Tulpenvelden bezoeken? Hier kun je de mooiste bollenvelden in Nederland bekijken

Vanaf eind maart staan de bollenvelden weer in bloei! Is het mooi weer buiten en heb je een dagje vrij? Trek er dan op uit om de kleurrijke bloemenvelden van dichtbij te bekijken. Traditiegetrouw plan ik elk jaar wel een dagje om de mooie tulpenvelden in Nederland te bezoeken. Maar waar vind je de mooiste bollenvelden in Nederland? Ik heb een aantal mooie bollengebieden in Nederland voor je op een rij gezet. Inclusief leuke tips en mooie routes door de bollenvelden.

Inhoud mooie bollenvelden in Nederland

Bollenvelden bezoeken in 2021
Wanneer bloeien de bollenvelden?
De Bollenstreek en de Keukenhof
Het tulpenfestival in de Noordoostpolder
Tulpenvelden bezoeken in Noord-Holland
Tulpenroute Flevoland in de Flevopolder
Nog meer mooie tulpenvelden bezoeken in Nederland

Het bollenseizoen in 2021

Wil je de bollenvelden bezoeken in 2021? Hou er dan rekening mee dat het bollenseizoen er dit jaar door corona anders uit zal zien. Hoewel de mooie bollenvelden in Nederland dit jaar gewoon gaan bloeien, zijn er veel evenementen en activiteiten afgelast. Maar natuurlijk kun je wel in de buitenlucht genieten van mooie routes langs de bollenvelden. Vermijd uiteraard de drukke plekken en houd voldoende afstand. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in maart 2021.

Wanneer bloeien de bollenvelden?

Het is lastig te voorspellen wat de exacte bloeiperiode is: dat verschilt per seizoen en is afhankelijk van het weer. De eerste bloeiers zijn de narcissen, die steken meestal hun kop op van eind maart tot half april. Vervolgens is het de beurt aan de hyacinten, die doorgaans staan te geuren en kleuren van begin tot eind april. Tulpen komen als laatste in bloei en zijn meestal vanaf half april tot begin mei op hun mooist. Wanneer de beste tijd is om de tulpenvelden te bezoeken, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens een warm en droog voorjaar, beginnen de kwekers namelijk eerder (soms al eind april) met het koppen van de tulpen.

1. De Zuid-Hollandse Bollenstreek en de Keukenhof

De Bollenstreek in Zuid-Holland is veruit het bekendste en populairste bollengebied in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. In het hart van de Bollenstreek bevindt zich namelijk de beroemde Keukenhof. Het bloemenpark in Lisse trekt jaarlijks bijna één miljoen bezoekers. G

Gaat de Keukenhof open in 2021? Dat is uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen, maar de Keukenhof is helemaal klaar voor een eventuele opening. De planning is dat het mooiste lentepark ter wereld dit jaar geopend is van 20 maart t/m 9 mei 2021. Al is het nog niet zeker in welke vorm dat zal gebeuren. In het slechtste scenario kan de kleurrijke bloemenzee alleen virtueel bekeken worden. Tickets zijn dit jaar uitsluitend online verkrijgbaar voor een vast tijdslot. Ga voor actuele informatie naar de website van de Keukenhof.

Maar niet alleen de Keukenhof is een kleurrijke bloemenzee, ook in de omgeving van het bloemenpark struikel je over de toeristen én de bollenvelden. Bij de Keukenhof kun je vanaf 15 euro per dag een fiets huren bij Rent-A-Bike van Dam. Zij hebben vier routes langs de kleurrijke bloemenzee voor je uitgestippeld: van 5 tot 25 kilometer. Je krijgt niet alleen een routekaartje mee, maar de route is ook heel gemakkelijk te volgen via de bordjes langs de weg. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan mijn verslag over deze fietstocht een paar jaar geleden.

Leuke tips en mooie routes in de Bollenstreek

Overnachten in de Bollenstreek

Bollenstreek Nederland
Bollenstreek Nederland
Bollenstreek Nederland

2. Het Tulpenfestival in de Noordoostpolder

Geen zin in al die toeristen? Vergeet de Keukenhof en de Bollenstreek en kies voor een bezoek aan de Noordoostpolder in Flevoland! Hoewel het hier een stuk rustiger is, barst het er ook van de mooie tulpenvelden die je vanaf de fiets, wandelend of vanuit de auto kunt bewonderen. Ook dit jaar zijn is er een mooie autoroute van 88 kilometer uitgezet, je hoeft alleen maar de Tulpenfestivalbordjes te volgen.

Normaal gesproken worden er tijdens het Tulpenfestival ook allerlei leuke activiteiten georganiseerd die in het teken van de tulp staan. De invulling voor dit jaar is nog onzeker, maar de organisatie hoopt dat het Tulpenfestival kan plaatsvinden van 16 april t/m 9 mei 2021. De fotovelden op het Tulpenbelevingsveld (een gratis toegankelijke showtuin met honderden soorten tulpen) zijn wel ingeplant. Als de tulpen in bloei staan, zullen er mooie kunstwerken tevoorschijn komen. Benieuwd naar mijn ervaringen tijdens het Tulpenfestival in de Noordoostpolder? Lees dan mijn verslag uit 2017.

