Een dagje Harlingen: leuke tips en bezienswaardigheden

wat te doen in harlingen tips

Harlingen: de poort naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. De meeste vakantiegangers lopen bij aankomst in Harlingen rechtstreeks naar de veerboot. Maar is dat niet eeuwig zonde? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte wat er allemaal te zien en doen is. Benieuwd of een tussenstop in deze Friese havenstad de moeite waard is? Lees dan dit artikel met leuke tips en bezienswaardigheden in Harlingen.

Grachten en gevels in de monumentale binnenstad

Harlingen is een van de Friese elf steden en telt bijna 15.000 inwoners. Klein maar fijn, want met maar liefst meer dan 600 monumenten is de historische binnenstad werkelijk een lust voor het oog! Je kunt er heerlijk dwalen door smalle steegjes met oude pakhuizen en mooie gevelhuisjes of wandelen langs de sfeervolle grachten en over nostalgische bruggetjes.

Bij Tourist Info Harlingen (Grote Bredeplaats 12) is een gratis stadsplattegrond verkrijgbaar en zijn er boekjes met stadswandelingen te koop.

Leuke tips Harlingen: stadswandeling
Doen in Harlingen: flaneren langs de grachten

Historische streetart op de gevels

Niet te missen in het centrum van Harlingen zijn de historische gevelreclames. Rond 1999 startte de Vereniging Oud Harlingen met het in ere herstellen van muurreclames. Inmiddels sieren er in de binnenstad ongeveer 20 historische schilderingen op de gevels.

wat te doen in harlingen tips - muurreclames

Rijke handelshistorie in de havens

De rijke historie van Harlingen is dus duidelijk zichtbaar in het straatbeeld, en ook in de havens waan je je even terug in de tijd. Aan de Noorderhaven lieten koopmannen en kapiteins in de 18e-eeuw statige woon- en pakhuizen met fraaie gevels bouwen. De pakhuizen met tot de verbeelding sprekende opschriften als Sumatra en Java staan nog steeds langs de haven, evenals het karakteristieke stadhuis.

Authentieke zeilschepen

Harlingen is de grootste thuishaven van de Bruine Vloot. In zowel de Noorder- als Zuiderhaven liggen veel authentieke zeilschepen aangemeerd. Prachtige schepen om te zien, maar wist je dat je de historische klippers (inclusief kapitein) ook kunt huren? Zelf voer ik mee met het zeilende Horizontoer festival en sliep ik drie nachten op tweemaster ‘De Waddenzee’, waarmee we van Terschelling naar Vlieland hopten.

Bezienswaardigheden Harlingen: de Zuiderhaven
Leuke tips Harlingen: de haven

Het expeditieschip van Willem Barentsz

Het meest unieke schip van Harlingen vind je echter in de Willem Barentsz-werf. Hier wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers aan een wel heel bijzonder project gewerkt. Zij zijn namelijk in 2010 gestart met de reconstructie van het expeditieschip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Een enorme uitdaging, omdat er op authentieke wijze wordt gebouwd volgens de methoden van eind 16e eeuw. Zonder bouwtekeningen, maar aan de hand van opgravingen, schilderijen en aantekeningen.

In het bezoekerscentrum worden we rondgeleid door vrijwilliger Karel Jan, die gepassioneerd en vol bewondering vertelt over de reconstructie van het schip. Terwijl we aan boord klimmen, vervolgt hij zijn verhaal over de legendarische expeditie van Willem Barentsz naar Nova Zembla. Het is een van de bekendste ontdekkingsreizen uit de Nederlandse geschiedenis, omdat de barre tocht nauwkeurig is beschreven in het beroemde dagboek van bemanningslid Gerrit de Veer (en in 2011 -geromantiseerd- verfilmd werd).

De Willem Barentsz-werf en het bezoekerscentrum zijn gratis te bezichtigen tijdens het bouwseizoen van april t/m oktober. De vrijwilligers hopen in 2018 klaar te zijn met de bouw, zodat het schip mee kan varen tijdens Sail Harlingen 2018. Meer informatie over het unieke project en de actuele openingstijden vind je op de website.

Dagje Harlingen- willem barentsz werf

Beleef Werelderfgoed de Waddenzee

Harlingen ligt aan de ongerepte Waddenkust. Een uniek gebied dat sinds 2009 als enige natuurgebied in Nederland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Om kennis te maken met dit bijzondere natuurgebied hoef je echt niet op de veerboot naar Vlieland of Terschelling te stappen. Ga bijvoorbeeld een middagje naar het Harlingen Strand voor een duik in Werelderfgoed de Waddenzee. Of stap in de Zuiderhaven op de boot voor een tocht naar de zeehondenbank of het drooggevallen wad.

de Waddenzee

Hippe restaurantjes in Harlingen

Ik verwachtte in Harlingen vooral bruine kroegen aan te treffen. Met van die ouderwetse kleedjes over de tafels, een dartbord aan de muur en een stamtafel met vaste gasten. Het door Vader Abraham zo mooi bezongen kleine café aan de haven. Tijdens een wandeling door het centrum kom ik er echter al snel achter dat het tegendeel waar blijkt te zijn. Genoeg keuze uit hippe restaurantjes in Harlingen!

