Een ontdekkingstocht op magisch Vlieland

tips vlieland ontdekken

Begin augustus ontdekte ik Werelderfgoed De Waddenzee op een wel heel bijzondere manier. Ik voer namelijk mee met de artiesten van het zeilende Horizontoer festival. Drie nachten sliep ik op een authentiek zeilschip uit de 19e eeuw, waarmee we van Terschelling naar Vlieland hopten. Vandaag neem ik je mee op ontdekkingstocht naar laatstgenoemde parel.

Stipt om acht uur ’s ochtends sta ik op het dek van de ‘Waddenzee’, een historische klipper van ruim 36 meter lang. Op dit machtige schip van de Bruine Vloot waan ik me even terug in de tijd en voel ik me als een ontdekkingsreiziger op weg naar een (voor mij) nog onbekende bestemming. Geroutineerd manoeuvreert schipper Erik de tweemaster uit de haven van Terschelling. Starend naar de horizon zie ik in de verte buureiland Vlieland al opdoemen. De wind waait hard door mijn haren en het waterige zonnetje verwarmd mijn gezicht op deze koude zomerochtend. Op een zandbank verderop liggen tientallen zeehonden de zon te aanbidden. Zonder verrekijker zijn het niets meer dan donkere stipjes op het wad.

Cranberrytaartjes en zeewierkaas

Na anderhalf uur varen over de ruige Waddenzee, meren we aan in de haven van Vlieland. Ik kan niet wachten om het eiland te ontdekken en spring meteen aan wal voor een wandeling door Oost-Vlieland. In de Dorpsstraat van het enige dorp op het eiland sieren 17e en 18e-eeuwse geveltjes het straatbeeld. Alsof ik door een openluchtmuseum loop, waar de oud-Hollandse poppenhuisjes omgetoverd zijn in winkeltjes en horecagelegenheden.

Gezellige restaurantjes met op de menukaart altijd wel een variant van een cranberrytaartje: hét streekproduct van Vlieland. Een andere niet te missen lekkernij tijdens een culinaire ontdekkingstocht is de zeewierkaas, wereldberoemd op Vlieland en te koop bij ‘H’eerlijk Eten op nummer 14. Even verderop kun je bij Slijterij de Branding (nr.58) terecht voor een Rampzalig zeewierbiertje, een Vliekeurtje of Vlielander juttersbitter.

tips vlieland ontdekken - horizontoertips vlieland ontdekken - horizontoertips vlieland ontdekken - dorpsstraat tips vlieland ontdekken - dorpsstraatDe rode kabouter

Aan het eind van de Dorpsstraat slaan we rechtsaf richting de vuurtoren. De ‘rode kabouter’ voor intimi. Met een lengte van slechts 16,8 meter doet de Vuurduin zijn bijnaam eer aan, want imposant is het bouwwerk allerminst. Hoewel ik me afvraag of het uitzicht de 3 euro van het entreekaartje waard is, waag ik me toch aan een klim om het eiland van bovenaf te ontdekken. Gelukkig staat de vuurtoren op een van de hoogste zandduinen van Nederland, waardoor ik na het bedwingen van de wenteltrap kan genieten van een spectaculair 360 graden uitzicht over het eiland en de zee. Een adembenemend kleurenpalet van tientallen tinten groen en blauw. Bekijk hier de openingstijden van de vuurtoren. 

Korren naar krabben en garnalen

Die middag ontdekken we wat de zee allemaal voor ons in petto heeft. Als echte vissers slepen we een kornet door de branding, te midden van een schilderachtig decor van voorbijvarende zeilschepen, weelderige duinen en een oer-Hollandse wolkenlucht. Onze krachtsinspanningen worden beloond met de vangst van meer dan tien krabben, drie garnalen en een kwal. Vol passie geeft zeebioloog Lars uitleg over onze dagvangst. Zo leer ik dat de onderkant van een mannetjeskrab lijkt op een vuurtoren en die van het vrouwtje op een bijenkorf. Na afloop gooien we de diertjes terug in zee, behalve het platvisje dat op de valreep nog in ons net zwemt. Het kleine scholletje krijgt het zeeaquarium van Waddencentrum De Noordwester als nieuwe thuishaven.

De excursie ‘korren’ wordt georganiseerd door De Noordwester, Dit informatiecentrum biedt nog veel meer leuke activiteiten op Vlieland aan, zoals jutterstochten, wadexursies en eilandsafari’s.

tips vlieland ontdekken - vuurtorentips vlieland ontdekken - uitzicht vuurtorentips vlieland ontdekken - uitzicht vuurtorentips vlieland ontdekken - zeilboot tips vlieland ontdekken - mannetjeskrab korrentips vlieland ontdekken - korrenFoto: Vakantaseren.nl

De Sahara van het noorden

De volgende dag staat een laatste ontdekkingstocht op het programma. We gaan met de Vliehors Expres een uniek stukje ongerept natuur verkennen. De Vliehors, ook wel de Sahara van het noorden genoemd, is met 25 vierkante kilometer de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa. Een omgebouwde legertruck rijdt ons naar het einde van deze indrukwekkende zandplaat die deels dienst doet als militair oefenterrein. Als we uitstappen op het uiterste westpunt van het eiland, zie ik in de verte een paar zeehonden voorbij zwemmen. Nieuwsgierig steken ze af en toe hun kop boven water.

