Wadlopen en oesters proeven op Terschelling

wadlopen terschelling

De  ultieme manier om kennis te maken met het unieke Waddenzeegebied? Een wandeling over de bodem van Werelderfgoed de Waddenzee met na afloop een oesterproeverij. Kok en eilander Flang Cupido nam mij op een koude zomerochtend in augustus mee op een culinaire ontdekkingstocht over het wad. Eén van de hoogtepunten tijdens mijn verblijf op Terschelling en de ultieme Waddenbeleving! 

Het is half zeven ’s ochtends als ik aan boord van het historische zeilschip ‘De Waddenzee‘ bruut gewekt word door het geluid van de wekker. De verleiding is groot om me nog een keer om te draaien, maar langzaam dringt tot me door dat ik over een uurtje op het drooggevallen wad verwacht word. Een hels tijdstip natuurlijk, maar de Waddenzee bepaalt. Eenmaal opgefrist en aangekleed stap ik vol goede zin het dek op, waar de afterparty van de Horizontoer nog in volle gang blijkt te zijn. Een beetje lacherig wensen de overgebleven feestgangers ons veel plezier met ons avontuur op het wad.

wadlopen terschellingflang in de pan terschelling
Fijnproever Flang Cupido

We verzamelen in Hoorn bij de sfeervolle bed&breakfast van Flang Cupido en zijn vriendin. Fijnproever Flang verzorgt kookworkshops en catering met pure ingrediënten van Terschelling. Als drievoudig wereldkampioen snert koken heeft hij een indrukwekkende staat van dienst. Hoewel Flang laarzen voor ons te leen heeft, besluit ik eigenwijs mijn speciaal aangeschafte wadloop-gympen aan te trekken. “Zelf weten” is Flangs nuchtere commentaar. Na de koffie rijden we in zijn landrover naar de Waddendijk bij Formerum. Onderweg begroet Flang iedere voorbijganger. De geboren en getogen Terschellinger is een bekend gezicht op het eiland.

Bij de dijk staan de vrijwilligers van de Waddenvereniging al op ons te wachten. Als we de auto uitstappen, doemt er een oneindige vlakte voor ons op. Het waterige zonnetje weerspiegelt prachtig op het wad en ik word even stil van de verbluffende ochtendkleuren. Het begint te miezeren en achter mij verschijnt een stralende regenboog aan de horizon. Vandaag gaan we niet op zoek naar de pot met goud, maar lopen we vanaf de dijk zo het drassige wad op voor een zoektocht naar het goud uit de zee. De oesters schijnen er voor het oprapen te liggen.

Het goud uit de zee

De wadgidsen vertellen ons interessante weetjes over de planten en zeediertjes die we opsporen. Zo leren we dat een zeester geen hersenen heeft en dat de onderkant van een mannetjeskrab op een vuurtoren lijkt. Daarna brengt Flang ons wat culinaire kennis bij. Hij vertelt ons dat je heerlijke tapenade kunt maken van de zeesla waar we met z’n allen overheen banjeren. De garnalen die hij vangt, kun je volgens hem prima frituren. “Dan hoef je ze ook niet te pellen, want dat is zo’n karwei”.

Tot slot leert hij ons hoe we eetbare schelpen kunnen vinden. We graven op de donkere plekken in de zeebodem naar kokkels en maken ze open met onze blote handen. Eerlijk gezegd smaken ze beter in de spaghetti al vongole. Op de drooggevallen oesterbank wemelt het van de oesters die in de jaren zestig vanuit Japan op het wad beland zijn. Ze zijn met hun vlijmscherpe randjes moeilijk te rapen. Ik neem het risico op een snee in mijn vinger voor lief, want stiekem hoop ik een exemplaar met een parel erin te vinden. Volgens Flang zit in één op de 20.000 oesters een parel verstopt. Zelf heeft hij er ook ooit een gevonden, inmiddels is Gerdi Verbeet de gelukkige eigenaresse.

culinair wadlopen terschellingwadlopen terschellingculinair-wadlopen-terschelling-7oesters zoeken terschellingkokkels zoeken terschelling
UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee

Op het wad laat Flang ons niet alleen zien hoe je een maaltijd bij elkaar sprokkelt, trots wijst hij ons ook op de onwerkelijke schoonheid van de Waddenzee. Vol passie vertelt hij hoe uniek het natuurgebied is. Zelfs zo uniek dat het sinds 2009 als enige natuurgebied in Nederland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Waddenzee is namelijk ’s werelds grootste aaneengesloten ecosysteem van zandbanken en modderplaten die droogvallen tijdens eb.

