Zo mooi is wandelen op de Mookerheide in Limburg

Wandelroute Mookerheide Limburg

Zin in een mooie wandeling over de heide? Haal je wandelschoenen uit de kast voor een afwisselende wandelroute over de Mookerheide in Limburg. Dit natuurgebied met rijke historie ligt op nog geen kwartiertje rijden van Nijmegen. Tijdens een wandeling door oude bossen en glooiende heidevelden word je regelmatig getrakteerd op fantastische vergezichten. Dus hup: de paden op, de lanen in!

Landgoed Mookerheide

Startpunt van de wandelroute de Twee Schansen is de parkeerplaats bij Landgoed Mookerheide. Neem, voordat je enthousiast de gele pijltjes gaat volgen, eerst even een kijkje bij de monumentale kassen en tuinen van het landgoed.

Vroeger verbouwden de nonnen hier hun groenten en fruit, tegenwoordig wordt er volop geteeld door de vrijwilligers van Natuurmonumenten. In de tuin bloeien tientallen soorten snijbloemen. Voor tien euro kun je er van juni t/m oktober zelf een vers boeket plukken. Geopend op woensdag, vrijdag en zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

Helaas staat Jachtslot Mookerheide op dit moment (deels) in de steigers. Nadat het witte jugendstil kasteel dertig jaar lang in gebruik is geweest als luxe hotel-restaurant, wordt het nu gerenoveerd. Niet alleen worden de mozaïeken en glas-in-loodramen in hun oude glorie hersteld, ook zal het jachtslot weer in zijn originele kleur geschilderd worden: oud roze.

Wil je meer te weten komen over dit voormalige klooster en kinderopvanghuis? Ondanks dat de werkzaamheden in volle gang zijn, organiseert Natuurmonumenten regelmatig rondleidingen in en rond Jachtslot Mookerheide, zodat je kunt zien hoe het meer dan honderd jaar oude rijksmonument er van binnen uitziet.

Jachtslot Mookerheide
Tuinkassen Mookerheide
Monumentale tuinen Mookerheide
Hsitorische tuinen Mookerheide

De Heumense Schans

Na een bezoekje aan de historische tuinen wandel je door het parkbos zo de Heumense Schans op. Dit verdedingswerk uit de zeventiende eeuw heeft de vorm van een vijfpuntige ster. Ooit lag er een groot oerbos op de stuwwal, nu is het glooiende landschap bedekt met een tapijt van struikheide dat in augustus paars kleurt.

Voordat het vestingswerk als bewakingspost werd aangelegd, was de Mookerschans al eens het strijdtoneel van een beroemde veldslag. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd er heftig gestreden tussen het Spaanse leger en een huurlingenleger van Willem van Oranje. De Slag op de Mookerheide (14 april 1574) eindigde in een Spaanse overwinning, waarbij de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau sneuvelden.

Inmiddels is de rust teruggekeerd op de Heumense Schans en kun je er hooguit opgeschrikt worden door grazende Schotse Hooglanders. Doordat ze het gras en de jonge boompjes opvreten, zorgen deze kanjers ervoor dat de heide niet in bos verandert. Zo kun je blijven genieten van een weids uitzicht en kunnen de zandhagedissen en hazelwormen die op de heide leven ongestoord hun gang blijven gaan.

Heideveld Heumense Schans
Heumense Schans
Heumense Schans - Heide in Limburg
Schotse Hooglander in natuurgebied de Mookerheide

Uitkijktoren de Mookerschans

Via een paar kleine heideveldjes beland je vervolgens aan op de Mookerschans. Vroeger had men vanaf deze plek vrij zicht op het Maasdal en kon men de vijand al van ver aan zien komen. Vandaag de dag wordt het weidse uitzicht helaas belemmerd door de omliggende bossen.

Maar niet getreurd! Op het heideveld staat namelijk een uitkijktoren. Loop hem niet voorbij, want dan mis je het hoogtepunt van deze wandeling. Na een klimmetje van de 12 meterhoge toren word je beloond met een geweldig uitzicht op de Mookerschans en omgeving. De dubbele toren van de imposante Sint-Martinuskerk in Cuijk springt meteen in het oog.

Kijk ook eens in de lucht, want de kans is groot dat er zweefvliegtuigen boven je hoofd cirkelen. Zweefvliegveld Malden ligt praktisch om de hoek. De rest van de route zul je ze niet meer zien, want die leidt door de uitgestrekte bossen. Al klimmend en dalend loop terug naar het startpunt van de route.

