Ontdek het Andere Friesland! 10 x zien en doen in Wolvega en omgeving

omgeving Wolvega

Wie Friesland zegt, zegt water. De Friese meren, Elfsteden en de Wadden zijn favoriet in deze mooie provincie. Maar wist je dat Friesland nog veel meer te bieden heeft? Ik ging op ontdekkingstocht in Zuidoost-Friesland en deel vandaag mijn tips en leuke uitjes in Wolvega en omgeving. Van onbekende natuurparels tot bijzondere bezienswaardigheden en lekkere adresjes. Maak kennis met het Andere Friesland!

Weststellingwerf

Wolvega is de hoofdplaats van Weststellingwerf. De zuidelijkste gemeente van Friesland ligt centraal tussen Drenthe, Overijssel en de Flevopolder en telt maar liefst 26 dorpen. Misschien niet een bestemming die bovenaan je lijstje staat, maar deze gemeente in Zuidoost-Friesland heeft alle ingrediënten in huis voor een leuk weekendje weg. In Weststellingwerf ervaar je rust en ruimte en toch valt er genoeg te ontdekken in Wolvega en omgeving.

Zo is Weststellingwerf rijk aan natuurschoon. De natuurgebieden de Rottige Meente, Brandemeer en de Lendevallei bieden volop fiets- en wandelmogelijkheden, maar je kunt het afwisselende landschap ook vanaf het water ontdekken. Daarnaast vind je in dit prachtige stukje Friesland lekkere smaakadresjes waar je kennis maakt met de Friese gastvrijheid. En ben je uitgekeken in Weststellingwerf? Dan valt er genoeg moois te ontdekken buiten de gemeentegrenzen in de rest van Zuidoost-Friesland. Kortom, genoeg mooie bezienswaardigheden en leuke uitjes in Wolvega en omgeving!

1. Op pad in natuurgebied de Rottige Meente

Een van de leukste activiteiten in de omgeving van Wolvega? Trek je wandelschoenen aan en ga op pad in de Rottige Meente. Hoewel de naam misschien niet heel aantrekkelijk klinkt, is dit waterrijke natuurgebied misschien wel een van de mooiste wandelgebieden van Friesland. Dit wonderschone laagveenmoeras dat ontstaan is door turfwinning wordt doorkruist door fiets- en wandelpaden en kanoroutes.

Zelf wandelde ik een rondje van ruim vijf kilometer over trilvenen en bruggetjes, langs brede sloten, bloemrijke graslanden, moerasbos en oude veenhuisjes (knooppunten: 92-93-98-99-32-52-85-93-92). Zin in een stevige wandeling? Volg dan het Boswachterspad, een gemarkeerde wandelroute van ruim 14 kilometer door zowel de Rottige Meente als het Brandemeer.

Natuurgebied de Rottige Meente
Wandelen in de Rottige Meente

2. Lunchen bij de historische Driewegsluis

Trek gekregen van al het wandelen? Zoek dan een plekje bij Paviljoen Driewegsluis in Nijetrijne. Dit restaurant aan de rand van de Rottige Meente dankt zijn naam aan de historische driewegsluis, die je achter het restaurant kunt bewonderen. Maar grootste troef van het paviljoen is het geweldige uitzicht. Of je nu buiten op het terras of binnen zit, je hebt altijd uitzicht op het water waar de bootjes af en aan varen. Lunchtip: een 12-uurtje met mosterdsoep.

Paviljoen Driewegsluis
Driewegsluis Friesland

3. Lekker eten in ’t Stadhuys van Wolvega

Wolvega is (bijna) een hotspot rijker! Binnenkort opent het voormalige gemeentehuis na een complete renovatie zijn deuren. De blikvanger aan het gezellige centrumplein is omgetoverd in een restaurant en bed&breakfast met prachtige suites. Ik heb al een kijkje mogen nemen in het monumentale pand en het interieur met wauw-factor ziet er veelbelovend uit.

Bij restaurant ’t Stadhuys kun je straks lekker eten en drinken met een authentiek modern Italiaanse touch. Als het eten net zo lekker smaakt als bij het naastgelegen restaurant Ben Lagerhuis, dat gerund wordt door dezelfde eigenaar, dan belooft het een culinair feestje te worden. Dit mediterraanse restaurant eindigde vorig jaar niet voor niets in de top 5 van leukste restaurants in Friesland.

