12 mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

GEmarkeerde wandelroutes Utrechtse Heuvelrug

Het is volop herfst! Het uitgelezen seizoen voor een mooie boswandeling. En waar kan dat beter dan op de Utrechtse Heuvelrug!? In het op een na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland zijn diverse paaltjeswandelingen uitgezet. Ik deel vandaag mijn favoriete gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug: van kleine ommetjes tot middellange wandelingen.

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een hoge zandrug die zich uitstrekt van het Gooimeer tot Rhenen. Het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug heeft de status van Nationaal Park. De Utrechtse Heuvelrug is een uitgestrekt gebied dat zich uitstekend leent voor mooie wandelingen. Geen zin om met je mobiel of routekaart in de hand te wandelen? Op de Utrechtse Heuvelrug heb je genoeg keuze uit mooie bewegwijzerde wandelroutes. Stuk voor stuk prachtige wandelingen door uitgestrekte bossen, heidevelden, uiterwaarden en buitenplaatsen. Volg gewoon lekker gemakkelijk de paaltjes of bordjes en genieten maar! Ontdek hier ook alvast de mooiste plekken op de Utrechtse Heuvelrug.

Overnachten in een vakantiehuisje midden in het bos? Bekijk deze 15 leuke boshuisjes in Nederland

1.De Grebbeberg – 4 en/of 4,5 km

De Grebbeberg in Rhenen is het zuidelijkste puntje van de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig stukje natuur met een bijzondere historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier een heftige strijd gestreden, tegenwoordig kun je er in alle rust wandelen door de bossen.

De wit gemarkeerde wandelroute van vier kilometer start op de parkeerplaats van het militair ereveld, dat ook zeker een bezoek waar is. Het hoogtepunt van deze wandeling? Dat is het uitzichtplateau op de steile helling van de Grebbeberg. Vanaf deze plek word je namelijk getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de Nederrijn en natuurgebied de Blauwe Kamer.

Nog niet uitgewandeld? Je kunt de wandeling gemakkelijk uitbreiden met een bewegwijzerde route over de Laarsenberg. Steek dan de weg over en volg de rode paaltjes voor een wandeling van 4,5 kilometer door loof- en naaldbos. Onderweg kom je langs oude loopgraven, glooiende graanakkers en de dierenverblijven van Ouwehands Dierenpark. Een verslag en foto’s van deze wandeling vind je hier: wandelen op de historische Grebbeberg.

Grebbeberg - gemarkeerde wandelroutes Utrechtse Heuvelrug
Op de Grebbeberg

2. Plantage Willem III – 3,5 km

Plantage Willem III is een mooi natuurgebied aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. De voormalige tabaksplantage in Elst nodigt uit voor een heerlijke wandeling. De gemarkeerde wandelroute is slechts 3,5 kilometer, maar onderweg valt er genoeg te zien. In het natuurgebied grazen konikpaarden en Schotse gallowayrunderen, die ervoor zorgen dat het glooiende landschap halfopen blijft. Met een beetje geluk kom je ook nog wilde damherten tegen.

Plantage Willem III - Elst
Gemarkeerde wandelroute Utrechtse Heuvelrug: Plantage Willem III

3. Natuurgebied Kwintelooijen – 3 km

Het wandelingetje door Plantage Willem III kun je prima combineren met een korte wandelroute door Kwintelooijen. Dit recreatiegebied ligt slechts vijf kilometer verderop en heeft een geweldig uitzicht voor je in petto. De voormalige zandafgraving kent namelijk hoogteverschillen tot wel vijftig meter. Tijdens de wandelroute van drie kilometer beland je via een trap op het hoogste punt, waar je uitkijkt over de Gelderse Vallei. Beneden staan er regelmatig schapen of hereford-koeien te grazen. De rood gemarkeerde wandelroute start op de parkeerplaats aan de Oude Veensegrindweg 39 in Rhenen.

