Fietsen door de Rottemeren langs molens en kunst

Fietsroute Rottemeren

Zin in een mooie fietsroute langs het water? Spring op de pedalen voor een ritje van twintig kilometer door de Rottemeren. In dit plassengebied in de achtertuin van Rotterdam is het heerlijk trappen langs rivier de Rotte. Onderweg kom je langs molens, kunstwerken en leuke adresjes voor een lekkere tussenstop.

Uitkijkpunten en kunst in het Hoge Bergse Bos

Op een stralende lentedag parkeer ik mijn fiets bij Outdoor Valley in Bergschenhoek. Voordat ik aan mijn ritje langs de Rotte begin, geniet ik eerst van een wandeling door het Hoge Bergse Bos. Dit recreatiegebied bestaat uit heuvels die in de jaren zeventig zijn gemaakt van sloop- en bouwafval uit Rotterdam.

Het Hoge Bergse Bos blijkt een een paradijsje voor actieve buitensporters. Zo is op een van de heuvels een kunstskibaan aangelegd en op weer een andere heuvel een mountainbikeparcours uitgezet. Ook kun je in het natuurgebied kanoën, klimmen en nog veel meer leuke outdooractiviteiten beoefenen.

Ik hou het vandaag bij een rustig wandelingetje dat overigens al pittig genoeg is door de hoogteverschillen. De heuvels in het park zijn echte kuitenbijters. Eerste uitdaging is Heuvel B waarop een 22 meter hoge uitkijktoren staat te pronken. Vanaf de top word ik getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de Rottemeren. In de verte zie ik aan de horizon de Rotterdamse skyline vol wolkenkrabbers.

Het is niet het enige mooie uitzichtpunt in het Hoge Bergse Bos. Ook vanaf uitkijkpunt Lührs geniet ik op 40 meter hoogte van een weids panorama. Dit kunstwerk, een kompas met windrichtingen, is onderdeel van het rondje kunst door de Rottemeren. Een leuke wandelroute van ruim vijf kilometer die je langs een tiental kunstwerken leidt.

Maar ook als je de rode paaltjesroute (3,5 km) loopt, kom je een aantal kunstobjecten tegen. Zelf wandel ik lukraak door het recreatiegebied langs vijvers en over kunstbruggetjes. Niet te missen is De Spoortunnel van kunstenaar Marcel Kronenburg. Deze enorme modelbouwspoortunnel ligt ondersteboven op een van de heuvels in het Hoge Bergse Bos.

Uitkijktoren Bergschenhoek
uitkijkpunt Lührs Rotterdam
Spoortunnel Hoge Bergse Bos

Op de pedalen langs de Rotte

Na dit aangename wandelrondje is het tijd om op de pedalen te springen voor een tochtje langs de Rotte. De rivier waar Rotterdam haar naam aan dankt en die zich al kronkelend een weg baant door het groene polderlandschap. Het fietspad langs het water kronkelt mee.

Het is een van de eerste warme dagen dit voorjaar en ik ben zeker niet de enige die aan de waterkant van het zonnetje geniet. Op de steigers langs de oevers laten mensen hun blote voeten in het water bungelen. Ik word voortdurend op hoge snelheid ingehaald door e-bikers en racefietsers en ook op het water is het spitsuur. De plezierbootjes varen er af en aan.

Als ik aan de westelijke oever van de Rotte door het langgerekte natuurgebied de Bleiswijkse Zoom fiets, kom ik langs het kunstwerk Ritme van Drie. De drie roestbruine zuilen verwijzen volgens kunstenaar Pennock naar havenkranen of reigers. Even verderop fiets ik bij Restaurant Meerenbos langs Zonnepont ’t Verlaat, waarmee je van april tot oktober voor 50 cent (met fiets) de oversteek naar de Zevenhuizer Zoom kunt maken.

De pont is nog uit de vaart, dus vervolg ik mijn route langs de westkant van de Rotte. Ik passeer een jachthaventje en zie aan de overkant van het water een rij molens staan. De Molenviergang in de Tweemanspolder hield bijna twee eeuwen lang het waterpeil in de polder op niveau. Nu zorgt het voor een oer-Hollands plaatje.

Aan het eind van de Rottedijk steek ik over om vervolgens aan de oostelijke oever van de rivier weer terug te fietsen richting Bergschenhoek. Deze kant van de Rotte is al net zo mooi! Bij Eetcafé de Roerdomp twijfel ik even of ik zal afstappen voor iets lekkers to go, maar ik besluit toch nog even door te trappen.

Tot knooppunt 93, waar ik een klein stukje afwijk van de route door linksaf te slaan voor een tussenstop bij de Strandgaper. Met een lekker verfrissend ijsje in de hand plof ik neer op het strandje aan de Zevenhuizerplas. Mijn rondje langs de Rotte zit er bijna op, dus ik geniet nog even na van het mooie weer en het dito uitzicht.

Rivier de Rotte
Kunstwerk Ritme van Drie
Jachthave Rottedijk
Brug over de Rotte
Molen langs de Rotte

Fietsroute Rottemeren: de knooppunten

Wil je deze route ook fietsen? Volg dan onderstaande knooppunten. Start bij het Hoge Bergse Bos (parkeren kan bij Outdoor Valley of P Berkenzwamplaats). Totale lengte: 19,2 km. Reis je met het openbaar vervoer? Huur dan bij treinstation Rotterdam Alexander een ov-fiets. Vanaf daar is het ongeveer vijf kilometer fietsen naar het Hoge Bergse Bos (volg de knooppunten: 9, 61 en 10). Houd er wel rekening mee dat fietsknooppunten kunnen veranderen, dus controleer voor vertrek altijd eerst de knooppunten via de routeplanner van de ANWB.

Knooppunten fietsroute Rottemeren

In de Rottemeren zijn overigens nog veel meer mooie routes uitgezet. Bekijk deze fiets- en wandelfolder eens of neem een kijkje op Ook dit is de Rotte. Op deze website vind je heel veel leuke routes en tips in de Rottemeren. Er valt in dit waterrijke recreatiegebied namelijk genoeg te beleven! Wil je daarom blijven slapen in de Rottemeren? Dat kan bij B&B De Strandgaper aan de Zevenhuizerplas, in dit natuurhuisje aan de Rotte of in dit bijzondere huisje bij het Hoge Bergse Bos.

Knooppuntenroute Rottemeren
Fietsen in de Rottemeren

Meer leuke tips in de omgeving van de Rottemeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.