"t Stadshuys Wolvega centrum
Restaurant Wolvega: Ben Lagerhuis

4. Friese streekbiertjes proeven

Gek op speciaalbieren? Wip dan even binnen bij Pub 84 voor een lekker lokaal biertje. In deze gezellige kroeg aan het centrumplein in Wolvega deelt eigenaar Guido graag zijn kennis en passie voor bier. Hij schenkt er zelfs zijn eigen bier: de vlierbloesem IPA met Nieuw-Zeelandse hop. Getest en goedgekeurd! Ook leuk: in Pub 84 kun je terecht voor een high beer, een bierproeverij met bijpassende hapjes.

Wil je graag lokale streekbiertjes inslaan voor thuis? Guido heeft een paar maanden geleden een Pop-up-Beershop geopend met een ruim assortiment aan speciaalbieren. Hij verkoopt er niet alleen zijn eigen biertje, maar ook de Beer uit Lemmer en andere Friese speciaalbieren van de Kleine Beer Brouwerij. Eigenaar en brouwer Bernd Beersma is co-schrijver van het boek Barbecue & Bier, dat uiteraard ook op de toonbank van de beershop ligt.

De Kleine Beer Brouwerij Lemmer
Pop-Up-Beershop Wolvega

5. Paardenraces bijwonen op de drafbaan in Wolvega

Wat te doen in Wolvega? Naar de drafbaan natuurlijk! Victoria Park is een van de vier laatst overgebleven drafbanen in Nederland en volgens kenners zelfs een van de mooiste drafbanen van Europa. Wekelijks (meestal op vrijdag) koersen hier de beste paarden uit binnen- en buitenland. En jij kunt daarbij zijn.

Ook ik nam een kijkje in de voor mij onbekende wereld van de drafsport. En hoewel ik het vooraf niet verwacht had, was het een verrassend leuke eerste kennismaking. Het is niet alleen leuk om onder het genot van een hapje en drankje toeschouwer te zijn van de paardenraces, maar je kunt ook een wedje wagen op welk paard er als eerste over de finish draaft. Zo wordt de race extra spannend! Net als ik nieuw in de wereld van de drafsport? De medewerkers van Victoria Park leggen de spelregels graag voor je uit.

Wil je ook een keer een paardenkoers bijwonen? Bekijk dan de agenda van Victoria Park en meld je vooraf online aan via de website of maak je dagje of avondje uit compleet met een culinaire belevenis inclusief speluitleg en rondleiding door de stallen.

Drafbaan Wolvega
Drafbaan Victoria Park Wolvega

6. Het vlechtdorp van Nederland bezoeken

Vlechtwerk is helemaal terug van weggeweest! In het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde kun je retro meubels en designstukken van bekende ontwerpers als Jan des Bouvrie bewonderen. Ook De Stoel van Rik Felderhof, waarmee hij door het land reisde om bijzondere mensen in te interviewen, heeft een plekje gekregen in het museum.

Tijdens een bezoek aan het museum, dat gevestigd is in het monumentale pand van de voormalige Rijks Rietvlechtschool, maak je kennis met het oude ambacht van rietvlechten. Je leert er alles over de bijzondere geschiedenis van het vlechtdorp en als je geluk hebt, zijn er vlechtvrijwilligers aanwezig die je de kunst van het vlechten kunnen laten zien. Op de website van het Vlechtmuseum vind je de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde
Vlechtmuseum Noordwolde

7. Fietsen in het Drents-Friese Wold

En als je dan toch in Noordwolde bent, kun je meteen bij Fietsplus een e-bike huren voor een fietstocht langs de mooiste plekjes van het Drents-Friese Wold. Zelf sprong ik op de pedalen voor een route van bijna 50 kilometer door dit nationaal park. Een afwisselende tocht langs uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzandgebieden. Lees ook mijn verslag: ontdek de mooiste plekken van het Drent-Friese Wold op de fiets.

Fietsen Drents-Friese Wold
Nationaal Park Drents-Friese Wold

8. Genieten van het uitzicht vanaf de Bosbergtoren

Een van de hoogtepunten van bovenstaande fietsroute is een tussenstop bij de Bosbergtoren in Appelscha. Een niet te missen tip die een aparte vermelding in dit lijstje verdient. Want ook als je geen zin hebt in een fietstocht door het Drents-Friese Wold, is een bezoekje aan de Bosbergtoren een (auto)ritje waard. Vanaf de top word je namelijk getrakteerd op een geweldig uitzicht!

