7 mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving

Mooie wandelroutes Nijmegen

Morgen zou eigenlijk de Nijmeegse Vierdaagse van start gaan. Het populaire wandelevenement gaat dit jaar helaas niet door, maar dat betekent natuurlijk niet dat je binnenkort niet een keer kunt gaan wandelen in Nijmegen. In en rond dé wandelstad van Nederland is het heerlijk stappen. Ter inspiratie heb ik 7 mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving voor je op een rij gezet.

Gemarkeerde wandelroutes in Nijmegen

Nijmegen wordt omgeven door natuur: van de Ooijpolder en de Duivelsberg tot de Mookerheide. Stuk voor stuk mooie natuurgebieden met fijne wandelpaden. Onderstaande paaltjeswandelingen in Nijmegen en omgeving leiden je langs de mooiste plekjes. De afwisselende wandelingen van 5 tot 16 kilometer voeren langs water en door bossen en weilanden. Voor ieder wat wils dus!

Geen zin om met een routekaart of telefoon in je hand te lopen? Rond Nijmegen heb je genoeg keuze uit mooie bewegwijzerde wandelroutes: van kleine ommetjes tot stevige wandelingen en alles daartussenin. Ook onderstaande routes zijn (op één na) allemaal bewegwijzerd. Volg tijdens deze gemarkeerde wandelroutes gewoon lekker makkelijk de paaltjes of bordjes en geniet onderweg van de mooie natuur. Wandelschoenen aan het gaan!

>> Lees ook: 12 leuke tips voor een weekendje Nijmegen.

1. Stadswandeling Walk of the Town

Hoewel de natuur rond Nijmegen schitterend is, is het zonde om de stad zelf over te slaan. Een leuke manier om het historische centrum te ontdekken? Wandel de Walk of the Town! Dit is een belevingsroute van ruim 7 kilometer door de beneden- en de bovenstad van Nijmegen.

Verdwalen is onmogelijk, want je volgt gewoon de groene lijn die door de binnenstad slingert. De wandellijn neemt je mee langs de mooiste plekjes van Nijmegen: van historische monumenten tot mooie parken en van culturele hotspots tot leuke winkeltjes. Een routeboekje is overbodig, want op diverse plekken langs de lijn staan borden met achtergrondinformatie. Lees hier mijn verslag over deze leuke stadswandeling in Nijmegen.

Deze wandelroute in Nijmegen heeft geen officieel begin- of eindpunt, je kunt overal inhaken waar je de groene lijn ziet. Bijvoorbeeld op de Grote Markt, aan de Waalkade of in de Lange Hezelstraat.

>> Afstand: circa 7 km
>> Gemarkeerd: ja, met een groene lijn.
>> Lekker lunchen: Foodbar de Pelgrim, Fresca en Philipse.
>> Hoteltips in het centrum: Hotel Credible en Lino City Hotel

Nijmegen

2. Zeven bruggen wandelroute

Stad en natuur combineren? Dan is deze wandelroute rondom Nijmegen iets voor jou! De wandeling leidt je over de zeven bruggen van Nijmegen en het stadseiland Veur-Lent. De route is niet gemarkeerd, maar wel heel makkelijk te volgen aan de hand van deze routekaart.

Tijdens het wandelen volg je continu het water en steek je regelmatig de Waal over. Aan de Lentse zijde van de rivier geniet je van een geweldig uitzicht op de skyline van Nijmegen met de toren van de Stevenskerk die statig overal bovenuit steekt. Op het stadseiland Veur-Lent is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een kudde Schotse Hooglanders. Ook niet te missen is het gigantische kunstwerk Het Gezicht van Nijmegen. Door de ogen van het Romeinse masker kun je een blik op Nijmegen werpen.

Tijdens deze wandelroute kom je ook langs het Honigcomplex. De voormalige Honigfabriek aan de Waal is omgetoverd in een creatieve hotspot met industriële restaurants, een bierbrouwerij en kunstexpo.

