Tulpenvelden bezoeken? Hier kun je de mooiste bollenvelden in Nederland bekijken

In april staan de bollenvelden weer in bloei! Is het mooi weer buiten en heb je een dagje vrij? Trek er dan op uit om de kleurrijke bloemenvelden van dichtbij te bekijken. Waar vind je de mooiste bollenvelden in Nederland? Ik heb een aantal mooie bollengebieden voor je op een rij gezet. Inclusief leuke tips en mooie routes door de tulpenvelden.

Inhoud mooie bollenvelden in Nederland

Bollenvelden bezoeken in 2022
Wanneer bloeien de bollenvelden?
De Bollenstreek en de Keukenhof
Het tulpenfestival in de Noordoostpolder
Tulpenvelden bezoeken in Noord-Holland
Tulpenroute Flevoland in de Flevopolder
Nog meer mooie tulpenvelden bezoeken in Nederland

Het bollenseizoen in 2022

Wil je de bollenvelden bezoeken in 2022? Na twee jaar coronamaatregelen staat er weer een ouderwets bollenseizoen voor de deur. De bollengebieden in Nederland pakken dit jaar weer uit met leuke evenementen, activiteiten en mooie tulpenroutes. Je leest er alles over in dit artikel over de mooiste bollenvelden in Nederland. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in maart 2022.

Wanneer bloeien de bollenvelden?

Het is lastig te voorspellen wat de exacte bloeiperiode is: dat verschilt per seizoen en is afhankelijk van het weer. De eerste bloeiers zijn de narcissen, die steken meestal hun kop op van eind maart tot half april. Vervolgens is het de beurt aan de hyacinten, die doorgaans staan te geuren en kleuren van begin tot eind april. Tulpen komen als laatste in bloei en zijn meestal vanaf half april tot begin mei op hun mooist. Wanneer de beste tijd is om de tulpenvelden te bezoeken, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens een warm en droog voorjaar, beginnen de kwekers namelijk eerder (soms al eind april) met het koppen van de tulpen.

1. De Zuid-Hollandse Bollenstreek en de Keukenhof

De Bollenstreek in Zuid-Holland is veruit het bekendste en populairste bollengebied in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. In het hart van de Bollenstreek bevindt zich namelijk de beroemde Keukenhof. Het bloemenpark in Lisse trekt jaarlijks bijna één miljoen bezoekers.

De Keukenhof is dit jaar geopend van donderdag 24 maart t/m zondag 15 mei 2022. Tickets zijn uitsluitend online verkrijgbaar voor een vast tijdslot. Wanneer kan je de Keukenhof het beste bezoeken? Aan het begin van het seizoen bloeien de narcissen, krokussen en hyacinten. Wil je de tulpen volop in bloei zien? Dan kun je beter later in het seizoen de Keukenhof bezoeken. Maandag t/m woensdag zijn de rustigste dagen. Tickets kosten dit jaar €18,50 en kun je reserveren via de website.

Maar niet alleen in de Keukenhof kun je genieten van een kleurrijke bloemenzee, ook in de omgeving van het bloemenpark struikel je over de toeristen én de bollenvelden. Bij de Keukenhof kun je vanaf 15 euro per dag een fiets huren bij Rent-A-Bike van Dam. Zij hebben vier routes langs de kleurrijke bloemenzee voor je uitgestippeld: van 5 tot 25 kilometer. Je krijgt niet alleen een routekaartje mee, maar de route is ook heel gemakkelijk te volgen via de bordjes langs de weg. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan mijn verslag over deze fietstocht een paar jaar geleden.

Nieuw in 2022! Sluit je dagje Keukenhof af met een speciaal voor Keukenhof samengesteld zesgangendiner in sterrenrestaurant Bolenius.

Leuke activiteiten en mooie routes in de Bollenstreek

Overnachten in de Bollenstreek

Bollenstreek Nederland
Bollenstreek Nederland
Bollenstreek Nederland

2. Het Tulpenfestival in de Noordoostpolder

Geen zin in al die toeristen? Vergeet de Keukenhof en de Bollenstreek en kies voor een bezoek aan de Noordoostpolder in Flevoland! Hoewel het hier een stuk rustiger is, barst het er ook van de mooie tulpenvelden die je vanaf de fiets of vanuit de auto kunt bewonderen. Ook dit jaar is er een mooie autoroute (101 km) en een fietsroute (40km) uitgezet, je hoeft alleen maar de Tulpenfestivalbordjes te volgen.