Tips en mooie tulpenroutes in de Noordoostpolder:

 • Vanaf het Tulpeninformatiecentrum (Creil) start een mooie autoroute.
 • Je eigen boeket tulpen plukken? Dat kan bij de Tulpenpluktuin in Marknesse. Vers van het land!
 • Vanaf het Tulpenbelevingsveld was het voorgaande jaren mogelijk om een ballonvaart boven de zee van tulpen te maken.

Overnachten in de Noordoostpolder

Mooie bollenvelden Nederland in de Noordoostpolder
Tulpenpluktuin Marknesse
Mooie bollenvelden Nederland in de Noordoostpolder

3. Mooie bollenvelden in de kop van Noord-Holland

De Zuid-Hollandse Bollenstreek mag dan het bekendste bollengebied zijn, het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld ligt in de Kop van Noord-Holland. Het gebied aan de kust van Petten tot Den Helder wordt in het voorjaar getransformeerd in één groot bollenveld.

Een van de hoogtepunten in deze omgeving is het Bloeiende Zijpe evenement. Helaas zijn alle activiteiten voor 2021 afgelast, maar dit evenement is zeker iets om te onthouden voor volgend jaar. Vooral de kleurrijke fiets- en wandeltochten door de Zijpepolder zijn uniek. Tijdens de Bloeiende Zijpe fiets- en wandeldag geven bollenkwekers namelijk toestemming om een stukje dwars over hun boerenbollenland te fietsen of wandelen. In 2018 fietste ik deze veertig kilometerlange tocht en schreef er een verslag over.

Tips en bollenroutes in de Kop van Noord-Holland

 • Fietsen of wandelen langs de tulpenvelden? Bekijk hier mooie routes in Noord-Holland.
 • Zelf een kleurrijk boeket tulpen plukken? Dat kan bij de Floratuin in Julianadorp.
 • Wandel door de Poldertuin in Anna Paulowna(gratis!): de Keukenhof in het klein.
 • Een leuk uitje met kinderen? Bezoek dan Het land van Fluwel in Sint Maartenszee: een park met speelparadijs, uitkijktoren, blote voetenpad én de Dutch Tulip Experience (onder voorbehoud geopend van 27 maart t/m 31 oktober 2021).

Tips voor volgend jaar:

 • Kleurrijk Julianadorp is helaas afgelast in 2021. Normaal gesproken wordt tijdens dit evenement van alles georganiseerd in het teken van de tulp: van een wandeldag en workshops tot leuke excursies en helikoptervluchten.
 • Ook de Bloemendagen in Anna Paulowna en Breezand gaan niet door. Voorgaande jaren kon je in de polder ruim honderd mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen bewonderen.
 • De Bloembollenboemel rijdt dit jaar helaas niet. Deze tractor met treintje rijdt hopelijk volgend jaar weer dwars door de bollenvelden. Een unieke bloembollenbeleving inclusief koffie en wat lekkers!

Overnachten in de Kop van Noord-Holland

Bloeiende Zijpe Kop van Noord-Holland
Bloeiende Zijpe Kop van Noord-Holland
Poldertuin Anna Paulowna

4. Tulpenroute Flevoland in de Flevopolder

Genieten van een zee aan tulpen? Bezoek dan de Flevopolder. Van 10 april t/m 2 mei 2021 kun je in het buitengebied van Dronten, Lelystad en Zeewolde genieten van een bloemenzee aan tulpen. Tijdens Tulpenroute Flevoland 2021 zijn er mooie tulpenroutes te rijden, fietsen en wandelen die in het teken staan van het thema ‘vrede’.

Normaal gesproken worden er ook leuke activiteiten langs de routes georganiseerd, zoals workshops, een tulpenmarkt en tochten op een kickbike step. Hoe het evenement er dit jaar uit gaat zien is nog niet bekend? Houd dus de website in de gaten, daar vind je binnenkort ook de routes.

Tips en mooie tulpenroutes in de Flevopolder

 • De bewegwijzerde fiets- wandel- en autoroutes worden binnenkort bekendgemaakt.
 • Je eigen bosje tulpen plukken? Dat kan bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen.
 • Lunchtip voor onderweg: Bar en Restaurant At Sea aan het Drontermeer of het magische pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde.

Overnachten in de Flevopolder

Bollenvelden Flevopolder
Mooie tulpenvelden Nederland
Tulpenvelden Flevopolder

Nog meer mooie bollenvelden bezoeken in Nederland

Bovenstaande bollengebieden heb ik zelf bezocht en kan ik van harte aanbevelen. Vooral van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder en de Bloeiende Zijpe fietstocht was ik erg onder de indruk. Maar er zijn nog meer mooie bollenvelden in Nederland die een bezoekje waard zijn:

– De mooie bollenvelden in West-Friesland

Ook in West-Friesland barst in de lente het bloemengeweld los. In de omgeving van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik kun je al fietsend of wandelend eindeloos veel tulpen spotten. Ook leuk: een ritje met de stoomtram die langs de mooie tulpenvelden tussen Medemblik en Hoorn tuft.

