De mooiste bollenvelden in Nederland

De bollenvelden staan weer in bloei! Is het mooi weer buiten en heb je een dagje vrij? Trek er dan op uit om al die kleurenpracht van dichtbij te bewonderen. Traditiegetrouw plan ik elk jaar wel een dagje (of weekendje)  om van de bloemenzee te genieten. Waar je moet zijn voor al dat kleurengeweld? Ik heb de mooiste bollengebieden voor je op een rij gezet.

Voordat je verder leest, misschien goed om te weten wanneer de bollenvelden nou eigenlijk in bloei staan. Het is lastig te voorspellen wat de exacte bloeiperiode is: dat verschilt per seizoen en is afhankelijk van het weer. De eerste bloeiers zijn de narcissen, die steken meestal hun kop op van eind maart tot half april. Vervolgens is het de beurt aan de hyacinten, die doorgaans staan te geuren en kleuren van begin tot eind april. De tulpen komen als laatste in bloei en zijn meestal vanaf half april tot begin mei op hun mooist.

De Zuid-Hollandse Bollenstreek en de Keukenhof

De Bollenstreek in Zuid-Holland is veruit het bekendste en populairste bollengebied in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets. In het hart van de Bollenstreek bevindt zich namelijk de beroemde Keukenhof. Het mooiste lentepark ter wereld is dit jaar geopend van 21 maart t/m 19 mei 2019 en trekt jaarlijks bijna één miljoen bezoekers.

En ook in de omgeving van Lisse struikel je over de toeristen én de kleurrijke bollenvelden. Bij de Keukenhof kun je voor 15 euro per dag (2019) een fiets huren bij Rent-A-Bike van Dam. Zij hebben vier routes langs de kleurrijke bloemenzee voor je uitgestippeld: van 5 tot 25 kilometer. Je krijgt niet alleen een routekaartje mee, maar de route is ook heel gemakkelijk te volgen via de bordjes langs de weg. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan mijn verslag over deze fietstocht (in 2016).

Leuke tips en evenementen in de Bollenstreek:

 • Geen zin om te fietsen? De ANWB heeft een autoroute van 60 kilometer uitgestippeld.
 • Zelf je bosje tulpen plukken? Dat kan bij Annemieke’s Pluktuin in Hillegom.
 • Het jaarlijkse bloemencorso rijdt dit jaar op 13 april door de Bollenstreek naar Haarlem.
 • Varen langs de bollenvelden? Stap dan aan boord van Hillegomse Bollenboot of huur zelf een boot om door de Bollenstreek te varen.
 • De bloemenzee van bovenaf bewonderen? Beleef een adembenemende rondvlucht in een historisch Dakotavliegtuig.

Bollenstreek BollenstreekBollenstreek

Tulpenfestival in de Noordoostpolder

Geen zin in al die toeristen? Vergeet de Keukenhof en de Bollenstreek en kies voor een bezoek aan de Noordoostpolder in Flevoland! Hier barst het van de tulpenvelden, die je vanaf de fiets, wandelend of vanuit de auto kunt bewonderen. Er zijn diverse mooie routes uitgezet, je hoeft alleen maar de Tulpenfestivalbordjes te volgen. De autoroute is zelfs de langste aaneengesloten tulpenroute van Nederland.

Tijdens het Tulpenfestival (19 april t/m 5 mei 2019) worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd die in het teken van de tulp staan. Start je tocht bij het Tulpeninformatiecentrum in Creil en stop onderweg zeker bij de Tulpenfototentoonstelling en het Tulpenbelevingsveld: een gratis toegankelijke showtuin met zo’n 500 soorten tulpen. Benieuwd naar mijn ervaringen tijdens het Tulpenfestival in de Noordoostpolder? Lees dan mijn verslag uit 2017.

Ook leuk om te doen in de Noordoostpolder:

 • Pluk je eigen boeket tulpen, vers van het land bij de Tulpenpluktuin in Marknesse.
 • Vanaf het Tulpenbelevingsveld is het mogelijk om een helikoptervlucht of een ballonvaart boven de zee van tulpen te maken.

Noordoostpolder Tulpenpluktuin MarknesseNoordoostpolder

De Kop van Noord-Holland

De Zuid-Hollandse Bollenstreek mag dan het bekendste bollengebied zijn, het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld ligt in de Kop van Noord-Holland. Het gebied aan de kust van Petten tot Den Helder wordt in het voorjaar getransformeerd in één groot bollenveld.

Een van de hoogtepunten in deze omgeving is het Bloeiende Zijpe evenement (5 april t/m 5 mei 2019). Vooral de kleurrijke fiets- en wandeltochten door de Zijpepolder zijn uniek. Tijdens de Bloeiende Zijpe fiets- en wandeldag geven bollenkwekers namelijk toestemming om een stukje dwars over hun boerenbollenland te fietsen of wandelen. Vorig jaar fietste ik deze 40 kilometerlange tocht en schreef er een verslag over.