Het Tulpenfestival in de Noordoostpolder vindt dit jaar plaats van 16 april t/m 18 mei 2022. Niet te missen is het Tulpenbelevingsveld in Creil, een gratis toegankelijke showtuin met honderden soorten tulpen. Benieuwd naar mijn ervaringen tijdens het Tulpenfestival in de Noordoostpolder? Lees dan mijn verslag van een paar jaar geleden.

Tips en mooie tulpenroutes in de Noordoostpolder:

Overnachten in de Noordoostpolder

Mooie bollenvelden Nederland in de Noordoostpolder
Tulpenpluktuin Marknesse
Mooie bollenvelden Nederland in de Noordoostpolder

3. Mooie bollenvelden in de kop van Noord-Holland

De Zuid-Hollandse Bollenstreek mag dan het bekendste bollengebied zijn, het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld ligt in de Kop van Noord-Holland. Het gebied aan de kust van Petten tot Den Helder wordt in het voorjaar getransformeerd in één groot bollenveld.

Een van de hoogtepunten in deze omgeving is het Bloeiende Zijpe evenement. Vooral de kleurrijke fiets- en wandeltochten door de Zijpepolder zijn uniek. Tijdens de Bloeiende Zijpe fiets- en wandeldag (op 17 en 24 april 2022) geven bollenkwekers namelijk toestemming om een stukje dwars over hun boerenbollenland te fietsen of wandelen. Een paar jaar geleden fietste ik deze veertig kilometerlange tocht en schreef er een verslag over.

Activiteiten en tulpenroutes in de Kop van Noord-Holland

Overnachten in de Kop van Noord-Holland

Bloeiende Zijpe Kop van Noord-Holland
Bloeiende Zijpe Kop van Noord-Holland
Poldertuin Anna Paulowna

4. Tulpenroute Flevoland in de Flevopolder

Genieten van een zee aan tulpen? Bezoek dan de Flevopolder. In het voorjaar kun je in het buitengebied van Dronten, Lelystad en Zeewolde genieten van een bloemenzee aan tulpen. Tijdens Tulpenroute Flevoland van 16 april t/m 7 mei 2022 zijn er mooie tulpenroutes te rijden, fietsen en wandelen. Meer informatie vind je op de website van Tulpenroute Flevoland.

Tips en mooie tulpenroutes in de Flevopolder

  • De bewegwijzerde fiets- wandel- en autoroutes worden binnenkort bekendgemaakt.
  • Je eigen bosje tulpen plukken? Dat kan bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen.
  • Lunchtip voor onderweg: Bar en Restaurant At Sea aan het Drontermeer of het magische pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde.

Overnachten in de Flevopolder

Bollenvelden Flevopolder
Mooie tulpenvelden Nederland
Tulpenvelden Flevopolder

Nog meer mooie tulpenvelden bezoeken in Nederland

Bovenstaande bollengebieden heb ik zelf bezocht en kan ik van harte aanbevelen. Vooral van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder en de Bloeiende Zijpe fietstocht was ik erg onder de indruk. Maar er zijn nog meer mooie bollenvelden in Nederland die een bezoekje waard zijn:

– De mooie bollenvelden in West-Friesland

Ook in West-Friesland barst in de lente het bloemengeweld los. In de omgeving van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik kun je al fietsend of wandelend eindeloos veel tulpen spotten. Ook leuk: een ritje met de stoomtram die langs de mooie tulpenvelden tussen Medemblik en Hoorn tuft.

– De tulpenvelden op Goeree-Overflakkee

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee verandert in het voorjaar ook in een mooie tulpenzee, vooral in de omgeving van de dorpjes Dirksland, Middelharnis, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en Ooltgensplaat. De tulpenwandeltocht op Goeree staat gepland op zaterdag 16 april 2022.