Het Waddengebied strekt zich uit van Den Helder via Duitsland tot Denemarken en is in totaal maar liefst 500 kilometer lang en 14.700 km² groot. Er leven zo’n 10.000 verschillende planten en dieren en jaarlijks trekken er gemiddeld 10 tot 12 miljoen trekvogels door het gebied. Nergens ter wereld vind je zo’n uniek ecosysteem dat zo rijk is aan bijzondere flora en fauna. En dat op Nederlandse bodem, ik kan goed begrijpen dat Flang trots is dat hij geboren en getogen is in dit indrukwekkende gebied.

Mojito oesters en wijn

Met een emmertje vol oesters wandelen we terug naar de dijk. De zon heeft inmiddels aan kracht gewonnen en de lucht kleurt op sommige plekken zelfs een beetje blauw. We ploffen neer op het gras en ondertussen gaat Flang aan de slag met de oesters en de zeesla. Binnen no time tovert hij zijn befaamde wadoester à la mojito tevoorschijn. Dankbaar neem ik mijn zelfgeplukte oester in ontvangst. Verser kan niet.

Het is pas 10 uur ’s ochtends als ik de zilte oester naar binnen slurp. De verrukkelijke zeewiertapenade op het versgebakken brood spoel ik weg met een glaasje wijn. Tevreden geniet ik na van mijn inspanningen op het wad, terwijl ik uitkijk over de weidse horizon en luister naar het kabbelen van de zee. Inmiddels ben ik al lang en breed vergeten dat ik vannacht amper geslapen heb. Sterker nog, ik ben zelfs ontzettend blij dat ik voor dag en dauw ben opgestaan. Deze bijzondere Waddenbeleving had ik voor geen goud willen missen!

Meer weten over mijn trip naar de Wadden? Lees dan mijn verslag over magisch Vlieland of over sfeervol Harlingen. Uiteraard boordevol leuke tips en mooie foto’s!

wadlopen terschellingoesterproeverij op het wad - terschellingoesterproeverij terschellingwadloop gympen terschelling
Praktische tips en informatie

Flang in de Pan verzorgt diverse kookworkshops en proeverijen met lokale ingrediënten, vers van het land of van het wad. Flang Cupido neemt je mee wildplukken, culinair wadlopen of erwten jagen tijdens een snertwandeling. Ik nam deel aan de twee uur durende Wadproeverij die je kunt boeken tussen april en oktober voor 20 euro per persoon (2016). Bekijk de website van Flang in de Pan voor het actuele aanbod en de prijzen van de kookworkshops en proeverijen.

Wat neem je mee als je gaat wadlopen?
– Bij Flang in de Pan zijn laarzen te leen, maar dit is niet overal het geval. Neem dus voor de zekerheid oude (hoge!) gympies mee die je stevig vast kunt veteren.
– Trek (ook als het buiten koud is) een korte broek aan. Een lange broek die nat wordt, is namelijk nog veel kouder en bovendien zwaarder.
– Neem warme bovenkleding mee, want het kan koud zijn op het wad. Een windjack is geen overbodige luxe.
– Het ligt misschien voor de hand, maar trek je oude kloffie aan. Het is onmogelijk om niet vies te worden tijdens het wadlopen.
– Vergeet ook je handdoek niet en neem een plastic zak mee voor je vieze kleding.

Meer must do’s op Terschelling

De Wadproeverij met Flang in de Pan is echt een aanrader tijdens je verblijf op Terschelling, maar ik heb nog een paar tips in petto. Een bezoek aan het eiland is namelijk niet compleet als je geen cranberrygebakje hebt gegeten. Een uniek streekproduct, want Terschelling en Vlieland zijn de enige plekken in Nederland waar de cranberries in het wild groeien. Tip: proef de cranberry cheesecake bij De Walvis, een strandtent met een fenomenaal uitzicht over het wad.

De Walvis ligt vlak bij het centrum van West-Terschelling aan de voet van het hoge duin. Vanaf het 360 graden uitkijkpunt op deze duin geniet je van een spectaculair uitzicht op de zee, de duinen, de haven en de meer dan 400 jaar oude vuurtoren de Brandaris. Tip: beklim de duin net voordat de zon ondergaat en word met een beetje geluk getrakteerd op een magische zonsondergang.

Tot slot nog een tip waar ik zelf helaas geen tijd voor had: ontdek de mooiste plekjes op het eiland met de fietsroute Sporen in het Zand. Een tocht van 40 kilometer langs alle bijzondere locaties op Terschelling die de sporen van een rijk verleden hebben verdiend. Bij de route hoort een mooi geïllustreerd boek dat te koop is bij VVV Terschelling. Fietsen zijn te huur direct bij de haven.

brandaris terschellingzonsondergang terschellingBen jij al eens wezen wadlopen? Of heb je nog leuke aanvullende tips voor mijn volgende bezoek aan Terschelling? 

Ik bezocht Terschelling op uitnodiging van de Provincie Fryslân.