Op de terugweg stoppen we bij het Drenkelingenhuisje dat eenzaam staat te pronken in het woestijnlandschap. Door de dreigende wolkenlucht wordt het witte huisje omgeven door een mysterieuze sfeer. In het Juttersmuseum dat vroeger een toevluchtsoord was voor gestrande schipbreukelingen, bewonderen we alles wat op het strand is aangespoeld: van inktvissen op sterk water tot kunstgebitten en speentjes. Terwijl we even later terugrijden naar de bewoonde wereld, laten de banden van de knalgele truck gedichten achter in het zand:

 “Volg nu voor heel even de woorden langs de waterlijn. Laat hier je grootste zorgen slechts natte voeten zijn…”

De magie van Vlieland

Op de veerboot terug naar het vasteland moet ik ineens denken aan de avond ervoor. Tijdens een Horizontoer optreden in het dorp raak ik aan de praat met een trouwe vakantieganger, die al meer dan vijftien jaar elke zomer op Vlieland komt. Zijn verklaring? “Als je Vlieland eenmaal hebt bezocht, dan blijf je altijd terugkomen.”

Ik geloof hem meteen, want de magie van Vlieland heeft mij in deze twee dagen ook gegrepen. Zodra ik er voet aan wal zet, voel ik me meteen thuis en word ik overspoeld met een ultiem vakantiegevoel. Alsof stress niet bestaat bij de trotse eilanders, die maar wat graag vol passie vertellen over hun unieke eiland. De zee die altijd dichtbij is, de uitgestrekte stranden, de magische kleuren…. ja, ik weet het zeker: ook ik kom terug naar Vlieland!

tips vlieland ontdekken - vliehors expresstips vlieland ontdekken - vliehorstips vlieland ontdekken - drenkelingenhuisjetips vlieland ontdekken - drenkelingenhuisjeBen jij weleens op Vlieland geweest en kwam je toen net zo enthousiast terug als ik? Aanvullende tips voor mijn volgende bezoek zijn altijd welkom! 

Ik bezocht Vlieland op uitnodiging van de Provincie Fryslân.

29 REACTIES

  • Dank je. Ik wil ook graag nog een keer terug naar Terschelling, want daar was ik veel te kort. Ook een prachtig eiland, maar toch was ik over Vlieland nog een klein tikje enthousiaster 🙂

 1. Leuk om te lezen hoe alle activiteiten in de blog staan beschreven.
  Met name het stukje over het Korren 🙂 Het scholletje is nog steeds te bewonderen bij de Noordwester.

 2. Ben op alle eilanden geweest. In mijn eerste huwelijk ca. 20 jaar naar Vlieland. In mijn 2de huwelijk In het voorjaar naar Texel (komt van oorsprong mijn schoonfamilie vandaan) en de zomer naar Ameland (vindt mijn huidige vrouw leuker). Ik vind alle eilanden mooi. Ieder eiland heeft zijn bekoring.

 3. Ik ben gek op de waddeneilanden, maar tot nu toe alleen nog maar op Texel en Ameland geweest. Best jammer dat ik (wat dat betreft) in het zuiden woon want een weekendje die kant uit vind ik net iets te ver rijden. Vlieland ziet er ook geweldig uit. Dat schorren lijkt me ook wel wat en een rit met de Vliehors Expres gaat zeker op de to do list! Mooi!

  • Ik vind/vond het eigenlijk ook altijd te ver rijden voor een weekendje, maar eigenlijk is het echt wel de moeite waard. Op Texel en Ameland ben ik nooit geweest, maar dat gaat er zeker nog eens van komen. Vlieland is in ieder geval een aanrader!

 4. Oh wat een gave ervaring, 3 dagen meevaren op zo’n schip. Als ik je foto’s zie krijg ik echt zin om weer eens naar de Wadden te gaan. Toen we nog in Groningen woonden deden we dat zo nu en dan, maar nu we iets verder weg wonen blijft het er vaak bij. Jammer, want het is er prachtig!

  • Leuk, hè..die huisjes? Ik ben inderdaad erg enthousiast 🙂 kan niet wachten om nog meer van de eilanden te ontdekken en vind het onbegrijpelijk dat ik er niet eerder ben geweest.

 5. Hoi Anita ,

  Mooi artikel over vlieland heb je geschreven, kom al jaren op vlieland blijft voor mij toch het mooiste Waddeneiland.
  Misschien is het voor jou ook leuk om een keer te wandelen door de kroonspolders is ook een heel mooi stukje vlieland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.