Kwintelooijen - Rhenen
Recreatiegebied Kwintelooijen

4. Landgoed Prattenburg – 6,5 km

Ook bovenstaande wandeling kun je goed combineren met een wandelroute in de buurt. Ga twee kilometer verderop eerst lekker lunchen bij restaurant 3 Zussen en wandel vervolgens aan de overkant van de weg zo het bos in. Natuurpad Prattenburg is een groen gemarkeerde wandelroute van 6,5 kilometer door een heuvelachtig bosgebied met eeuwenoude beukenlanen. Een echte boswandeling, waarbij je onderweg langs een klein heideveldje komt en een glimp opvangt van het particuliere Kasteel Prattenburg. Deze wandelroute start bij de Groene Entree Prattenburg (Cuneraweg 412, Rhenen).

Landgoed Prattenburg
Prattenburgse bossen

5. Amerongse Bovenpolder – 4 of 6 km

In Amerongen en omgeving vind je prachtige gemarkeerde wandeltochten. Als afwisseling op alle boswandelingen is een wandelroute van vier kilometer door de Amerongse Bovenpolder een aanrader. Deze rood gemarkeerde wandeling van Staatsbosbeheer voert je door de uiterwaarden van de Rijn en Lek. Je struint dwars door de weilanden. Zigzaggend tussen de koeien en schapen door heb je zicht op de Nederrijn en in de verte de hooggelegen bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Helaas is de Amerongse Bovenpolder van 1 oktober tot 1 april gesloten. Een leuk alternatief is dan de blauw gemarkeerde wandelroute Hoog en Laag. Deze afwisselende paaltjeswandeling loopt langs de Amerongse Bovenpolder, maar ook over de top van de Amerongse Berg. Met 69 meter is dit het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Trek gekregen van al dat wandelen? Lekker lunchen kan bij Restaurant Bentinck in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen.

Amerongse Bovenpolder
Wandelroute Amerongse Bovenpolder

6. Boswachterspad Amerongse Berg – 8km

Nog een favoriet op de Heuvelrug: het Boswachterspad Amerongs Berg. Hoewel deze wandeling aan de rand van mijn woonplaats start, heb ik deze mooie route pas onlangs voor het eerst gelopen. En zeker niet voor het laatst! Tijdens deze afwisselende wandeling loop je door dichte bossen en open heidevelden. Hoogtepunt is het fantastische uitzicht vanaf de Elsterkop. Met 63 meter boven NAP is dit een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt uit over een golvend heideveld en je ziet bossen zover je kunt kijken. De geel gemarkeerde wandelroute van 8 kilometer start aan de Slaperdijk in Overberg, vlak bij Landal Amerongse Berg.

Elsterberg - Utrechtse Heuvelrug
Elsterkop Utrechtse Heuvelrug

7. Het Leersumse Veld: 3,5 of 6 km

Het Leersumse Veld is een prachtig wandelgebied dat bestaat uit statige boslanen, stuifzand en heide. Bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer in Leersum starten twee paaltjeswandelingen. Een geel gemarkeerde route van 6 kilometer en een rood gemarkeerde route van 3,5 kilometer. Als eind augustus de heide paars kleurt, is vooral de korte route een aanrader. Je wandelt dan dwars door het heideveld dat begraasd wordt door een kudde Piemontese koeien. Kies je voor de langere route? Dan wandel je ook een stuk langs de Leersumse Plassen. Vanuit de kijkhut aan de waterkant heb je eersterangs uitzicht op de broedvogels.

Wandelen Leersumse Veld
Leersumse Plassen

8. Zanderij Maarn: 3 en/of 5 km

Een van mijn favoriete gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug is een wandeling bij Zanderij Maarn. Deze blauw gemarkeerde route van 3 kilometer kun je goed combineren met de geel gemarkeerde route van 5 kilometer door natuurgebied Hoog Moersbergen en Landgoed Stameren. Beide routes starten bij de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn.