>> Start: NS-station Nijmegen
>> Afstand: 15 km (gemakkelijk in te korten).
>> Gemarkeerd: nee
>> Overnachten aan de route: de B&B boot Opoe Sientje of Hotel Nimma
>> Onderweg lunchen: bij de Meesterproef op het Honigcomplex, bij de Café de Zon op Veur-Lent, of aan de Waalkade bij Vief.

Het Gezicht van Nijmegen
Schotse Hooglander op Veur-Lent
Veur-Lent

3. Wandelroute Ooijpolder

Wandelen in de natuur vanuit het centrum van Nijmegen? Het kan! Vanaf de Waalkade loop je zo natuurgebied de Stadswaard in. Nadat je over de wiebelende Ooypoort wandelbrug bent gelopen, sta je meteen tussen de grazende gallowayrunderen en konikpaarden.

Vanaf hier volg je de bruine paaltjes van de Staatsbosbeheer wandeling over onverharde paden naar de Bisonbaai. In de Ooijpolder ben je vrij om van de paden te gaan, dus het is er heerlijk struinen door de uiterwaarden van de Waal. Onderweg passeer je een uitkijktoren in de vorm van een ooievaarsnest die uitkijkt over natuurgebied de Groenlanden.

Eenmaal bij de Bisonbaai loop je een rondje om de plas om vervolgens neer te ploffen op het terras van Restaurant Oortjeshekken. Na de lunch heb je twee opties: of je pakt bus 80 naar NS-station Nijmegen of je loopt circa vijf kilometer over geasfalteerde dijken terug naar het centrum. Volg in dat geval de fietsknooppunten: 49 – 99 – 48 – 16.

>> Start: Wandelbrug Ooypoort, net voorbij de Waalbrug.
>> Afstand: 7,5 of 12 km
>> Gemarkeerd: ja, met bruine bordjes.
>> Lunchen onderweg: ’t Roosje van Ooy of Restaurant Oortjeshekken.
>> Accommodaties langs de route: Hotel Oortjeshekken en B&B MOoij

Ooijpolder
Ooijpolder Nijmegen
Ooijpolder Nijmegen

4. Het Zeegsepad in Ressen

Ongeveer zes kilometer buiten het centrum van Nijmegen start het Zeegsepad. Dit korte klompenpad voert je door landschapspark Lingezegen in het buitengebied van het kerkdorpje Ressen. Lekker struinen dus door weilanden en over onverharde paden.

Deze wandeling is vooral heel mooi om te lopen in het voorjaar als de bloesems in bloei staan of aan het eind van de zomer als de appels en peren rijp zijn. Het Zeegsepad loopt namelijk dwars door de Betuwse boomgaarden! Maar je wandelt ook een stukje langs de Bemmelse Zeeg en over de voormalige, middeleeuwse postweg tussen Arnhem en Nijmegen.

>> Start: Landwinkel de Woerdt in Ressen.
>> Afstand: 6 km
>> Gemarkeerd: ja, met oranje klompenbordjes
>> Lunchen: Landwinkel de Woerdt (di t/m zat)
>> Accommodaties in de buurt: Van der Valk Lent of deze pipowagen

Zeegsepad
Kerkje Ressen
Bemmelse Zeeg

5. Wandelroute Landgoed Mookerheide

Op nog geen kwartiertje rijden van Nijmegen ligt de Mookerheide. Dit natuurgebied op Limburgs grondgebied leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Vooral een aanrader in augustus als de heide in bloei staat en prachtig paars kleurt.

Natuurmonumenten heeft een mooie wandelroute uitgestippeld door oude bossen en glooiende heidevelden met grazende Schotse Hooglanders. Onderweg geniet je regelmatig van prachtige vergezichten met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren de Mookerschans. Tip: pluk na je wandeling een vers boeket bloemen in de historische tuinen van Jachtslot Mookerheide. Lees hier mijn verslag over wandelen over de bloeiende Mookerheide.

