaren, zeilen en praamvaren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij stappen die middag echter op een rondvaartboot voor een twee uur durende vaartocht. Vanaf het dek genieten we van het weidse uitzicht, onder het genot van een biertje en een portie bitterballen. Wat wil een mens nog meer?

>> Overnachten aan het water? Dat kan op een toplocatie bij Hotel Princenhof in Earnewâld.

Zeilen Alde Feanen
Boottocht Alde Feanen
Zeilen Alde Feanen
Earnewald Friesland

De Alde Feanen in de winter

Nationaal Park de Alde Feanen is met al haar meren en plassen natuurlijk vooral in het voorjaar en de zomer een paradijsje. Toch is het natuurgebied ook in de winter de moeite waard. Geniet bijvoorbeeld van een mooie winterwandeling langs het water of stap aan boord van de Blaustirns. Deze op zonne-energie varende excursieboot vaart namelijk ook (af en toe) in de winter uit. Vanaf het bovendek heb je een schitterend uitzicht op het winterdecor, maar je kunt natuurlijk ook lekker warm binnen gaan zitten.

En hangt er vorst in de lucht? Dan wil je natuurlijk schaatsen op natuurijs. Ook dat kan in Nationaal Park de Alde Feanen. Door het ondiepe water op de Jan Durkspolder, heb je daar de meeste kans om als eerste te kunnen schaatsen als het gevroren heeft. Bind de ijzers onder voor een prachtig rondje over de begroeide wateren.

Schaatsen Alde Feanen

Meer lezen over Friesland:

Ben jij weleens in Nationaal Park De Alde Feanen geweest? Ook zo genoten van de rust en de ruimte? En heb je nog aanvullende tips voor een dagje in dit waterrijke natuurgebied?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van der Valk Hotels.

4 REACTIES

  1. Leuk, ik heb een paar jaar geleden de hele pontjesroute gereden en met een fluisterboot door het park gevaren tijdens een bloggersweekend. Wat een mooie omgeving. In Leeuwarden maakte ik een Street Art wandeling met een gids, ook heel erg leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.