De heide in bloei! 5 mooie heidewandelingen op de Veluwe

Mooie heidewandelingen Veluwe

De heide staat weer in bloei! De plek om van de mooie heide te genieten? De Veluwe natuurlijk! Het barst er van de uitgestrekte heidegebieden: van de beroemde Posbank tot de minder bekende Leesterheide. In dit artikel vind je een selectie van vijf mooie heidewandelingen op de Veluwe.

Wanneer bloeit de heide op de Veluwe?

Bloeit de heide op de Veluwe al? Jazeker, op dit moment staat de heide in bloei. Het is lastig te voorspellen wanneer de bloeiende heide op zijn mooist is: dat verschilt per jaar en is afhankelijk van het weer. Doorgaans bloeit de heide van half augustus tot begin september. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo’n vier tot vijf weken, dus stel je heidewandelingen op de Veluwe niet te lang uit.

1. Heidewandeling Hoog Buurlose Heide

Een van de mooiste heidewandelingen op de Veluwe? De wandelroute van Staatsbosbeheer over de Hoog Buurlose Heide. Deze gemarkeerde route heeft namelijk iets bijzonders voor je in petto! De route leidt je langs het monumentale zendstation Radio Kootwijk. De ‘kathedraal van de Veluwe’ is een opvallende verschijning die je al van veraf op ziet doemen uit het open heidelandschap.

Maak tijdens je wandeling zeker even tijd vrij om het markante bouwwerk te bezichtigen (wel vooraf reserveren). Vanuit het enorme raam in de zenderzaal kijk je uit over het paarse heidelandschap. Je leest alles over Radio Kootwijk in mijn verslag: wandelen en fietsen over de heide bij Radio Kootwijk

Start: Schaapskooi Hoog Buurlo
Afstand: 12,5 km
Gemarkeerd: ja, met rode paaltjes
Horeca: De Garage Radio Kootwijk (alleen geopend in het weekend)
Vlakbij overnachten: Boutique Hotel Hoog-Soeren

Mooie heidewandelingen op de Veluwe: Radio Kootwijk

2. Tijdkijkerpad Stakenberg – Elspeetse Heide

Ook deze heidewandeling heeft iets leuks voor je in petto. Letterlijk hoogtepunt van deze heidewandeling is namelijk het uitzicht vanaf uitkijktoren Stakenberg. Na een kort klimmetje word je vanaf de top beloond met een weids uitzicht op de Elspeetse heide. In elk jaargetijde een vijfsterrenuitzicht!

De wandelroute voert je door dicht naaldbos en langs open heidevelden. Onderweg kom je regelmatig langs knalrode tijdkijkers, een soort telescoop die je laat zien hoe het gebied er vroeger uit heeft gezien. Deze heidewandeling op de Veluwe is dus ook heel leuk voor kinderen.

Start: Speelplaats Stakenberg
Afstand: 4,5 km
Gemarkeerd: ja, met rode pijltjes
Vlakbij overnachten: Hotel de Vossenberg

Mooie heidewandelingen op de Veluwe: Landgoed Stakenberg

3. Posbankroute – Nationaal Park Veluwezoom

De beroemde Posbank is waarschijnlijk het bekendste heidegebied op de Veluwe. Je zult dus zeker niet de enige zijn die hier gaat wandelen als de heide in bloei staat. Toch mag deze heidewandeling niet in dit lijstje ontbreken. De Posbank is immers niet voor niets zo populair. Het glooiende landschap is adembenemend mooi als de heide in augustus verandert in een paarse zee.

De beroemde Posbank vind je in Nationaal Park de Veluwezoom, waar diverse routes uitgezet zijn. De Posbankroute leidt je naar uitkijkpunt de Posbank in het heuvelachtige heidegebied Herikhuizerveld. Op een hoogte van 90 meter boven NAP geniet je van een fantastisch uitzicht op de golvende heidevelden. Je leest alles over deze wandeling in mijn verslag: wandelen over de bloeiende heide van de Posbank. Een van de mooiste heidewandelingen op de Veluwe!

Start: Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden
Afstand: 5,4 km
Gemarkeerd: ja, met zwarte paaltjes
Horeca: Paviljoen de Posbank en Koepel de Kaap
Vlakbij overnachten: Landgoed Rhederoord

Heidewandeling op de Posbank

4. Kreelsepad – Edese en Ginkelse heide

Het Kreelsepad is echt een feestje als de heide in bloei staat! Dit gemarkeerde klompenpad voert je namelijk over de Edese en Ginkelse heide. Tijdens deze mooie heidewandeling op de Veluwe word je een paar keer getrakteerd op weidse uitzichten. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijkpunt De Valenberg op de heide van het Mosselse Veld.

Maar je loopt niet alleen over de heide, je wandelt ook door het bos en je komt langs stuifduinen, grafheuvels en schaapskooien. De kans dat je wild spot tijdens deze afwisselende wandeling schijnt groot te zijn. Zelf zag ik alleen een ree en heel veel wildsporen. De herten en zwijnen lieten zich helaas niet zien, maar dat maakte deze route niet minder mooi.

Start: Natuurcentrum Veluwe in Ede
Afstand: 14 kilometer (in te korten naar 8 km)
Gemarkeerd: ja, met blauwe bordjes
Horeca: Theeschenkerij de Mossel
Vlakbij overnachten: dit mooie natuurhuisje met hottub

Mooie heidewandeling op de Veluwe:  het Kreelsepad

Boswachterspad over de Leesterheide

Als kind noemde ik dit natuurgebied het Heidibos. Inmiddels weet ik dat dit gebied ’t Leesten heet, maar blijf ik het stug het Heidibos noemen. In dit prachtige wandelgebied zijn vanaf het informatiecentrum diverse wandelroutes uitgezet over de glooiende heide, waaronder het Boswachterspad. De kans bestaat dat je onderweg wild spot, dus vergeet je verrekijker niet. Nog niet uitgewandeld? Combineer deze wandelroute dan met het Bospad, dan kun je van nog van de paarse heide genieten.

Start: Informatiecentrum ’t Leesten in Ugchelen
Afstand: 5,7 km (uit te breiden tot 11 km i.c.m. Bospad)
Gemarkeerd: ja, met paarse paaltjes
Horeca: Bospaviljoen ’t Leesten
Overnachten: Van der Valk de Cantharel

Meer lezen over de Veluwe

Heb jij nog aanraders voor mooie heidewandelingen op de Veluwe? Aanvullende tips zijn welkom! Laat hieronder een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.