Wandeltip op de Veluwe: het Hulshorsterzand in de Leuvenumse bossen

Wandelroutes Hulshorsterzand

Een van de mooiste wandelgebieden op de Veluwe? Het Hulshorsterzand! Dit schitterende stuifzandgebied tussen Nunspeet en Harderwijk is onderdeel van natuurgebied de Leuvenumse bossen. In dit artikel lees je meer over mijn wandelervaringen en de mooiste wandelroutes op het Hulshorsterzand.

De Tafelbergroute op het Hulshorsterzand – 8 km

Op een zonnige herfstdag in oktober parkeer ik mijn fiets aan de Hierderweg in Hulshorst: het startpunt van mijn wandeling over het Hulshorsterzand. Vanaf het uitzichtpunt aan het begin van de route word ik al meteen omver geblazen door het geweldige uitzicht over de stuifzandvlakte. Sprakeloos geniet ik van het weidse zicht op de golvende zandvlakte met het bos aan de horizon.

Op het informatiebord lees ik dat de stuivende duinen een aantrekkingskracht hebben op bijzondere flora en fauna, zoals zandhagedissen en zeldzame zandbijen. De planten en dieren hebben zich aangepast aan extreme hitte en barre kou. Net als in een woestijn kunnen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht op het Hulshorsterzand soms wel meer dan 40 graden zijn.

Na dit genietmomentje struin ik verder door het mulle stuifzand waarna ik de route vervolg door loof- en naaldbos. Even verderop wandel ik op de heide een stukje mee met de schaapskudde. Het zijn de enige dieren die ik vandaag spot. Want hoewel ik onderweg genoeg wroetsporen van wilde zwijnen en pootafdrukken van herten of reeën zie, houden die zich schuil in het bos.

Jammer, maar dat maakt de wandeling niet minder mooi. Veel te snel ben ik weer aan het einde van deze afwisselende route. Heb ik echt al acht kilometer gewandeld? De tijd vliegt als je aan het genieten bent!

Startpunt: Parkeerplaats Hierderweg 19 in Hulshorst
Afstand: 8 kilometer
Markering: bruin

Hulshorsterzand - Veluwe
Hulshorsterzand
Wandelen Hulshorsterzand

Lees ook: 15 mooie gemarkeerde wandelroutes op de Veluwe

Nog meer wandelroutes op het Hulshorsterzand

Wil je wandelen over het Hulsthorsterzand? Dan kun je vrij struinen over de paden en door het mulle zand of net als ik kiezen voor een gemarkeerde wandelroute. Lekker makkelijk de paaltjes volgen zonder routekaart of telefoon in de hand, zodat je onderweg optimaal kan genieten van de mooie natuur. Naast de hierboven beschreven Tafelbergroute starten er op de parkeerplaats Hierderweg nog twee gemarkeerde wandelroutes door het Hulshorsterzand:

  • De PAP-route (geel): 5 km
  • De Leuvenumse Beek route (groen): 15,5 km

Daarnaast zijn er nog twee wandelroutes (deels) over het Hulshorsterzand uitgezet, die op een andere plek starten:

  • ANWB Hulshorsterbosrand route: 20 km (start: Veluwetransferium Nunspeet)
  • Hulshorsterzandroute (groen): 5 km (start: P Klarenweg, Hulshorst)
Wandelroutes Hulshorsterzand
Wandelroutes Hulshorsterzand

De Roode Koperroute langs de Leuvenumse Beek – 6km

Omdat ik nog lang niet uitgewandeld ben in de Leuvenumse bossen, fiets ik de volgende dag vanaf mijn vakantiehuisje naar de parkeerplaats aan de Poolseweg in Ermelo waar de Roode Koperroute start. Het is volop herfst dus het Leuvenumse bos is een waar kleurenspektakel!

De blauwe paaltjeswandeling van zes kilometer leidt me langs de langste beek van de Veluwe, die dwars door het bos stroomt. De herfstkleuren weerspiegelen in het kraakheldere water van de Leuvenumse beek. Langs de wandelpaden staan rijen paddenstoelen in alle kleuren en maten. Alsof ik door een herfstsprookje wandel.

Terwijl ik vrolijk door loofbomenlaantjes stap, geniet ik op en top van de gezonde boslucht. Toch begint de route tegen het eind een beetje eentonig te worden. Misschien omdat ik verwend ben? Deze boswandeling kan namelijk niet aan tippen aan de afwisselende wandeling op het Hulshorsterzand, hoe sprookjesachtig ook.

Startpunt: Parkeerplaats Poolseweg in Ermelo
Afstand: 6 kilometer
Markering: blauw

Nog meer wandelroutes in de Leuvenumse bossen

Vanaf de parkeerplaats Poolseweg starten nog een drie gemarkeerde wandelroutes door de Leuvenumse bossen:

  • Koopmansbosroute (rood): 2km langs de Leuvenumse beek.
  • Fonteinbergroute (wit) 9km door bossen en voormalig stuifzand.
  • Leuvenumse Beek route (groen): 15,5 km langs de oevers van de Leuvenumse beek, door bossen en langs de stuifduinen van het Hulshorsterzand.
Leuvenumse beek - Veluwe
Leuvenumse bossen
Leuvenumse bossen - veluwe
Paddenstoelen

Wandelen in Nederland? Deze leuke wandelgidsen staan boordevol mooie wandelroutes.

Eten en/of overnachten in de omgeving

Er zijn geen horecagelegenheden langs deze wandelroutes door het Hulshorsterzand en de Leuvenumse bossen. Wil je toch lekker lunchen na afloop van je wandeling? Dat kan op nog geen 500 meter van de parkeerplaats aan de Poolseweg, bij restaurant de Zwarte Boer. In dit boutique hotel in Ermelo kun je ook blijven slapen als je wilt.

Ook het luxe Landgoed het Roode Koper (praktisch naast de parkeerplaats) is een prachtige slaapplek in de Leuvenumse bossen. Heb je iets minder budget? Logeer dan een nachtje bij wellnesshotel Heerlickheijd van Ermelo (op circa 7 kilometer afstand). Overnacht je liever in een vakantiehuis? Zoek dan een vrijstaand natuurhuisje in de omgeving, zoals dit tiny house midden in de bossen of dit vakantiehuis met open haard.

Meer lezen over mooie mooie wandelroutes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.