De 33 metershoge uitkijktoren staat op het hoogste punt van het vasteland in Friesland. Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op een gigantische dennenstam en heeft drie balkonnetjes die lijken op takken. De drie hoogste plateaus wijzen in de richting van de steden Groningen, Leeuwarden en Coevorden. Bij helder weer zou je met een scherp oog de steden in de verte kunnen zien liggen. Verder zie je zo ver je kunt kijken een groene zee van bomen.

De Bosbergtoren is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een toegangsticket kost €2,- en kun je ter plekke pinnen of vooraf online bestellen via de website. Ook fijn om te weten: er is een lift aanwezig in de toren.

Bosbergtoren in Appelscha
Uitzicht vanaf de Bosbergtoren

9. De bijzondere Ecokathedraal bewonderen

Gek op plekjes met een bijzonder verhaal? Zet dan koers naar de Ecokathedraal in Mildam. Dit unieke bouwwerk ontstond in de jaren zeventig als project van Louis le Roy. De excentrieke kunstenaar vond dat de mens de natuur niet mag overheersen en wilde de systemen die mensen naleven loslaten.

Vanuit die filosie kocht hij meer dan vijftig jaar geleden een stuk weiland dat hij op volstrekt willekeurige wijze begon te beplanten. Vervolgens begon hij zonder plan restmateriaal van stratenmakers te stapelen tot verschillende bouwsels. Doordat de stenen los gestapeld worden en er dus geen cement aan te pas komt, kunnen dieren en planten zich in de tussenruimtes nestelen.

De Ecokathedraal is nooit af, want tot op de dag van vandaag stapelen vrijwilligers verder in de geest van Le Roy. Het resultaat is een dynamisch kunstwerk van steenstapels die in de loop der tijd begroeid zijn met mos en takken. De torens doen denken aan mysterieuze ruïnes midden in de jungle. Nieuwsgierig geworden naar deze unieke plek? De Ecokathedraal is altijd vrij toegankelijk. Adres: Yntzelaan 6b in Mildam.

Ecokathedraal in Mildam
Ecokathedraal Friesland

10. Oranjekoek eten en wandelen in vorstelijk Oranjewoud

Zin in een echte Friese lekkernij? Rijd dan na je bezoek aan de Ecokathedraal een paar kilometer door naar Golden Tulip Hotel Tjaarda voor een kopje koffie met Fryske oranjekoek. Deze plaatvormige koek met roze glazuur en crèmeversiering dankt zijn naam aan de snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken.

Hotel Tjaarda is een perfect startpunt voor een wandeling door de koninklijke bossen van Oranjewoud. Dus strik na dit genietmomentje je veters om te wandelen door lange eiken- en beukenlanen en over kronkelige paden langs slootjes en statige landhuizen. Stippel zelf een route uit met behulp van de wandelknooppunten of volg de bordjes richting het wandelpark de Overtuin, het museum, het landgoed of de Belvedère uitkijktoren.

Oranjewoud - Friesland

Logeertip: overnachten in ’t Velthuijsje

Wil je overnachten in een vrijstaand vakantiehuisje in de omgeving van Wolvega? Dan tip ik ’t Velthuijsje in Munnekeburen! Dit charmante vakantiehuisje staat op ongeveer tien kilometer afstand van Wolvega, midden in de weilanden tussen de natuurgebieden Rottige Meente en Brandemeer. De ideale plek om te onthaasten. Meer lezen over dit huisje en de directe omgeving? Bekijk dan mijn verslag: weg van de massa in het knusse Velthuijsje.

't Velthuijsje
Grachtsluis - Munnekburen

Overnachten in Wolvega of omgeving

Op zoek naar een hotel in Wolvega? Lekker slapen kan bij Van der Valk Hotel Wolvega. Een mooie B&B in de omgeving is Uitgerust voor Zaken in Heerenveen. Overnacht je liever in een vakantiehuis? Op Roompot Waterpark Langelille staan prachtige huisjes. Ben je op zoek naar een vrijstaand vakantiehuis? Bekijk dan eens de natuurhuisjes in Wolvega en omgeving.

Meer lezen over Friesland?

Heb jij nog aanvullende tips voor bezienswaardigheden en leuke uitjes in Wolvega en omgeving? Laat hieronder een reactie achter!

Ik verbleef in Friesland op uitnodiging van Zuidoost Friesland en Stiekm Trots

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.