Tip: Open Monumentendag in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

Nog geen plannen voor aankomend weekend? Bezoek het charmante vestingstadje Wijk bij Duurstede tijdens Open Monumentendag. De uitgelezen kans om Kasteel Duurstede te bezichtigen en de toren van de Grote kerk te beklimmen voor een fantastisch uitzicht.

Wijk bij Duurstede in een notendop

Wijk bij Duurstede is prachtig gelegen in de provincie Utrecht. Daar waar de Nederrijn zich splitst in de Lek en de Kromme Rijn. Vanaf de dijk geniet je van mooie vergezichten over de rivier(en).

Het vestingstadje stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad: een van de belangrijkste handelsplaatsen van Europa. De rijke historie van het stadje is nog duidelijk terug te zien in het straatbeeld. De slogan van Wijk bij Duurstede luidt niet voor niets: ‘Kleine stad, grote geschiedenis’. In de oude binnenstad zijn diverse historische en culturele bezienswaardigheden te bewonderen.

Wijk bij DuurstedeStadhuis Wijk bij DuurstedeWijk bij Duurstede

Plekken van plezier in Wijk bij Duurstede

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar: ‘Plekken van plezier’. Geheel in teken van dit thema is er een speciale wandelroute uitgestippeld langs de Wijkse plekken van plezier. Een wandeling langs de locaties van bestaande en verdwenen herbergen, kroegen en cafés. Bij iedere locatie hangt een poster met informatie en historische foto’s.

De route van de ‘kroegentocht’ is gratis af te halen bij het VVV kantoor en duurt ongeveer anderhalf uur. Uiteraard leidt de route ook langs andere deelnemende monumenten, zoals Kasteel Duurstede, de Grote Kerk en Molen de Rijn en Lek.

Bekijk hier het programma op Open Monumentendag 2019 in Wijk bij Duurstede. 

Wijk bij DuurstedeMunstraat Wijk bij DuurstedeMarkt Wijk bij Duurstede

Binnenkijken bij Kasteel Duurstede

Niet te missen tijdens je bezoek aan Wijk is Kasteel Duurstede: een van de oudste middeleeuwse kasteelruïnes van Nederland. Het prachtige rijksmonument wordt omringd door een stervormig park met eeuwenoude bomen. Omdat het kasteel op een eilandje staat met een slotgracht eromheen, is het gebouw alleen te bereiken via een ophaalbrug.

Normaal gesproken is het kasteel niet vrij te bezichtigen, maar op zaterdag 14 september wel! Dan mag je tussen 11.00 en 17.00 uur een uniek kijkje binnen nemen. Tijdens een theatrale wandeling ga je terug in de glorietijd van het kasteel. Misschien loop je zelfs bisschop David van Bourgondië, voormalig bewoner van het middeleeuwse kasteel, wel tegen het lijf.

Kasteel DuurstedeKasteel Duurstede

De toren van de Grote Kerk beklimmen

Ook uniek tijdens Open Monumentendag: het beklimmen van de toren van de Grote Kerk. Omdat de kerk is gewijd aan Johannes de Doper wordt hij ook wel de St. Janskerk genoemd. Het is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Wijk bij Duurstede en staat in hartje centrum aan de Markt.

Vanwege geldgebrek is de stompe toren nooit helemaal afgebouwd. En dat terwijl het juist de bedoeling was dat de toren minstens zo hoog zou worden als de Domtoren in Utrecht. De stompe toren kan je op zaterdag 14 september tussen 10.00 en 16.00 uur beklimmen. Bezoekers mogen zelfs, onder leiding van het klokkenluidersgilde, op elk heel uur vijf minuten de eeuwenoude klokken luiden.

Mazijk - Wijk bij DuurstedeGrote Kerk Wijk bij DuurstedeUitzicht Wijk bij Duurstede

Molen de Rijn en Lek

Nog zo’n bijzonder icoon in Wijk bij Duurstede: molen de Rijn en Lek. De enige molen in Nederland die op een stadspoort is gebouwd en tevens de enige waar je onderdoor kan lopen of fietsen. De korenmolen is elke zaterdag en zondag geopend van 12.30 tot 17.00 uur en ook tijdens Open Monumentendag vertelt de molenaar je graag meer over de geschiedenis en de werking van de molen.

Molen Rijn en Lek - Wijk bij DuurstedeMolen Rijn en LekWijkse Stadshaven

Meer leuke tips in Wijk bij Duurstede

Het leukste om te doen in Wijk bij Duurstede is lekker kuieren langs de monumentale panden in het oude stadshart. Verdwalen is onmogelijk in de compacte binnenstad en je komt vanzelf bovengenoemde monumenten tegen. Sla vooral de Peperstraat niet over voor de leukste winkeltjes en flaneer in de Mazijk onder de bomen door met uitzicht op de Grote Kerk.

Tijdens je stadswandeling zal het je opvallen dat Wijk bij Duurstede een echte kunststad is. Je struikelt er over de galeries en ateliers, die elke eerste zondag van de maand tussen 13.30 en 17.00 uur hun deuren openen.

Ook leuk: in Wijk bij Duurstede kun je aan boord van de Krommerijnder stappen. Deze nagebouwde trekschuit vaart naar Cothen en weer terug. Ondertussen vertelt de schipper alles over de geschiedenis van de omgeving. De boot wordt aangedreven door een fluistermotor, waardoor je in alle stilte van de mooie natuur langs de oevers van de Kromme Rijn kunt genieten (elke zaterdag en zondag van april t/m oktober om 13.30 uur).

Leuke eetgelegenheden: koffiebar de Heilige Boon, een tapasplankje bij Pepe’s, Bistro Florian aan de Markt, het terras van De Veldpoort en het Terras aan de Wijkse stadshaven. Ook lekker: een bierproeverij bij stadsbrouwerij de Dikke.

Aankomend weekend geen tijd voor de Open Monumentendagen? Bezoek Wijk bij Duurstede dan in het laatste weekend van september tijdens de Lekkodagen. De Wijkse stadshaven ligt dan vol historische schepen.

Peperstraat Wijk bij DuurstedeWijk bij Duurstede Mazijk - Wijk bij DuurstedeWijkse Stadshaven

Mooie plekjes in de omgeving

Uitgekeken in Wijk bij Duurstede? Ook in de omgeving is er genoeg te zien en te doen. Het stadje ligt in de mooie Kromme Rijnstreek, het buitengebied van Utrecht. Een prachtig rivierenlandschap boordevol kastelen, landgoederen en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast liggen de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug praktisch om de hoek. Enkele tips (tijdens Open Monumentendag):

  • Rondleiding steenfabriek Bosscherwaarden
  • Fort Vechten en fort Rijnauwen in Bunnik
  • Fort Honswijk in Schalkwijk
  • Kasteel Amerongen
  • Huis Doorn

Lees ook: een zomerse fietstocht langs de Nederrijn

Uitzicht op de LekKasteel Amerongen

Ben jij al eens in Wijk bij Duurstede geweest en ben je ook fan van het vestingstadje? Aanvullende tips zijn welkom. 

2 REACTIES

  1. Nog nooit geweest, maar als ik je prachtige foto’s zo zie dan moeten we nodig eens die kant op! Alleen dat kasteel lijkt me al fantastisch om te zien. Helaas lukt het dit weekend niet, omdat we dan in Duitsland zitten, maar ik zet hem in ieder geval op mijn lijstje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.