Uitkijktoren Mookerheide
Uitkijktoren Mookerschans
Heide Limburg Wandelroute Mookerheide
Uitzicht Mookerheide

Wandelroute de Twee Schansen

Deze geel gemarkeerde wandelroute van Natuurmonumenten is 5 kilometer lang en voert je over de toppen van de stuwwal tussen Nijmegen en Mook. Houd dus rekening met hoogteverschillen, die ongetrainde kuiten redelijk op de proef kunnen stellen.

Bereikbaarheid
De wandelroute start op de parkeerplaats van Landgoed Mookerheide (Heumensebaan 2 in Molenhoek). Hier kun je gratis parkeren. Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf station Mook-Molenhoek is het ongeveer twee kilometer lopen naar Landgoed Mookerheide. Je kunt ook een OV-fiets huren bij station Nijmegen centraal. Vanaf daar is het nog ongeveer tien kilometer fietsen. Vanaf treinstation Cuijk is het nog ongeveer acht kilometer fietsen.

Horeca
Heb je na je wandeling trek gekregen? Je kunt wandelroute de Twee Schansen ook drie kilometer uitbreiden, zodat Herberg Restaurant ’t Zwaantje in Mook je start- en eindpunt wordt. Kun je na afloop van je wandeling meteen lekker lunchen.

Een rondje Mookerheide

Natuurgebied de Mookerheide was vroeger één groot heidegebied. Doordat er in de loop der jaren overal bossen zijn gegroeid, is het gebied opgesplitst in de Heumense schans, de Mookerschans en de Mookerheide. Wandelroute de Twee Schansen voert je dus niet over de Mookerheide zelf. Wil je daar ook wandelen? Rijd dan naar parkeerplaats Papenbergseweg – Mendozaweg in Mook. Daar start een rondje Mookerheide: een gemarkeerde wandelroute van drie kilometer.

Wanneer staat de heide in bloei?

Wanneer bloeit de heide? Doorgaans bloeit de heide van half augustus tot en met begin september. Het is lastig te voorspellen wanneer de bloeiende heide precies op zijn mooist is. Dit verschilt per jaar en is afhankelijk van het weer. De bloeiperiode duurt gemiddeld vier tot vijf weken. Op dit moment staat de heide op de meeste plekken volop in bloei. De Mookerheide vond ik dit jaar niet zo mooi paars als ik bij andere heidevelden heb ik gezien. Door de hitte en droogte begin augustus is de heide op sommige plekken bruin in plaats van paars.

Wandelroute Mookerheide Limburg
Wandelroute Mookerheide Limburg
Paarse heide Limburg

Extra tip: vestingstadje Gennep

Na het wandelen nog geen zin om naar huis te gaan? Stel dan de navigatie in op Gennep. Nu je toch in de buurt bent, kun je net zo goed nog meer mooie plekjes in Limburg ontdekken. Dit charmante vestingstadje ligt op nog geen vijftien kilometer rijden en is het ommetje meer dan waard.

Blikvanger in het centrum is het voormalige stadhuis aan de gezellige Markt. Ook niet te missen is de sfeervolle Niersstraat. In het leukste straatje van Gennep kun je winkeltjes als Conceptstore Mus & Co en kunst-en brocantewinkel De Engel van Gennep niet zomaar voorbij lopen. Archeologische vondsten uit Gennep bewonderen? Dat kan in het gratis toegankelijke Museum Het Petershuis.

Nog niet geluncht? Schuif dan aan bij Lunchroom Babbels voor een goedgevulde lunchplank om te delen. Deze zomer heeft de leuke lunchroom ook een geïmproviseerd pop-up terras op een vlonder aan de Niers. Met uitzicht op de luierende koeien aan de overkant van het snelst stromende riviertje van Nederland smaakt die befaamde Babbelsplank vast nog lekkerder!

Stadhuis Gennep
Niersstraat Gennep

Overnachten vlak bij Landgoed Mookerheide

Wil je blijven overnachten in de omgeving van Landgoed Mookerheide? Goed idee! Er is genoeg te zien en doen in deze mooie regio. Overnachten in een straal van tien kilometer van Landgoed Mookerheide kan bij:

Een stedentrip in Nijmegen combineren met een wandeling over de Mookerheide? Dan tip ik het kleurrijke Hotel Credible. Wil je overnachten in hartje Gennep? Lekker slapen doe je bij aan de Markt bij Hotel Restaurant de Kroon.

Meer leuke tips in de omgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.