Een mooie bloesemroute wandelen? Loop het Rondje Kersenpracht

mooie bloesemroute wandelen: rondje kersenpracht

Zin om een mooie bloesemroute te wandelen? Zet koers naar de Kromme Rijnstreek voor een rondje kersenpracht. Tijdens deze wandelroute in Cothen kom je volop langs boomgaarden die vol in de bloesem staan.

Kersenpracht in de Kromme Rijnstreek

Na een paar mooie bloesemwandelingen in de Betuwe, besluit ik afgelopen dinsdag een wandeling te maken langs de fruitbomen in het Kromme Rijngebied. Deze streek is bekend door de kersenteelt die al stamt uit de Romeinse tijd. Hoewel de pruimen- en perenbloesem al over hun hoogtepunt heen zijn, staat de kersenbloesem nog volop in bloei. Het perfecte moment voor een mooie bloesemwandeling langs de kersenboomgaarden in de achtertuin van Utrecht.

Dus stap ik op een zonovergoten ochtend in de bus naar Cothen voor een rondje kersenpracht. Deze wandelroute van acht kilometer start eigenlijk bij TOP Kersenpracht Cothen, maar ik pik de route op vanaf de bushalte aan de provinciale weg. Als ik de bus uitstap, word ik meteen getrakteerd op uitbundige kersenbloesem langs de weg.

Bloesem langs provinciale weg Cothen

Volop voorjaar

Na een eerste fotomomentje, start ik mijn wandeling richting knooppunt 55. Dit deel van de route loopt langs de drukke autoweg richting Langbroek en maakt eerlijk gezegd geen goede eerste indruk. Als ik meer dan een kilometer langs het razende verkeer heb gelopen, begin ik te twijfelen of ik vandaag wel de juiste route heb uitgekozen.

Mijn zorgen blijken onterecht, want het volgende knooppuntenbordje leidt me gelukkig de natuur in. Het geraas van de auto’s ruil ik in voor opgewekt fluitende vogeltjes. Ik wandel langs slootjes en weilanden zonder ook maar iemand tegen te komen. Vlinders fladderen vrolijk voor me uit, in de verte sprinten twee hazen door het veld en even verderop zie ik een ooievaar door het weiland struinen. Het is volop voorjaar!

Hoewel het hier heerlijk wandelen is, zijn de fruitbomen in geen velden of wegen te bekennen. En net als ik me af begin te vragen waar de beloofde kersenpracht blijft, word ik op mijn wenken bediend en leidt de route me langs een bloeiende boomgaard.

Langbroek
Bloeiende boomgaard

Wandelen langs de Kromme Rijn

Inmiddels wandel ik weer over een verharde weg. Gelukkig word ik hier op deze doordeweekse dag niet van mijn sokken gereden. Wel moet ik een keer uitwijken voor een tractor die over het landweggetje sukkelt. Verder voelt het hier nog steeds of ik alleen op de wereld ben, afgezien van de koeien die me nieuwsgierig nakijken.

Als ik even later over een slingerpaadje langs de Kromme Rijn loop, kom ik meer wandelaars tegen. En dat is ook niet zo gek, want het is zalig om hier langs het water te flaneren. Ik wandel door het kleine natuurgebied Vikinghof en volg een deel van het Kromme Rijnpad, terwijl een ooievaar hoog vanuit zijn nest op me neerkijkt.

Kromme Rijn Cothen
Kromme Rijn

Landwinkel en schenkerij de Kersenhut

Bij TOP Kersenpracht Cothen laat ik de rivier achter me en steek ik de drukke provinciale weg over. Hoewel de routepijl naar rechts wijst, wordt mijn aandacht getrokken door een zee van bloesem in de fruitboomgaard van de Kersenhut. De witte bloemetjes steken prachtig af tegen de blauwe lucht.

Hoewel het terras van Landwinkel en Schenkerij de Kersenhut naar me lonkt, heb ik helaas geen tijd meer voor een drankje op dit idyllische plekje tussen de kersenbloesems. Wel neem ik me voor om tijdens de kersentijd een keer terug te komen. Er valt hier namelijk van alles te zien en te doen. Er zijn fruitroutes uitgezet door de boomgaard en je kunt er zelfs een kersenmuseum bezoeken.

Terwijl ik de geitjes in de boomgaard fotografeer dwarrelen de bloesembloemetjes om me heen. Het zal niet lang meer duren voordat de kersenbloesem is uitgebloeid. Als ik even later langs een rij perenbomen loop, zie ik dat die hun bloesemblaadjes helaas al bijna hebben verloren.

De Kersenhut Cothen
Boomgaard de Kersenhut

Kromme Rijndorp Cothen

Ik laat de bloesempracht achter me en wandel door naar Cothen. In het pittoreske dorpje passeer ik de Protestantse kerk en Kasteel Rhijnestein. Als ik de Kromme Rijn ben overgestoken kijk ik nog een keer achterom om een laatste blik te werpen op het dorp. Korenmolen Oog in ’t Zeil en de Petrus en Paulus Kerk staan fier te pronken aan de skyline van het mooie Cothen.

Ook het Rondje Kersenpracht wandelen?

Rondje Kersenpracht is een wandelroute van acht kilometer die gemarkeerd is aan de hand van knooppunten. Bekijk hier de kaart en de knooppunten.

Startpunt is TOP Kersenpracht in Cothen (Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2). Reis je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte Cothen aan de provinciale weg vlak bij knooppunt 14. Je kunt de route daar oppikken.

Lunchen onderweg? Dat kan bij Landwinkel en Schenkerij de Kersenhut of bij Familierestaurant de Jonge Graaf.

Overnachten in Cothen? Dat kan bij B&B De Hinker of in deze mooie chalet.

Meer lezen over de omgeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.