– Mooie bollenvelden bezoeken in Drenthe

Wist je dat Drenthe de vierde bollenprovincie van Nederland is? De afgelopen jaren groeit het aantal Drentse bloembollenkwekers namelijk gestaag. Hart van de bollenteelt is de gemeente Midden-Drenthe. Vooral in de omgeving van Smilde en Hijken zijn prachtige tulpenvelden te bewonderen. Voorgaande jaren werd er zelfs een autoroute georganiseerd langs de verlichte bollenvelden: de Tulpenpracht bij Nacht. Benieuwd of deze route dit jaar weer gereden wordt? Houd dan de Facebookpagina in de gaten. Na afloop kun je zelf je bosje tulpen plukken bij de Tulpenpluktuin in Beilen.

– Tulpenroutes in Groningen

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de provincie Groningen zijn tulpenvelden te bewonderen. Tegenwoordig telen ook hier steeds meer boeren hun tulpen. Op 30 april 2022 vindt het evenement NAAR DE BOLLEN plaats. Er zijn dan fiets-, wandel en autoroutes uitgestippeld door de bollenvelden van het Hogeland.

– Mooie tulpenvelden bekijken in Zeeland

Wil je tulpen bewonderen in Zeeland? Dat kan! Vooral in Zeeuws-Vlaanderen rond Hulst, Koewacht en Graauw. De meeste tulpenvelden liggen bij elkaar in de buurt, dus dit gebied is prima geschikt voor een mooie wandeling of fietstocht. Zelf je tulpen plukken, doe je bij een van de pluktuinen van la Fleur. Deze bevinden zich op diverse locaties in Zeeland en Brabant.

Mooie bollenvelden Nederland
Mooie bollenvelden Nederland
Mooie tulpenvelden Nederland

Vragen over mooie bollenvelden bezoeken in Nederland

Wanneer bloeien de tulpen?

Tulpen zijn meestal vanaf half april tot begin mei op hun mooist. Wanneer de beste tijd is om de tulpenvelden te bewonderen, is afhankelijk van het weer. Tijdens een warm en droog voorjaar, beginnen de kwekers namelijk eerder (soms al eind april) met het koppen van de tulpen.

Waar vind je de mooiste bollenvelden?

De mooiste bollenvelden vind je in de Kop van Noord-Holland, Flevoland en de Bollenstreek. Op deze pagina vind je een overzicht van de mooiste bollenvelden in Nederland inclusief leuke tips voor evenementen, activiteiten en mooie routes door de bollenvelden.

Waar kan ik tulpen plukken?

Verspreid door Nederland vind je diverse tulpenpluktuinen. Enkele aanraders Annemieke’s Pluktuin in Hillegom, Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen, de tulpenpluktuin in Marknesse en Tulpenpluktuin Drenthe in Beilen. Bezoek je de bollengebieden? Hou er dan rekening mee dat de tulpen op het terrein van de kwekers staan en dat het niet is toegestaan om de velden te betreden. Tulpen plukken is vanzelfsprekend verboden.

Mooie bollenvelden Nederland
Mooie bollenvelden Nederland

Meer lezen over bollenvelden bezoeken in Nederland

Wat is jouw favoriete bollengebied? Tips voor mooie bollenvelden in Nederland zijn welkom!

5 REACTIES

  1. Ik verheug me er nu al op om weer op zoek te gaan naar de mooiste tulpenvelden. Vorig jaar vooral in Groningen op zoek geweest en gevonden gelukkig, maar misschien dat ik dit jaar ook wel even op onderzoek ga in Drenthe. De Noordoostpolder zijn we vorig jaar even heel kort geweest maar wordt dit jaar lastig vanwege allerlei andere plannen. Ik vind het echt een ontzettend mooi gezicht als die tulpen weer in bloei staan en krijg er dan ook geen genoeg van.

  2. Goedemiddag Kleurrijk Julianadorp in de kop van Noord holland mis ik misschien zou u die ook willen toevoegen met mooie helicopter vluchten. Wandeldag op 28 april en 5 mei Cultuur in de Schuur bij de bollen kwekers zie voor meer info
    http://www.kleurrijkjulianadorp.nl er is nog veel meer kijk maar eens !
    Hg Mary Romar

  3. Maandag 18 april de route Almere – Zeewolde geboekt. Bij startpunt Almere was de QR code buiten werking. Routekaart en sticker meegekregen. Routekaart heel onduidelijk, na drie bollenvelden en een kleine duizend windmolens gezien te hebben zijn we maar weer richting huis gegaan. Zonde van de 6 euro. Van de week maar zonder routes of wat dan ook een poging wagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.