Onze keuze valt op Nooitgedagt (Grote Bredeplaats 35). Een eetcafé dat gevestigd is in een van de mooiste gebouwen van Harlingen: een voormalig wijnpakhuis uit 1647. Het blijkt een schot in de roos: lekker eten, uitstekende wijnen, een mooie industriële inrichting, fijne sfeer, vriendelijke bediening en dito prijzen. Aanrader dus!

Nog meer aanraders: restaurant ’t Havenmantsje, Grand Café Levels of Jonas Harlingen (met uitzicht op de Waddenzee!). Ook leuk: biertjes proeven bij Havenbrouwerij het Brouwdok.

Harlingen tips - nooitgedagt

Overnachten in een 17e-eeuws pakhuis

Raak je maar niet uitgekeken in Harlingen en wil je graag een nachtje blijven slapen? Dan raad ik je Stadslogement Almenum aan. Dit hotel ligt op een fijne locatie in het centrum van Harlingen en is gevestigd in een 17e-eeuws pakhuis. De vier arbeidershuizen aan de sfeervolle binnentuin zijn verbouwd tot ruime appartementen met een eigen ingang. Het ontbijt (met Fries suikerbrood) is prima en de eigenaren zijn zeer vriendelijk en gastvrij.

>> Nog een leuke logeertip in het centrum: Boutique Hotel de Eilanden.

Stadslogement Harlingen

Leuke evenementen in Harlingen

In Harlingen worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd. De gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met de stad. Zo wordt in april tijdens jaarlijkse de Vlootdag het zeilseizoen feestelijk geopend met lekker eten, traditionele muziek en mooie zeilschepen in een gezellige sfeer. Ook tijdens de jaarlijkse Visserijdagen (eind augustus) barst het in Harlingen van de leuke activiteiten voor jong en oud: van muziek, dans, kunst, gastronomie en cultuur tot sportieve activiteiten.

En als klap op de vuurpijl komen eens in de vier jaar de meeste imposante zeilschepen ter wereld naar de Friese havenstad tijdens Sail Harlingen. De volgende edities vinden plaats in de zomer van 2018 en 2022. Als dat geen goede reden is voor een bezoek aan Harlingen!?

De conclusie: blijven of doorreizen?

Harlingen heeft mij aangenaam verrast met haar sfeervolle grachten, pittoreske straatjes, statige pakhuizen, fijne restaurantjes en rijke historie. Ik vond het dus zeker de moeite waard om deze aantrekkelijke havenstad te bezoeken. Wat mij betreft is het zonde om meteen op de veerboot naar Vlieland of Terschelling te stappen. Mijn advies: trek er gerust eens een dag voor uit om je ook te laten verrassen door Harlingen.

Ben je nog steeds niet overtuigd? Dan haalt deze fotocollage je misschien over de streep om Harlingen een keer te bezoeken. Want zeg nou eerlijk: dit ziet er (ondanks de bewolking) toch hartstikke sfeervol uit? Ik zeg: oant sjen, Harlingen! 

wat te doen in harlingen tips

Meer lezen over Friesland

Ben jij weleens in Harlingen geweest en zou je een stopover in deze Friese havenstad aanraden?

Ik bezocht Harlingen op uitnodiging van de Provincie Fryslân

30 REACTIES

 1. Ik wist echt niet wat ik mij bij Harlingen moest voorstellen. Dit dus, ik ben erg verrast 🙂 Het ziet er erg sfeervol uit en het lijkt mij een fijne stad om een middagje rond te slenteren. Ik hou zelf ook van die mooie gevelhuisjes enzo, lekker authentiek.

 2. Inderdaad voldoende reden om Harlingen eens een keertje te bekijken. Ooit eens een keertje geweest, maar inderdaad alleen om op de boot te stappen. Het ligt voor ons een beetje ver, dus ik denk dat we er ook echt alleen maar komen als we naar de Waddeneilanden gaan, maar dan heb ik nu wel een reden om iets te vroeg te komen zodat we ook hier kunnen rondkijken.

  • Zeker de moeite waard om dan iets eerder te komen voor een stadswandeling, lunch of bezoek aan de Willem Barentsz werf. Harlingen is inderdaad voor veel mensen iets te ver weg voor een dagje uit, maar zeker de moeite waard om je vakantie op de Wadden te verlengen 🙂

 3. Harlingen staat eigenlijk al jaren op mijn lijstje van steden die ik nog graag zou willen bezoeken in Friesland maar het is er dus nog steeds niet van gekomen. Wel Hindeloopen, Stavoren, Drachten en Leeuwarden maar Harlingen trekt mij eigenlijk best wel aan. Juist vanwege die authentieke straatjes. Dus ja, je hebt me nu helemaal overtuigd!

  • Fijn dat ik je overtuigd heb, Wanda! Harlingen is echt de moeite waard. Ik ken eigenlijk maar weinig van Friesland, maar mijn bezoek aan Harlingen smaakte zeker naar meer.

 4. Leuk om te lezen hoe jij Harlingen ervaren hebt! Ik woonde er vlakbij, in Franeker. En ik pakte vanuit Harlingen regelmatig de boot naar een van de eilanden. Het stadje is mooi om door jouw lens te zien. Leuk!!

 5. Ja dat is een schitterende reclame voor
  Harlingen. Jammer dat het zo Noordelijk
  is gelegen. Maar in ieder geval een mooie
  tip voor het geval dat…….. Je weet maar nooit.
  Voorlopig geniet ik maar van het historische
  stadje Delft en wat dacht je van Gouda,
  mijn geboorteplaats. Ook de moeite waard
  hoor!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.