>> Start: Parkeerplaats Landgoed Mookerheide.
>> Afstand: 5 km
>> Gemarkeerd: ja, met gele paaltjes.
>> Overnachten in de omgeving: Hotel de Wolfsberg of dit natuurhuisje.
>> Lunchen: je kunt deze wandelroute ook drie kilometer uitbreiden, zodat Restaurant ‘t Zwaantje in Mook je start- en eindpunt wordt.

Mookerheide
Mookerheide

6. Wandelroutes de Hatertse en Overasseltse Vennen

Een ander mooi wandelparadijsje in de omgeving van Nijmegen zijn de Hatertse en Overasseltse Vennen. Dit mooie vennengebied ligt slechts een paar kilometer ten zuidoosten van Nijmegen. En ook hier geniet je eind augustus volop van de paarse heidepracht!

Er zijn twee korte wandelroutes uitgezet in dit gebied: van 3,5 (rood) en van 6,5 kilometer (geel). Terwijl je over zanderige rivierduinen struint word je regelmatig betoverd door prachtige uitzichten op vennetjes, omgeven door heide. Houd er wel rekening mee dat het hier aardig druk kan zijn als de heide in bloei staat. Ga dan bij voorkeur doordeweeks of vroeg in de ochtend wandelen.

>> Start: parkeerplaats De Diervoort, Staddijk 17 in Wijchen
>> Afstand: 3,5 of 6,5 km
>> Gemarkeerd: ja, met rode of gele paaltjes
>> Lunch onderweg: restaurant St. Walrick
>> Hotel in de buurt: Hotel Umberto in Wijchen

Overasseltse Vennen
Overasseltse Vennen
Mooie wandelroutes Nijmegen: Overasseltse Vennen

7. N70 wandelroute Berg en Dal

Last but not least: de N70 wandelroute in Berg en Dal. Volgens velen is het een van de mooiste wandelroutes in Nederland. De uitdagende N70 natuurroute voert je over acht ‘bergen’, waaronder de beroemde Duivelsberg. De 375 hoogtemeters en 500 traptreden stellen ongetrainde kuiten redelijk op de proef, maar daar krijg je een hoop moois voor terug. De vele mooie doorkijkjes onderweg zullen niet snel vervelen.

De natuurroute kronkelt door de glooiende bossen van Berg en Dal. Onderweg word je regelmatig getrakteerd op fantastische vergezichten over polders en uiterwaarden in het heuvelachtige rivierlandschap van het Rijk van Nijmegen. Genieten!

>> Start: de N70 kent zes startpunten (bekijk hier de routefolder)
>> Afstand: circa 16 km
>> Gemarkeerd: ja, met groene paaltjes.
>> Lunchtips onderweg: restaurant de Duivelsberg en Tante Koosje
>> Hotels aan de route: Hotel ’t Spijker en Parkhotel Val Monte

Berg en Dal

Nog meer gemarkeerde wandelroutes in Nijmegen e.o.

Nog lang niet uitgewandeld? Dan heb ik nog meer wandelinspiratie voor je. Naast bovenstaande routes zijn er nog veel meer mooie paaltjeswandelingen in Nijmegen en omgeving: van langeafstandswandelingen tot korte ommetjes. Een greep uit de mogelijkheden:

Overnachten in Nijmegen of omgeving? Bekijk dan eens deze voordelige hotelarrangementen. Wil je elke dag wel wandelen in deze mooie omgeving, pak dan de verhuisdozen maar alvast in. Een huurwoning in Nijmegen of omgeving vind je bijvoorbeeld via Huurportaal

Meer lezen over mooie wandelroutes?

Heb jij nog aanraders voor mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving? Laat dan hieronder een reactie achter, aanvullende tips zijn welkom!

Dit artikel bevat affiliate links en/of gesponsorde onderdelen. Meer informatie vind je in de disclaimer. 

2 REACTIES

  1. Hoi, bij de wandeling “het zeegzepad in Ressen” kun je ondertussen ook terecht voor heerlijke koffie/gebak/ lunch bij startpunt “landwinkel de Woerd” van dinsdag t/m zaterdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.