Mooie fietsroute vanuit Putten: dwars door de Veluwse natuur

Mooie fietsroute vanuit Putten

Zin in een mooie fietsroute op de Veluwe? Ik heb een afwisselende knooppuntenroute uitgestippeld van 45 kilometer dwars door de Veluwse natuur. Tijdens deze mooie fietsroute vanuit Putten is het heerlijk trappen door bossen en heide, langs landgoederen en zandverstuivingen. Spring maar achterop!

Knooppuntenroute vanuit Putten

Geen zin om met een routekaart of navigatie te fietsen? Onderstaande route van 45 kilometer is uitgestippeld aan de hand van knooppunten. Volg gewoon de fietsknooppunten die je onderaan dit artikel vindt en geniet onderweg van de mooie natuur om je heen. Deze afwisselende fietsroute vanuit Putten leidt je door bossen, heide en zandverstuivingen en langs mooie landgoederen, uitkijktorens en lekkere adresjes voor een tussenstop.

Landgoed Schovenhorst in Putten

Startpunt van deze fietsroute is de parkeerplaats bij Landgoed Schovenhorst. Het is zonde om meteen op de fiets te stappen, want op dit landgoed in Putten staat een uitkijktoren die je eigenlijk niet mag missen. De Bostoren is namelijk een van de leukste uitkijktorens op de Veluwe.

De weg naar de top van deze toren zit vol verrassingen en is een avontuur op zich. Zo kom je onderweg langs een klimnet op grote hoogte en is het platform op de top beplant met bomen. Na een klim van 235 treden wacht je op veertig meter hoogte een prachtig uitzicht over de Veluwse boomtoppen. Entree: €4,- (2021)

Blijf je liever met beide benen op de grond? Op Landgoed Schovenhorst zijn ook drie korte wandelroutes uitgezet door maar liefst vijf verschillende bomentuinen. Ook leuk: geniet voordat je op de pedalen springt van een kopje koffie met een schovenhorsterkoek bij de brasserie op het landgoed.

>> Lees ook: 12 mooie uitzichtpunten op de Veluwe

Landgoed Schovenhorst
Bostoren Putten

Dansende bomen in het Speulderbos

Eenmaal op de fiets is het heerlijk trappen door het Speulderbos. Al fietsend word je betoverd door de eeuwenoude bomen die lijken te bewegen. Door de vele kromme boomstammen wordt het Speulderbos in de volksmond ook wel ‘het bos van de dansende bomen’ genoemd.

Het mooiste bos op de Veluwe is in het najaar extra sprookjesachtig. Met de laagstaande zon die prachtig door de bomen schijnt en een bosrand vol paddenstoelen. In de herfst steken ze in alle soorten en maten hun kop op: van bijzondere inktzwammen tot felrode vliegenzwammen.

Als je het Speulderbos achter je hebt gelaten, leidt de route je over de Ermelosche heide. Je passeert de schaapskooi en fietst dwars door het ruim 380 hectare grote heidegebied richting Staverden. De volgende tussenstop!

Speulderbos

Een bourgondische tussenstop op Landgoed Staverden

Staverden is met zo’n 25 inwoners het kleinste stadje van Nederland, maar dat betekent niet dat dit stadje geen tussenstop waard is. Sterker nog: Staverden is de perfecte pauzeplek voor een hapje en drankje of een korte wandeling over het gelijknamige landgoed.

Op Landgoed Staverden flaneer je door statige lanen en oude bossen, langs slingerende beken en bijzondere monumenten zoals kasteel Staverden. Trek of dorst? Schuif aan bij de brasserie voor een lekkere lunch of drink een speciaalbiertje in het voormalige koetshuis bij Brouwerij de Uddelaer. Een proeverij kan ook, maar houd er wel rekening mee dat je nog meer dan dertig kilometer moet fietsen met al die biertjes in de benen.

Landgoed Staverden
Fietsroute vanuit Putten: Landgoed Staverden

Onbetaalbaar uitzicht vanaf Uitkijktoren Stakenberg

Na je bourgondische tussenstop op Landgoed Staverden vervolg je de route richting de Elspeetse heide. Trap bij Speelplaats Stakenberg (tussen knooppunt 73 en 72) zeker even op de rem voor een bijzonder afstapmoment.

Volg de rode pijltjes van het Tijdkijkerpad en loop in paar minuten naar uitkijktoren Stakenberg. Na een kort klimmetje word je op een hoogte van twintig getrakteerd op een waanzinnig weids uitzicht over de Elspeetse heide. Onbetaalbaar zo mooi!

Uitzicht Uitkijktoren Stakenberg
Uitzicht Elspeetse heide

Langs de zandvlakte van het Beekhuizerzand

Spring na dit genietmomentje weer op de pedalen om kilometers te vreten. Je fietst met een boog om het Hulsthorsterzand. Een gebied om te onthouden, want je kunt er prachtig wandelen over de uitgestrekte stuifzandvlakte. Lees ook: wandelen op het Hulshorsterzand.

Bewaar de wandeling maar voor later, want je hebt vandaag nog wat fietskilometers voor de boeg. Maar niet getreurd, want deze route voert je over een adembenemend fietspad dwars door het Beekhuizerzand. Vanaf de fiets geniet je van een eersterangs uitzicht over deze indrukwekkende zandvlakte bij Harderwijk.

Beekhuizerzand

Landgoed Oud Groevenbeek

Nadat je door het centrum van Ermelo bent gefietst, is het einde van de route inmiddels in zicht. Heb je nog tijd over voor een kort ommetje? Wijk dan bij knooppunt 80 (met behulp van Google maps) een kilometer van de route af voor een tussenstop bij Landgoed Oud Groevenbeek.

Op het kleine landgoed is een paaltjeswandeling van ruim twee kilometer uitgestippeld langs diverse bezienswaardigheden, zoals de prachtige jugendstilvilla, de historische druivenkas en de oude watertoren. Bij het theehuis kun je in het weekend terecht voor een drankje met iets lekkers.

>> Lees ook: 15 mooie wandelroutes op de Veluwe

Landgoed Oud Groevenbeek
Landgoed Oud Groevenbeek

Knooppunten van deze mooie fietsroute vanuit Putten

Startpunt: P Landgoed Schovenhorst (Garderenseweg 93, Putten)
Totale lengte: circa 45 kilometer.
Tussenstops: Landgoed Schovenhorst (52), Landgoed Staverden (86), uitkijktoren Stakenberg (tussen 73 en 72) en Landgoed Oud Groevenbeek (een km vanaf 80)

Let op: fietsknooppunten kunnen tussentijds wijzigen, dus controleer voor vertrek de knooppunten via de ANWB routeplanner.

Mooie fietsroute vanuit Putten

Overnachten in de omgeving

Wil je een nachtje vastplakken aan je fietstocht? Deze hotels liggen vlak bij de fietsroute: Heerlickheijd van Ermelo, Hof van Putten en Hotel de Beyaerd.

Slaap je liever in een vakantiehuisje? Dat kan bij Landal Heihaas of Landal de Veluwse Hoevegaerde in Putten. Bekijk ook een de vrijstaande natuurhuisjes in Putten en omgeving.

Meer lezen over mooie fietsroutes in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.