Wandelen in Noord-Limburg: mooie wandelroutes in de Pelen

Wandelroutes de Pelen Limburg

Op zoek naar mooie wandelroutes in Noord-Limburg? Ontdek de Pelen te voet! Wat vroeger een groot en ondoordringbaar moeras was, zijn nu prachtige natuurgebieden die bestaan uit bossen, waterplassen en heide. In dit artikel tip ik een paar mooie wandelroutes in de Pelen.

Over de Pelen

Op de grens van Limburg en Brabant vormen Nationaal Park Groote Peel, Mariapeel en Deurnsche Peel een uniek moerasgebied. Het grootste deel van dit veenmoeras werd (nog tot halverwege de vorige eeuw) door turfstekers afgegraven. Inmiddels hebben de turfstekers plaatsgemaakt voor vogels en wandelaars.

Het voormalige hoogveengebied is tegenwoordig een open en waterrijk gebied met bijzondere flora en fauna. Een afwisselend landschap dat zich uitstekend leent voor een mooie wandeling. Daarom heb ik vier mooie wandelroutes in de Pelen voor je op een rij gezet. Waterdichte wandelschoenen aan en gaan!

Boswachterspad de Groote Peel

Het bekendste natuurgebied in de Peel is Nationaal Park de Groote Peel, gelegen op zowel Limburgs als Brabants grondgebied. Met 1.400 hectare is dit het kleinste nationaal park van Nederland. Klein maar fijn, want je wandelt hier door een afwisselend landschap.

Dankzij de knuppelbruggen over het water en moeras kun je dit ooit onbegaanbare hoogveengebied tegenwoordig te voet verkennen zonder natte voeten te krijgen. Een bijzondere wandelbelevenis! Net als de verende veenbodem waar je op sommige paden overheen loopt.

Onderweg kom je langs een vogelkijkhut en een bescheiden uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt op het weidse landschap, het water en de vele vogels. Een van de mooiste wandelroutes in de Pelen, maar houd er wel rekening mee dat dit natuurgebied (vooral in het weekend) populair is. Je zult dus zeker niet de enige zijn die hier van een mooie wandeling geniet.

>> Start: Buitencentrum De Pelen in Ospel (LI)
>> Afstand: 5,6 km
>> Gemarkeerd: ja, met blauwe blauwe paaltjes
>> Lunch langs de route: de Peelkiosk en Peelboerderij

Extra tip: rijd na je wandeling naar uitkijktoren Belfort Vossenberg in Meijel. Op 22 meter hoogte wordt je getrakteerd op een weids uitzicht over Nationaal Park de Groote Peel.

Wandelroutes de Pelen: NP de Groote Peel
NP de Groote Peel
Uitzicht de Vossenberg - Meijel

Struinpad Verheven Peel

Een iets minder bekende wandelroute is het Struinpad Verheven Peel door het bijzondere peellandschap tussen Meijel en Grashoek. Het eerste deel van deze wandeling loop je een paar kilometer rechttoe rechtaan over een dichtbegroeid paadje langs de Helenavaart. Geef je ogen goed te kost, want ik spotte hier een paar reeën en eekhoorntjes.

Net als het wandelen langs het kanaal eentonig begint te worden, vervolg je de route door weilanden en akkers. In het natte weidegebied ’t Molentje passeer je een vogelkijkhut die uitzicht biedt op de Blankersplas. Het laatste deel van de route voert je door het bos, waar je langs een vliegtuigmonument wandelt. De betonnen zuil is geplaatst ter nagedachtenis aan een neergestorte Britse bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog.

>> Start: Helenaveenseweg 97, Grashoek
>> Afstand: 13,5 km, gemakkelijk in te korten
>> Gemarkeerd: ja, met groen pijltjes
>> Lunchen onderweg: Theetuin In de 7e Hemel (langs routeverkorter 2)

Wandelroutes de Pelen: Struinpad Verheven Peel - Limburg
Struinpad Verheven Peel - Limburg

Wandelroutes door de Mariapeel

De Mariapeel ligt bij de voormalige veenkolonie Helenaveen, een Brabants dorpje op de grens van Limburg. Ook in deze peelparel is het heerlijk wandelen. Er zijn vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet: van drie tot zes kilometer.

Combineer bijvoorbeeld de groene en rode route. Je wandelt dan langs een grote plas die ontstaan is door turfwinning en tegenwoordig een broedplaats is voor zeldzame watervogels. De route vervolg je door heidevelden en langs een schaapskooi, waar een kudde Nederlandse landgeiten rondgraast.

Nog niet uitgewandeld? Steek dan de Koolweg en het kanaal over om een deel van de gele route door het mooie Broemeerbos te lopen. Bekijk hier de wandelroutes op de kaart (de blauwe route zou ik overslaan). Je kunt overigens ook onderstaande wandelknooppunten volgen voor een combinatie van de groene, rode en gele route (circa 8 km): 50 – 51 – 54 – 53 – 50 – 57 – 58 – 59 – 87 – 58 – 57 – 50.

>> Start: Parkeerplaats biologisch station Mariapeel
>> Afstand: van 3 tot 6 km (combineren mogelijk)
>> Gemarkeerd: ja, met rode, groene of gele paaltjes
>> Lunchen in de buurt: Eetcafé d’Ouwe Peel

Wandelroutes de Pelen: Mariapeel
Mariapeel - Limburg
Mariapeel - Limburg

Wandelroutes in de Deurnsche Peel

Ook in de Deurnsche Peel zijn een paar wandelroutes uitgezet. Zo start er vanaf parkeerplaats de Halte (Griendtveenseweg in Deurne) een blauw gemarkeerde route van 3,5 kilometer door een plassengebied met mooie uitzichtpunten.

Daarnaast is Natuurpoort de Peel het startpunt van twee wandelroutes (van 5,5 en 9,2 km) die je kunt volgen aan de hand van wandelknooppunten. Zelf heb ik deze routes nog niet gelopen, maar dat ben ik zeker nog wel van plan. Tijdens een mooie fietsroute in de waterrijke omgeving van Griendtsveen heb ik al wel een mooi voorproefje gehad.

>> Start: P-plaats de Halte of Natuurpoort de Peel (Deurne)
>> Afstand: van 3,5 tot 9 km
>> Gemarkeerd: ja
>> Lunchen: Natuurpoort de Peel of Herberg de Morgenstond

Griendstveen

Overnachten in de Peel

Op zoek naar een mooie uitvalsbasis voor deze wandelroutes in de Pelen? Lekker slapen kan bij Boetiekhotel Plein Vijf in Deurne of bij Grand Café Goejje in Meijel. Overnacht je liever in een vakantiehuisje? Dat kan bij Landal Domein de Schatberg of bekijk hier de vrijstaande natuurhuisjes in de omgeving van Meijel.

Meer leuke tips in Limburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.