34 REACTIES

  • Het is ook echt geweldig! Ga het ook zeker nog een keer doen als ik weer op een waddeneiland ben. Ik vond de oesters met dressing wel lekker, maar zonder is het mij toch ook iets te ziltig.

   • Superleuk! We huren ieder jaar met een groep een schip en soms vallen we droog op het wad. We vangen dan zelf garnalen, die we later bereiden en opeten. Je kunt een schip huren met bemanning, zij weten precies hoe dat allemaal moet. Wij huren bij BootBootBoot, er zitten echt mooie driemasters tussen. Volgende keer eens kijken of ik de groep kan motiveren voor zeewiertapenade haha 🙂

 1. Haha, heerlijk die voeten-in-de-blubber-foto. Dit zouden onze kids ook helemaal geweldig vinden (ik iets minder om alles weer schoon te maken na die tijd). Wij zijn nog nooit gaan Wadlopen, dus misschien wordt het wel eens tijd. Ik geloof alleen niet dat ik persé oesters hoef te eten, maar de ervaring lijkt me echt super!

 2. Ik ben er nog steeds niet over uit of ik oesters nou wel of niet wil proberen. Zien er zo glibberig uit! Stom, eigenlijk lust ik alles haha. Terschelling (sowieso alle Waddeneilanden) lijken me super om een keer te bezoeken, maar staan wat meer op de lange termijnplanning. Mooie foto’s weer trouwens!

  • Dank je, Elisa! Je moet alles een keer geprobeerd hebben, dus ook oesters. Wie weet vind je ze wel fantastisch! (hoewel ik de kans groter acht dat je ze inderdaad te glibberig en ziltig vindt ;)) Het wadlopen is hoe dan ook een aanrader.

 3. Leuk! Ik heb dit een weekje later op Ameland gedaan en ik vond het Wad ook ontzettend indrukwekkend. Helaas voor mij lust ik geen vis en schaaldieren, dus van het culinaire deel van het wadlopen en het diner erna werd ik niet heel gelukkig. 🙂 Maar mooi was het wel!

  • Zeker indrukwekkend! Jammer dat je geen vis lust, maar wadlopen is inderdaad ook de moeite waard zonder het culinaire deel. Wel wat zeewier/zeesla geproefd? Ik vond de zeewiertapenade echt verrassend lekker!

 4. Wat leuk om dit te doen met iemand die zo’n passie heeft voor de Waddenzee 🙂 Ik ben nog nooit wezen wadlopen! Misschien toch maar eens op mijn to-do lijstje zetten voor als we weer in NL zijn…

  • Het was inderdaad heel bijzonder om te wadlopen met iemand die zo’n passie heeft voor ‘zijn eiland’. Ik was dan ook erg onder de indruk van de Waddenzee. Goed idee om op je to-do lijstje te zetten! Zijn er al plannen om binnenkort weer een keer naar NL te komen?

 5. Dit lijkt me nou ontzettend leuk om te doen, vooral met zo’n gepassioneerd iemand naast jou. En oooooh; wat vind ik die foto van de All Stars leuk! Wij willen in het voorjaar graag naar Terschelling (het enige waddeneiland waar we nog niet samen zijn geweest); maar met een klein kindje (van 1,5 jaar) lijkt me dit nog niet zo handig..

  • 1,5 jaar is inderdaad wel erg jong, misschien beter nog even wachten 🙂 Het valt ook niet altijd mee om over die drassige bodem te lopen. Maar het is wel echt heel leuk voor (iets oudere) kinderen. Leuk dat jullie dit voorjaar naar Terschelling gaan. Genieten!

 6. Het zou fijn zijn als je de overige Waddeneilanden ook een keer aandoet!
  En misschien ook de Waddenkust….zo mooi!
  Groet, Rob van Luit van Over’tWad en @waddenjournaal

  • Oh..dan moet je echt een keer naar de Waddeneilanden gaan. Ik was er ook nog nooit geweest en nu heb ik spijt dat ik niet eerder ben gegaan 🙂 Wadlopen is ook echt een aanrader!

 7. Normaal vind ik het niet zo heel interessant om over eten te lezen (ja ik ben echt de anti-foodie zeg maar haha), maar dit vond ik toch erg leuk om te lezen! Ik moet bekennen dat ik het ook wel iets vind hebben als je min of meer voor je eten moet “werken” en er zelf voor op pad moet. Leuk! En hele fijne foto’s natuurlijk weer, leuk dat je het zo naar je zin hebt gehad!

  • Haha, anti-foodie! Ik ben vooral een Bourgondiër. Ik houd heel erg van lekker eten, maar ben alles behalve een keukenprinses 🙂 Ja, ik vond het echt fantastisch. Het voelde wel wat decadent om om 10 uur ’s ochtends aan de wijn met oesters te zitten, maar ik vond het wel verdiend na het ‘harde werken’ op het wad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.