Tips in de Kop van Noord-Holland:

 • De Bloemendagen in Anna Paulowna en Breezand (27 april t/m 1 mei): in de polder kun je ruim honderd mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen bewonderen. Wandel ook door de gratis toegankelijke Poldertuin: de Keukenhof in het klein.
 • Een leuk uitje met kinderen: Het land van Fluwel in Sint Maartenszee: een park met speelparadijs, uitkijktoren, blote voetenpad én de Dutch Tulip Experience.
 • Stap bij het Land van Fluwel in de Bloembollenboemel. Deze tractor met treintje rijdt drie keer per dag dwars door de bollenvelden. Een unieke bloembollenbeleving inclusief koffie en wat lekkers voor €13,- (2019).
 • Pluk zelf een kleurrijk boeket tulpen bij de Floratuin in Julianadorp. Tijdens Kleurrijk Julianadorp wordt in deze omgeving ook van alles georganiseerd in het teken van de tulp: van een wandeldag tot workshops en leuke excursies.

Bloeiende Zijpe Bloeiende Zijpe Poldertuin Anna Paulowna

Bovenstaande bollengebieden heb ik zelf bezocht en kan ik van harte aanbevelen. Vooral van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder en de Bloeiende Zijpe fietstocht was ik erg onder de indruk. Maar er zijn nog meer mooie bollengebieden die nog op mijn wensenlijstje staan:

Tulpenroute Flevoland

Van 13 april t/m 5 mei kun je in de Flevopolder in het buitengebied van Dronten, Lelystad en Zeewolde genieten van een bloemenzee aan tulpen. Tijdens Tulpenroute Flevoland 2019 zijn er mooie routes te rijden, fietsen en wandelen. Natuurlijk worden er ook leuke activiteiten langs de routes georganiseerd, zoals workshops, een tulpenmarkt en tochten op een kickbike step. Je eigen bosje tulpen pluk je bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen. Het thema van dit jaar is de Gouden Eeuw, een bloeiperiode waarin de tulp een belangrijke rol speelde. Meer info over de data, routes en activiteiten vind je op de website.

De Bollenvelden in West-Friesland

Ook in West-Friesland barst in de lente het bloemengeweld los. In de omgeving van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik kun je al fietsend of wandelend eindeloos veel tulpen spotten. Ook leuk: een ritje met de stoomtram die langs de mooie tulpenvelden tussen Medemblik en Hoorn tuft.

Tulpenvelden in Drenthe

Wist je dat Drenthe de vierde bollenprovincie van Nederland is? De afgelopen jaren groeit het aantal Drentse bloembollenkwekers gestaag. Hart van de bollenteelt is de gemeente Midden-Drenthe. Vooral in de omgeving van Smilde en Hijken zijn prachtige tulpenvelden te bewonderen. Vorig jaar werd er zelfs een autoroute georganiseerd langs de verlichte bollenvelden: de Tulpenpracht bij Nacht. Benieuwd of deze route dit jaar weer gereden wordt? Houd dan de Facebookpagina in de gaten. Na afloop kun je zelf je bosje tulpen plukken bij de Tulpenpluktuin in Beilen.

Bollenvelden in Noord-Groningen

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de provincie Groningen zijn tulpenvelden te bewonderen. Tegenwoordig telen ook hier steeds meer boeren hun tulpen. Op 28 april 2019 kun je een speciale route wandelen door de bollenvelden van het Hogeland. De start is in Uithuizermeeden, waar je vanaf de kerktoren een fantastisch uitzicht hebt op de bloeiende tulpen.

Tulpenvelden in Zeeland

Wil je tulpen bewonderen in Zeeland? Dat kan! Vooral in Zeeuws-Vlaanderen rond Hulst, Koewacht en Graauw. De meeste tulpenvelden liggen bij elkaar in de buurt, dus dit gebied is prima geschikt voor een mooie wandeling of fietstocht. Zelf je tulpen plukken, doe je bij een van de pluktuinen van la Fleur. Deze bevinden zich op diverse locaties in Zeeland en Brabant. Nog een tip vlak bij Zeeland: op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee kun je een Tulpenroute van 37 kilometer fietsen.

Tulpenvelden

Meer lezen over mijn ervaringen? 
Fietsen door de kleurrijke Bollenstreek
De hoogtepunten van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder
Fietsen langs de tulpen in de Kop van Noord-Holland
Met een lelijk eendje door de Beemster toeren

Wat is jouw favoriete bollengebied? En heb jij nog aanvullende tips? 

4 REACTIES

 1. Ik verheug me er nu al op om weer op zoek te gaan naar de mooiste tulpenvelden. Vorig jaar vooral in Groningen op zoek geweest en gevonden gelukkig, maar misschien dat ik dit jaar ook wel even op onderzoek ga in Drenthe. De Noordoostpolder zijn we vorig jaar even heel kort geweest maar wordt dit jaar lastig vanwege allerlei andere plannen. Ik vind het echt een ontzettend mooi gezicht als die tulpen weer in bloei staan en krijg er dan ook geen genoeg van.

 2. Goedemiddag Kleurrijk Julianadorp in de kop van Noord holland mis ik misschien zou u die ook willen toevoegen met mooie helicopter vluchten. Wandeldag op 28 april en 5 mei Cultuur in de Schuur bij de bollen kwekers zie voor meer info
  http://www.kleurrijkjulianadorp.nl er is nog veel meer kijk maar eens !
  Hg Mary Romar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in