Wandelen in natuurgebied de Blauwe Kamer

Natuurgebied de Blauwe Kamer

Mijn favoriete natuurgebied dicht bij huis? Rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer. Dit bijzondere natuurgebied in de uiterwaarden van de Nederrijn is een heerlijke plek voor een korte wandeling. Maak kennis met vogelparadijs de Blauwe Kamer:

Over de Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer is een natuurgebied tussen Rhenen en Wageningen, aan de oever van de Nederrijn. Hoewel het rivieroeverreservaat nog net op Gelders grondgebied ligt, is de Blauwe Kamer in beheer van Utrechts Landschap.

In 2015 diende de Blauwe Kamer als decor voor de natuurfilm Holland – Natuur in de Delta, het vervolg op bioscoophit De Nieuwe Wildernis. En dat is natuurlijk niet voor niets; de Blauwe Kamer is een uniek natuurgebied waar het rivierwater vrij spel krijgt. Door overstromingen is het dynamische landschap volop in beweging. Dit zorgt voor hoogteverschillen en bijzondere flora en fauna.

Kolonie lepelaars in de Blauwe Kamer
Vogelkijkhut de Blauwe Kamer
Lepelaars de Blauwe Kamer

Vogels en andere bewoners in de Blauwe Kamer

Vooral vogelliefhebbers zullen in de Blauwe Kamer in hun nopjes zijn. Het wemelt er van de gevederde vrienden die je regelmatig trakteren op een vrolijk fluitconcert.

Vergeet je verrekijker niet, want vanuit de vogelkijkhut heb je goed zicht op de tientallen soorten vogels die in het vogelrustgebied leven. Een eilandje van wilgenbos is tijdens het broedseizoen thuisbasis van een enorme kolonie lepelaars. En ook aalscholvers, torenvalken en zilverreigers laten zich hier regelmatig zien.

Andere vaste bewoners van de Blauwe Kamer zijn kuddes halfwilde Gallowayrunderen en konikpaarden. Soms zie je ze in de verte grazen in de ruige graslanden, soms sta je ineens oog in oog met de grote grazers. Zo was ik ooit (met mijn hart in mijn keel) eersterangs toeschouwer van twee vechtende hengsten.

Konikpaarden de Blauwe Kamer
Gallowayrund in de Blauwe Kamer

Wandelen in de Blauwe Kamer

Wie zin heeft in een stevige wandeling, komt in de Blauwe Kamer bedrogen uit. In het natuurgebied kun je kiezen uit twee gemarkeerde wandelroutes van slechts één of drie kilometer. Hoewel de wandelingen kort zijn, is er onderweg (meestal) genoeg te zien.

Tijdens beide routes struin je over onverharde paden langs het water, met in de verte regelmatig zicht op de Cuneratoren in Rhenen. De rode route van drie kilometer leidt je langs de restanten van de bakovens van voormalige steenfabriek de Blauwe Kamer. Utrechts Landschap organiseert ook regelmatig wandelexcursies. Je gaat dan op pad met een gids die je alles vertelt over de bijzondere planten en dieren in het natuurgebied.

Wandeling in natuurgebied de Blauwe Kamer
Wandelen Blauwe Kamer
Natuurgebied de Blauwe Kamer

Rivieroevervaart naar de Blauwe Kamer

Zin in een wandel- én vaarexcursie? Stap dan aan boord van de Blauwe Bever. Dit safarischip vaart regelmatig uit voor een rivieroevervaart over de Nederrijn. Vast onderdeel van elke boottocht is een bezoek aan cultureel erfgoed of een wandelexcursie in een mooi natuurgebied, zoals de Blauwe Kamer.

Tijdens het vaarseizoen (april t/m oktober) vaart het schip naar diverse natuurgebieden en cultuurhistorische locaties. De verschillende opstapplaatsen liggen tussen Arnhem en Wijk bij Duurstede. Bekijk de website van de Blauwe Bever voor actuele tijden en prijzen.

Leuke tips in de omgeving van de Blauwe Kamer

Nog niet uitgewandeld? De Blauwe Kamer is ook het startpunt van het Nudepad, een klompenpad van ruim elf kilometer door het buitengebied van Wageningen. Daarnaast ligt de Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg. Vanaf de parkeerplaats van militair ereveld Grebbeberg starten twee gemarkeerde wandelingen van ongeveer vier kilometer. Vanaf de Grebbeberg geniet je overigens van een schitterend uitzicht op de Blauwe Kamer. Lees ook mijn verslag: wandelen op de Grebbeberg.

Trek gekregen van het wandelen? Lekker lunchen doe je bij Panorama restaurant De Blaauwe Kamer, bij de ingang van het natuurgebied. Tip: de Italiaanse bol carpaccio. Of neem het pontje naar de overkant van de Nederrijn voor een lekkere lunch bij restaurant ’t Veerhuis in Opheusden. Een paar (vijf) kilometer verderop vind je nog een fijne lunchplek aan de rivier: Restaurant Moeke in Rhenen. 

Een wandeling in de Blauwe Kamer kun je ook prima combineren met een mooie fietstocht. De Utrechtse Heuvelrug en de Betuwe liggen immers om de hoek. Geniet in het voorjaar bijvoorbeeld van een bloesemtocht of fiets deze mooie route langs de Nederrijn en door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Ook leuk: 12 mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

De Blauwe Bever
Rivier de Nederrijn
Rhenen

Overnachten in de buurt van de Blauwe Kamer

Je leest het al: er is genoeg te zien en te doen in de buurt van de Blauwe Kamer. Je kunt je in de omgeving prima een paar dagen vermaken. Zin in een nachtje of weekendje weg? Boek dan via Voordeeluitjes een voordelig arrangement bij het beroemde Hotel de Wereld in Wageningen of Hotel ’t Paviljoen in Rhenen. Dit hotel ligt naast Ouwehands Dierenpark, kun je binnenkort misschien meteen even op kraamvisite bij de babypanda.

Slaap je liever op een vakantiepark? De Thijmse Berg is een luxe vakantiepark op een prachtige locatie in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Konikpaarden in natuurgebied de Blauwe Kamer
Bloemen in de Blauwe Kamer
Konikpaarden in de Blauwe Kamer

Wat is jouw favoriete natuurgebied dicht bij huis? En ben je al eens in de Blauwe Kamer geweest?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.