Tip: wijk nadat je de steile trap richting de Zanderij bent afgedaald even van de route af door linksaf te slaan voor een rondje om de plas. Dan kun je onderweg meteen een glimp opvangen van het Zwerfsteneiland. Op dit aardkundig monument midden in de voormalige zandafgraving liggen miljoenen jaren oude zwerfkeien. Het bijzondere eilandje is elke eerste zaterdag van de maand onder begeleiding te bezoeken.

wandelen Zanderij Maarn
Wandelen Maarn

9. De Kaapse Bossen – 5 of 9 km

Vlak bij Doorn liggen de uitgestrekte Kaapse Bossen. Natuurmonumenten heeft een blauw gemarkeerde wandelroute uitgezet van 9 kilometer langs de mooiste plekken in dit bosgebied. Onderweg kom je bijzondere objecten tegen zoals de Stenen Tafel en de Doornsche kei. Hoogtepunt van deze wandeling is uitkijktoren De Kaap. Vanaf het plateau op 25 meter hoogte geniet je namelijk van een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Je ziet niet alleen een zee van bomen, maar in de verte kun je ook de Utrechtse Dom en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort zien.

De route start bij Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen (Maarsbergseweg, Doorn), maar je kunt de route ook beginnen bij Châlet Helenaheuvel. Een prachtig plekje om je wandeling af te sluiten met een lunch in het theehuis. Er is overigens ook een rood gemarkeerde wandelroute van vijf kilometer die ook langs de uitkijktoren leidt.

Uitkijktoren de Kaap - Kaapse bossen
Helenaheuvel - Doorn

10. De Pyramide van Austerlitz

Op de Utrechtse Heuvelrug staat Nederlands’ enige piramide. De 17 meter hoge Pyramide van Austerlitz werd in 1804 door het Franse leger gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Je kunt het bouwwerk beklimmen voor een mooi uitzicht, maar de piramide is ook het startpunt van maar liefst vijf gemarkeerde wandelroutes.

Wandel bijvoorbeeld de geel gemarkeerde route Noordhout. Een boswandeling van ongeveer twee uur door landgoed Den Treek-Henschoten. Onderweg kom je langs de Koepel van Stoop, een charmant gebouwtje midden in de bossen. Bekijk hier de kaart met alle routes die starten bij de Pyramide van Austerlitz.

Pyramide van Austerlitz
Koepel van Stoop

11. Vliegbasis Soesterberg – 3,5 en/of 5 km

Wandelen over een landingsbaan van een militaire vliegbasis? Dat kan op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Tijdens het broedseizoen is de landingsbaan van 15 maart t/m 15 augustus gesloten. Maar gelukkig zijn er nog twee wandelroutes uitgezet in dit bijzondere natuurgebied. De rood gemarkeerde wandelroute van vijf kilometer leidt je door het bos langs betonnen munitiebunkers.

Zin om nog meer kilometers te maken? Dan kun je aansluitend de geel gemarkeerde wandelroute door Landgoed de Paltz lopen. Een prachtige route door lommerrijke beukenlanen en een glooiende vallei. Op de route ligt het Herman van Veen Arts Center, waar je een kopje koffie kunt drinken en kunstwerken kunt bewonderen. De wandelingen kun je ook goed combineren met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

Landingsbaan Vliegbasis Soesterberg
Landgoed de Paltz - Soest

12. Landgoed Heidestein en Bornia – 10 km

Last but not least: een schitterende wandeling over Landgoed Heidestein en Bornia in Zeist. Eigenlijk zijn dit twee verschillende routes die op elkaar aansluiten. De rood gemarkeerde route van 4,5 kilometer loopt over Landgoed Heidestein en de blauw gemarkeerde route van 5,5 kilometer is uitgezet over landgoed Bornia.

Geen tijd om allebei de routes te wandelen? Dan zou ik kiezen voor de paaltjeswandeling over het historische landgoed Heidestein. Je wandelt er door dichte bossen en open heidevelden die begraasd worden door Drentse heideschapen. Het mooiste plekje van het landgoed is de vijver bij het monumentale theehuis, met midden in het kraakheldere water een bebost eilandje.

Landgoed Heidestein Zeist
Landgoed Heidestein Zeist

Overnachten op de Utrechtse Heuvelrug

Op zoek naar een mooie accommodatie op de Utrechtse Heuvelrug? Genoeg aanbod in dit nationale park: van hotels tot vakantiehuisjes en kleinschalige b&b’s. Voor elk wat wils dus! Lekker slapen doe je bijvoorbeeld bij:

Meer lezen over mooie wandelroutes in Nederland:

Heb jij nog aanvullende tips voor mooie gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug? Laat hieronder een reactie achter!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.