Bijzondere architectuur in de Enschedese wijk Roombeek

Houd je van bijzondere architectuur? Bezoek dan eens Cultuurpark Roombeek in Enschede. Deze wijk is vooral bekend van de vuurwerkramp in mei 2000, maar inmiddels is Roombeek weer opgebouwd en getransformeerd tot een creatieve hotspot. In de dynamische wijk vind je een bijzondere mix van kunst, cultuur en architectuur.

De vuurwerkramp

Tijdens een bezoek aan Roombeek kun je niet om de rampzalige geschiedenis heen. In 2000 werd de wijk getroffen door een allesverwoestende vuurwerkramp. Op zaterdag 13 mei resulteerde een brand in een bunker van S.E Fireworks in een enorme ontploffing van 177 ton vuurwerk . Er kwamen 23 mensen om het leven, meer dan duizend mensen raakten gewond en ruim 40 hectare stad werd verwoest.

Het litteken van de ramp is nog aanwezig in herdenkingspark Lasonderbleek. Hier is de getroffen plek zichtbaar door de oude betonnen fundering van de vuurwerkfabriek. Het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ laat in het gras een tekening van een huis zien. Het staat symbool voor de huizen die door de ontploffing weggevaagd zijn. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers toont de gedenksteen naast het monument alle namen van de mensen die omkwamen tijdens de ramp.

roombeek-enschede-architectuur-8

Het rijke textielverleden

De jaren na de tragische ramp is Roombeek letterlijk uit haar as herrezen. Er werd een participatietraject voor de wederopbouw gestart, waarin de wensen en ideeën van de bewoners centraal stonden. Zij moesten zich immers weer thuis gaan voelen in Roombeek. Het resultaat: een wijk met geschiedenis en toekomstwaarde.

Door het behoud van industrieel erfgoed zijn de sporen van het rijke (textiel)verleden nog duidelijk zichtbaar in het nieuwe Roombeek. Zo herinnert de watertoren van voormalige spinnerij Menko aan de ooit florerende textielindustrie. Ook het industriële pand ‘Op de Brouwerij‘ is een referentie aan het verleden. Het voormalige Brouwhuis van Grolsch doet tegenwoordig dienst als modern woon-werk-winkelcomplex.

Ook leuk om te lezen: Een weekendje Enschede in 10 tips

roombeek-enschede-architectuur-4roombeek-enschede-architectuur-3

Opvallende architectuur

De historische elementen in Roombeek worden uniek gecombineerd met moderne architectuur. Eén van de moderne blikvangers is de Eekenhof. Niet alleen vanwege de opvallende vormgeving, maar het woongebouw is met negen woonlagen en dertig meter ook het hoogste pand van de wijk.

Maar wat mij betreft springt vooral de Delftsblauwe gevel van ‘de stadshaard van Enschede’ in het oog. Kunstenaar Hugo Kaagman heeft op de tegels allemaal dingen afgebeeld die iets te maken hebben met elektriciteit of het verleden van Enschede. De warmtekrachtcentrale werd in 2010 door NRC-lezers verkozen tot lelijkste gebouw van Nederland. Ik vind het juist mooi van lelijkheid en kan het alleen maar waarderen als architecten gedurfde, afwijkende ontwerpen maken.

roombeek-enschede-architectuur-12017-11-031roombeek-enschede-architectuur-2

Musea in Roombeek

Een bezoek aan Roombeek is niet alleen de moeite waard vanwege de bijzondere architectuur. Je kunt er namelijk ook een aantal musea bezoeken. Zo kun je in Rijksmuseum Twenthe de grootste kunstcollectie van Oost-Nederland bewonderen met wisselende exposties van hedendaagse en klassieke kunst.

Museum Twentsewelle is een interactief familiemuseum waar verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden worden. Een natuurhistorisch museum, een kunstmuseum en een techniekmuseum in één. In de nabijgelegen TETEM kunstruimte kun je zeven dagen per week terecht voor tentoonstellingen, die een duidelijke link hebben met actuele thema’s in de samenleving.

roombeek-enschede-architectuur-5 roombeek-enschede-architectuur-62017-11-032roombeek-enschede-architectuur-7

Bezoek Roombeek

Roombeek ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand van het treinstation van Enschede. Je kunt de wijk op eigen houtje bezoeken met een plattegrond die verkrijgbaar is bij de Tourist Info Points in Enschede. Daarnaast worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd.

Trek onderweg? In Roombeek vind je ook een aantal leuke restaurants, zoals Het Paradijs en Bij Rozendaal Eten & Drinken. Overnachten in Enschede? Dan raad ik je Intercity Hotel Enschede aan: een prima hotel in hartje stad en met een beetje geluk ‘a room with a view’.

Een leuk uitstapje vanuit Enschede? Ga fietsen over de voormalige Vliegbasis Twenthe

2017-11-033
Ben jij weleens in Roombeek geweest? Of heb je nog tips voor andere steden of wijken met bijzondere architectuur? 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.