– De tulpenvelden op Goeree-Overflakkee

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee verandert in het voorjaar ook in een mooie tulpenzee, vooral in de omgeving van de dorpjes Dirksland, Middelharnis, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en Ooltgensplaat. De tulpenwandeltocht op Goeree is in 2021 helaas afgelast. De volgende editie staat gepland op zaterdag 16 april 2022.

– Mooie bollenvelden bezoeken in Drenthe

Wist je dat Drenthe de vierde bollenprovincie van Nederland is? De afgelopen jaren groeit het aantal Drentse bloembollenkwekers namelijk gestaag. Hart van de bollenteelt is de gemeente Midden-Drenthe. Vooral in de omgeving van Smilde en Hijken zijn prachtige tulpenvelden te bewonderen. Voorgaande jaren werd er zelfs een autoroute georganiseerd langs de verlichte bollenvelden: de Tulpenpracht bij Nacht. Benieuwd of deze route dit jaar weer gereden wordt? Houd dan de Facebookpagina in de gaten. Na afloop kun je zelf je bosje tulpen plukken bij de Tulpenpluktuin in Beilen.

– Tulpenroutes in Noord-Groningen

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de provincie Groningen zijn tulpenvelden te bewonderen. Tegenwoordig telen ook hier steeds meer boeren hun tulpen. Er zijn drie wandelroutes (10, 20 en 30 km), een fietstocht (35km) en een autoroute (100km) uitgestippeld door de bollenvelden van het Hogeland. Tip: vanaf de kerktoren in Uithuizermeeden heb je een fantastisch uitzich op de bloeiende tulpen.

– Mooie tulpenvelden bekijken in Zeeland

Wil je tulpen bewonderen in Zeeland? Dat kan! Vooral in Zeeuws-Vlaanderen rond Hulst, Koewacht en Graauw. De meeste tulpenvelden liggen bij elkaar in de buurt, dus dit gebied is prima geschikt voor een mooie wandeling of fietstocht. Zelf je tulpen plukken, doe je bij een van de pluktuinen van la Fleur. Deze bevinden zich op diverse locaties in Zeeland en Brabant.

Mooie bollenvelden Nederland
Mooie bollenvelden Nederland
Mooie tulpenvelden Nederland

Vragen over mooie bollenvelden bezoeken in Nederland

Wanneer bloeien de tulpen?

Tulpen zijn meestal vanaf half april tot begin mei op hun mooist. Wanneer de beste tijd is om de tulpenvelden te bewonderen, is afhankelijk van het weer. Tijdens een warm en droog voorjaar, beginnen de kwekers namelijk eerder (soms al eind april) met het koppen van de tulpen.

Waar vind je de mooiste bollenvelden?

De mooiste bollenvelden vind je in de Kop van Noord-Holland, Flevoland en de Bollenstreek. Op deze pagina vind je een overzicht van de mooiste bollenvelden in Nederland inclusief leuke tips voor evenementen en mooie routes door de bollenvelden.

Waar kan ik tulpen plukken?

Verspreid door Nederland vind je diverse tulpenpluktuinen. Enkele aanraders Annemieke’s Pluktuin in Hillegom, Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen, de tulpenpluktuin in Marknesse en Tulpenpluktuin Drenthe in Beilen. Bezoek je de bollengebieden? Hou er dan rekening mee dat de tulpen op het terrein van de kwekers staan en dat het niet is toegestaan om de velden te betreden. Tulpen plukken is vanzelfsprekend verboden.

Mooie bollenvelden Nederland
Mooie bollenvelden Nederland

Meer lezen over bollenvelden bezoeken in Nederland

Wat is jouw favoriete bollengebied? Tips voor mooie bollenvelden in Nederland zijn welkom!

4 REACTIES

 1. Ik verheug me er nu al op om weer op zoek te gaan naar de mooiste tulpenvelden. Vorig jaar vooral in Groningen op zoek geweest en gevonden gelukkig, maar misschien dat ik dit jaar ook wel even op onderzoek ga in Drenthe. De Noordoostpolder zijn we vorig jaar even heel kort geweest maar wordt dit jaar lastig vanwege allerlei andere plannen. Ik vind het echt een ontzettend mooi gezicht als die tulpen weer in bloei staan en krijg er dan ook geen genoeg van.

 2. Goedemiddag Kleurrijk Julianadorp in de kop van Noord holland mis ik misschien zou u die ook willen toevoegen met mooie helicopter vluchten. Wandeldag op 28 april en 5 mei Cultuur in de Schuur bij de bollen kwekers zie voor meer info
  http://www.kleurrijkjulianadorp.nl er is nog veel meer kijk maar eens !
  Hg Mary Romar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.